S.O.S. - Građevinarstvo ( Obavezno pročitati !!! )

Član
Učlanjen(a)
03.12.2010
Poruka
0
Pošto sam potpuni laik kad je u pitanju PVC stolarija, pitam se da li neko ima iskustva (pozitivna ili negativna) sa ovom stolarijom, pošto može da se kupi u METROU za relativno male pare?
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
S.O.S. - Građevinarstvo







[/ATTENTION]​
[ATTENTION]
Cilj ove teme je da ovdje postavljate Vaša pitanja, dajete sugestije i razmjenjujete iskustva sa drugima. Zato vas molimo da poštujete pravila ovog podforuma, kako bi i drugim forumašima olakšali snalaženje na forumu. Unaprijed hvala - staff SF-a

[/ATTENTION]

 
Učlanjen(a)
31.08.2011
Poruka
1
Da li neko zna gde mogu da se pronadju tablica za proracun celicnih "I" i "L" profila?
Hvala unapred.
 
Član
Učlanjen(a)
13.08.2010
Poruka
1
Реновирање старе викендице

Помаже Бог радни народе!
Покушао сам јуче да поставим ову тему, али ми није успело, нигде не могу да је пронађем на форуму, па ако сам ипак дуплирао тему, молим модераторе да ми опросте.

О чему се ради!
После жестоког разочарења у домаће "мајсторе" које сам чак и по препоруци налазио (част поштеним, стручним и вредним људима!) одлучио сам да сам уз помоћ најближих одрадим обнову мање викендице старе 40-ак година коју сам прошле године прилично јефтино купио.
Нисам из грађевинске струке, тако да ми је неопходна помоћ око избора начина решавања проблема у којима се кућа налази и одговарајућих техника и материјала. Елем да не дужим...
Кућа је у релативно лошем стању, али верујем да може лепо да се среди. Има само темељ који се добрим делом услед деловања влаге расуо, нема бетонских стубова нити греда. Грађена је од фасадне цигле. Њен најлепши део је кров и опшивка од пластичне ламперије, тако да то ако је икако могуће то не бих дирао, јер се бојим да због стрости то више не би могло да се врати у претходно стање. Испред улаза у кућу, тј. испред терасе на улазу, је до прошле године растао велики храст, који је почео да је подиже, тако да су оба дужа наспрамна зида напукла (тренутно су пукотине попуњене пур пеном) и терасица на улазује такође пукла. Влага се увукла у зидове и под, тако да сам ископао каналић око куће и скинуо малтер споља и изнутра у деловима где се појавила влага, да би се током лета добро исушила, што се до овог тренутка и остварило. Главна дилема ми је како да урадим темељ и да њиме трајно учврстим кућу и да спречим улазак влаге у кућу и да средим терасу и степениште на улазу. У оваквом стању је прошле године преживела краљевачки земљотрес (викендица је 20-ак км од Краљева) без видљивих додатних оштећења, тако да ми се чини да за сада прилично добро стоји. Саграђена је већим њеним делом на стени.
Када будем радио темељ морам убацити цев за воду и одвод за канализацију јер у једној од две просториоје планирам да одвојим део за мање купатило.
Може ли ми неко саветовати како да урадим (обновим) темељ, да њиме трајно учврстим кућу, да спречим улазак влаге, да средим степниште и терасу на улазу и којим материјалима то да учиним?
у следећим корацима бих да урадим изолацију, фасаду и унутрашње реновирање, али о том по том!
Прилажем и фотографије куће споља и изнутра.
Ако је потребно пружићу додатне информације.
Хвала унапред за сваки савет и показану добру вољу!
 

Prilozi

  • P7130203.jpg
    P7130203.jpg
    55,8 KB · Pregleda: 629
  • P7130208.JPG
    P7130208.JPG
    62,4 KB · Pregleda: 634
  • P7130233.jpg
    P7130233.jpg
    93,2 KB · Pregleda: 627
  • P7130204.JPG
    P7130204.JPG
    95,7 KB · Pregleda: 624
  • P7130210.jpg
    P7130210.jpg
    99,5 KB · Pregleda: 614
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Ovako, ni meni gradjevina nije jača strana, ali mogu ti prenijeti neka svoja iskustva u izgradnji vlasite kuće. Pokušaću to da raslčanim u nekoliko stavki..

1) što se tiče vlage, mogu ti preporučiti da kuću obložiš stiroporom debljine makar 3 cm. Naravno , pošto svu vlagu dobro osušiš prvo. Ako postoji mogućnost da staviš el. kvarcnu grijalicu blizu mjesta gdje je vlaga.


2) što se tiče temelja i kanalizacije, greška je kod same gradnje kuće. Naime, kad je saljevan temelj, kod šalungu ( ne znam kakvi vi to zovete), trebaloje ostaviti rupu kroz koju se provuče plastična cijev stotka, i time bi se riješili mnogi problemi. Ovako ćeš morati bušiti rupu kroz temelj, a kod starih objekata to može biti malo zeznuto.

3) Za stepenište ne znam šta bih ti rekao konkretno, mada bih ja na tvom mjestu, stepenište razvalio, i napravio metalnce stepenice ( fino izbrusio, ofarbao...)

4 ) Moj ti je prijedlog da rješavaš drenažu oko kuće. Ne znam baš kakav ti je konfuguracija terena, ali što voda zna da potkopa kuću...čudo jedno. Još ako je gradjena na strmom rastresitoj zemlji, eto ti i odrona ( Prodajem kuću, prešla samo 50 metara )



Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao.
 
Član
Učlanjen(a)
13.08.2010
Poruka
1
Хвала велико на саветима, управо размишљам шта ми је радити, наравно одговарајућа хидроизолација, стазе и канали за одвод воде би обавезно одрадио, само не знам како да решим проблем самог темеља, који се прилично осуо...
 
Član
Učlanjen(a)
13.09.2009
Poruka
175
stiropor na plafon

Kupio sam ukrasni stiropor za plafon i lepak za stiropor medjetim nikako mi ne polazi za rukom da zalepim stir. za plafon.Ostane par sekundi i sam otpadne.Siguran sam da propustam neku radnju ali ne znam koju.U pitanju je"kara-tavan"(nije ploca),mozda je to razlog.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Da li si oprobao da malo zamjesiš gips i ljepak za stiropor (preporučujem ti styrokol) ? Da li postavljaš i zaštitnu mrežicu ili samo stirpor? da li imaš vlagu na plafonu gdje postavljaš? Malo više informacija ne bi škodilo. Pozdrav!
 
Učlanjen(a)
19.09.2010
Poruka
1
SAUNA!finska ili turska???

E ovako, planiram da napravim saunu u sklopu kuce ili izvan nje.
Paa ne znam koji su naj bitniji uslovi za saunu, i kako se pravi.
(materijali,konstrukcija,grejac,itd...)
:)
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruka
18
Pošto sam potpuni laik kad je u pitanju PVC stolarija, pitam se da li neko ima iskustva (pozitivna ili negativna) sa ovom stolarijom, pošto može da se kupi u METROU za relativno male pare?

turska ili kina, zastarela tehnologija PVC-a iz sedamdesetih godina, nekvalitetno staklo koje se za par godina na suncu zafleka, ali recimo ako zelis da je stavis na neki kraci period da ti posluzi nije losa
 
Natrag
Top