LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ruža je kraljica cveća i glavni stanovnik svake bašte. Ona je jedna od najpopularnijih baštenskih biljaka. Budući da postoji mnoštvo sorti ruža, za svaku baštu postoji odgovarajuća. Ruže sa dugom stabljikom koje rastu do 2 metra u visinu, klasične ruže za leje, standardne ruže i čak patuljaste ruže, koje su zgodne za sadnju na terenima sa nagibom. Prilikom kupovine ruža, uverite se u njihov dobar kvalitet – jaki izdanci i razgranato korenje.
58d58610.png
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Vreme pogodno za sadnju ruža je od polovine marta do sredine/kraja aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika. Izaberite mesto na kojoj će biljke imati dovoljno vazduha i svetla – idealno bi bilo mesto sa nekoliko sunčanih sati u toku dana. Međutim, izabrano mesto ne bi trebalo da bude previše toplo, hladno ili vlažno kako ruže ne bi podlegle nekom oboljenju ili postale žrtve štetočina. Oblačan dan je idealan za sadnju ruža.

Ruže bi trebalo držati potopljene u vodi najmanje jedan sat a najviše dva sata, ali ne duže od 24 sata. Ne smete dozvoliti da se koren osuši odmah nakon kupovine. Rupa za sadnju mora biti dovoljno duboka i široka kako bi korenje imalo dovoljno mesta. Donji sloj zemljišta rastresite malo pomoću vila. Pre nego što ruže stavite u rupu za sadnju, malo skratite koren i odsecite oštećene da bi se novi brže formirali. Takođe, uklonite sve slabe izdanke i skratite glavnu stabljiku za tri do četiri pupoljka ili dva2 do tri pupoljka kada je reč o žbunu ili standardnim ružama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Potom stavite ružu u rupu za sadnju, uverite se da se mesto kalemljenja nalazi oko 4 do 5 cm ispod površine zemlje. Malo rastresite korenje, a onda ga stavite u rupu. Pomešajte zemlju koju ste iskopali sa otprilike 30% komposta ili stajskog đubriva pre nego što njom zatrpate rupu. Ako u bašti imate jaku zemlju, dodajte krupnog peska, šljunka i krečnjaka. Držite ružu u odgovarajućem položaju dok punite rupu i malo je protresite da bi se zemlja ravnomerno rasporedila između korenja. Na kraju zatrpajte rupu zemljom i dobro zalijte ružu. Kada zemlja upije vodu, ostatak zemlje možete nabaciti do visine od 20 cm da se ruža ne bi osušila i da bi bila zaštićena od mraza. Ne zaboravite da je povremeno dobro zalijete tokom sušnih perioda kako biste od juna meseca uživali u njenim cvetovima
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ruza.jpg

Čajevke, Hybrid Tea roses
gracioznog habitusa, vodeca grupa ruza sa krupnim i najčešće mirisnim cvetovima (najmirisnije su sorte raznih crvenih I zutih boja, dok su bele i lila sorte uglavnom blagog mirisa), pogodnim za rezanje. Uklapaju
se u svaki vrt. Rastu do 1m visine, a sade se na rastojanju od 40cm ili 5-6 sadnica po metro kvadratnom.Mogu se saditi u svim tipovima vrtova. Sade se u grupama, vrstama, gredicama, pojedinačno ili vezano sa drugim biljkama. Cvetaju cele godine.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ruze%20floribunde.jpg

Mnogosvetnice (floribunde ili polijante),Floribunda roses, Polyantha roses
su ruže koje obilno cvetaju u buketima od proleća do kasne jeseni. Rastu od 50 do 70 cm visine, a sade se na rastojanju od 30 do 35 cm ili 6-8 biljaka po metru kvadratnom.. Cvetaju obilno cele sezone, pa se sađenjem u masi postižu snažni efekti.Pogodne su za sađenje kod svih tipova kućnih vrtova, pored staza, u parkovima, pored ulica, kao cvetne žive ograde, leje i bordure.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
miniature%20roses.jpg

Minijaturne (patuljaste), Miniature roses
se odlikuju veoma niskim rastom, visine do 35cm, i sitnim cvetovima koji neprekidno prekrivanju biljku tokom cele vegetacije. Sade se na rastojanju 20-25cm, ili 12 biljaka po metru kvadratnom. Ove ruže su popularne zbog mogućnosti sadnje na balkonima, u žardinjerama,i u saksijama i divno izgledaju pored staza. Mogu se kombinovati sa niskim četinarima.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ruza3.jpg

Puzavice, penjačice, Climbing roses
su pogodne za formiranje cvetnih živih ograda, pergola, za maskiranje zidova i neuglednih pozadina, kao i za pojedinačnu sadnju na istaknutim mestima. Cvetaju cele sezone, a sade se na razmaku od 1 do 2 m, što zavisi od bujnosti sorte i namene. Biljke imaju visoke izdanke i ako želimo da ostanu uspravne, moramo tražiti oslonac; u suprotnom će padati na dole. Ako im klima i mesto sađenja odgovaraju, zavosno od sorte, mogu narasti i do 4 metra.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
crvena%20ruza%20polegusa.jpg
Polegle ruže , Groundcover roses
su iz godine u godinu sve popularnije. Rastu snažno u visinu od 40-100 cm, praveci gusti zbun koji je ceo prekriven cvetovima. Vrhovi izbojaka su blago povijeni I otuda naziv polegle ruze.Sade se u parkovima i vrtovima, za pokrivanje zemljišta na padinama, kamenim zidovima, u kombinaciji sa drugim biljkama, ali i kao samostalne celine. Sade se na raastojanju od 50 cm ili 4-5 biljke po metru kvadratnom. Veoma su otporne na bolesti. Zbog velike površine koju pokrivaju veoma su ekonomične. Cvetaju tokom cele godine . Postoje dve grupe i to sa sitnim cvetovima (Scarlet) I krupnim (White Meidilend).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ruza%20stablasica.jpg

Stablašice, Rose trees
svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.
Mogu se saditi pojedinačno kao samostalne, u vidu predivnih drvoreda, u kombinaciji sa poleglim četinarima ili niskim šimširom, patuljastim ružama ili perenama pri čemu stablašica zauzima centralnu poziciju. Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama , ispred reprezentativnih ulaza, lokala.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Priprema ruže
Sadnice ruže zahtevaju posebnu pripremu pre sadnje. Pre sadnje koren se stavi oko jedan sat, u gustu mešavinu zemlje i vode. Ako su oštećeni koren i stabljika prekratite ih do zdravog dela.



Razmaci sadnje
Razmak sadnje kod ruža zavisi od tipa ruže. Ako su razmaci mali dolazi do negativne pojave kod ruža, imaćete male i tanke izbojke sa malo cvetova. Razmak kod čajevki i polijanti je od 60 cm - 90 cm, kod puzavica od 200 -300 cm, a kod mini ruža od 30 do 40 cm.



Sadnja
Nakon što ste pripremili tlo i označili razmake sadnje iskopajte rupu, širine i dubine 30 cm. Izvađeno zemljište pomešajte sa tresetom ili kompostom. Na dno jame napravite humku i oko njega pravilno raširite koren. Mesto kalemljenja treba biti u ravnini površine zemlje. Nakon toga rupu napola napunite pripremljenom mešavinom i pritisnite. Zatim napunite do vrha, ponovo pritisnite i obilno zalijte. Ako postoji opasnost od smrzavanja, ružu nagrnite do 2/3 visine nadzemnog dela. Kad se ruža primi nagrnuto zemljište uklonite.
 
Natrag
Top