LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Upotrebite dobru zemlju, a ako ste u prilici, nabavite specijalnu mešavinu za kupolaste biljke. U njoj ruže mogu uspešno rasti više godina. U proleće površinski okopajte zemlju i prihranite dugoročnim đubrivom za ruže.

Biljke treba ravnomerno zalivati, održavati vlažnost, ali izbegavati ustajalu vlažnost. Gomolje ne držati potpuno suvo.

Stanište treba da je sunčano, promajno i bez nastrešnice.

Ruže u saksijama i žardinjerama valja držati pre početka zime na hladnom prostoru. Velike saksije ostaviti napolju, pa prekriti slojem lišća, slame ili specijalnom ljuskom kokosovog oraha debljine oko 10 cm. Izdanke treba štititi od zimskog sunca borovim granama, a koren zalivati pomalo ali često. zalivati.

Biljke možete orezati u martu/aprilu, pa ih onda iznesite na sunce. Precvetale grane skraćujte za pet listova.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Razmnožavanje ruža reznicama

Čini vam se da nijedna ruža među novim vrstama ne miriše tako lepo kao one koje već imate u bašti? Da li biste najviše voleli da baš njih umnožite? I to je moguće, treba samo da pratite uputstva za razmnožavanje reznicama.

thumbnail.php
Foto: Shutterstock
Veliki sam ljubitelj ruža i zanima me kako se one mogu razmnožavati reznicama?
Unapred hvala!

Ljubitelj ruža

Ruže se razmnožavaju reznicama grana, koje mogu biti zelene ili drvenaste (zrele). Zelene reznice su sočni i mladi delovi grana koje uzimate sa stabla u periodu vegetacije. Zelenim reznicama često se razmnožavaju mini-ruže. Prilikom formiranja reznica rez treba da bude neposredno ispod kolena, budući da se tu lakše stvara kalus i sam proces ožiljavanja odvija se brže.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Reznice su dužine 10-20 cm. Listovi se uklanjaju, ostavi se samo nekoliko pri vrhu reznice. Preporučuje se hormon za ožiljavanje, u koji se utapa donji deo renice. Reznice pobodete u pesak (supstrat), u hladovini ili stakleniku, i to tako da 2-3 pupoljka ostavite iznad peska, a potom ih zagrnete.

U procesu ožiljavanja reznice treba da su zaštićene od direktnih sunčevih zraka. Kada se ožile, presadite ih u kontejnere.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede
za zaštitu bilja i fitopatolog
 
Top