LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Razmnožavanje ruža

Letnje zege, sa malo padavina, ne prijaju biljkama u vrtu. Na temperaturu se ne moze uticati, ali se nedostatak vlage moze nadoknaditi redovnim zalivanjem. Posto vrt u ovo vreme treba da bude raskvasen, paznja se mora obratiti i na okopavanje, skidanje procvetalih cvetova i zastitu od bolesti i stetocina.
Tokom letnjih meseci travnjaku je potrebna redovna nega. Da bi bolje cuvali vlagu u zemljistu, trava se u ovom periodu kosi na nesto vecu visinu, na ti-cetiri santimetara. To znaci da travnjak treba kositi jedamput u 10-15 dana. U avgustu ne treba propustiti djubrenje. NPK djubrivo rasipa se ravnomerno po celoj povrsini. Nakon djubrenja sledi navodnjavanje. Pravilo je da se travnjak zaliva redje, ali sa vise vode. U ranim jutarnjim casovima potrebno je oko deset litara vode.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kraj meseca pogodan je za sadnju novih i presadjivanje starih sadnica cetinara, jer je to vreme kada biljka usporava porast. Pri sadnji prednost treba dati sadnicama koje su uzgajane u kontejnerima, a pri presadjivanju biljaka sa busenom zemlje oko korena. U oba slucaja za sadnju se priprema rupa koja treba da odgovara sirini busena i da je dublja dva do tri santimetara. Posle sadnje neophodno je obilno zalivanje, koje se nastavlja sve do zime.
Nove sadnice ruze mogu se dobiti i leti. Za to je dovoljno je procvetala grancica od koje se prave reznice. Postupak se preporucuje za sve grupe ruza, sem cajevki. Reznica treba da bude duzine 10-20 cm, sa tri-cetiri dobro razvijena okca. Sa nje se uklanjaju svi listovi, sem gornjeg para. Tako pripremljena reznica zabada se u saksiju koja se pokriva plasticnom folijom i ostavlja na mesto koje je zasticeno od direktnog sunca. Zimi se mlade biljke stite od hladnoce, a na prolece presadjuju na stalno mesto u vrtu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kalemljenje je osnovni nacin razmnozavanja mnogih drvenastih biljaka i ruza. Posto se pokazalo da se najbolji rezultati postizu kalemljenjem na zeleno, za ovaj poso treba odabrati kraj leta (avgust). U to vreme podloge koje se uzgajaju iz semena postizu odgovarajucu debljinu, odnosno precnik korenovog vrata je 10 milimetara. Kora je dovoljno debela, elasticna i lako se skida, rana koja nastaje na podlozi i plemlji do zime ce imati dovoljno vremena da zaraste. U ovo vreme na ruzama se trn lako skida, okca su dovoljno zrela, sto se moze zakljuciti po izgledu. Postupak koji se primenjuje pri kalemljenju poznat je kao okuliranje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prolećno orezivanje – eliksir za ruže

Naslovna > Moja lepa bašta > Aktuelno
Prolećno orezivanje – eliksir za ruže





Svaka sorta ruža ima svoja pravila uklanjanja nepoželjnih grana u koje nepotrebno odlazi snaga biljke, što istovremeno podstiče stvaranje novih cvetova svake godine. Pogledajte glavna uputstva za različite sorte ruža.

thumbnail.php
Foto: Shutterstock
Prolećno orezivanje deluje kao eliksir za podmlađivanje ruža. Postoji nekoliko osnovnih pravila za orezivanje:

1. Mera orezivanja: Slabi izdanci se temeljno skraćuju mnogo više nego jaki izdanci, pošto jaki nose glavninu cvetova.
2. Rez: se izvodi na 3 do 5 mm iznad okca koje je okrenuto ka spolja. Pravilan rez je ukošen nadole.
3. Alatke: Koristite baštenske makaze sa čistim, oštrim sečivima, jer se inače izdanci izgnječe, a rane ne zarastaju.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
4. Otpaci od orezivanja: Pošto su ruže često napadnute različitim štetočinama, najbolje je skupiti orezane grane i baciti ih ili zapaliti.
5. Doterivanje: Pravilo za sve ruže je da se bolesne i isušene grane odsecaju sve dok ne ugledate sočnozelenu boju kore. Kasnije mogu da se prorede stare grane, a ako je neophodno orezuje se i glavno stablo ako odozdo počne da “ćelavi“.
Ruže penjačice

Kod ovih ruža cvetovi se obrazuju na bočnim granama prošlogodišnjih i starijih izbojaka. Bočni izdanci se godišnje skraćuju posle cvetanja, da bi se obrazovale nove grane. Glavni izdanci se pojavljuju i učvršćuju za nosač.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Male žbunaste ruže
Prvih godina treba ih prepustiti prirodnom rastu, s tim što se otklanjaju oštećene grane. Ako su izdanci suviše dugački, u svako doba se mogu skratiti. Kasnije se bočni izbojci skraćuju na 2/3 njihove dužine.

Ruže u leji
Ove ruže se svake godine orezuju. Preostale grane ostaju sa oko 20 do 30 cm dugačkim izdancima i sa 3 do 5 pupoljaka. Izdanke orezivati iznad okca.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako da orežete ruže stablašice

Naslovna > Moja lepa bašta > Saveti
Kako da orežete ruže stablašice





Vitalnost i cvetnu raskoš ruža puzavica održaćete redovnim orezivanjem u proleće. Najbolji period za orezivanje svakako je april...

thumbnail.php
Foto: Profimedia
Pre nego što se latite makaza, veoma je važno da znate koja ruža je kalemljena na stablo vaše ruže.

Kod ruža stablašica s kompaktnom uspravnom krošnjom reč je o plemenitim, grmolikim ili žbunastim ružama ili o patuljastim ružama žbunastog rasta. Da bi ruža stablašica zadržala loptast oblik krošnje, skratite izdanke na dužinu od 20 do 30 cm.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kod kaskadnih ili žalosnih formi reč je po pravilu o ružama patuljastog žbunastog rasta ili ružama puzavicama ciji izdanci lučno padaju. Kod njih se skraćuju previše dugački izdanci, a kompletno se skraćuju stari izdanci na uštrb mladih.

U principu bi bilo dobro da se grane skraćuju oko jedan centimetar iznad okca okrenutog napolje, dakle, iznad sićušnog pupoljka blago crvenkaste boje.

Da se vlaga ne bi zadržavala na mestu reza, uvek pravite kose rezove. Ruže stablašice s golim korenom, koje su posađene prošle jeseni i tada orezane, sada ne treba da orezujete ponovo.
files.php
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Dobar start za ruže u saksiji

Svi vlasnici velikih vrtova, sa osunčanim površinama i bez muka s krticama, mogu da jednostavno iskopaju rupe u zemlji i zasade koliko god ruža žele, gde god im padne napamet. Ostalima je na raspolaganju praktično rešenje - ruže u saksiji.

thumbnail.php
Foto: Shutterstock
Ljubitelji ruža se često sreću s brojnim problemima - nemaju dovoljno slobodnog prostora u vrtu, delovi su zasenčeni velikim krošnjama drveća kojeg ne žele da se odreknu, a neretko ih muče i krtice koje uništavaju korenje dragocenog cveća.

Ukoliko spadate među baštovane na ovakvim mukama, mogući izlaz su - ruže u saksiji. Evo glavnih saveta kojima ćete im obezbediti dobar start.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Nega ruža u saksijama

Naslovna > Moja lepa bašta > Saveti
Nega ruža u saksijama





S izuzetkom krupnih puzavica, najveći broj ruža može se uspešno gajiti i u saksijama. Važno je da posuda bude dovoljno velika da koren ima puno prostora, a uz drenažu i dobru zemlju, ruži obezbedite i protok svežeg vazduha.

thumbnail.php
Foto: Shutterstock
Posude za žbunaste ruže i ruže penjačice treba da su visoke najmanje 40 cm, da imaju rupicu za odvod vode i dobru drenažu. Pripazite na činjenicu da plastične posude mogu da stradaju od mraza, dok one od terakote pružaju bolju hladovinu korenu tokom vrelih letnjih dana.
 
Natrag
Top