VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
"Apostol Pavle kao Jevrejin je bio pod uticajem ove diskriminatorske politike"
Ne verujem sta citam.
Mire, apostol Pavle je kao Jevrejin pre svog obracenja bio istaknuti clan Farisejske stranke, i kao sto sam kaze "vrlo revnovao za Jevrejsku stvar i do slovca ispunjavao sve sto je Jevrejski zakon propisivao, kao sto on kaze "bio je bez mane"
U ovom pogledu u odnosu na zenu, ponavljam ono sto sam vec napisao, a ti ako poznajes ovu stvar sa biblijskog i istorijskog aspekta - potvrdices da je ovo istina, a to je "da Zena u Jevrejskom drustvu nije ucestvovala u nicemu, nije joj bilo dozvoljeno da ulazi u sinagogu, da diskutuje o veri i duhovnosti, da ucestvuje u verskim aktivnostima bilo koje vrste, njeno misljenje i sud se nisu uzimali u obzir, zeni se nije nista verovalo..itd" sto znaci - jedna potpuna diskriminatorska politika koju su Jevreji Hristovog vremena primenjivali prema zenama.
Dakle, apostol Pavle kao Jevrejin, a uz to jos istaknuti Farisej koji je ispunjavao sve tradicionalne propise i kako sam kaze "ziveo Farisejski, po pravilima koje je propisivalo drustvo u kome je ziveo" jeste bio pod uticajem te politike, i jos videci teznju zena u pojedinim crkvama da se izjednace sa muskarcima on daje ovakve izjave.
Kada shvatimo da su apostoli bili SAMO ljudi, a ne kao oni koji kao sto je to slucaj u islamu gde su u kuranu prenesene navodne Bozje reci od slovca do slovca, jer se veruje da je SVAKO SLOVO u kuranu izaslo iz usta Bozjih i da tu nema ni jedne reci ljudske, tada ce mo shvatiti da su apostoli mogli iznositi nesto sto je olicenje njihovog shvatanja koja su odraz onoga vremena i kulture u kojoj su ziveli.
Ovo mozemo videti u pogresci apostola Petra, koji je na nagovor ostalih ucenika napravio kompromis sa Jevrejima da bi pokazao kako on jos uvek postuje Jevrejsku starozavetnu veru i obicaje i tradiciju, sto je bilo pogresno.
Ostalo sam sve objasnio u jednom od predhodnih komentara, i glasi
"Danas mi ne moze stvari gledati na nacin onoga vremena i Jevrejske tradicije, vec ih moramo sagledavati kroz moderne tendencije i zivot crkve u modernom drustvu.
Naravno, tu se ne misli da treba izaci iz biblijskih okvira, ali ih treba sagledavati kroz ono sto Bog danas cini, kada se pojedina prorocanstva koja govore o podizanju zena za proroke ispunjavaju.
Slazem se da zena ne treba da vlada, ali ona ima mnoge talente, kao prosvetni ili socijalni radnik, psiholog, vaspitac dece, itd, i moze da doprinese zivotu crkve, i propovedanju istine.
Poslednja izmena: