Rolan Garos 2015

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana i Ziki prošli, kiša ometala program
Osmog dana Rolan Garosa Ana Ivanović i Nenad Zimonjić plasirali su se u četvrtfinale, dok su organizatori imali velikih problema sa kišom.

JT IZVOR: B92
2029314685556b6004222c3841931688_w640.jpg

Beta/AP Photo/Francois Mori
Ana Ivanović u singlu i Nenad Zimonjić u dublu bili su uspešni – Ivanovićeva je izborila plasman u četvrtfinale pobedom nad Ruskinjom Jekaterinom Makarovom u tri seta, i to pošto je meč u jednom trenutku prekinut na dva i po sata zbog padavina.

Zimonjić je u paru sa Marćinom Matkovskim iz Poljske bio bolji od Britanca Džejmija Marija i Džona Pirsa iz Australije.

Osim njih, uspeha su imali Kei Nišikori, Elina Svitolina i Žo-Vilfred Conga, dok je meč Rodžera Federera i Gaela Monfisa prekinut zbog mraka i kiše, pri rezultatu 1-1 u setovima – 6:3, 4:6.

Mečevi Marije Šarapove i Lucije Šafarove, kao i Flavije Penete i Garbinje Muguruse odloženi su za ponedeljak.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Svitolina: Uvek teško sa Anom
Ana Ivanović igraće u utorak protiv Jeline Svitoline za plasman u polufinale Rolan Garosa, a ukrajinska teniserka je svesna da je čeka težak posao.

IZVOR: B92
266962698556b27eb60f5d707969540_w640.jpg

Beta/AP
Biće to sedmi međusobni duel srpske i ukrajinske teniserke, a srpska teniserka dobila je svih šest prethodnih okršaja.

Zanimljivo je da je Ivanovićeva i prošle godine na Rolan Garosu igrala protiv Svitoline, tada je u drugom kolu slavila sa 7:5, 6:2.

Svitolina je uverena da će sada biti drugačije.

„Da, bez dileme će biti drugačiji meč u odnosu na prethodne koje sam odigrala protiv nje. Igrala sam mnogo puta protiv nje i uvek je bilo teško. Pokušaću da promenim nešto. Razgovaraću sa svojim trenerom. Nadam se da ću bolje servirati protiv nje“, rekla je Svitolina.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Šafaržova izbacila Šarapovu!
Češka teniserka Čucije Šafaržova napravila je najveće iznenađenje dosadašnjeg toka turnira, eliminacijom prošlogodišnje šampionke Marije Šarapove.

ĐN IZVOR: B92
1223185093556c3cdae2d05216690600_w640.jpg

Beta/AP Photo/Christophe Ena
Šafaržova je odigrala fenomenalan meč protiv Šarapove pobedivši je rezultatom 7:6, 6:4, posle nešto manje od dva sata igre.

Ona će u borbi za polufinale igrati protiv Španjolke Garbinje Muguruse koja je bila bolja od Italijanke Flavije Penete rezultatom 6:3, 6:4.

Poput Lucije, i Mugurusa je odigrala odličan meč i još jednom pokazala da najviše voli da igra na Rolan Garosu.

Šafaržova je kontrolisala meč od prvog do poslednjeg poena, najviše zahvaljujući savršenom riternu koji joj je omogućio da konstantno napada. Veliki broj loptica završavao je duboko u polju protivnice, a poeni su neretno završavani već sledećim udarcem, obično forhend dijagonalom.

Iako se druga teniserka planete u nekoliko navrata vraćala uz dosta sreće, nije imala snage za potpuni preokret.

Češka predstavnica je bolje otvorila duel – već u trećem gemu je stigla do brejka, ali je Šarapova brzo izjednačila na 3:3. Do kraja prvog seta nije bilo previše uzbuđenja, pa se otišlo u taj brejk. Dodatni gem Šafaržova je furiozno startovala, da bi ga nakon početnih 5:1 lagano privela kraju.

Nastavila je devojka iz Brna u istom ritmu, a rani brejk u drugom setu omogućio joj je da kontroliše ritam. Ponovo je riternom razbijala Mašu i lako došla do 3:0. Tada je i Ruskinja krenula da podiže nivo igre, pa je uz pomoć sudije izvršila pritisak na servis protivnice i izjednačila na 3:3.

Ponovo se ušlo u neizvesnu završnicu seta – Šafaržova je u desetom gemu promašila balon koji je pao na liniju, ali je kod druge meč lopte još jednom napala forhednom po dijagonali za najveće iznenađenje u Bulonjskoj šumi.

Čehinja je bila mnogo bolja u polju – upisala je 34 direktna poena i 22 neiznuđene greške, dok je Šarapova bila u minusu (20:26).

Šafaržova u sledećoj rundi ide na Mugurusu, a njih dve nalaze se u polovini žreba sa našom Anom Ivanović. Ivanovićeva je jedina teniserka iz tog kraka kostura koja je ikada igrala u finalu Gren slema.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Mugurusa preko Penete do četvrtfinala
Španska teniserka Garbinje Mugurusa potvrdila je novim plasmanom u četvrtfinale Rolan Garosa da joj je turnir u Parizu omiljeni.

ĐN IZVOR: B92
1193280079556c3a54d4778341421497_w640.jpg

Beta/AP Photo/Thibault Camus
Mugurusa je napravila još jedno iznenađenje, pošto je u četvrtom kolu eliminisala Italijanku Flaviju Penetu sa 6:3, 6:4.

Španjolka će se u borbi za polufinale sastati sa Čehinjom Lucije Šafarovom koja je napravila veliko iznenađenje eliminacijom prošlogodišnje šampionke Marije Šarapove – 7:6 (7-3), 6:4.

Poput Garbinje, i Šafaržova je odigrala odličan meč i napravila najveće iznenađenje dosadašnjeg toka Rolan Garosa.

Međutim, Italijanka je ta koja je bolje počela meč – napravila je brejk i povela sa 2:0, ali se Španjolka brzo vratila i izjednačila. Potom je stigla do još jednog brejka što je bilo dovoljno za prvi set.

Sličan scenario viđen je i u drugom delu igre – Peneta je vodila sa 3:0 pre nego što je njena protivnica osvojila šest od sledećih sedam gemova za novi veliki trijumf.

Ona će se za dva dana prvi put u karijeri sastati sa Šafaržovom.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Rodžer: Meč Rafe i Novaka će biti vrhunski
Drugi teniser sveta Rodžer Federer izjavio je da će meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa biti vrhunski.

ĐN Izvor:B92
1164655990556dfdca787db831503763_w640.jpg

Federer je posle poraza od Stana Vavrinke u četvrtfinalu istakao da još ne zna da li će gledati teniski klasik – 44. epizodu rivalstva Rafole.

U švajcarskom derbiju Vavrinka je pobedio Federera rezultatom 6:4, 6:3, 7:6 (7-4) i obezbedio polufinalni susret sa Žo-Vilfredom Congom.

„Vrhunski meč, svi se nadaju da će videti najveći meč na turniru. Dobra je stvar što su bili blizu u žrebu, to je najbolja šansa da jedan od njih dvojice ode daleko na turniru, do samog finala. Ali, ovo je turnir koji traje dve nedelje i u kojem imate još šest mečeva, tako da svi znamo šta može da se desi na Gren slemu. Možete biti bolesni, povređeni, mnoge stvari mogu da se dese pre toga. Dobro je što je meč sada na programu – nadam se da će biti kvalitetan zbog Rolan Garosa, ali i zbog obojice“, rekao je Federer.

A da li će njihov najveći rival gledati taj susret?

„Ne verujem. Možda, nemam pojma. Ne znam gde ću biti sutra popodne. Mislim da neću gledati na TV-u, ali ko zna – možda“.

1333936619556dfdca8df2c553551101_w640.jpg

Tokom meča protiv Vavrinke duvao je jak vetar, ali Švajcarac ne želi da time pravda današnji poraz.

„Uslovi su bili isti za obojicu. U tenisu uvek jedan pobedi, a drugi izgubi. On je očigledno igrao neverovatno na tom Australijan openu, kao i neke druge mečeve. Ovo nije prvi put da bude ovako sjajan, znamo da to može da izvede. Ovo je veoma dobro za njega, da igra dobro na velikim turnirima poput Rolan Garosa za koji sam uvek govorio da na njemu ima najveće šanse za dobar rezultat. Australija je bila veliko iznenađenje za svakoga, ali Francuzi misle da je ovo mesto na kojem je nabliži pobedi. Za njega je sjajno što je u polufinalu, igrao je sjajno danas“, naveo je on.

Federer je imao četiri brejk lopte u meču sa Vavrinkom – nijednu nije uspeo da realizuje.

„Nisam imao dovoljno veliki uticaj na njegov drugi servis, riternom sam veoma razočaran danas. Ali to ide ’ruku pod ruku’ sa činjenicom da je dominirao sa osnovne linije, tako da niste mnogo poena mogli da osvojite. Uslovi su bili teški, možda je i do toga, mnogo je faktora. Međutim, znam tačno kako Stan servira i tu nema izgovora, jednostavno nisam bio dovoljno dobar danas“, istakao je Rodžer.

Momak iz Bazela sve zasluge za trijumf pripisuje svom velikom prijatelju i rivalu Stanu Vavrinki.

„Stan je bio bolji u važnim poenima i nije mi dozvolio ništa, tako da mu moramo odati priznanje što je danas igrao ovako dobro”, zaključio je Federer.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
U sredu najveće GS četvrtfinale u istoriji
Od kada je izvučen žreb za Rolan Garos 22. maja ceo teniski svet priča o četvrtfinalu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Izvor: B92
1461631343556e111b5aafb224333668_w640.jpg
Getty Images
Svi su i tada znali da je okršaj srpskog i španskog tenisera neizbežan. I bili su u pravu.

Nadal je izgubio set, ali je savladao Džeka Soka sa 3-1 u ponedeljak, dok je Đoković ispustio samo šest gemova protiv Rišara Gaskea i na taj način zakazao verovatno najveće četvrtfinale u istoriji Gren slem turnira.

Nadal ove godine u Parizu pokušava da postane prvi teniser u istoriji koji je osvojio neki Gren slem 10 puta, dok Đoković juri jedinu Gren slem titulu koja mu nedostaje.

Jedino četvrtfinale Gren slema u skorašnjoj istoriji koje je blizu ovog koje će Nadal i Đoković odigrati u sredu bio je duel Andrea Agasija i Pita Samprasa na US openu 2001. godine. Sampras je slavio u sjajnom meču posle četiri taj-brejka, ali i Sampras i Agasi su već do tada osvojili US open, a duel u sredu ima mnogo veći ulog.

Nadal ima neverovatan skor na Rolan Garosu (70-1), ali je ove godine izgubio pet puta na šljaci, što je više poraza nego što je imao od 2006. do 2010. ukupno. zbog svega toga je pao na sedmo mesto na ATP listi, a eventualni poraz u sredu bi ga izbacio iz Top10.

927331000556d62fa440f0276333188_w640.jpg
Beta/AP
„Sada možemo da razgovaramo o duelu sa Đokovićem“, rekao je Nadal posle pobede nad Sokom, pošto je prethodno odbijao da komentariše eventualno četvrtfinale.

„To je najteže četvrtfinale u mojoj karijeri na Rolan Garosu, bez dileme“, dodao je Španac.

Novak Đoković je ostvario praktično sve u tenisu osim pobede nad Nadalom na Rolan Garosu i osvajanja titule u Parizu. Srpski teniser je dobio Nadala u svim ostalim Gren slem finalima, savladao je Rodžera Federera u finalu Vimbldona i Nadal na Rolan Garosu je ostao jedina nepremostiva prepreka za prvog igrača sveta.

Đoković je šest puta igrao protiv Nadala na Rolan Garosu i uspeo je da osvoji četiri seta. Najbliži pobedi bio je 2013. u polufinalu kada je imao brejk prednosti u petom setu.

„Igrati protiv njega ovde i na bilo kom drugom trurniru se u potpunosti razlikuje. Uslovi veoma pogoduju njegovom stilu igre“, rekao je Đoković verovatno aludirajući na drugačije loptice, sporiju šljaku i širi teren (Filip Šatrije).

„Nisam navikao da igram protiv njega tako rano na turniru. Ali, to je realnost i izazov koji moramo da prihvatimo“, dodao je srpski teniser.

I preostala četvrtfinala na Rolan Garosu će biti sjajna. Stan Vavrinka i Rodžer Federer, Nišikori i Žo-Vilfred Conga, kao i Mari i Ferer. Samo Berdih od prvih osam nosilaca nije prošao u samu završnicu, ali svi pričaju samo o 44. međusobnom duelu dvojice najvećih rivala u istoriji ovog sporta.

Spremite se za spektakl u sredu... Oko 15:30.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Šafaržova: Ana je teška protivnica
Češka teniserka Lucije Šafaržova bila je presrećna zbog plasmana u polufinale Rolan Garosa u kojem je čeka, kako kaže, teška protivnica.

ĐN Izvor: B92
1319689690556df80d35c23811228309_w640.jpg

Šafaržova je pobedila Garbinje Mugurusu sa 7:6, 6:3 i u borbi za finale sastaće se sa srpskom teniserkom Anom Ivanović.

Čehinja je navela da jedva čeka duel sa srpskom teniserkom, iako je emotivno ispražnjena zbog velikog uspeha.

“Idem korak po korak i radujem se sledećem meču. Ona (Ana) je dobar, težak protivnik – biće uzbudljivo”, rekla je Šafaržova.

Devojka iz Brna prvi put će igrati u polufinalu Rolan Garosa, a jedino je do sada na Vimbldonu došla do ove faze turnira.

“Veoma sam ponosna, nije lako jer sam trenutno mnogo emotivna. Juče (posle trijumfa nad Šarapovom) nisam mogla da spavam i rano sam ustala. Bila sam malo umorna, ali želja da pobedim i nađem se u polufinalu je bila toliko velika da, kada sam kročila na teren, borila sam se i igrala veoma dobro. Osećam se neverovatno, i dalje pokušavam da shvatim. Prvi put sam u polufinalu u Parizu, osetila sam to jedino na Vimbldonu prošle godine, tako da je lepo otići ovako daleko”, dodala je Čehinja.

Ona se potom osvrnula i na sam meč sa Španjolkom koji je obeležio veoma jak vetar.

“Bili su veoma teški uslovi, vetar je menjao pravac i nosio lopticu na sve strane. Pokušavala sam da ostanem čvrsta ‘na nogama’ i pronađem odgovarajući tempo – nisam gađala uz linije i jurila velike poene. Bila je teška borba, taj brejk prvog seta je bio veoma neizvestan i u njemu smo imali nekoliko sjajnih razmena. Imala sam i rani brejk koji sam izgubila u drugom setu, ali sam uspela da na kraju odigram dovoljno snažno. Uslovi su bili baš loši – igrala sam po vetrovitom vremenu i ranije, naročito u Australiji gde ume baš da duva. Ali nikada nisam iskusila ovako loše vreme u Parizu. Očekujem da će otopliti u narednih nekoliko dana i da će se vreme promeniti”, zaključila je Šafaržova

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Avioni iznad Rolan Garosa idu u rikverc?
Na terenima Rolan Garosa ovih dana ima mnogo uzbuđenja, ali se interesantne stvari dešavaju i van njih.

ĐN B92 Izvor:
626371402556dd83f7aa13886107819_w640.jpg

Photo by Julian Finney/Getty Images
U poslednjih nekoliko dana jedan detalj zaokupira pažnju mnogih korisnika interneta koji se pitaju da li iznad kompleksa u kojem je smešten Rolan Garos avioni lete u rikverc?

Povod za ovu „dilemu“ bio je snimak sa meča Rodžera Federera i Gaela Monfisa odigranog u ponedeljak, kada se jasno vidi da senka aviona ide unazad.

456965097556dd841aaf08860473191_w640.jpg

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Iako su se mnogi ponadali da je letelica išla u rikverc, objašnjenje je mnogo logičnije.

Jedan od najvećih sponzora drugog Gren slema sezone jeste aviokompanija „Emirati“ (Emirates), pa su organizatori želeli da logo firme istaknu na što vidljivijem mestu. Zbog toga je kamera koja se kreće po žici koja se nalazi iznad kompleksa zakačena za minijaturu aviona na kojem piše logo kompanije.

Senka je bila sa ovog objekta, na veliku žalost mnogih koji su tražili novu senzaciju.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Dan koji će se pamtiti
Devet. I brojem – 9. Toliko gemova je Novak Đoković izgubio u meču sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu.

IZVOR: SREDA, B92

Getty Images
Prošlo je nekoliko sati, a i dalje ne dopire potpuno do svesti koliko je Đoković bio superioran u meču koji predstavlja najteži izazov u današnjem tenisu.

Naelektrisana atmosfera, iščekivanje koje se oseća u vazduhu, nikada do sada na Garosu nije bilo toliko sve koncentrisano u jednu tačku, u jedan meč o kojem svi govore.

Ostala tri duela kao da nisu ni postojali – novinari, posetioci, ljudi iz organizacije, oni na društvenim mrežama, svi su brujali samo o dvoboju Đokovića i Nadala. Čak mi je i tip čiji stančić iznajmljujem poslao poruku “Go DJOKOVITCH“.

Prema očekivanjima, Serena brzo završava sa Erani, čiji servis je na nivou rekreativca, a Filip Šatrije ubrzo biva popunjen do poslednjeg mesta. Prvi put da se tako nešto dogodilo još pre početka meča.

Više je španskih zastava, poneka i srpska, a na početku igrači imaju ujednačenu podršku. Đoković počinje furiozno, oštrim forhend paralelama osvaja poene i uspeva da drži Nadala u raskoraku i dilemi na koju stranu će lopta.

Znojimo se na tribinama uprkos tome što je na semaforu 4:0, a u naredna četiri gema Nadal igra najbolje ove sezone na šljaci – počinje da se kreće kao u najslavnija doba, sve vraća u teren duboko i ne poklanja ništa (dve neiznuđene u sledeća četiri gema).

Đoković se malo stegao, prvog servisa ni od korova i ponovo smo na početku – 4:4.

13150792556f6ccacc47a085240542_w640.jpg

Beta/AP

Držimo stisnute pesnice, kucamo u drvo i otima nam se i poneki uzvik ushićenja ili proklinjanja, sve to dok nas dvoje-troje kolega posmatraju sa dodatnim interesovanjem, čudno i blago osuđujuće.

Neka gledaju, srediće nam valjda Novak nove akreditacije ako nas izbace... A na terenu prvi set, i tako veoma važan, dobija na dodatnom značaju jer Đoković, posle propuštena dva brejka viška, ne uspeva da realizuje ni brojne set lopte.

Da je bar da nešto radi pogrešno (možda je samo na jednoj mogao za nijansu odlučnije), pa da možeš da se vajkaš, ali ne – Nadal jednostavno ne dâ.

A onda smeč, taj smeč koji smo toliko mrzeli, daje Novaku prozor – Rafa na 5:6 i 30:15 promašuje čist smeč i vraća Đokovića u gem.

Sedimo na ivici stolica, ne znam kako ne popadamo, a srpski tandem na tribinama pruža podršku Novaku: “Hajde, brate“, “najbolji si na svetu bre!“, “tu smo“.

Napokon, posle nekoliko blagih srčanih udara i izgubljene tone živaca, Novak na šestoj set lopti šalje pasing pod noge, a Rafin bekhend volej završava u autu.

“Tako je!!!“ Bacam pogled ka Novakovoj loži, roditeljima i ostalima. Kako li oni tek preživljavaju, uvek se pitam.

“Ako se porodim večeras, to je zbog Đokovića“, supruga koja je u devetom mesecu trudnoće šalje SMS kolegi. Inače, žena je sa Zelenortskih Ostrva, ali ju je naš Nenad zarazio tenisom. Srbija do Praje.

909820427556f6ccadcdef468675064_w640.jpg

Beta/AP

I mi smo emotivno malo ispražnjeni, verujem i vi kraj televizora, a sada zamislite kako je na terenu. Ali ne, ono što je Đoković danas uspeo jeste da sve vreme drži maksimalni fokus, nije popustio čak ni na 5:1 u trećem setu.

Tonus meča malo pada, do 3:3 nema uzbuđenja, a onda ponovo na scenu stupa forhend paralela, ključni udarac u ovom meču. Doduše, sada ne Đokovićeva, već Nadalova.

Set i po je Rafi taj udarac, njegov omiljeni, funkcionisao besprekorno, a onda su odjednom počeli problemi sa tajmingom – niti jednom nije pogrešio po dužini, ali je nekoliko forhend paralela po širini poslao u aut.

Novak vodi sa 5:3, postaje malo nervozan i propušta tri set lopte, a onda definitivno rešava da nas pošalje u bolnicu – na ’djusu’ izlazi na mrežu posle drugog servisa. Taj mili sekund trajao nam je bar minut, srce staje, a Đoković kupi poluvolej u maniru Federera i šalje ga na drugu stranu mreže. Bila je to tek ’prednost’, ali znalo se – 2:0 u setovima.

1425365405556f6ccaf0d03382212692_w640.jpg

Beta/AP

Što je veća prednost Đokovića, to je publika više na Nadalovoj strani, žele duži meč. Međutim, slično kao trojkom na isteku napada, Novak ih utišava brejkom već na startu trećeg seta.

Tu se već potpuno opustio, počeo je da “šamara“ lopticu i da je šalje gde poželi, a Nadal je iskusio ono što verovatno nikada nije na Šatrijeu – nemoć, nije više verovao u pobedu.

Ipak, sa lavom poput Rafe nema šale i nema skidanja stopala sa papučice za gas. To znaju svi, to zna i Đoković. Pogledala ga je i sreća, u dva uzastopna gema na gem lopti osvajao je poen zahvaljujući mreži, a na pauzi se prekrstio i zahvalio Svevišnjem na vetru u leđa.

“Sreća prati hrabre“, komentarišemo, a da je suprotno, bilo bi... Ali dobro, navijanje je to, sport je strast i u afektu se svašta izgovori.

Kraj se bliži, zatim i dolazi – nestvarnih 7:5, 6:3, 6:1. Rezultat kakav ni najoptimističniji Novakovi navijači nisu smeli da prognoziraju.

Nadal je na konferenciju došao bukvalno 15 minuta posle meča, bio je razumljivo tužan, natmuren, ali se i videlo da ga poraz nije previše iznenadio. Polako sa otpisivanjem Rafe, veliki je to šampion, a ako je neko u prošlosti dokazao da može da se vrati posle svakojakih udaraca, onda je to Rafael Nadal.

1221845627556f6ccb13bbc148795093_w640.jpg

Beta/AP

Novak se pojavljuje, uzdržan je, ali ponos ne može, a ni ne pokušava da sakrije. Zašto bi ga i krio?

“Borim se da ne padnem u nesvest ovde od zadovoljstva, tek je četvrtfinale u pitanju. Nadam se da me čekaju još dva meča, a onda u nedelju možemo da slavimo“, rekao je Đoković srpskim novinarima.

Sada se Novak nalazi u sličnoj situaciji kao Federer 2009. godine, uz značajnu razliku – za razliku od Rodžera, on jeste pobedio Nadala i to će mu sigurno dati dodatno samopouzdanje, što je i Rafa istakao na konferenciji.

Ipak, pred Đokovićem su još dva komplikovana izazova – prvi je Endi Mari, koji se odlično kreće i igra kao preporođen na šljaci. Leđa ga više ne muče, do izražaja dolaze svi njegovi kvaliteti i prosto se čovek upita kako je moguće da ranije nije bio bolji na zemljanoj podlozi (istina, dva polufinala Garosa nisu se za potcenjivanje).

Pred meč sa Nadalom mnogo se govorilo o vremenskim uslovima, a za petak i meč sa Marijem prognozira se sunčano vreme i visoka temperatura.

“Nismo imali velike vrućine do sada, ali spreman sam za to, nema šta. Ne mogu sada da kažem da sam nespreman i da se povlačim sa turnira ako bude 30 i više stepeni“, rekao je Novak, “Isti su uslovi za obojicu i ja ću ih prihvatiti kakvi god da su i idemo dalje“.

A koji su tvoji omiljeni uslovi za igru, uspeo sam da postavim potpitanje uprkos gunđanju moderatorke.

“Nešto ovako kao danas – mestimično oblačno“, odgovara Novak tonom prezentera vremenske prognoze, “Sa povremenim padavinama“, dodaje uz smeh.

Novak veruje u sebe. Verujmo i mi u njega. Još dva koraka.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Novak: Nije mala stvar, ali od sutra...
Novak Đoković izjavio je posle pobede nad Rafaelom Nadalom da je emotivnije doživeo meč nego protiv bilo kog drugog protivnika.

SO IZVOR: B92
913139958556f3cccb0317196686306_w640.jpg

Getty Images
"Više emocija pre i tokom meča nego bilo protiv kog tenisera. Definitivno nije mala stvar pobediti Nadala na Rolan Garosu, iako je pobeda u četvrtfinalu i iako ću već od sutra morati da zaboravim na ovo. Izuzetno sam zadovoljan ovim što sam postigao, prvi put karijere sam uspeo da ga dobijem u Parizu, gde je on najdominantniji u istoriji tenisa".

Đoković je u najvećem četvrtfinalu u istoriji tenisa pobedio Nadala veoma ubedljivo sa 7:5, 6:3, 6:1 i tako se plasirao u novo polufinale Rolan Garosa.

"Uspeo sam da realizujem plan igre, što nije bilo lako. Nije igrao na svom nivou, onom koji je držao svih ovih godina, ali mislim da tu imam i ja neke zasluge – bio sam staložen, koncentrisan i agresivan. Plan je bio da se fokusiram na stvari na koje mogu da utičem i koje mogu dobro da radim. Nisam želeo da mu prepustim kontrolu igre, menjao sam ritam, išao na mrežu, igrao drop šotove, visok i niske loptice, uvek nešto drugačije. On nije dobro servirao, pogotovo u drugom i trećem, setu napravio je neke nekarakterističe greške forhendom, ali to se dešava kada se ne osečate komforno na terenu. Mislim da je to zato što sam igrao brzo na njegov forhend i što sam pomerao po terenu", analizirao je Novak dešavanja na terenu.

On se potom osvrnuo na ključni trenutak.

"Osetio sam veliko olakšanje kada sam osvojio prvi set, nisam mu dao priliku da se vrati, mislim da sam odigrao savršen meč“.

Đoković se ponovo žalio na stanje terena u drugom setu.

“Nisam bio zadovoljan odlukom da se ne poliva teren posle prvog seta. To se ponavlja svake godine – sudija kaže da to odlučuju ljudi koji održavaju teren, a oni mi kažu da je odluka na sudiji. Valjda ću saznati do kraja nedelje odgovor“, kazao je Novak uz osmeh i dodao:

“Mislim da je logično posle 75 minuta dugog seta politi teren, sredinom drugog seta on i ja smo se nekoliko puta okliznuli. Voleo bih da se više uvaži mišljenje igrača“.

Đoković kaže da prati i igre Ane Ivanović, koja u četvrtak igra polufinale sa Luci Šafaržovom.

"Polufinale je već veliki rezultat, to se videlo i na njenom licu posle trijumfa u četvrtfinalu. Mnogo joj je to značilo, prošla je kroz težak period u poslednjih pet-šest godina, od osvajanja Garosa 2008. godine. Prolazila je kroz dosta oscilacija, preispitivala sebe i sumnjala da li može ponovo da igra na tom nivou – vratila se u poslednjih godinu i po dana i pokazal da zaslužuje da bude tu. Svi su znali da ona ima taj kvalitet, mislim da je sada razlika u tome što i ona konačno veruje u to. Želim joj sve najbolje, dve titule sa ovog turnira... To bi bilo kao iz bajke", zaključio je Novak.

Natrag