Roger Federer

Član
Učlanjen(a)
13.02.2009
Poruka
115
roger_federer.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2009
Poruka
1.014
250px-Roger_Federer_at_the_2008_Rogers_Cup.jpg



Rodžer Federer (nem. Roger Federer, Bazel, 8. avgust 1981.) je profesionalni švajcarski teniser koji se trenutno nalazi na poziciji broj 1 ATP liste. Na toj poziciji je proveo rekordnih 237 uzastopnih nedelja, a ukupno 271 nedelju. Mnogi teniski kritičari, slavni igrači i kolege teniseri smatraju da bi Federer mogao biti najbolji teniser svih vremena.
Federer je u karijeri osvojio sve grend slemove u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih ima 16 (četiri Otvorena prvenstva Australije, jedan Rolan Garos, šest Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD) što je rekord u muškoj konkurenciji. Takođe je osvojio i 16 turnira ATP Masters 1000 serije, četiri titule na Tenis masters kupu i zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Federer drži mnoge rekorde od kojih su najznačajniji učestvovanje na 10 uzastopnih grend slem finala (od Vimbldona 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007.), 22 grend slem finala ukupno i 23 uzastopna grend slem polufinala (od Vimbldona 2004. do Otvorenog prvenstva Australije 2010.). Takođe drži i rekord open ere po broju uzastopnih pobeda i na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56). Najveći rival mu je Španac Rafael Nadal.
Zahvaljujući sjajnim uspesima u svetu tenisa, Federer je izabran za najboljeg sportistu godine po izboru Larusa rekordnih četiri puta zaredom (od 2005. do 2008). Nominovan je za tu nagradu i 2004. ali te godine nije uspeo da je osvoji. 2009. godine ga je ATP proglasio za najboljeg tenisera prošle decenije.


Detinjstvo



Rodio se u Bazelu, Švajcarska, kao sin Švajcarca Roberta Federera i Južnoafrikanke Linet Federer (devojačko prezime - Durand). Zajedno sa svojom dve godine starijom sestrom Dijanom odrastao je u Munhenštajnu, malom predgrađu udaljenom 10 minuta od Bazela i blizu granice sa Nemačkom i Francuskom. Osim tenisa, Federer je kao dečak trenirao i fudbal. Kao mladić je najviše uživao da gleda Čileanca Marsela Riosa, a pored njega idoli su mu bili Boris Beker, Stefan Edberg i Majkl Džordan. Jedno vreme je sa 13 godina bio i sakupljač loptica na turniru u Bazelu gde je dodavao loptice teniserima kao što su Martina Hingis, Mark Rozet, Stefan Edberg i Vejn Fereira.


Teniska karijera



Junior

Federer je počeo da igra tenis sa šest godina. Išao je na treninge sa ostalom decom sve do devete godine, a sa 10 je počeo da uzima privatne časove. Do dvanaeste godine je trenirao i fudbal, kada je odlučio da se usresredi samo na tenis. Sa 14 godina je postao prvak Švajcarske u svim kategorijama, pa je izabran da trenira u švajcarskom Nacionalnom teniskom centru u Ekublensu. Počeo je da igra juniorske ITF turnire jula 1996. Godine 1998., koja mu je bila i poslednja sezona kao junior, igrao je na svim juniorskim grend slemovima. Odlične rezultate je zabeležio na juniorskom Otvorenom prvenstvu Australije (polufinale i u singlu i u dublu), juniorskom Vimbldonu (pobeda i u singlu i u dublu) i juniorskom Otvorenom prvenstvu SAD (finale u singlu). Ove godine je takođe osvojio i prestižnu Orindž boul titulu u Majamiju i pored toga još 2 trofeja. Na kraju godine je proglašen za svetskog juniorskog prvaka.. Impresivnu juniorsku karijeru je završio sa ukupno sedam titula i odnosom 71 pobeda i 20 poraza u singlu, odnosno 36 pobeda i 21 poraz u dublu.
(Svi rezultati sa ITF)


Početak ATP karijere

Jula 1998. Federerovo ime je prvi put upisano na zvaničnoj ATP listi na turniru u Gaštadu gde je ispao u prvoj rundi od Lukasa Arnolda Kera 4:6, 4:6. Odmah sledeće godine je postao član švajcarske Dejvis kup reprezentacije u meču protiv Italije, te je godinu završio kao najmlađi teniser među 100 najboljih. Godine 1999. osvojio je i prvi (i jedini u karijeri) čelendžer u Brestu i zabeležio prvu pobedu nad nekim teniserom iz prvih deset na turniru u Marseju (eliminisao je petog tenisera sveta Karlosa Moju u prvom kolu). Uspeo je da stigne do polufinala Letnjih olimpijskih igara 2000. u Sidneju ali je meč za bronzu izgubio od Arnoa di Paskvalea iz Francuske 6:7(5), 7:6(7), 3:6. Te godine je uspeo da se plasira i u prvo finale jednog ATP turnira i to u Marseju gde je izgubio od sunarodnika Marka Rozeta 6:2, 3:6, 6:7(5) kao i u finale turnira u rodnom Bazelu gde ga je porazio Tomas Enkvist u pet setova 2:6, 6:4, 6:7(4), 6:1, 1:6. Nije se najbolje pokazao na grend slemovima i turnirima ATP Masters serije, pa je 2000. godinu završio na poziciji broj 29.
(Svi rezultati iz 1998., 1999. i 2000)



2001.

Prvu ATP titulu u karijeri Federer je osvojio u februaru 2001. porazivši Žilijena Boutira 6:4, 6:7(7), 6:4 u finalnom meču turnira u Milanu gde je i jedan od njegovih idola, Stefan Edberg, osvojio prvi trofej 1984. Istog meseca slavio je i u tri meča za Dejvis kup reprezentaciju Švajcarske i obezbedio joj pobedu od 3:2 protiv Amerike. Federer je potom stigao do četvrtfinala Rolan Garosa gde je izgubio od Aleksa Koreće 5:7, 4:6, 5:7. Četvrtfinale je zabeležio i na Vimbldonu na kome je porazio četvorostrukog branioca i sedmostrukog prvaka Pita Samprasa u četvrtoj rundi 7:6(7), 5:7, 6:4, 6:7(2), 7:5 što je pobeda za koju mnogi smatraju da je bila prekretnica u njegovoj karijeri, kao i kraj Samprasovog niza od 31 uzastopne pobede na tom turniru. Federer je ove godine uspeo da osvoji i Hopman kup za Švajcarsku zajedno sa Martinom Hingis kao i da izgubi u finalu Bazela drugu godinu zaredom, ovaj put od Tima Henmana 3:6, 4:6, 2:6. Godinu je završio kao 13. teniser sveta.

(Svi rezultati iz 2001)


2002.


180px-Roger_federer_2002_2.jpg

Rodžer Federer na Ju-es openu 2002.

Do svog prvog finala jednog turnira ATP Masters serije Federer je stigao na Majami Mastersu, u kom je izgubio od Andrea Agasija dok je prvi masters turnir osvojio na Hamburg Mastersu. Posle toga je trijumfovao nad dvojicom bivšig svetskih brojeva 1, Rusima Maratom Safinom i Jevgenijem Kafeljnikovim u mečevima za Švajcarsku na Dejvis kupu. Ipak, iako je ove godine ispadao rano sa grend slemova u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku, pa i posle tragičnog gubitka dugogodišnjeg trenera i mentora Australijanca Pitera Kartera u saobraćajnoj nesreći u avgustu, Rodžer Federer je stigao do pozicije broj 6 na ATP trci šampiona koja se računa do kraja godine i uspeo da se kvalifikuje za završni turnir sezone – Tenis masters kup. Tamo se probio do polufinala gde je izgubio 5:7. 7:5, 5:7 od tada prvog tenisera sveta Lejtona Hjuita (koji je na kraju i osvojio tu titulu). Godinu je po prvi put završio u prvih 10 ATP liste i to na poziciji broj 6 sa tri osvojena turnira.

(Svi rezultati iz 2002)



2003.

Federer je 2003. godinu završio kao drugoplasirani, odmah iza Amerikanca Endija Rodika i ispred Huana Karlosa Ferera iz Španije.

Na prvom grend slemu godine u Australiji, Federer je stigao do četvrtog kola gde je izgubio od Davida Nalbandijana. Zatim je osvojio dva turnira na betonu, u Marseju i Dubaiu, da bi onda na samom startu sledeća dva turnira masters serije gubio i to u Indijan Velsu i Ki Biskejnu.

Na turnirima koji se igraju na šljaci, Federer je pobedio u Minhenu, stigao do finala masters turnira u Rimu i na kraju izgubio u trećem kolu mastersa u Hamburgu, gde je prethodne godine bio šampion. Na Rolan Garosu je bio postavljen za petog nosioca, ali je ispao u prvoj rundi od Peruanca Luisa Horna.

Federer je osvojio oba turnira na travi koje je igrao i to prvo turnir u Haleu savladavši u finalu Nikolasa Kifera 6:1, 6:3, da bi zatim osvojio prvu grend slem titulu na Vimbldonu porazivši Rodika u polufinalu i Marka Filipusisa u finalu 7:6(5), 6:2, 7:6(3), a u toku celog turnira izgubio je samo jedan set i to od Mardija Fiša.

U toku letnje sezone u Severnoj Americi, izgubio je od Rodika u polufinalu masters turnira u Montrealu, a onda spasio sedam meč lopti u prvom kolu Sinsinati Mastersa protiv Amerikanca Skota Drejpera (to mu je lični rekord) da bi se plasirao u drugo kolo i tamo izgubio od Nalbandijana. Na Ju-es openu, Nalbandijan još jednom uspeva da porazi Federera, ovaj put u četvrtom kolu.

Za vreme jesenje sezone, nastupao je na četiri uzastopna turnira u dvoranama širom Evrope. Osvojio je turnir u Beču i u singlu (pobedio Karlosa Moju) i u dublu, ali nije uspeo da ponovi prošlogodišnji uspeh u Bazelu (stigao je tada do finala), kao ni na AMS turnirima u Madridu i Parizu.

Dejvis kup reprezentacija Švajcarske je, predvođena Federerom, uspela da u prvom kolu dobije Holandiju, a zatim u četvrtfinalu Francusku i u polufinalu se sastala sa Australijom. Federer je prvi meč protiv Filipusisa dobio i u meču protiv Lejtona Hjuita vodio sa 2:0 u setovima i 5:3 u trećem setu ali je Hjuit ipak uspeo da se vrati u meč i pobedi. Na kraju je Švajcarska ostala bez finala (bilo je 3:2 za Australiju).

Na kraju godine, Federer je još jednom učestvao na masters kupu u Hjustonu. Kao trećeplasirani igrač, dobio je mečeve protiv Andrea Agasija, Nalbandijana i Davida Ferera u toku grupne faze takmičenja, da bi zatim u polufinalu pobedio prvoplasiranog Rodika 7:6(2), 6:2 i titulom završio godinu, pobedom od 6:3, 6:0, 6:4 nad Agasijem u finalu.

(Svi rezultati iz 2003)


2004.



175px-Roger_federer_athens.jpg


Federer na Letnjim olimpijskim igrama 2004. u Sidneju

Federer je 2004. imao jednu od najdominantnijih i najuspešnijih godina u istoriji open ere modernog muškog tenisa. Osvojio je tri od četiri grend slema sezone, nije izgubio nijedan meč od igrača rangiranih među prvih 10, pobedio u svim finalima koje je igrao i bio proglašen za svetskog teniskog šampiona od strane ITF-a. Njegov odnos pobeda i poraza ove godine bio je 74-6 sa ukupno 11 titula.

Federer je osvojio prvi trofej na Ostrelijen openu pobedom nad Maratom Safinom u finalu u tri seta 7:6(3), 6:4, 6:2. Ova pobeda omogućila mu je da nasledi Endija Rodika na mestu prvog tenisera sveta, i tu poziciju drži skoro tačno 4 i po godine sve do 18. avgusta 2008. Osvaja još i turnire u Dubaiu i na mastersu u Indijan Velsu dok na AMS turniru u Majamiju iznenađujuće gubi u trećem kolu od sedamnaestogodišnjeg Rafaela Nadala.

Kako bi se pripremio što bolje za Rolan Garos, Federer igra na mastersima na šljaci u Rimu i Hamburgu. U Rimu ispada u drugoj rundi ali zato pobeđuje u finalu Hamburga Giljerma Koriju 4:6, 6:4, 6:2, 6:3 i osvaja taj turnir po drugi put u karijeri. Na Frenč openu poražen je u trećem kolu od bivšeg broja jedan i trostrukog pobednika tog turnira, Brazilca Gustava Kuertena, sa 4:6, 4:6, 4:6.

Federer na travnatim terenima uspeva da odbrani obe titule od prošle godine. U Haleu dobija finalni meč protiv Mardija Fiša sa 6:0, 6:3, a na Vimbldonu dobija Endija Rodika posle izgubljenog prvog seta 4:6, 7:5, 7:6(3), 6:1. Seriju pobeda nastavlja i u Gaštadu (to mu je prvi trofej u rodnoj Švajcarskoj) i na mastersu u Torontu da bi mu niz od 23 uzastopne pobede prekinuo Slovak Dominik Hrbati u prvoj rundi Sinsinati Mastersa.

Federer je na Letnjim olimpijskim igrama 2004. u Atini bio prvi nosilac ali je izgubio od Čeha Tomaša Berdiha 6:4, 5:7, 5:7. Posle toga odlazi u Njujork i osvaja prvi Ju-es open porazivši Lejtona Hjuita u finalu 6:0, 7:6(3), 6:0.

Na masters kupu u Hjustonu pobedio je Gastona Gaudija, Hjuita i Karlosa Moju u grupnoj fazi takmičenja, zatim Safina u polufinalu (posle odigranog najdužeg taj brejka u istoriji masters kupa 20:18) da bi onda dobio u finalu Hjuita sa 6:3, 6:2 (to je bio revanš za poraz u polufinalu tog turnira 2002).

U toku 2004. Federer nije imao stalnog trenera već se oslanjao samo na svog fitnes trenera Pjera Paganinija, psihoterapeuta Pavela Kovača i na menadžerski tim sastavljen od njegovih roditelja, tada devojke i menadžerke Mirke Vavrinec i nekoliko prijatelja.

(Svi rezultati iz 2004)


2005.



180px-Federer.jpg


Federer na mastersu u Sinsinatiju 2005.

Na početku godine, Federer je unajmio bivšeg australijskog tenisera Tonija Rouča za trenera na određeno vreme. Na Ostrelijen openu stigao je do polufinala u kom je poražen od kasnijeg pobednika Marata Safina u meču igranom u toku noći koji je trajao duže od 4 sata (rezultat: 5:7, 6:4, 5:7, 7:6(6), 9:7). Potom osvaja prva dva AMS turnira godine: Indijan Vels (pobeda nad Hjuitom u finalu) i Majami (pobeda nad Rafaelom Nadalom u finalu, iako je gubio 2:0 u setovima). Na Hamburg Mastersu je u maju uzeo svoj treći trofej na tom turniru porazivši u finalu Rišara Gaskea, od koga je prethodno izgubio na mastersu u Monte Karlu. Na Rolan Garos je došao kao jedan od favorita, ali je izgubio u polufinalu u četiri seta od Nadala (koji je kasnije i osvojio ovaj grend slem turnir).

Na početku sezone travnatih terena, Federer osvaja turnir u Haleu treći put zaredom porazivši Safina u finalnom meču 6:4, 6:7(6), 6:4. Zatim uspeva da odbrani titulu na Vimbldonu i to drugi put uzastopno pobedivši Rodika u reprizi prošlogodišnjeg finala, samo ovaj put u tri seta 6:2, 7:6(2), 6:4. Osvojio je još jedan trofej savladavši Rodika u finalu, ovaj put na mastersu u Sinsinatiju. Nedelju dana pre toga je trijumfovao i na mastersu u Montrealu i time je uspeo da osvoji sva četiri turnira iz američke serije u istoj godini, postavši prvi čovek u istoriji kome je to pošlo za rukom u jednoj sezoni.

Na Ju-es openu je izgubio samo dva seta do finala sa Agasijem. Federer je uspeo da dobije domaćeg igrača i bivšeg prvog reketa sveta sa 6:3, 2:6, 7:6(1), 6:1 i tako se još jednom upiše u istoriju - kao prvi čovek u open eri koji je uspeo da osvoji Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD u istoj godini, a zatim sledeće godine i da odbrani te titule. Međutim, nije mu pošlo za rukom da zatim osvoji i masters kup, pošto je izgubio od Nalbandijana u finalu u pet setova 7:6(4), 7:6(11), 2:6, 1:6, 6:7(3) (igrao je sa povređenim člankom). Da je osvojio taj turnir godinu bi završio skorom 82-3 i izjednačio bi se sa rekordom Džona Mekinroa iz 1984. po odnosu pobeda i poraza u toku jedne godine.



(Svi rezultati iz 2005)


2006.


180px-Roger_Federer_Basel_2006_Crop.jpg

Federer na turniru u svom rodnom Bazelu 2006.

U 2006. godini Federer je osvojio tri od četiri grend slem turnira i završio je kao prvi teniser sveta sa prednošću od nekoliko hiljada bodova ispred najvećeg rivala, Rafaela Nadala.

Federer je u finalu Otvorenog prvenstva Australije savladao Markosa Bagdatisa sa Kipra 5:7, 7:5, 6:0, 6:2 i osvojio sedmi grend slem u karijeri. U martu je osvojio titule u Indijan Velsu i Majamiju, postavši prvi čovek koji je dve godine zaredom uspeo da osvoji masters turnire u tim gradovima. Federer onda započinje sezonu šljake stizanjem do finala AMS turnira u Monte Karlu gde gubi u četiri seta od Nadala. Zatim je u stigao do još jednog finala mastersa, i tu se ponovo suočio sa Nadalom. Činilo se da bi Federer konačno mogao da pobedi Španca na šljaci, ali je Nadal ipak osvojio Rim u meču u pet setova u kome je u odlučujućem taj-brejku spasio dve meč lopte. Hamburg Masters, turnir koji je osvajao prethodne tri godine, Federer je odlučio da preskoči.

Na Rolan Garosu Federera je, kao i prošle godine, savladao Nadal, samo ovog puta u finalu. Da je kojim slučajem osvojio taj meč postao bi prvi teniser još od Roda Lejvera koji je u isto vreme držao sva četiri grend slema trofeja. Ali, iako ga je Nadal omeo u tome, Federer je postao jedan od samo dva tada aktivna igrača (drugi je Andre Agasi) koji je uspeo da stigne do finala svih grend slemova.

Prvi turnir na travi godine odigrao je u Haleu i uspeo je da ga osvoji ali tek posle velike borbe u svakom meču. Na celom turniru je morao da odigra ukupno osam taj-brejkova, a u najtežem meču protiv Belgijanca Olivija Rohusa u četvrtfinalu, spasio je četiri meč lopte. Federer je stigao na Vimbldon kao glavni favorit i to je i opravdao, ne izgubivši nijedan set sve do finala. Tamo se dvadesetogodišnji Nadal prvi put susreo sa Federerom na trvnatim terenima Vimbldona i izgubio u četiri seta 6:0, 7:6(5), 6:7(2), 6:3. Federer je potom osvojio Rodžers kup u Torontu, pobedom nad Rišarom Gaskeom u finalu. Na Otvorenom prvenstvu SAD stigao je do finala i do Amerikanca Endija Rodika i uspeo da ga porazi 6:2, 4:6, 7:5, 6:1. Tako je 2006. postala jedina godina u open eri u kojoj su isti čovek (Federer) i ista žena (Žistin Enen) uspeli da stignu do finala sva četiri grend slem turnira.

Tokom jesenjeg dela sezone, Federer je odigrao tri turnira i sva tri osvojio. Prvo je bio najbolji u Tokiju, a posle toga i na mastersu u Madridu gde je u finalu pobedio Fernanda Gonzalesa. Federer je i do sledećeg trofeja, na turniru u Bazelu stigao savladavši Gonzalesa u finalnom meču 6:3, 6:2, 7:6(3). To mu je bio prvi trijumf u rodnom gradu.

Na završnom masters kupu u Šangaju Federer je dobio meč u grupi protiv branioca titule Nalbandijana i protiv Rodika i Ivana Ljubičića. Potom je u polufinalu savladao i Nadala u dva seta 6:4, 7:5 da bi u finalu dobio Džejmsa Blejka lako u tri seta (6:0, 6:3, 6:4) i uzeo svoj 12. trofej u godini.

Ove godine je Federer izgubio od samo dva igrača: od Nadala u finalu Otvorenog prvenstva Francuske, Rima, Monte Karla i Dubaija i od Britanca Endija Marija u drugom kolu Sinsinati mastersa. Federerov neuspeh u Sinsinatiju je ujedno i njegov jedini poraz bez dobijenog seta, kao i jedini turnir na kome nije stigao do finala od ukupno 17 na kojima je učestvovao (ne računajući Dejvis kup).

(Svi rezultati iz 2006)



2007.


180px-Federer_Cincinnati_%282007%29.jpg

Federer u Sinsinatiju 2007.

Federer na Otvorenom prvenstvu Australije osvaja svoj deseti grend slem trofej pobedom u finalu nad Fernandom Gonzalesom 7:6(2), 6:4, 6:4. U toku celog tog turnira nije izgubio nijedan set, ponovivši uspeh Bjerna Borga iz 1980. godine. Njegov niz od 41 uzastopnog dobijenog meča prekinut je na mastersu u Indijan Velsu, koji je inače osvajao prethodne tri godine, kada je u drugoj rundi izgubio od Giljerma Kanjasa. Na mastersu u Majamiju ponovila se ista priča – Federer stiže do 4. kola i tu je biva poražen u tri seta od Kanjasa. Uprkos tome, na tom turniru je dobio četiri ATP nagrade u toku završne ceremonije i postao prvi čovek koji je dobio 4 takve nagrade u istoj godini.

Sezona na šljaci za Federera počela je finalom na mastersu u Monte Karlu. Kao i prethodnih godina, tamo je izgubio od Rafaela Nadala. Na mastersu u Rimu ga je u trećem kolu izbacio vršnjak, Italijan Filipo Volandri. Ali konačno 20. maja 2007., Federer beleži prvu pobedu nad Nadalom na šljaci 2:6, 6:2, 6:0 prekinuvši njegov niz od rekordne 81 uzastopne pobede na najsporijoj podlozi, i osvojivši Hamburg Masters rekordni četvrti put. U Parizu, na Rolan Garosu je zabeležio svoje drugo uzastopno finale da bi po drugi put uzastupno izgubio od Nadala. Dan pre tog finala, Federer je objavio da će propustiti turnir u Haleu zbog izmorenosti i straha od povrede. Na taj način se prvi put pojavio na Vimbldonu ne odigravši nijedan pripremni turnir na travi. Ipak, stigao je do finala i tu se revanširao Nadalu za poraz na Rolan Garosu, iako ga je ovaj primorao na peti odlučujući set (rezultat: 7:6(7), 4:6, 7:6(3), 2:6, 6:2). Pobedom nad Nadalom, izjednačio je još jedan rekord Bjerna Borga i to po broju uzastopnih osvojenih Vimbldona – 5.


180px-The_Mighty_Federer.jpg

Rodžer na Otvorenom prvenstvu SAD 2007.

Federer je osvojio masters u Sinsinatiju po drugi put, pobedivši Džejmsa Blejka u finalu i tako osvojio svoju 50. titulu u singlu, odnosno 14. titulu ATP Masters serije. Posle toga, u finalu Ju-es opena, Rodžer je uspeo da trijumfuje nad Srbinom Novakom Đokovićem 7:6(4), 7:6(2), 6:4. Federer je u prethodnom meču protiv Đokovića u finalu mastersa u Montrealu bio poražen 6:7(2), 6:2, 6:7(2) a i u ovom meču je bilo veoma napeto - Federer je izgubio servis 3 puta i suočio se sa 7 set lopti, ali ih je na kraju sve uspešno spasio i na kraju dobio meč i svoj 12. grend slem trofej, izjednačivši se sa Rojom Emersonom po broju tih titula. A zahvaljujući tome što je bio prvi na seriji turnira pred Otvoreno prvenstvo SAD, dobio je i bonus od milion dolara kao dodatak na već zarađenih 1,4 miliona (što je postalo rekord po visini zarade na tom turniru).

Prvi turnir jesenje sezone Federer je odigrao na Madrid Mastersu gde se plasirao u finale i izgubio od Davida Nalbandijana 6:1, 3:6, 3:6. U Bazelu je osvojio drugu uzastopnu titulu da bi onda, na poslednjem mastersu godine u Parizu ponovo izgubio od Nalbandijana samo ovaj put u trećoj rundi (rezultat: 4:6, 6:7(3)).

Federer je započeo masters kup porazom u grupi od finaliste Ostrelijen opena Gonzalesa sa 4:6, 7:6(1), 7:5. Od tada je dobio sve svoje mečeve, uključujući mečeve u grupi protiv Nikolaja Davidenka i Rodika, polufinale protiv Nadala sa 6:4, 6:1, i finale protiv Davida Ferera za titulu 6:2, 6:3, 6:2.

Dana 19. novembra 2007. Federer je igrao egzibicioni meč u Seulu sa bivšim brojem 1 i četrnaestostrukim grend slem prvakom Pitom Samprasom i dobio ga sa 6:4, 6:3. Ovo je bio prvi od tri egzibiciona meča koji su dvojica velikih asova igrali u Aziji. Dva dana kasnije, Sampras je ponovo izgubio od Federera 7:6(6),7:6(5). Ipak, poslednji meč Sampras dobija sa 7:6(6), 6:4, iako mu je cilj u ovom duelu bio samo da osvoji jedan set.



(Svi rezultati iz 2007)


2008.

Federer započinje godinu u pokušaju da odbrani svoju titulu na Osterelijen openu u Melburnu. Dobro se držao sve do polufinala, gde ga je Novak Đoković eliminisao u tri seta 7:5, 6:3. 7:6(5). Ovo je prvi put da je Rodžer izgubio meč u tri seta na nekom grend slem turniru, još od Rolan Garosa 2004., dok je njegov poslednji poraz u 3 seta na grend slemovima koji se igraju na tvrdim podlogama, bio u četvrtom kolu Ju-es opena 2002.

U martu, Federer objavljuje da je nedavno utvrđeno da boluje od mononukleoze, i da je možda bolovao još od decembra 2007. Takođe je izjavio i da je imao problema sa trovanjem hranom pre početka prvog grend slema sezone, ali i da je sada zdrav i spreman da nastavi da se takmiči.

Iako je Federer na turniru u Dubaiju bio prvi nosilac i branilac titule, izgubio je od Britanca Endija Marija rezultatom 7:6(6), 3:6, 4:6 u prvom kolu. 10. marta, Federer je pobedio u trećem meču od ukupno četiri protiv Pita Samprasa u Medison Skver Gardenu u Njujorku 6:3, 6:7(4), 7:6(6).

Na prvom turniru masters serije godine, u Indijan Velsu, Federer je po prvi put u karijeri izgubio od Amerikanca Mardija Fiša, i time prekinuo svoj niz od 41 uzastopne pobede protiv američkih tenisera koji je počeo avgusta 2003. Sledeći turnir mu je bio masters u Ki Biskejnu gde je u četvrtfinalu izgubio od Endija Rodika. Rodikova poslednja (i jedina) zvanična pobeda pre toga nad Federerom bila je 2003.


200px-Federer_Beijing_2008.jpg

Rodžer Federer na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu

Federer je odlučio da sezonu na terenima koji se igraju na šljaci započne na Estoril openu u Portugalu, što je njegov prvi pripremni, mali turnir na šljaci još od Gaštada 2004. i njegov prvi turnir sa novim trenerom Hoseom Igerasom. Federer osvaja taj turnir pošto mu je Davidenko predao finalni meč pri rezultatu 7:6(5), 1:2, posle utvrđivanja povrede noge. Na Rolan Garosu, Federer po treći put zaredom gubi finale od Nadala 6:1, 6:3, 6:0. Poslednji put kad je Federer izgubio jedan set sa 6:0, bilo je 1999. u Londonu na turniru Artois Šampionat.

Svoj drugi turnir sezone, Federer je osvojio u Haleu ne izgubivši nijedan set niti gem u kome je servirao. Ovo je njegova 55. titula u karijeri i peti put da je osvojio ovaj turnir, posle čega se izjednačio sa rekordom Pita Samprasa po broju trofeja na travi (10).

Na Vimbldonu Federer je stigao do svog 17. uzastopnog grend slem polufinala i 16. grend slem finala. U finalu se ponovo sastao sa teniserom broj 2 na svetu, Nadalom. Da je pobedio, Rodžer bi oborio rekord open ere Bjerna Borga od pet uzastopnih trofeja na Vimbldonu i izjednačio se sa rekordom svih vremena od 6 uzastopnih titula na Vimbldonu, koji drži Vilijam Renšav još od 1886. Federer je spasio dve meč lopte u taj brejku četvrtog seta, ali na kraju izgubio 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7. Kiša je prekidala meč dva puta, pa je on završen po mrklom mraku. Duel je trajao 4 sata i 48 minuta, što je rekord po dužini jednog vimbldonskog finala. Taj poraz je takođe značio da je Federerov rekord od 65 uzastopnih pobeda na travi prekinut.

Na sledeća tri turnira, Federer je ispadao na samom početku. Masters u Torontu, Rodžers kup, Federer je počeo u drugom kolu i tamo izgubio od Žila Simona. Na turniru u Sinsinatiju, ispada u trećoj rundi, po prvi put izgubivši od najvišeg tenisera na ATP turu, Hrvata Ive Karlovića 7:6(6), 4:6, 7:6(5). Na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, Rodžer u singlu ispada od Džejmsa Blejka u četvrtfinalu. Međutim, za to se iskupio u dublu gde je zajedno sa Stanislasom Vavrinkom osvojio zlato za Švajcarsku. U polufinalu su Federer i Vavrinka bili bolji od američke kombinacije Bob i Majk Brajan, a u finalu od Šveđana Simona Aspelina i Tomasa Johansona u 4 seta 6:3, 6:4, 6:7(4), 6:3.

18. avgusta, Federer predaje poziciju broj 1 na ATP listi, posle rekordnih 237 uzastopnih nedelja Rafaelu Nadalu.


200px-Roger_Federer_wins_the_US_Open_2008.jpg

Rodžer Federer na Ju-es openu 2008.

Na Ju-es open dolazi kao drugi nosilac, ali i kao najveći favorit s obzirom da je ovaj turnir osvajao prethodne četiri godine. U prva tri kola uspeva da porazi Argentinca Maksima Gonzalesa, Brazilca Tiago Alveša i Radeka Štepaneka iz Češke veoma lako. Posle toga sledi teški petosetovni meč protiv Rusa Igora Andrejeva koji dobija sa 6:7(5), 7:6(5), 6:3, 3:6, 6:3. U četvrtfinalu pobeđuje Žila Mulera iz Luksemburga 7:6(5), 6:4, 7:6(5), a u reprizi prošlogodišnjeg Ju-es open finala, dobija 3 tenisera sveta Đokovića 6:3, 5:7, 7:5, 6:2 u polufinalu. Federer je tada bio ubeđen da će u finalu da naplati dugove Rafaelu Nadalu za dva poraza na grend slemovima ove sezone, ali se između njihovog 7 međusobnog grend slem finala (prvog na Flašing Medouzu) preprečio Škot Endi Mari. Finale je odigrano u ponedeljak jer je kiša prekinula Nadalov i Mariov polufinalni meč pa je ceo program morao da se pomeri za jedan dan. Federer je lako savladao Marija sa ubedljivih 6:2, 7:5, 6:2, potpuno dominirajući u prvom i trećem setu da bi osvojio svoju 13. grend slem titulu i produžio svoj niz pobeda u Njujorku na 34. Postaje i prvi igrač ikada, koji je uspeo da osvoji po 5 uzastopnih trofeja i na Vimbldonu i na Ju-es openu.

Posle toga Federer igra na pretposlednjem AMS turniru sezone u Madridu. Samim plasmanom u četvrtfinale, Federerova zarada se povećala na više od 43,3 miliona $ čime je postao rekorder, pretekavši Pita Samprasa (43.280.489 dolara) na listi zarada. Turnir je napustio porazom u polufinalu od Marija.

Svoju 57 titulu u karijeri, Federer je osvojio u svom rodnom gradu Bazelu posle pobede nad Davidom Nalbandijanom u finalu. Tako je Federer postao jedini igrač u istoriji koji je osvojio taj turnir 3 puta uzastopno. Potom igra na masters turniru u Parizu gde uspeva da stigne do četvrtfinala kako bi tamo po prvi put u karijeri od 763 meča predao jedan zbog bolova u leđima. 2008. je tako postala prva godina još od 2003. u kojoj Federer nije uspeo da osvoji nijedan masters turnir.

Na masters kupu u Šangaju je Federer po prvi put ispao u grupnoj fazi takmičenja. Prvi meč u svojoj "Crvenoj grupi" protiv Žila Simona je izgubio posle dobijenog prvog seta. Zatim je porazio Radeka Štepaneka i bio na dobrom putu da se plasira u polufinale. Ali, Endi Mari se postarao da se to nedesi pobedivši ga sa 4:6, 7:6(3), 7:5. Rodžer je taj meč odigrao sjajno i pored povrede koja ga je sve vreme sputavala. Uspeo je dva puta da preokrene rezultat; u drugom setu kada je Mari vodio 5:2 i u trećem kada je bilo 3:0 Mari. Ipak se tu ništa nije moglo i Škot je na kraju dobio meč, ali tek pošto je Federer spasio 7 meč lopti.



(Svi rezultati iz 2008.)



2009.


200px-Roger_Federer_at_the_2009_French_Open_10.jpg

Federer na Rolan Garosu 2009.

Federer je odlučio da godinu započne sa dva egzibiciona turnira i jednim zvaničnim. Na egzbicionom turniru u Abu Dabiju i na turniru ATP serije 250 u Dohi gubi u polufinalu od Marija. Ali zato egzibicioni turnir u Kojongu osvaja trijumfom nad sunarodnikom Vavrinkom u finalu 6:1, 6:3.

Na Otvorenom prvenstvu Australije osvaja prva tri meča lako u tri seta. Zatim uspeva da porazi Tomaša Berdiha u četvrtoj rundi posle izgubljena prva dva seta 4:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 6:2. Do polufinala je stigao posle pobede nad Huanom Martinom del Potrom 6:3, 6:0, 6:0 za samo 80 minuta. U polufinalu je dobio Endija Rodika 6:2, 7:5, 7:5 da bi se plasirao u finale gde se sastao sa Nadalom prvi put od kada su zamenili mesta na vrhu ATP liste. Kao pobednik iz njihovog prvog susreta u finalu nekog grend slema na betonu izašao je Nadal posle 5 setova i sjajne borbe koja je trajala 4 sata i 19 minuta (rezultat: 5:7, 6:3, 6:7(3), 6:3, 6:2). Federer nije uspeo da sakrije suze na ceremoniji dodele trofeja i mučio se sa svojim govorom vicešampiona.

Rodžer se povukao sa turnira ATP serije 500 u Dubaiju i prve runde Dejvis kupa za Švajcarsku zbog povrede leđa koja se prvi put pojavila krajem 2008. i nije bila potpuno zalečena. Umesto toga, Federer je unajmio bivšeg australijskog tenisera i nekadašnjeg Dejvis kup selektora Australije Derena Kejhila da ga trenira u Dubaiju na određeno vreme. Saradnju su završili kada se Federer zaputio na svoj sledeći turnir, a Kejhil odbio da bude njegov stalni trener jer nije želeo da se na duže vreme odvaja od svoje porodice.

Federerovih sledećih pet turnira bili su ATP serije 1000. Na prvom, u Indijan Velsu, izgubio je od Marija već treći put ove godine u polufinalu 6:3, 4:6, 6:4. U Majamiju je u jednom neizvesnom četvrtfinalnom meču dobio Rodika, da bi ga zatim u polufinalu porazio Đoković sa 6:3, 2:6, 2:6. Iako je prvo planirao da preskoči masters u Monte Karlu, na kraju je ipak u poslednjem trenutku prihvatio specijalnu pozivnicu organizatora za učešće i tako se, bez mnogo pripreme pojavio na svom prvom turniru godine na šljaci i izgubio već u trećem kolu od Vavrinke 6:4, 7:5. U Rimu je odigrao par sjajnih mečeva i u polufinalu protiv Đokovića je imao po brejk prednosti i u drugom i trećem setu ali je ipak izgubio meč 4:6, 6:3, 6:3. Međutim, na poslednjem masters turniru godine na šljaci, u Madridu, Federer osvaja svoju prvu titulu godine pobedom nad Nadalom u finalu 6:4, 6:4. Time je prekinuo Nadalov niz od 33 uzastopne pobede na šljaci i takođe, po drugi put u karijeri, onemogućio Španca da osvoji sva tri mastersa na šljaci u jednoj godini.

Na Rolan Garosu je Rodžer odigrao tri uzastopna neizvesna i veoma teška meča: protiv Hozea Akasusa u drugoj, Pola-Anrija Matjua u trećoj i Tomija Hasa u četvrtoj rundi. U četvrtfinalu je zatim porazio Gaela Monfisa 7:6(6), 6:2, 6:4, a u polufinalu del Potra 3:6, 7:6(2), 2:6, 6:1, 6:4 kako bi se plasirao u finale. Tamo je dobio Šveđanina Robina Sederlinga sa 6:1, 7:6(1), 6:4 i izjednačio se sa rekordom Pita Samprasa po broju grend slem titula (14) i postao tek šesti teniser u istoriji koji je osviojio sve grend slem turnire.


200px-Roger_Federer_%2826_June_2009%2C_Wimbledon%29_2_new.jpg


Federer na Vimbldonu 2009.

Federer je došao na Vimbldon kao prvi nosilac pošto se tada prvi teniser sveta Rafael Nadal povukao sa turnira zbog povrede. Tako je Federer dobio čast da zajedno sa Jen-Sun Luom iz Tajvana odigra prvi zvanični meč na novom renoviranom centralnom stadionu sa pokretnim krovom. Taj meč je dobio sa 7:5, 6:3, 6:2 i posle toga je lako dobijao sve svoje mečeve i uspeo je da se plasira u svoje 20. grend slem finale čime je oborio rekord Ivana Lendla. Tamo se sastao sa teniserom koga je već tri puta pre toga pobeđivao na Vimbldonu i to čak dva puta u finalu - Endijem Rodikom. Iako je Federer bio veliki favorit meč je bio dug i dramatičan i završio se tek posle 5 setova. Pobedu je odneo Rodžer rezultatom 5:7, 7:6(6), 7:6(5), 3:6, 16:14 posle 4 sata i 16 minuta i to u meču u kojem je odservirao 50 aseva (što mu je lični rekord). Time je oborio čak dva rekorda Pita Samprasa i to po broju grend slem titula (15) i trofeja na travi (11). Takođe je ponovo postao najbolji teniser sveta.

Vratio se u akciju tek posle pet nedelja, pridruživši se svojim saigračima na pripremama za Otvoreno prvenstvo SAD na Rodžers kupu i Sinsinati mastersu. Na prvom od tih turnira, u Montrealu, izgubio je u četvrtfinalu od Žoa-Vilfriga Conge dok je na drugom, u Sinsinatiju, trijumfovao porazivši Marija u polufinalu 6:2, 7:6(8) i Đokovića u finalu 6:1, 7:5.

Na Otvorenom prvenstvu SAD prekinut je njegov niz od četrdeset uzastopnih pobeda na ovom turniru. Treću godinu za redom porazio je Novaka Đokovića i tako stigao do svog šestog uzastopnog finala na ovom turniru. Porazio ga je Huan Martin del Potro u pet setova: 6–3, 6–7(5), 6–4, 6–7(4), 2–6.

Povukao se sa turnira ATP 500 serije u Tokiju i sa mastersa u Šangaju. Na turniru u svom rodnom gradu, Bazelu, bio je favorit nakon tri uzastopne titule, ali u finalu ga je savladao Novak Đoković, rezultatom 4–6, 6–4, 2–6.

Na mastersu u Parizu tradicionalno igra loše i ispada već u drugom kolu. Njegov poslednji turnir u sezoni bio je Tenis masters kup. U grupnoj fazi pobedio je Verdaska i Marija, čime je obezbedio prvo mesto na ATP listi na kraju godine. U trećem meču ga je porazio del Potro. Njegov odnos dobijenih i izgubljenih gemova svrstao ga je na prvo mesto u grupi. U polufinalu ga je pobedio Davidenko prvi put u trinaest mečeva.


(Svi rezultati iz 2009.)


Rivalstvo sa Nadalom


250px-Wimbledon_Men%27s_final_2008%2C_Federer_serves_for_3rd_set.jpg

Finale Vimbldona 2008. između Federera i Nadala

Federer Rafael Nadal su profesionalni teniseri i veliki rivali. Njih dvojica su se držali prve dve pozicije na ATP listi od jula 2005. do avgusta 2009. Federer je bio 1. na svetu rekordnih 273 uzastopnih nedelja od februara 2004., a Nadal, koji je 5 godina mlađi, drugi svetski teniser od jula 2005., ostavši tu rekordnih 160 uzastopnih nedelja pre nego što je prestigao Federera avgusta 2008. Međutim, Federer se za manje od godinu dana ponovo vratio na prvu poziciju prešavši Nadala jula 2009. Trenutno je Federer prvi, a Nadal drugi teniser sveta.

Igrali su jedan protiv drugog 20 puta, a Nadal je dobio 13 mečeva.

Osim toga što su najduže bili brojevi 1 i 2 na ATP listi, postoje još mnoge zanimljivosti u vezi sa njihovim rivalstvom:

* Od marta 2005. do jula 2009., njih dvojica su uspeli da osvoje 17 od 18 grend slemova (od Rolan Garosa 2005. do Vimbldona 2009. nisu osvojili samo Otvoreno prvenstvo Australije 2008.) i 24 od 38 turnira ATP masters serije. U toku tog perioda, Federer i Nadal su osvojili 11 uzastopnih grend slemova, počevši od Rolan Garosa 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007. Tako su postali jedini par u istoriji sa tri različita grend slema (2005-2008 Rolan Garos za Nadala, 2003-2007 Vimbldon i 2004-2008 Ju-es open za Federera) koje su osvojili bar četiri puta uzastopno za vreme 5 godina dominacije (2004-2008).
* Federer je imao najdominantnijih 4 godina u istoriji tenisa, od masters kupa 2003. do master kupa 2007. Osvojio je 43 turnira, uključujući 12 grend slemova, 4 masters kupa i 13 turnira masters serije. Njegov odnos pobeda i poraza je bio 320-24, što je uključivalo i 6-8 protiv Nadala.
* Nadal je neprestano zaustavljao Federera u njegovom pokušaju da osvoji Rolan Garos i time ukompletira svoje trofeje sa grend slemova. Rafael Nadal je uspevao da porazi Rodžera 4 puta uzastopno na šljakastom grend slemu (2005.-2008.) i to jednom u polufinalu, a tri puta u finalu. Na kraju je Federer ipak uspeo da osvoji Rolan Garos, i to u finalu bez Nadala, kada je pobedio Robina Sederlinga u finalnom meču 2009.
* Ne samo da i Federer i Nadal poseduju rekorde po broju uzastopnih pobeda na jednoj podlozi (Federer na travi i betonu, a Nadal na šljaci), već je niz obojice prekinuo onaj drugi.
* Tri uzastopne godine, njih dvojica su igrali u finalu Vimbldona i Rolan Garosa plus još dva turnira na šljaci masters serije. Rafael je osvojio sve Rolan Garosove i 5 od 6 masters turnira, a Rodžer 2 od 3 Vimbldona.
* Oni su jedini teniseri koji su igrali jedan protiv drugog u 7 grend slem finala.
* U finalima slemova su gubili jedino jedan od drugog
* Njihovo finale Vimbldona 2008. su mnogi teniski kritici proglasili za najbolji meč u istoriji.
* Igrali su u 8 finala masters turnira jedan protiv drugog što je rekord
* Mnogi ljudi smatraju da je njihovo rivalstvo najveće u istoriji tenisa.


Stil igre


200px-Federer_Monte_Carlo_2007.jpg

Federer odigrava bekhend na Mastersu u Monte Karlu 2007.

Rodžer ima sjajan, lako prilagodljiv stil igre pogodan za sve podloge, i snažne udarce koje može da odigra sa svih delova terena i da ih pogodi sa velikom preciznošću. Ta njegova svestranost je uvećana kada je Džimi Konors rekao: " U eri specijalista - možete biti specijalista za šljaku ili za travu ili za beton...ili možete biti Rodžer Federer. Voleji mu dobro idu, a i sjajan je igrač sa osnovne linije. Koristi ekstremni istočni grip, a pogled drži u trenutku udarca na lopti duže nego većina igrača. Može da odigra neverovatne top-spin udarce iz forhenda, što mu dozvoljava da kontroliše igru sa obe strane terena. David Foster Vejls je izjavio da je brzina i jačina Federerovog forhenda "odličan udarac", dok ga je Džon Mekinro nebrojeno puta opisivao kao "najbolji udarac u ovom sportu". Sa svojim jednoručnim bekhendom može da odigra i izvrsne slajseve i da pošalje par sjajnih top-spin vinera niz liniju. Federer uvek pokušava da udara graundstroukove dok su još u penjanju i to radi slično kao što je radio Andre Agasi. Za takve udarce su naravno potrebni munjeviti refleksi i dobar rad nogu, a to još znači i da Rodžer udara lopticu bliže mreži nego većina njegovih rivala. Ovo takođe skraćuje vreme za reakciju protivnika i dozvoljava mu da odigrava precizne vinere koji su sastavni deo njegove igre.


200px-Federer_serving.jpg

Rodžer servira na Ju-es openu 2005.

Servis Rodžera Federera je jako teško pročitati jer lopticu uvek baca na isto mesto, bez obzira gde planira da servira i uvek okreće leđa protivniku u trenutku udarca. Prvi servis mu se obično vrti oko 190 km/h, ali može da odservira i do 220 km/h. Drugi servis obično iskoristi za jedan snažan kiks-servis. Federer većinom servira sa velikom dozom preciznosti, ali ponekad ume i da odservira jako i brzo kako bi izbacio rivala iz takta.


200px-Roger_Federer_2.jpg

Federer odigrava forhend na Vimbldonu 2005.

Rodžerov rad nogu, balans i mogućnost pokrivanja celog terena su mu besprekorni i zato ga smatraju jednim od najbržih igrača u tenisu. Za razliku od mnogih tenisera koji lopticama prilaze sitnim koracima, kao Džimi Konors, on se kreće dugim i ravnomernim. Jake udarce može da šalje u trku ili dok se kreće unazad, što mu dozvoljava da često pređe iz odbrane u napad. Federer ima opušteni, mirni stil igre koji prikriva njegovo agresivno i napadačko taktiziranje, što se sve više vidi kako gradi jedan poen u kojem odigrava snažne vinere iz graunsroukova. Uspeva lako da se nosi sa pritiskom u meču i često uspeva da spasi brejk, set ili čak meč lopte za vreme igre.


Dostignuća

Rekordi

Rodžer drži mnoštvo rekorda u teniskoj istoriji, od kojih je jedan od najzapaženiji onaj u kome je uspeo da osvoji Otvoreno prvenstvo Australije, Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD u istoj godini tri puta, 2004.,2006. i 2007. Sa 62 osvojena turnira Federer je šesti na listi tenisera sa najviše titula.

Oborio je ili se izjednačio sa mnogim starim rekordima, uključujući i:

* Izjednačenje sa rekordom Bjerna Borga od 5 uzastopnih titula na Vimbldonu 2007.
* Obaranje rekorda open ere za najviše uzastopnih trofeja na Otvorenom prvenstvu SAD (pet) 2008.
* Ostao na poziciji broj 1 rekordnih 237 uzastopnih nedelja, oborivši Džimi Konorsov rekord od 160 uzastopnih nedelja kao broj 1 na ATP listi i rekord Štefi Graf od 186 uzastopnih nedelja kao 1. teniserka sveta. Takođe je drugi po ukupnom broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste sa 271 nedelja.
* Jedini je igrač u istoriji koji je osvojio pet uzastopnih titula i na Vimbldonu i na Otvorenom prvenstvu SAD
* Udvostručio je rekord po broju uzastopno osvojenih finala koji su prethodno držali Bjern Borg i Džon Mekinro kada je u septembru 2005. pobedio u svom 24. uzastopnom finalu
* Drži rekorde po broju uzastopnih pobeda i na travi (65) i na betonu (56). Njegov niz na travi je započet na Vimbldonu 2003. a prekinut na Vimbldonu 2008. dok je niz na betonu započet na turniru u Roterdamu 2005., a prekinut na turniru u Dubaiju 2006.
* 3 godine zaredom je osvajao najmanje 10 turnira, što je rekord
* Prvi je teniser u istoriji koji je osvojio više od 10 miliona dolara u jednoj sezoni. On je takođe, teniser sa najvećom zaradom u istoriji sa 55.350.788 $


Život van terena

Rodžer je oženjen sa bivšom profesionalnom teniserkom Miroslavom „Mirkom“ Vavrinec. Par se prvi put sreo na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju kada su zajedno igrali tenis za reprezentaciju Švajcarske. Mirka se od profesionalnog tenisa oprostila 2002. zbog neprestane povrede stopala. 11. aprila 2009. ona i Rodžer su se venčali u Bazelu, a 23. jula 2009. su dobili bliznakinje Milu Rouz i Šarlin Rivu.

Federer je rimokatolik i upoznao je papu Benedikta XVI kada je igrao na masters turniru u Rimu 2006.

Federer često navodi da mu je Švajcarsko-nemački maternji jezik. Od stranih jezika, zna tečno da priča nemački, engleski i francuski i na konferencijama za novinare priča na sva tri. Pomalo zna i italijanski i švedski.

Federer je član brojnih dobrotvornih organizacija. Godine 2003. je osnovao humanitarnu organizaciju Rodžer Federer kako bi pomogao onesposobljenim ljudima i promovisao sport među mladima. Godine 2006. je izabran za Ambasadora UNICEF-a dobre volje. Od tada je uspeo da poseti Južnu Afriku i Tamil Nadu, jedan od gradova u Indiji na koji najviše utiču cunamiji.

Magazin „Tajm“ proglasio je Rodžera za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Švajcarska pošta je 10. avgusta 2007. izdala markicu sa Federerovim likom. Isto planira da uradi i austrijska pošta 2010.

Federer je dobar prijatelj sa muzičarem Gavinom Rozdelom, profesionalnim golferom Tajgerom Vudsom i profesionalnim fudbalerom Tijeriem Anrijem.

Federer je takođe vrlo zainteresovani za lokalni fudbal. On je obožavatelj FK Bazela kao i fudbalske reprezentacije Švajcarske.

Federerovo ime se u javnosti izgovara na razne načine: kao Rože (po uzoru na francuski), kao Rodžer (na engleski način) i kao Roger (po uzoru na nemački, Federerov maternji jezik). Da razreši dileme oko izgovora imena, Federer je jednom izjavio:„Budući da mi je majka poreklom iz Južne Afrike, moje ime se uvek izgovaralo na engleski način.“


Statistika karijere



Grend slem finala pojedinačno (22)

Šampion (16)

2003 Vimbldon
2004 Otvoreno prvenstvo Australije
2004 Vimbldon (2)
2004 Otvoreno prvenstvo SAD
2005 Vimbldon (3)
2005 Otvoreno prvenstvo SAD (2)
2006 Otvoreno prvenstvo Australije (2)
2006 Vimbldon (4)
2006 Otvoreno prvenstvo SAD (3)
2007 Otvoreno prvenstvo Australije (3)
2007 Vimbldon (5)
2007 Otvoreno prvenstvo SAD (4)7:6(2), 6:4
2008 Otvoreno prvenstvo SAD (5)
2009 Rolan Garos
2009 Vimbldon (6)
2010 Otvoreno prvenstvo Australije (4)



Vicešampion (6)

2006 Rolan Garos
2007 Rolan Garos (2)
2008 Rolan Garos (3)
2008 Vimbldon
2009 Ju-es open


Tenis masters kup finala u singlu (5)



Šampion (4)

2003 Hjuston
2004 Hjuston
2006 Šangaj
2007 Šangaj



Vicešampion (1)

2005 Šangaj


Finala turnira Masters serije u singlu (25)



Šampion (16)

2002 Hamburg
2004 Indijan Vels
2004 Hamburg (2)
2004 Toronto
2005 Indijan Vels (2)
2005 Majami
2005 Hamburg (3)
2005 Sinsinati
2006 Indijan Vels (3)
2006 Majami (2)
2006 Toronto (2)
2006 Madrid
2007 Hamburg (4)
2007 Sinsinati (2)
2009 Madrid (2)
2009 Sinsinati (3)



Vicešampion (9)

2002 Madrid
2003 Rim
2006 Monte Karlo
2006 Rim (2)
2007 Monte Karlo (2)
2007 Montreal
2007 Madrid
2008 Monte Karlo (3)
2008 Hamburg


Finala u karijeri (95)
Pojedinačno (83)
Pobednik (62)
 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Tatime i mamine (Federeri na Okupu)

Prve slike malih Federerki




3D53DA98F3244A1591A8FEFE517838B9.ashx
Roger FedererFederer broke the news of his twins' birth on Facebook.
Prior to his return to the ATP World Tour at the Rogers Cup in Montreal, World No. 1 Roger Federe and wife, Mirka introduced their twin girls, Myla Rose and Charlene Riva to fans via Federer’s official Facebook page.
Federer, who used Facebook and his official web site to break the news of the twins’ birth on 23rd July, wished to share the first photo to be released with his fans via the social networking site instead of selling it for an exclusive feature elsewhere.
“As promised, here is a family picture that my dad took,” wrote the Swiss superstar on his Wall. “He thinks he's becoming a professional photographer. It was very funny as both girls had the hiccups while we were trying to take a decent picture. The girls and mom are doing great. Thanks for all your warm wishes.”
With the birth of his first children, Federer, who celebrates his 28th birthday today, has been absent from the circuit for the past five weeks since winning a record-breaking 15th Grand Slam singles title at Wimbledon.
The Swiss returns to action at the sixth ATP World Tour Masters 1000 event of the season, which begins Monday in Montreal. Two-time former champion Federer has a bye through the first round and will face either Russian Igor Kunitsyn or Canadian wild card Frederic Niemeyerhttp://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/N291.aspx in his opening match.



Izvor: http://www.atpworldtour.com
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
69
ON MI JE OMILJENI IGRAC!!!!!!!!!!!!BAS MI JE DRAGO STO JE DOBIO BLIZNAKINJE!!!!!!!!!!!!:heart::heart::heart::heart:FEDERER NAJBOLJI!!!!!!!!!!:):):):)
 
Član
Učlanjen(a)
26.12.2009
Poruka
46
Slazem se Rodzera pratim vec punih 9 godina i mogu reci da je stvarno najbolji od najboljima,i da ce uspeti da otstvari jos puno pobede i da pobedi na jos nekoliko velikih turnira <<<<>>>> FEDERER THE BEST
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
I Federer zna da se zabavlja - kao Viljem Tel

Rodžer Federer važi za hladnog i nepristupačnog čoveka, ali da je to često neopravdano pokazuju brojni snimci i intervjui koji se dešavaju van terena. Takav je i ovaj sa snimanja reklame za "Džilet".
Fedeks je tokom jedne pauze u stilu Viljema Tela skinuo metalnu flašicu sa glave jednog od članova ekipe, samo što nije koristio samostrel, već reket, lopticu i neverovatno precizan servis.
Naravno, možda je ovo samo još jedan primer viralnog marketinga i lažnjak, ali nama deluje sasvim dovoljno stvarno i veoma zabavno.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Federer: Mađioničar ne otkriva svoje trikove

Rodžer Federer rekao je da je koristio malo magije kada je sa dva servisa skinuo bočicu sa glave člana ekipe tokom snimanja reklame za "Džilet".

66695_fedex01-ap-fonetap_f.jpg


Snimak Fedeksovog trika je na JuTjubu videlo više od milion ljudi, a odmah se i povela rasprava o tome da li je u pitanju montaža ili je Švajcarac zaista toliko precizan.
Novinare je u Sinsinatiju zanimalo da li je snimak autentičan ili su u pitanju specijalni efekti, a Fedeks je odgovorio: "Neću da kažem ništa o tome. Mađioničar ne otkriva svoje trikove."
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Federer ponovo - magičan viner kroz noge

Rodžer Federer je u rutinskoj pobedi nad Brajanom Dabulom rezultatom 6:1, 6:4, 6:2 demonstrirao svoju magiju, a najbolji trik je sačuvao za deveti gem drugog seta.
Fedeks je napadao Dabulov servis, izašao je na mrežu, ali je morao da trči čak do ograde nakon sjajnog loba. Nije imao vremena da optrči lopticu, pa je udario kroz noge, a ona je završila u ćošku, šokirala Dabula, nasmejala Federera i naterala publiku na ovacije.


Inače, publika u Njujorku je već videla nešto slično, u mnogo važnijem trenutku, prošle godine u polufinalu US opena protiv Novaka Đokovića.

"Prošle godine je bio važniji, ali je ovaj bio teži. Morao sam dalje da trčim i uopšte nisam imao vremena da se namestim. Mislim da je udarac bio neverovatan, okrenuo sam se i nisam verovao da je završio u uglu. Ovacije su bile sjajne, publika je poludela, a videli ste i kako sam reagovao. Nisam mogao da verujem"; rekao je Fedeks.

On je dodao da je ostvario perfektan kontakt, savršenom brzinom i otkrio da to nije nešto što se vežba.

"Nije to vežba, možda udarim po jedan na treningu, baš retko. Ne kažem 'hajde pošalji mi par onakvih'", rekao je Federer.

I ovaj potez će biti siguran hit na JuTjubu, pa se spomenuo i čuveno imitiranje Viljema Tela.

"Ljudi se ne usuđuju ono da probaju, a ja vam neću reći da li je bilo stvarno ili ne. Na to pitanje ne odgovaram. Ipak, mogu da kažem da je udarac pred 22.000 ljudi na centralnom terenu mnogo teži od onoga što sam radio na reklami. Ono je ipak bila samo zabava", rekao je Federer.

Uz osmeh je odgovorio na sledeće, očekivano pitanje novinara i rekao da ne bi mogao da skida boce kroz noge: "To je baš teško, već vidim pogođene noseve. Ne, to ne bih mogao".

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Federer voli: Betmena, Rim, travu i manuelni menjač

Rodžer Federer i Džiletov tim nastavljaju da izbacuju zanimljive video klipove, a nakon loptica koje skidaju boce sa glave na redu je brzometna paljba pitanjima.
Švajcarac je otkrio da više voli travu od šljake, Betmena od Supermena, manuelni menjač od automatskog, bioskop od pozorišta, polarne medvede od grizlija, a između Švarcenegera i Stalonea ne pravi razliku.
Ono što nas najmanje zanima, a sponzora verovatno najviše je da li više voli "mokro" ili brijanje "na suvo"...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Federer ponovo u reprezentaciji

Švajcarski teniser Rodžer Federer najavio je da će posle dve godine ponovo zaigrati za švajcarski Dejvis kup tim.
3224213064d680a14d95dd048096470_extreme.jpg
Švajcarci u drugom kolu Evro-afričke zone igraju protiv Portugalije, od 8. do 10. jula u Švajcarskoj.
"Želim da pomognem svojoj reprezentaciji da se vrati u Svetsku grupu", izjavio je trenutno drugi igrač sveta na svom internet sajtu.
Federer je poslednji put branio boje Švajcarske u pobedi protiv Italije septembra 2009. godine, kada je njegov tim igrao u Svetskoj grupi.

Švajcarska trenutno zauzima 18. mesto na listi najboljih reprezentacija sveta, na kojoj vodi Španija, ispred aktuelnog šampiona Dejvis kupa, reprezentacije Srbije i trećeplasirane Češke.
 
Natrag
Top