Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Priznaću ti odgovor...

Naćvar jeste sanduk, ali se u njemu drži brašno.

Jurivaka, postavi reč!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo jedna lagana riječ, pred spavanje. Da se previše ne zamaramo:
čekrklija

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Jeste, laka je reč, ali za tebe...Čula sam reč...
Hajde malo da je načnem.

Da li je u pitanju predmet?
Da li je predmet od drveta, metala ili platna?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Grrubo rečeno, jeste predmet. Može biti od drveta, a može i kombinacija drveta i metala.

Član
Učlanjen(a)
06.08.2010
Poruka
171
Prvo bih da se zahvalim svima na riječima dobrodošlice kojima ste propratili moja opravdavanja. Moje riječi su više pitanja dijalekta jer bih želio da vidim kako se neke riječi kažu i u drugim dijelovima bivše Juge, nego nepoznate riječi, al' ajd' sad... Što se tiče termina ČEKRKLIJA, ovdje se kaže ČEKRK i u pitanju je drvo u bunaru na koje se namotava lanac na čijem kraju se nalazi kanta sa vodom. Jel' valja odgovor?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prvo bih da se zahvalim svima na riječima dobrodošlice kojima ste propratili moja opravdavanja. Moje riječi su više pitanja dijalekta jer bih želio da vidim kako se neke riječi kažu i u drugim dijelovima bivše Juge, nego nepoznate riječi, al' ajd' sad... Što se tiče termina ČEKRKLIJA, ovdje se kaže ČEKRK i u pitanju je drvo u bunaru na koje se namotava lanac na čijem kraju se nalazi kanta sa vodom. Jel' valja odgovor?
Na žalost ne valja. Jeste čekrk osnovica i jeste da znači to što si rekao, ali izraz čekrklija označava nešto drugo.

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Da li je to čegtaljka,mada smo tu reč već imali ali da priupitam,ili vrsta dizalice?

Član
Učlanjen(a)
28.06.2010
Poruka
1.095
Ova riječ ima neke veze s preslicom. Ne znam da li ću dobro objasniti: je li to onaj drveni dio preslice na koji se obmotava vuna??? smile3

Natrag