Jeste Vuce,tacnije autohtnona vrsta sira.Imala sam priliku da ga probam,a Jurivaka me je svojom zaricom podsetio na to.
Tvoj red!
Basa se pravi ,što bi se stručno reklo ,od obranog mlijeka .Znači kad se krave pomuzu,prokuva se
varenika i ohladi i sa nje se skine skorup –ona kora koja se gore uhvati i od njega se pravi kajmak.
E to što ostane varenika poslije skidanja kajmaka se ugrije i od nje se pravi basa tako što se „
zalije na surutku“.Znači sipa se u neku posudu u kojoj se nalazi surutka i basa se odvoji na vrh
posude.To što ostane u posudi je surutka i ona se koristi za sledeće pravljenje base.Basa se
pokupi nekim cjedilom i ocijedi i posoli pa se stavlja se u neki poseban sud .Nekada su to bili
drveni sudovi kačice , a u novije vrijeme su ih zamjenile kante.E taj je sud morao biti probušen
na dnu da se može polako cijediti.Tako je kajmak koji se skidao sa prokuvanog mlijeka bio dosta
masan i kaloričan ,a basa koja se pravila od onog mlijeka koje je sad bilo dosta manje masno bila
je manje masna i dosta zdravija za jelo a kažu da je imala još medicinski korisnih stvari posebno
za želudac... (ne znam na kojem sam sajtu ovo našao...)
Šta je to
karlava???