Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Nas dve smo ispričale kako se kod nas igra.Da li treba svečano da te zamolimo da nam objasniš kako se kod tebe igra?:D

Da li je ćepenak deminutiv?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Mogu se ovdje voditi interesantne rasprave o pojmovima, osim golih riječi. Kod mene ta igra nije ni nalik tome o čemu vi govorite ( ivanjuška o rupi, a ti o pobodenom štapu)
Hajde ovako...Imaš mašku kojom udaraš klis, a na drugom kraju imaš drvce koje je pobijeno u zemlju i tvoj protivnik brani klisu da ne udari u drvo koje je pobijeno u zemlji...
Mi smo to tako igrali...Ovo što sam rekla, nije knjiški...Prosto smo se igrali...Hajde reci svoju verziju....:)
Znaš, ponekad steknem utisak da si TI, a mi ostali nemamo, pojma spusti loptu....:)
ivanjuška:Da li je ćepenak deminutiv
Nije...Jer bi tada bilo, ćepenčić...

Evo, dokaz da ovo što sam rekla ima i te kako smisla...
Klis je igra nastala na području Balkanskog poluostrva. Bila je popularna do sredine 20. veka na području današnje Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.
Za igru je potreban jedan duguljasti komad drveta veličine do 20 centimetara i debljine do 3 centimetra koji se i naziva klise. Iskopa se jedna rupa i klise stavi na jedan kraj rupe tako da delimično visi. Udara se palicom različite dužine, ne kraće od 50 centimetara, tako da odskoči u vazduh, a onda se u vazduhu udari još jednom u pravcu drugog igrača. Drugi igrač treba da prihvati klise svojom palicom i vrati izazivaču
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Клис_(игра)

Jurivaka, hajde kako si se ti igrao klisa...Ali preskoči molim te knjige...:)

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovako. Ta igra kod mene se igrala na sledeći način: Ali prvo, sastavni dijelovi, a to su pala i klis. Klis je bio komad drveta dužine oko 30 cm., čiji su krajvi bili suprotno zašiljeni po dijagonali. Klis se stavi na zemlju, udari palom tako da odskoči, i onda se što snažnije ponovo udara palom da bi se što dalje odbacio. Najveća tako postignuta dužina leta klisa, određuje i pobjednika jedne igre.
Da li ste zadovoljne?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Pa eto to je slično...Samo što je ta tvoja pala, kod mene maška i na suprotnom kraju ima još jedan igrač...
Ma nemoj da se ljutiš evo sad ću da ti pošaljem poljubac:girl_in_love:
Samo nemoj da mi se šjekiraš...i nemoj da me šjekiraš...
I hajde reci šta je ćepenak...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa eto to je slično...Samo što je ta tvoja pala, kod mene maška i na suprotnom kraju ima još jedan igrač...
Ma nemoj da se ljutiš evo sad ću da ti pošaljem poljubac:girl_in_love:
Samo nemoj da mi se šjekiraš...i nemoj da me šjekiraš...
I hajde reci šta je ćepenak...

....iii ti očččekuješ ppposle ovoggga ppppoooljljljuupccccca, da ja rrrazzzumnnno odgovarrramm:D

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ćepenak je drveno pročelje dućana ili radionice koje čine tri kapka, pri čemu se dva podižu, a donji spušta i podupire radi izlaganja robe i sedenja kupaca..

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Tačno..A ćepenkom se zove i panj na kome se seče pečenje...
Eto...
Jurivaka, postavi novu reč(imala sam i mnogo težih, ali posle ovog klisa rekoh, bolje nešto lakše)

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Znači tako,oprostili ste se od mene bez pozdrava.Dobroooo

A sad da se vratim na temu!
Pitala sam da li je deminutiv od npr,reči ćepen...tada bi ćepenak mogao biti deminutiv.To sve uslovno rečeno jer nisam imala predstavu šta znači reč.

Natrag