Ribolov.........

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Poštovani posetioci foruma........ zadovoljstvo nam je što smo uspeli da za još jednu nijansu podignemo posećenost otvaranjem tema kao što su LOV i Ribolov nadamo se da će te uživati i aktivno uzeti učešće u radu.........



Šta je ribolov..........



ribolov032pr9.gif



Ribolov je pojam koji se koristi za lov na ribu u morima, jezerima, rekama i ostale plodove mora kao školjke, rakove i hobotnice. Ribolov se dalje dijeli na sportski ribolov (ribolov kao hobi) i komercijalni ribolov. Ribolov je stara i široko rasprostranjena aktivnost sa raznim tehnikama i tradicijama, ali i primenom modernih tehnoloških pomagala. Na našim teritorijama preovladava ribolov na rekama.

Reč ribolov se također koristi i za lov na druge životinje koje žive u vodi kao što su razne školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice, kornjače i druge..., jedino se za kitove koristi pojam kitolov.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Štapovi

Postoji nekoliko vrsta štapova za pecanje.........

Svaki štap za varaličarenje ima višestruku ulogu u ribolovu: pomoću njega bacamo varalicu na željeno mesto, preko njega osećamo potez, omogućava nam kontru, zamaranje ribe...

Materijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, a najpoznatiji su grafitni štapovi, oni su odlični provodnici struje, tako da nikako ne preporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.

Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?

Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe. Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog Savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.

-Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mlađim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).

-Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu između lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.

-Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, ređe teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-200gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.

Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]Mašinice[/h]
masinica.jpg



Čekrci (mašinice) se postavljaju na štapove sa sprovodnicima i imaju više namena. Služe za smeštaj, lako zabacivanje i namotavanje strune, za pomeranje mamca i za sigurno izvlačenje ribe.

Danas na tržištu imamo tri vrste čekrka, i to: 1) čekrci za mušičarske štapove 2) multiplikatori i 3) stacionarni čekrci (mašinice)
Mašinice bi mogli podeliti na stacionarne i rotacione. Rotacione mašinice najčešće koriste mušičari i one su obično automatizovane -namotavaju strunu pritiskom na ručicu jer se opruga "nabila energijom" dok ribolovac maše štapom i strunu izvlači za zabačaj. Na našim prostorima ( i u celoj Evropi) najrasprostranjeniji su stacionarani čekrci, dok se na Američkom kontinentu više koriste multiplikatori. Mašinicu biramo u zavisnosti od ribe kojoj je ona namenjena. Sada se prave mašinice koje u sebi imaju po 7-8 pa i više lagera (što više lagera to je veća cena mašinice).Brzina namotavanja najlona se povećala tako da su sada odnosi i 1 prema 6, (jedan okret ručice -šest namotaja oko špulne). Svaki ribolovac ima nekog svog aduta i vrlo je nezahvalno preporučivati odredjenu marku mašinica.
Nekada najpopularniji DAM je proizveo mašinice uz koje je davao doživotnu garanciju (popularne "finese"). Sadašnje mašinice ni u snovima nemogu nadživeti jednu "Damovu finesu". Ipak treba obratiti pažnju na mašinice sledećih proizvodjača: "Dam", "Mitchell", "Shimano", "Daiwa", "Silstar","Abu","Cormoran". Mašinice su svojim dimenzijama i konstrukcijom projektovane tako da čine sklad sa štapom. Ne možete mašinicu za "teški ribolov staviti na štap za laki ribolov i obrnuto. Mašinice su jedan od najskupljih delova opreme zato ih treba pažljivo birati, čuvati i redovno podmazivati. Za podmazivanje treba koristiti bezkiselinske masti, grafitne masti i laka mašinska ulja. Kućišta i špulne savremenih mašinica se sve češće izradjuju od grafitnih materijala. Time se postiže lakoća mašinice uz minimalan gubitak na čvrstoći i izdržljivosti same mašinice. Sve više se na mašinice stavljaju špulne za daleke izbačaje (slika dole), to su duže i dosta pliće špulne od standardnih. Prednost mašinica sa ovom vrstom špulna je sto se smanjuje otpor izmedju najlona i oboda špulne, tako da izbačaji mogu biti i do 20% duži, a struna se manje haba i duže traje. Po našem mišljenju najvažniji deo mašinice je kočnica ili kako je neki nazivaju borbena kočnica, od nje zavisi da li ćete savladati trofejni ulov ili ne. Mašinica sa preciznom kočnicom u kombinaciji sa dobrim štapom koji će amortizovati "udarce" ribe, može izvući svaku ribu.
Pri kupovini mašinice obratite pažnju na sledeće:

  • Kvalitet kočnice
  • Vrsta materijala kućišta i špulne
  • Da li i koliko ima ležajeva
  • Vrsta prenosa (pužni ili tanjirasti)
  • Da li ima špulnu za daleke izbačaje
  • Da li ima "borbenu kočnicu"
  • Od čega je i da li se obrće vodjica strune
  • Dizajn i ima li rezervnu špulnu

[h=4]VAŽI ZA POČETNIKE[/h] Najjednostavniji način da odaberete mašinicu je:
-Ako pecate belu ribu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,20mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako pecate grabljivicu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,35mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako želite pecati soma i krupnu ribu: kupite veeellliiikkkuuu mašinicu. Pecarosima početnicima preporučujem da krenu od bele ribe, dok dodju do varaličarenja sve će im biti jasno.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]Udice[/h]

udica.jpg
Udica je danas, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, najpouzdaniji deo opreme. Oštre su, jake, otporne na koroziju u slatkoj i slanoj vodi, a oblikom su prilagođene za nošenje određenih mamaca i načinu uzimanja hrane pojedinih ribljih vrsta.

U ribolovu grabljivica, a naročito u varaličarskom ribolovu...
Sportsko-rekreativni ribolov je nezamisliv i nemoguć bez udice. Ona je stara koliko i ovaj naš sport samo što se vremenom radilo na njenom poboljšanju, kako u pogledu strukture materijala tako i na njenom izgledu. Proizvođača udica ima mnogo, mi bismo izdvojili: "Gamakatsu", "Kamasaki", "Mustad", "Dam" i "Zlatni lav". Veličina udice koju ćete koristiti usko je vezana sa vrstom ribe koju planirate da pecate. Ima ih sa jednim, dva, tri pa i četiri kraka, boje su bele, žute, brunirane, posrebrene pa čak i crvene. U zavisnosti od veličine udice urađene su i teblice za njihovu numeraciju, ali postoje dve: "Reditch" i "Kendol". Neke zemlje koriste Kendol tablicu dok se veći broj zemalja opredelio za "Reditch". Sudeći po nekim indicijama svi će uskoro preći na "Reditch"skalu. Udice možemo podeliti na dobre i loše. Bolje su one jake i čvrste koje će pući kada dostgnu tačku izdržljivosti nego one koje će se ispraviti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Struna i Najlon
struna.jpg


Najslabija karika u lancu elemenata udica - struna - štap - čekrk je struna. Osnovno merilo kvaliteta strune, do nedavno, bio je odnos prečnika i nosivosti...

Svilene, pamučne i druge niti, ili dlaka iz konjskog repa su deo prošlosti jer su ih zamenili sintetički materijali: najlon, perlon i drugi. Najloni se razlikuju po izdržljivosti, elastičnosti, otpornosti, postojanosti boje, izdržljivošću na čvoru, ali i na dužini trajanja što je i te kako važno. Veoma je teško preporučiti određenu marku najlona jer se gotovo svakog dana pojavljuju nove marke. Mi ćemo vam preporučiti neka osnovna pravila kojih se i sami pridržavamo. Osnovno je znati da se tanji najloni koriste za pecanje sitnije ribe i obrnuto. Redovno (svaku sezonu) menjajte najlone na mašinicama, jer su u principu svi novi najloni dobri najloni. Pronađite prodavca koji ima dobar promet, jer vam se inače može desiti da kupite najlon koji već 2god stoji po magacinima. Imamo kolege koje svoj najlon na mašinici menjaju svko 5-6 izlazaka na vodu, njima se nije desilo da im se pokida najlon.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2] Plovci [/h]

plovci.jpg
I ako većina ribolovaca tvrdi da ne voli pecanje na plovak , retko ko poriče da mu je pecanje na plovak bilo 'ono' nešto sto ga je navuklo da zavoli pecanje.

Nama starijima bambusov štap, motalica sa 20-ak metara najlona, braon-crveni plovak od plute i udica (često prevelika) bili su prvi rekviziti pomoću kojih smo nekad lovili (i to u lepim količinama) ribu. Elem . Ovde ću se osvrnuti na PLOVAK , taj možda najosetljiviji deo pribora o kojem se može dugo pisati i pričati a opet ne reći sve sto bi možda trebalo. Svim plovcima je namena ista, a to je da na vreme ribolovcu da znak da riba nešto 'radi' oko mamca i da se pripremi na kontriranje.
Izrada plovaka od davnina do danas u mnogome se promenila. Od nekada ručno izradjivanih plovaka koji su retko imali isti (savršen) oblik i težinu do današnjih mašinski pravljenih plovaka od različitih materijala i različitih oblika sa različitim opterećenjem. Tako se danas možemo sresti sa plovcima napravljenim od : plute, lakog drveta (zove,balzovine), stiropora, plastike, veštačke pene i perja. Mogu da budu FIKSNI i KLIZEĆI.
Klizećim plovcima se često daje prednost jer se njima lakše postize dalji zabačaj i lako podešavanje željene dubine bez obzira na dužinu štapa kojim pecamo. Kod kliznih plovka najlon lako klizi kroz jednu ili dve žičane alkice koje se nalaze na njima sve do graničnika (stopera) kojim se reguliše dubina na kojoj želimo da pecamo . Možemo postaviti 'gumene' koji se kupiju u radnji a mozemo ih praviti i sami vezujući konac ili tanak najlon na osnovnu strunu. Lično prednost dajem vezanim stoperima jer se oni kupovni brzo 'razglave' i šetaju po struni tako da nikad nisam načisto na kojoj dubini pecam.
Za razliku od klizećih fiksni plovci su za strunu pričvršćeni bužirima i direktno njima se odredjuje dubina pecanja. Maksimalna dubina pecanja je dužina stapa kojim se peca i i to uz vrlo otežano i i neprecizno zabacivanje. Plovci mogu biti različitih oblika , ali svaki od njih sa svojim prednostima i manama namenjen je za odredjenu vrstu ribe ili oblik ribolova. Svaki od njih na vodi (tekućoj ili stajaćoj) drugačije se ponaša pa ga treba birati i prema karakteristikama vode i vremenskoj situaciji.

  • Plovak u obliku LUKOVICE pogodan je za pecanje na stajaćim vodama i tekućim sa srednjom brzinom vodenog toka, duboko postavljeno težiste čini ga stabilnim pa se koristi pri vetrovitom vremenu.
  • Plovak uobliku JAJETA odgovara normalnom i brzom vodenom toku .Dobro se odrzava u vodenoj struji jer ima malu udarnu povrsinu na vodu.Stabilan je i namenjen za pecanje sa olovom na dnu.
  • Oblik BURENCETA odgovara vodama sa slabim pa sve do onih sa jakim strujama (znaci skoro svim) vodenog toka. Najvise se koristi po mirnom vremenu bez vetra jer tad ispoljava svoju stabilnost.
  • Oblik CIGARE-TOMPUSA tipican je za stajace vode, primenjuje se pri svim jacinama vetra . Veoma je stabilan posebno kad olovo lezi na dnu.
  • Oblik IZDUZENOG JAJETA . Ovo je reklo bi se univerzalni oblik plovka.Koristi se i na stajacim i na brzim vodama .Stabilan je i pri vetrovitom vremenu i zato je pogodan za sve vrste ribe i vremenske situacije.
  • Oblik OLOVKE namenjen je pretezno za stajace vode. Olovo treba postaviti blizu udice jer je tad najsabilniji. Idealan je za pecanje bele ribe i kedera jer daje najmanji otpor i iz vode treba da mu viri samo antena.
  • Oblik OBRNUTE KAPLJICE namenjen je za ribolov na reci . Vrlo je stabilan i najbolje se pokazuje u kombinaciji sa 'bolonjeze' stapovima.
Waggler je svaki plovak koji se sa najlonom spaja u jednoj i to najdonjoj njegovoj tački. Ima ih u bezbroj varijanti oblika,velicina i materijala. Uglavnom postoje postoje dva tipa waggler plovaka koji se najcesce koriste. Prvi su ravni waggleri ,a drugi su waggleri sa telom .
Glavna osa wagglera obicno je izradjena od pera ili plastike dok je telo obicno od balze ,plute ili stiropora. Waggler plovci u svom donjem delu mogu imati ugradjeno opterecenje koje pomaze njihovim letackim mogucnostima, a ujedno i smanjuje kolicinu olova koje se dodaje da bi se plovak doveo u ravnotezu .Takvi waggleri nose oznake n.p.r 6+2 sto znaci da je u telo plovka ugradjeno 6 gr olova i treba dodati jos 2 gr kako bi iz vode virio samo vrh koji je obojen jarkim bojama da bi se bolje video na velikim daljinama. Postoje jos i waggleri koji u svom donjem delu imaju ugradjeno promenljivo opterecenje u vidu metalnih plocica koje se skidaju i stavljaju u zavisnosti koliko u datom trenutku potrebno opterecenje plovka
Popularni naziv za za velike plovke koji se koriste pri pecanju stuke.I ona se kao i obicni plovci koristi kao klizajuca i kao fiksna. Postoji vise modela balerine a najcesce se upotrebljava onaj u obliku burenceta
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Rod- pod" - nosači štapova

štapa na nekoliko centimetara udaljenosti, čime je olakšan njihov nadzor i omogućena brža reakcija u slučaju trzaja.Koriste se uglavnom u šaranskom ribolovu.U zavisnosti od broja nogica i podešavanja razlikujemo i druge vrste kao na primer takozvani "tripod".


Većina današnjih rod podova najčešće su izradjeni od aluminija ili nerdjajućeg čelika, a sastoje se od podesivih delova po visini, dužini i širini, a svi modeli signalizatora trzaja mogu se na njih lako i brzo montirati.



Sto se tiče kvaliteta i šta kupiti, da li rod pod sa nogarama po sredini ili rod pod koji ima dve nogare napred i dva nazad mogu da kažem sledeće.
O ukusima se ne da raspravljati, koliko ljudi toliko cudi sto bi rekao nas narod.
-Moje subjektivno mišljenje je da je najbolji rod pod koji ima dve nogare napred i dve nazad. Kada to kazem takav rod pod mora da ispunjava i neke uslove:
- ugao nogare prema horizontali rod poda mora da bude oko 25 stepeni , dok ugao izmedju nogara mora da je oko 60 stepeni.
Rod pod ne treba da samo drzi Vase stapove za vreme pecanja , rod pod mora da Vama pazi i opremu po losem vremenu , prilokom snaznog povlacenja a zategnute kocnice.



Koliko ce nogare biti dugacke je isto tako bitan elemenat. Ja mislim da visina rod poda ne sme biti manja od 70cm. pri minimalnom otvaranju nogara. Isto tako i horizontalno otvaranje ne bi smelo da je manje od 120cm. da bite mogli svoje stapove da postavite kako treba.
Ima jos dve stvarčice koje bi trebalo da ima svaki imalo ozbilniji rod pod : regulaciju buz barova po vertikali i regulaciju buz barova osovinski. Ovo drugo koristimo da bismo signalizatore uvek postavili pod uglom od 90stepeni u odnosu na stapove. Tako vam je struna uvek u maksimalnom kontaktu sa točkicem signalizatora.
Da li težak ili lagan rod pod - stvar ličnog ukusa .Ipak mislim da rod pod koji je lakši od 4kg. ne treba kupovati.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Štapovi za ribolov-vrste štapova i njihova namena


NE POSTOJI UNIVERZALNI ŠTAP za lov svih vrsta ribe.




U zaista pravoj šumi štapova koji se mogu pronaći u našim prodavnicama riboopreme prava je umetnost izabrati ono što vam je potrebno. Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor, za koju ribu, koja marka, koja akcija, ali kada mladji ribolovci udju u radnju njima stvarno treba pomoć. Ovaj tekst je namenjen prvenstveno njima. Štapove možemo podeliti u tri osnovne kategorije: lake, srenje i teške. Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška.


Rade se i specijalni štapovi za mušičare koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su savitljivi.
Matrijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, mi ćemo izdvojiti grafitne štapove. Cena štapa je usko vezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa. Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita. NAPOMENA: Grafitni štapovi su odlični provodnici struje, tako da nikako ne preporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.
Karike (provodnici) se prave od najrazličitijih materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamenite. U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući.
Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?
Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe. Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog Savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.
-Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mladjim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).
-Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu izmedju lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.
-Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, redje teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-200gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.
Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.

[h=3]Tehnike[/h] Bolonjeze tehnika predstavlja tehniku lova posebnom vrstom štapova-bolonjeze. To su u stvari unapredjene pecaljke kojima su dodati sprovodnici, halter i mašinica, tako da ima mnogo veće mogućnosti što se tiče daljine zabačaja i borbe sa krupnijim ribama. Bolonjez je nezaobilazan rekvizit na tekućoj vodi pogotovo rekama nešto bržeg toka. Najčešće korišćene dužine ovih štapova su od 5-7 metara.



Meč tehnika je još jedna tehnika lova uz korišćenje mašinice. To je moderna tehnika koja ima velike mogućnosti primene lova na svim tipovima terena i svih veličina riba. Ima mogućnosti dalekih zabačaja kao i korišćenje vegler i klasičnih plovaka u fiksnim i kliznim varijantama. Meč štapovi su trodelni štapovi sa gusto postavljenim sporvodnicima koji omogućavaju lagane i daleke zabačaje.



Štek tehnika je vrhunac plovkaroškog zanata. To su štapovi iz delova-segmenata, slični pecaljkama ali se za razliku od njih ovde delovi navlače-naštekavaju jedan na drugi. Vršni delovi se zovu top setovi i mogu biti iz dva ili više delova. Dužina top seta treba da odgovara dužini sistema. Unutar top seta montira se gumica koja vrši izuzetno efikasnu amortizaciju. Prednosti štek tehnike u odnosu na ostale su višestruke-veoma se precizno zabacuje (skoro u istu tačku), korišćenjem kup kita takodje precizno hrani i to brašnastom prihranom, zrnastim i drugim mamacima (crvići, peleti, seckane gliste, kasteri), veoma se lako koči sistem i plovak je uvek pod kontrolom, lako se kontrira, veoma je dobra amortizacija ulova pa se mogu pecati veoma krupni komadi . Ograničenje kod šteka se ogleda u dužini štapa, neophodnom slobodnom prostoru iza ribolovca, količini opreme i ceni. Ova zadnja stavka je relativna pošto su kvalitetni štekovi dostigli prililčno niske cene.



Savetujemo Vas da postepeno ovladate prvo jednom pa tek onda da se posvetite drugoj tehnici. Prvo naravno naučite da lovite na pecaljke, a kada to usavršite možete preći na nešto drugo. Plovak će vam uvek pružiti dinamiku i poseban doživljaj koji druge tehnike ne mogu da vam pruže.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]RIBOLOVNE MAŠINICE [/h]


Mašinice bi mogli podeliti na stacionarne i rotacione.
Rotacione mašinice najčešće koriste mušičari i one su obično automatizovane -namotavaju strunu pritiskom na ručicu jer se opruga "nabila energijom" dok ribolovac maše štapom i strunu izvlači za zabačaj. Na našim prostorima ( i u celoj Evropi) najrasprostranjeniji su stacionarani čekrci, dok se na Američkom kontinentu više koriste multiplikatori. Mašinicu biramo u zavisnosti od ribe kojoj je ona namenjena. Sada se prave mašinice koje u sebi imaju po 7-8 pa i više lagera (što više lagera to je veća cena mašinice).Brzina namotavanja najlona se povećala tako da su sada odnosi i 1 prema 6, (jedan okret ručice -šest namotaja oko špulne). Svaki ribolovac ima nekog svog aduta i vrlo je nezahvalno preporučivati odredjenu marku mašinica.
Nekada najpopularniji DAM je proizveo mašinice uz koje je davao doživotnu garanciju (popularne "finese"). Sadašnje mašinice ni u snovima nemogu nadživeti jednu "Damovu finesu". Ipak treba obratiti pažnju na mašinice sledećih proizvodjača: "Dam", "Mitchell", "Shimano", "Daiwa", "Silstar","Abu","Cormoran". Mašinice su svojim dimenzijama i konstrukcijom projektovane tako da čine sklad sa štapom. Ne možete mašinicu za "teški ribolov staviti na štap za laki ribolov i obrnuto. Mašinice su jedan od najskupljih delova opreme zato ih treba pažljivo birati, čuvati i redovno podmazivati. Za podmazivanje treba koristiti bezkiselinske masti, grafitne masti i laka mašinska ulja. Kućišta i špulne savremenih mašinica se sve češće izradjuju od grafitnih materijala. Time se postiže lakoća mašinice uz minimalan gubitak na čvrstoći i izdržljivosti same mašinice. Sve više se na mašinice stavljaju špulne za daleke izbačaje (slika dole), to su duže i dosta pliće špulne od standardnih. Prednost mašinica sa ovom vrstom špulna je što se smanjuje otpor izmedju najlona i oboda špulne, tako da izbačaji mogu biti i do 20% duži, a struna se manje haba i duže traje. Po našem mišljenju najvažniji deo mašinice je kočnica ili kako je neki nazivaju borbena kočnica, od nje zavisi da li ćete savladati trofejni ulov ili ne. Mašinica sa preciznom kočnicom u kombinaciji sa dobrim štapom koji će amortizovati "udarce" ribe, može izvući svaku ribu.
Pri kupovini mašinice obratite pažnju na sledeće:

  • Kvalitet kočnice
  • Vrsta materijala kućišta i špulne
  • Da li i koliko ima ležajeva
  • Vrsta prenosa (pužni ili tanjirasti)
  • Da li ima špulnu za daleke izbačaje
  • Da li ima "borbenu kočnicu"
  • Od čega je i da li se obrće vodjica strune
  • Dizajn i ima li rezervnu špulnu
VAŽI ZA POČETNIKE
Najjednostavniji način da odaberete mašinicu je:
-Ako pecate belu ribu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,20mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako pecate grabljivicu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,35mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako želite pecati soma i krupnu ribu: kupite veeellliiikkkuuu mašinicu. Pecarosima početnicima preporučujem da krenu od bele ribe, dok dodju do varaličarenja sve će im biti jasno.
 
Natrag
Top