Šta je novo?
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Vodeni mamci za pecanje - Rak-Punoglavac-Puž-Školjka-Žaba-Riba..


Rečni rak
b_250_150_16777215_0___images_stories_recni_rak.gif
recni rak


Ova vrsta mamca ima jednu manu - do njega se malo teze dolazi. Rakovi su pokazatelji ciste vode. U vodama u kojima ih ima love se cerencem, koji inace sluzi za lov sitne ribe, kedera. Na sredinu mrezice cerenca, tankom zicom, pricvrsti se parce dzigerice. Tako namamcen spusta se , obicno, u neki liman, pored panjeva ili zila nekog drveta. Ako je rak u blizini, u roku od petnaest minuta bice u cerencu.

Ribe vrlo rado kidisu na raka bez obzira na to da li mu je oklop mek ili cvrst. Rak sa cvrstim oklopom mnogo je postojaniji na udici. Rakove na duze vreme mozete cuvati u posudama koje su izbusene i potopljene u vodu. Na krace vreme ih mozete odrzati u posudama u koje ste prethodno stavili dosta navlazene trave i koprive. Manji primerci stavljaju se celi na udicu, dok kod vecih odsecate samo repni deo i njega koristite kao mamac. Tako se kao mamac koristi i samo mesnati deo izvadjen iz repnog dela raka. Osim soma, kojem je rak poslastica, neretko ga uzimaju i mrena, klen, mladica, jegulja pa i stuka.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424

Punoglavci
Punoglavac

Vec oformljen punoglavac, sto znaci da ima zadnje nozice, zbog svoje cvrstine mnogo je pogodniji za ribolov. Lako se pronalazi u toplijim barama i plicacima reka i jezera. Na punoglavce se najcesce lovi klen, manic, stuka, pastrmka, jegulja. Mamac - punoglavac obicno se stavlja na manju, cvrscu i siru udicu. Kombinacijom vise punoglavaca ( vec oformljenih ), stavljena na vecu udici, koristi se za lov soma.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424

Školjke
Skoljke su cesti stanovnici nasih reka i jezera. Ribolov na unutrasnji sadrzaj skoljke uglavnom se upraznjava pri lovu soma i sarana. Saran se na nju cest
o lovi, cesce nego na kukuruz. Ako izvadjeni sadrzaj skoljke dobro posolimo i ostavimo na hladno mesto, mozemo ga dugo cuvati sa neznatno izmenjenim svojstvima. Ukoliko nemate rovca na udici meso recne skoljke posluzice odlicno i za lov soma.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Žabe
Recna žaba

Mali broj zaba ugine prirodnom smrcu. Vecina od njih zavrsi pod zubima, u kljunu ili kandzama grabljivica. Vidra, tvor, vodeni pacov tamane zelenu zabu. Napadaju je i orlovi, gavranovi, rode, caplje. Od riba zelenu zabu tamane: pastrmka, stuka, klen, som, bucov, jegulja, bandar, manic. Zabe zive u ravnicama i brdima, u tekucim i stajacim vodama.
Kada kao mamac koristimo manje primerke zelene zabe, na udicu ih kacimo iza usta. Ukoliko se lovi na plovak " balerinu ", postavljamo manje olovo tako da moze povremeno isplivati i udahnuti vazduh. Ako se lovi dubinski, svakih 20-30 minuta zabu treba izvaditi iz vode. Tako ona ostaje dugo ziva.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lov ribe ribom
Smudj, stuka, bucov, som, klen, mladica, pastrmka, bandar, jegulja, manic recni su stanovnici koji najcesce napadaju mamac napravljen od ribe. U vecini slucajeva kao mamac koristimo sitniju ribu, postavljajuci je na udicu na razne nacine.

Treba znati :

Peraja bandaru i suncanici ne treba seci kada slizi kao mamac na udici;

Keder


Najboljim fileom za soma smatra se meso bucova;
Repic crvenperke i beovice, sveze isecen, jedan je od boljih mamaca za grgeca, smudja;
Fileti od balavca a takodje i bandara, poslastica su za smudja;
Zgazeni keder, tkz. " nemilosrdi zalogaj " koristi se za lov smudja, narocito u letnjem periodu;
Za lov iskljucivo stuke kao mamac ne treba upotrebljavati linjaka - stuka ga ne napada;
Škrge manjih i vecih riba mogu posluziti kao uspesan mamac u lovu grgeca i klena, jer intezivno crvena boja svezih skrga i miris krvi cine mamac privlacnim u toku citave godine;
Za soma ne postoji povlascena vrsta, tj neukusna ili ona koji ne napada u datim okolnostima.
Meso manjih stuka, baceno kao filet na nekim, obicno mirnijim vodama, u kombinaciji sa hranilicom ili bez nje dobar je mamac za smudja;
Sitnija suncica zakacena ispod ledjnog peraja na udicu na cijem kraju visi i manja kolicina skrzne mase ove ribe, omiljen je plen grgeca koji je poznat kao alava riba;
Pesevi su izuzetno cenjena ali istovremeno i dugo varena hrana;
Grabljivice, kao sto je poznato, u vreme zasicenja, tj. varenja radije napadaju mamce kao sto su glista, crv, leptir, sir, itd.
Tekst preuzet sa loviribolov.org
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kašike - Varalice čiji oblik podseća na kašiku - (Uglavnom za pecanje Štuke i Soma)


Kasikare su upravo istog oblika kao i donji deo kasike. Ipak, ogroman broj razlicitih varijacija je napravljen od kada je nas sreckovic ispustio svoju kasiku u reku. Danas se prave i kasikare od plastike i raznih drugih materijala. Oblik im je takodje veoma raznovrstan. Vecina kasika ce se pri namotavanju vrteti oko svoje ose cime se uvrce i najlon, koji time moze biti ostecen, pa je upotreba virble (vrtilice) preporucljiva.

Neke kasikare za razliku od ovih se krecu sa strane na stranu, dok neke jednostavno samo vijugaju kroz vodu. Ove vijugajuce kasikare su u principu veoma lake pa se sa njima ne moze daleko zabacivati. Izuzetno lake kasikare se nazivaju i "leprsavim kasikarama. " Kasikare se povremeno upotrebljavaju i kao "prokolica" za "strimer" musice. Kasikara u ovom slucaju na sluzi kao glavna varalica, vec kao primamljivac ribe svojim bljestanjem i rotiranjem. Izbor kasikara je ogroman, ali kao najbolja ( u S. Americi) se smatra crveno beli Daredevle. Tesko da je bilo koja zasikara zasluzna za toliko ulovljene ribe kao ova. Moze da uhvati ribu skoro svuda.Ipak u plitlim, travnatim terenima najvise se upotrebljava Johnson Silver Minnow.

Izuzetno efektan kada se na jednokrakoj udici (koja na kaci travu) nalazi dodatak u obliku trake od svinjske koze ( pork rind).Williams Wabler je jos jedna odlicna kasikara koja za razliku od prethodne dve zahteva malo vise "rada", da bi radila pravilno. Takodje dobra kasikare, pogotovu za salmona su Blue Fox Pixee i Lobo kasikare.Kasikare u sustini mogu biti koriscene u svim dubinama. U zavisnoosti od tezine , varalica ce pre ili kasnije potonuti do dna. Mogu takodje biti vodjene i sporo kao i brzo. Pri brzom namotavanju, kasikara ce stici do povrsine veoma brzo. Ipak najbolje rezultate daju kada se koriste veoma sporo. Bilo da se prezentiraju sa cimanjem ili ravnomernim povlacenjem, bice efikasne.

Pauza u ravnomernom namotavanju moze biti odlicna i veoma produktivna tehnika, jer pri zaustavljanju, kasikara ce skliznuti u nazad pravo u lice ribi koja je eventualno prati. Pri cimanju kasikara ima jako nepravilnu putanju, sto je odlicna tehnika ali koja rezultira cestim promasajima ribe. Kasikare mogu biti izuzetne kada se peca u dzepovima od trave. Cak i pri slobodnom padu kroz vodu, kasikare daju vibracije i odbljesak pa mogu privuci ribu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Leptiri - Varalice leptirastog oblika za pecanje grabljivica

[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD]

Leptirice su varalice koje privlace ribe bljeskom i vibracijama koje proizvodi rotirajuci leptir. Upotreba leptirica sa spinkast priborom zahteva upotrebu vrtilice. One proizvode veliku turbulenciju pa okretanjem oko svoje ose mogu ostetiti najlon. Vrtilica moze biti bilo gde postavljena. Moze se postaviti odmah ispred varalice,isto kao i tridesetak cm. ispred varalice, sto je mozda i bolje jer imace manje uticaja na rad i balans leptirice kao i na njenu imitaciju ribice, ako je manja leptirica u pitanju.

Ako pecate basa ili stuku sa teskim leptiricama, vrtilica ispred same varalice nece imati nikakvog uticaja na nju. Vecina leptirica je napravljena sa trokrakim varalicama. Jednokrake mogu biti bolje resenje za pecanje salmonida u manjim rekama, a i leptirica sa jednokrakom se manje mrsi oko najlona pri zabacaju, lakse se odmrsuje a i efikasnost zabadanja pri kontri moze biti veca.Leptirice privlace ribu kako vibracijama koje proizvode, tako i zvukom. Odsjaj leptira imitira krljust manje ribe u begu, ili moze naterati ribu da je napadne iz radnolosti kao i u samoodbrani. Rotirajuci leptir proizvodi zvonast zvuk koji cak i ljudsko uvo moze cuti. Takodje proizvode i zvukove koje ljudsko uvo ne moze cuti, ali riba moze osetiti svojom lateralnom linijom. Leptiri se prave u raznim vrstama, oblicima, bojama od kojih nisu svi jednake kvalitete. Velicina i oblik leptira odrazava se na rotacionu brzinu i ugao pod kojim varalica ide.

Na jacinu vibracija i zvuka, i na brzinu varalice. Sto je leptir kraci i siri, brzina je sporija, kao i ugao rotiranja koji ce biti visok. Duguljasti a uski leptiri se okrecu mnogo brze nego siroki leptiri. Sto je veca povrsina leptira, teze ce se okretati kroz vodu, i otpor je mnogo veci., pogotovu u brzoj vodi. To znaci da nece tonuti brzo, niti ce ostati duboko u brzoj vodi. Duguljasti leptiri su preporucljiviji u brzoj vodi, kao i u travi, jer manja povrsina im omogucava laksi prolaz kroz travu. Siroki leptiri daju vise okretaja i vibracija pri sporom namotavanju. Veoma veliki i siroki leptiri imaju tendeciju da rade kao kasikare, pa naglo cimanje pri anmotavanju je potrebno pri brzom namotavanju, da bi se leptir poceo okretati. veliki i teski leptiri tonu brze pa im to omogucava da idu i ostaju duboko.Srebrni i zlatni leptiri su najcesce upotrebljivana boja. Sve boje su prilicno zastupljene, i sve rade prilicno dobro u zavisnosti od situacije.

Nepisano pravilo je da se po suncanom danu i u bistroj vodi koriste bljestave i svetle boje, a tamne po oblacnom danu i u mutnoj vodi, ali sve zavisi od situacije i neki put je totalno obratno. Na primer neki ribolovci na pastrmku primecuju da rano u sezoni u mali recicama, kada se pastrmke vise hrane larvama nego insektima ili malim ribama, tamno ofarbane leptirice su mnogo efektnije nego svetle i bljestave po svetlon danu. Pa prema tome i sa varalicama kao i sa ostalim varalicama potrebno je eksperimentisanje dok ne nadjete i stvorite svoju sopstvenu koncepciju i shemu upotrebe leptirica.

Da li su bolje leptirice sa dlakom ili perjem ili pork rindom ili crvom je pitanje koje iziskuje dugotrajnu diskusiju jer ima ravnomeran broj pristalica. Ipak kada birate leptirice budite sigurni da odgovara vasem nacinu i vrsti ribe koju pecate. obratite paznju da ako stavite neki dodatak kao tvister ili nesto drugo, da odgovara velicinom i da nema negativan uticaj na rad varalice. Sigurno je da ako pokusavate naporno i razmisljate logicno, ulov nece izostati.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Vobleri - Varalice koje imitiraju izgledom živu ribu

Vobleri

Vobleri
Vobleri su varalice koje svojim izgledom i kretanjem verno imitiraju živu ribu. Proizvode se prvenstveno od drveta i plastičnih masa, a sastoje se od tela kroz koje je provučena nerdjajuća čelična žica, stabilizatora-pakte, olovnog opterećenja ili kuglica, alkica i jedne do tri trokrake udice. Prema konstrukciji o hidrodinamičkim karakteristikama, vobleri se mogu podeliti na: plivajuće-plitkoroneće; plivajuće-dubokoroneće; tonuće; površince i lebdeće (suspending). Najpoznatiji proizvodjač ovih varalica je finska Rapala i malo je ribolovaca sa ovih prostora koji u svojoj kolekciji ne poseduju bar nekoliko modela ove kompanije. Zbog toga ću u daljem tekstu opisati karakteristike njihovih najpoznatijih modela.

Vobleri Rapala

Original Floating

Ovo je prvi vobler koji je proizveden u čuvenoj kompaniji Rapala. Reč je o plivajućem vobleru koji veoma plitko zaranja, a pri laganom povlačenju vibrira i na samoj površini vode. Iako su se mnogi ribolovci oduševili sa lovnošću ovoga voblera, mnogi ga nerado koriste zbog nemogućnosti daljeg izbačaja, što je posledica male težine istog. Zato ću posvetiti pažnju samo najčešće korišćenim veličinama ovog modela.
Veličina 11 je vobler sa najvećim lovnim efektom u večernjem i jutarnjem površinskom varaličarenju smudja na tekućim vodama sve do kasne jeseni. Dobitni dekori su S, B, a no?u i po mutnoj vodi SFC i GFR.
Veličina 13 je najčešće korišćen model pri površinskom varaličarenju smudja i štuke na plićim zatravnjenim vodama, a razlog što ga mnogi ribolovci poseduju je izuzetno visoka lovnost, pa ako se nadjete na pravom mestu u pravo vreme sa ovim voblerom, skoro da ne možete omanuti. Prelivi i brzaci su mesta gde najbolje pokazuje svoje karakteristike. U dekorima P, FT i GFR je neodoljiv za štuku na zamu?enim stajaćim vodama, a smudj ga najradije napada u SFC, B, GFR i S dekoru.
Veličina 18 je prvi izbor za varaličarenje štuke na zamućenim stajaćim vodama. Iako izgleda preglomazna, ovu varalicu kilašice napadaju bez respekta u dekoru R i FT.
Mogu da zamislim kakav je odjek kod ondašnjih ribolovaca izazvao ovaj vobler koji i danas mnogi sa uspehom koriste na vodama gde je mnogo manje ribe, u poredjenju sa vremenom kada ga je izdeljao Lauri Rapala.

Shad Rap

Ovaj model je plivajuće-zaranjajući vobler koji imitira ribicu zvanu šed, sličnu našoj deverici. Izradjuje se u dve verzije, plitko-zaranjajućoj „shallow runner“ i dubokoronećoj „deep runner“, koje se proizvode u dužinama od 5 do 9cm. Dubinu zaranjanja dubokoronca proizvodjač je utvrdio troling metodom i ona je nešto veća od dubine koja se postiže pri običnom varaličarenju. Stoga ne treba slepo verovati podacima sa ambalaže voblera.

Shad Rap Shallow Runner

Veličina 5 je vobler široke primene u lakom varaličarskom ribolovu. U boji S i SD je efikasan u lovu bucova u svim uslovima. Dobro se pokazao i u površinskom noćnom lovu smudja i to pogotovo u maju i junu, mesecima kada su kederi nešto sitniji. Ovaj plivajući plitkoronac roni do 0,5m ispod površine vode.
Veličine 7 i 8 zaranjaju do 0,8m. Efikasne su u jutarnjem i večernjem varaličarenju krupnih bucova. Smudj ih rado napada u brzacima, a najveću primenu imaju u ribolovu oko potopljenih stabala i prepreka u vodi.
Devetka je odličan vobler za krupnog smudja u dekorima SFC, CW, S. Takodje je dobar za varaličarenje soma (iako je „mutava“, tj. nema zvečku), lov štuke na stajaćim vodama, povlačenjem paralelno sa obalom, uz pojas trske, trave, lokvanja i stabala u vodi. Dubina zaranjanja pri optimalnoj brzini povlačenja je oko 1m.

Shad Rap Deep Runner

Pri optimalnoj brzini povlačenja petica zaranja na oko 1,5m. Strme obale i nagli prelazi iz plićaka u dubinu su prava mesta za njegovu upotrebu. Vodjen paralelno sa strmom obalom zaranjajući u srednje slojeve kretaće se u zoni napada smudja.
U veličini 7 i 8 zaranja oko 2-2,5m. Primena je ista kao kod manje petice, samo za veće dubine, zamućenu vodu i tmurnije vreme. Idealan je za uzvodno povlačenje duž brežina. Njegovu lovnost možemo pojačati ako ga koristimo u agresivnijim dekorima kao što su: SFC, FT, CLN i slično jer na tim dubinama gde ovaj vobler roni vidljivost je dosta smanjena.
Veličinu 9 mnogi izbegavaju zbog zablude da je prevelik, zaranja oko 3m. Vetar, mutna voda i nagla dubina su uslovi za upotrebu dubokoroneće devetke. Uzvodnim povlačenjem iz čamca moguća je kontrola bokova podvodnih gomila ili grebena u varaličarenju smudja. Som ga napada bez obzira na boju, a na dubljim i nezatravljenim vodama primenjiv je za varaličarenje štuke pri dnu.

Da bi bili uspešni u ribolovu sa ovim varalicama, moramo veoma dobro ukomponovati navike ribe i karakteristike voblera sa kojima lovimo. Primera radi, ako je površina vode glatka bez ikakvih znakova aktivnosti ribe, pravilno je da koristimo dubokoroneće modele sa kojima možemo pretražiti slojeve vode iznad samog dna. Plitkoroneće voblere treba koristiti ako je aktivnost grabljivice uočena pri samoj površini vode.

Husky

Izradjuje se od balze u jednoj veličini dužine 13cm i težine 11gr, u plivajućoj (floating) varijanti. Zaranja oko 0,8m. Odličan za lov smudja u predvečernjim i noćnim satima, kada je smudj aktivan pri površini vode. Povlačen uz pojaseve biljnog rastinja u dekorima P i FT biće neodoljiv mamac za štuku.

Husky Jerk

To je suspending (lebdeći) vobler čija je težina precizno odredjena, odnosno izbalansirana sa težinom vode. Zbog toga se ovaj vobler koji se izradjuje od plastike zadržava ili ostaje u sloju vode na koji je zaronio i posle prestanka vodjenja. Izradjuje se u veličinama 8, 10 i 12. Zaranja na oko 1,5m. Proizvodjač ga preporučuje za tehniku vodjenja „kreni-stani“ (tkz. džerkovanje) koja daje najbolje rezultate sa neutralnim (suspending) voblerima na sporo tekućim i stajaćim vodama. Na našim vodama najveću primenu ima u varaličarenju smudja i štuke, na površinskim i srednjim slojevima vode. U ugradjenoj komori ima više manjih kuglica koje emituju diskretne zvučne efekte koji kombinovani sa visokom vibracijom i atraktivnim dekorima iritirajuće deluju na čula grabljivice. Sem visoke lovnosti koja je dokazana u ribolovu smudja, ovaj „plastikaner“ poseduje vrlo značajnu prednost u odnosu na ostale voblere izradjene od balze, a to je lakše ubadanje trokrakih udica u čeljust ribe. Naime, prilikom udarca grabljivice (pogotovo smudja) na vobler od balze dolazi do jačeg stiska i utiskivanja zuba u telo voblera, pa ribolovac ostaje nemoćan pri kontri i pomeranju voblera u čeljustima ribe. Kod plastičnih voblera grabljivica je nemoćna pri utiskivanju zuba, pa vobler prilikom kontre lakše sklizne i bolje zabode trokrake udice u čeljust ribe.

Jointed

To je dvodelni vobler, živahne akcije sa većom amplitudom vibracije. Izradjuje se od balze, u tonućoj i plivajućoj verziji.

Rapala Jointed Floating je plivajući vobler i proizvodi se u veličinama 7, 9, 11 i 13.
Sedmica se primenjuje u ribolovu basa i štuke na stajaćim vodama, na mestima gde trava dopire skoro do površine.
Devetka je vobler kojim se mogu postići iritirajući efekti sporim povlačenjem i paranjem površine na stajaćim vodama, pri varaličarenju štuke. Ovakav način vodjenja je naročito atraktivan u danima bez vetra kada je površina vode glatka.
Veličine 11 i 13 su veoma upotrebljivi vobleri u kasnom jesenjem ribolovu štuke na plitkim i delimično zatravnjenim barama, kanalima i kubicima. U toku dana štuka manje sumnjičavo napada voblere u bojama S i P, a u sumrak izazovniji dekori su F, GFR i SFC. U ribolovu smudja primenjivi su po mutnoj vodi i noću, vučeni lagano uz obalu ili po ivici brzaka i povratnog toka.

Rapala Jointed Countdown (sinking) je tonući dvodelni vobler i proizvodi se u veličinama 7, 9, i 11.
Sedmica je veoma lovan vobler u jutarnjem varaličarenju bucova brzim povlačenjem preko limana i povratnog toka i to u boji S. Efikasan je i u lovu smudja u sumrak, pri blago zamućenoj vodi.
Devetka je pravi izbor za varaličarenje smudja, aktivnog na dubinama do tri metra, u uslovima slabe vidljivosti. Zamućena voda i uzvodni vetar pred mrak, pravi su uslovi za njegovu upotrebu, pri čemu je boja nevažna.
Veličina 11 je vobler kojeg vučenog pri dnu, na stajaćoj dubljoj vodi napadaju krupne štuke. Na stajaćoj i tekućoj vodi noću će ga napadati som i smudj, naročito u mutnoj vodi i pri jakoj košavi. Bez sumnje to je vobler za kapitalne grabljivice.

Fat Rap

Ovaj model je jedan od najstarijih pa nije nikakvo čudo što se izradjuje od balze u nekoliko verzija, a to su: Mini Fat Rap; Fat Rap Shallow Runner; Fat Rap Deep Runner; Rattlin Fat Rap. Kruškastog je oblika i poseduje dosta jaku i odsečnu vibraciju.
Mini Fat Rap se proizvodi u dužini 3cm. Ovaj model kod nas nema širu primenu, pa je veoma retko zastupljen u kutijama ribolovaca.
Fat Rap Shallow Runner je plitko roneći, brzo izranjajući plivajući vobler. Proizvodi se u veličinama 5 i 7, zbog svojih hidrodinamičkih osobina primenjiv je i efikasan u lovu basa, oko lokvanja, granja i čistina u travi. Sedmica je osim za varaličarenje basa efikasna u lovu štuke oko potopljenih stabala, uz pojas trave i trske oko lokvanja, naročito u bojama CW, GFR, P, a u sumrak i SFC.
Fat Rap Deep Runner je brzo izranjajući dubokoronac i proizvodi se u veličinama 5, i 7. Solidna težina i duboko ronjenje omogućuju daleke izbačaje i kontrolu nezatravnjene duboke stajaće vode. Zdepasto telo i velika zapremina omogućavaju brzo izranjanje i promenu dubine vodjenja u zavisnosti od konfiguracije dna. Manji model je primenjiv u dubljim nezatravnjenim vodama, u varaličarenju basa. Sedmica je, osim za lov basa, upotrebljiva i za varaličarenje štuke na dubljim mestima sa izraženim reljefom dna i većim preprekama u vodi. Zbog veće amplitude vibracije pogodan je za korišćenje u mutnoj vodi.
Rattlin Fat Rap je verzija kojoj je ugradjena komora sa kuglicama koje zveckaju i dodatno nadražuju čula grabljivica. Na ovaj zvečeći dubokoronac je ulovljeno mnogo somova.
Down Deep Rattlin Fat Rap je izrazito dubokoroneći vobler sa zvečkom. Proizvodjač ga preporučuje za lov u vodama dubljim od šest metara, a najveću primenu ima u lovu soma na većim vodama.

Preuzeto sa loviribolov.org
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Spineri - Spinerbait Varalice iz dva delaSpinerbeit su varalice koje se sastoje iz dva dela. Zica u obliku slova Y ili V razdvaja gornji deo koji je leptir i donji koji je udica sa jigom, dlakom, gumenom kicankom ili necim trecim. Spinerbait je odlicna varalica. Moze biti vucena ravnomerno pri razlicitim brzinama, ali isto tako mogu biti vuceni sa stani-kreni akcijom. Dodatni efekat kod ove tehnike je da se pri slobodnom padu leptir i dalje okrece pa riba vrlo cesto napada ovu varalicu dok slobodno rotira ka dnu. Ova tehnika se zove helikopter i veoma je dobra kada se koristi u rupama u travi gde se spinerbait pusta u slobodnom padu do dna. Pri jako brzom namotavanju, spinerbait ide ispod same povrsine, praveci svojim leptirom turbulenciju na povrsini sto veoma privlaci ribu. Ova tehnika koja se zove "bass buzzing" je odlicna za basa oko trave i kamenja.

Spinerbeit je varalica koja moze da uhvati ribu kada se sve ostale pokazu neefikasne. Zbog nacina na koje su napravljeni, spinerbaiti nemaju tendeciju da kace travu, pa su dobar izbor za pecanje u travnatim terenima. Vrtilica je takodje preporucljiva kada se koriste ove varalice za spining priborom.Spinerbaiti sa jednim leptirom koji je zakacen za gornju "ruku" je na neki nacin standardni spinerbait. Leptir moze biti zakacen direktno za ruku ili za vrtilicu. nacin na koji je leptir zakacen, odrazava se na performance i na nacin na koji ce varalica raditi. Ako je zakacen direktno za zicu, vibracije i okretanje leptira ce biti vece i sire, kreirajuci time vece vibracije, sto je bolje za ravnomerno namotavanje. Leptir zakacen za vrtilicu je bolji za helikopter i za stani-kreni tehniku pogotovu u dubokoj vodi. Razmak izmedju leptira i udice je veoma vazan.

Spinerbaiti ne kace mnogo travu ali sto je leptir blizi udici ta osobina se pojacava. Neki ribolovci saviju zicu tako da rotirajuci leptiri svaki put zakaci udicu sto daje varalici ritmican zvuk, koji poboljsava efikasnost varalice. Takodje obicna gumica zakacena jednim krajem za barb na udici a drugim za okce gde se kaci varalica, cini spinerbaita skoro 100% otpornim na travu. Kada su velike vibracije potrebne da bi se privukla paznja ribe, nista nije bolje od spinerbaita sa dva leptira. Obicno je gornji leptir zakacen za vrtilicu a donji za zicu i ovo je odlicna varalica za pecanje po travnatim terenima.Varalicanje je aktivno i uzbudljivo pecanje. Ribolovac na dubinsko ili plovak retko oseti slast ribe koja uhvati varalicu dok vam je stap u ruci. Kontra pri tome je obavezna, a njena jacina zavisi od ribe koju pecate i pribora koji koristite. Udice na varalici moraju biti uvek ostre i njihovo cesto ostrenje je preporucljivo. Licno ostrim udice svakih petnaestak minuta ako pecam gde ima trave, kamenja ili granja. I obavezno posle svake izvadjene ribe.

Obratite paznju na ribolovce oko sebe pri zabacivanju varalice.
 
Top