- Učlanjen(a)
- 01.05.2019
- Poruka
- 668
Znam da deluje bezveze ali moram citirati sebe i ponovo napisati ono što smatram da je bitno, tačnije temu smatram veoma bitnom, jer posle toga je čitava diskusija otišla u potpuno drugom prevcu a ja lično bih voleo kada bi se ona vratila u svoje okvire.
Elem, problem licemerstva, sa kojim se inače svi mi više ili manje uspešno nosimo kao i njemu slični ili srodni duhovni nedostaci i mane kao što su dvoličnost, slabosti voljne, umne, osećajne itd. je zapravo duhovni problem ili možda bolje reći poremečaj patološke prirode. Jednostavno ne samo da smo duhovno i duševno oštećeni nakod pada Adamvog i Evinog u prvobitni greh no i razumski, umno.
Naš razum je bolestan a u psihološkom smislu niže, nagonske funkcije su preuzele dominantnu ulogu pa su tako id i ego postali žižna tačka kroz koju doživljavamo sebe a ne ono što se u psihologiji obično naziva nad-ja.
Pošto nam je razum oštećen još prilikom grehopada kada su ga i Adam i Eva ignorisali dopustivši da obmanom i lažju budu prevareni , mi smo postali nesposobni da shvatimo Promisli Božije sve više se udaljavajući od Gospoda Boga dodajući i stalno čineći nova sagrešenja.
Da bi cela ta situacija u kojoj smo se kao pala ljudska bića našli bila još gora i volja, osnovna duhovna i razumska alatka, je takodje obolela i postala slaba odbrana pred bujicom nagona, zlih pomisli i na kraju krajeva i zlih duhova.
Dakako sve ovo je bilo poznato i apostolima a najbolje je to sažeo Pavle u
Rim. 7, 14-25
„Jer znamo da je zakon duhovan, a ja sam telesan, prodan u ropstvo grehu.
Jer ne znam šta činim, jer ne činim ono što hoću, nego što mrzim to činim.
Ako li činim ono što neću, priznajem da je zakon dobar.
Tada to ne činim više ja, nego greh koji živi u meni.
Jer znam da dobro ne živi u meni, to jest, u telu mojem;
jer hteti imam u sebi, ali učiniti dobro ne nalazim.
Jer dobro, što hoću, ne činim, nego zlo, što neću, ono činim.
A kad činim ono što neću, već ne činim to ja, nego greh koji živi u meni.
Nalazim, dakle, zakon: kada hoću dobro da činim, zlo mi je prisutno.
Jer se radujem zakonu Božijem po unutarnjem čoveku;
ali vidim drugi zakon u udima svojim koji se bori protiv zakona uma mojega,
i porobljava me zakonom greha koji je u udima mojim.
Ja jadni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
Blagodarim Bogu kroz Isusa Hrista Gospoda našega.
Tako, dakle, ja sam umom služim zakonu Božijemu, a telom zakonu greha“
Moram opet koristiti i navesti Jevandjelje na Koine grčkom.
Matej, glava 23
Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι καθαρίζετε τὸ ἔξωθεν τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ἐξ ἁρπαγῆς καὶ ἀκρασίας.
25. Teško vama književnici i fariseji, licemeri što čistite spolja čašu i zdelu a iznutra su pune grabeža i nepravde.
Ovde je prevod, Vukov sa nemačkog izvornika ali i ostali posle njega, potpuno neodgovarajući.
Grčka reč koja se koristi u nastarijim rukopisima je ἀκρασίας a koju Vuk prevodi kao nepravda, nepravičnost ima sasvim drugo značenje.
Akrasia je složen filozofski pojam poznat još od Platona i u principu označava sklonost ka samougadjanju, slabost volje , nedostatak samokontrole, raspuštenost, činjenju nečega ne zato što je razumno ili dobro već zato što nam godi, trenutno prepuštanje nekom porivu posebno onih proisteklih iz uživanja i sl.
Dakle Gospod ne prebacuje sadukejima i farisejima samo grabežljivost i nepravdu, to čini u sledećim stihovima a ne u ovom konkretno, već i duhovnu slabost, nesposobnost ispravnog procenjivanja zbog podložnosti niskim porivima. Tačnije on kritikuje nedostatak zdravog razuma i nesposobnost ispravnog procenjivanja i razlučivanja bitnog od nebitnog.
Dakle licemerje ne da je samo hipokrizija tj. pretvaranje ili pritvornost i dvoličnost no i jedan vid slabosti razumske i duhovne.
Elem, problem licemerstva, sa kojim se inače svi mi više ili manje uspešno nosimo kao i njemu slični ili srodni duhovni nedostaci i mane kao što su dvoličnost, slabosti voljne, umne, osećajne itd. je zapravo duhovni problem ili možda bolje reći poremečaj patološke prirode. Jednostavno ne samo da smo duhovno i duševno oštećeni nakod pada Adamvog i Evinog u prvobitni greh no i razumski, umno.
Naš razum je bolestan a u psihološkom smislu niže, nagonske funkcije su preuzele dominantnu ulogu pa su tako id i ego postali žižna tačka kroz koju doživljavamo sebe a ne ono što se u psihologiji obično naziva nad-ja.
Pošto nam je razum oštećen još prilikom grehopada kada su ga i Adam i Eva ignorisali dopustivši da obmanom i lažju budu prevareni , mi smo postali nesposobni da shvatimo Promisli Božije sve više se udaljavajući od Gospoda Boga dodajući i stalno čineći nova sagrešenja.
Da bi cela ta situacija u kojoj smo se kao pala ljudska bića našli bila još gora i volja, osnovna duhovna i razumska alatka, je takodje obolela i postala slaba odbrana pred bujicom nagona, zlih pomisli i na kraju krajeva i zlih duhova.
Dakako sve ovo je bilo poznato i apostolima a najbolje je to sažeo Pavle u
Rim. 7, 14-25
„Jer znamo da je zakon duhovan, a ja sam telesan, prodan u ropstvo grehu.
Jer ne znam šta činim, jer ne činim ono što hoću, nego što mrzim to činim.
Ako li činim ono što neću, priznajem da je zakon dobar.
Tada to ne činim više ja, nego greh koji živi u meni.
Jer znam da dobro ne živi u meni, to jest, u telu mojem;
jer hteti imam u sebi, ali učiniti dobro ne nalazim.
Jer dobro, što hoću, ne činim, nego zlo, što neću, ono činim.
A kad činim ono što neću, već ne činim to ja, nego greh koji živi u meni.
Nalazim, dakle, zakon: kada hoću dobro da činim, zlo mi je prisutno.
Jer se radujem zakonu Božijem po unutarnjem čoveku;
ali vidim drugi zakon u udima svojim koji se bori protiv zakona uma mojega,
i porobljava me zakonom greha koji je u udima mojim.
Ja jadni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
Blagodarim Bogu kroz Isusa Hrista Gospoda našega.
Tako, dakle, ja sam umom služim zakonu Božijemu, a telom zakonu greha“
Poslednja izmena: