Religija i zdravlje

Učlanjen(a)
04.07.2023
Poruka
14
Jedna od najkontroverznijih Pavlovih rečenica jest:

“Jedan vjeruje da smije sve jesti, drugi, naprotiv, koji je slab u vjeri, jede samo povrće.” (Rim 14,2)

Problem je bio da su učenici vegetarijanci kritizirali učenike nevegetarijance. Pavao je molio vegetarijance da ne osuđuju nevegetarijance kršćane zato jer se bojao kako bi se oni, u nemogućnosti da ostave svoje navike, mogli obeshrabriti te otići. Mislio je da ako nevegetarijanci budu jednostavno ohrabreni u vjeri u Isusa muguće ja da će im Gospodin pomoći da očvrsnu i prihvate stvar u potpunosti i postanu vegetarijanci:
“Ili stoji ili pada, stvar je njegova gospodara a stajat će jer ga Gospodin može tako, držati.” (Rim 14,4)

Zbog Pavlove popustljivosti prema poganima, mnogi su vjerovali da mogu uživati potpunu slobodu od svih pravila, pa su s prezirom gledali na vegetarijance kršćane. Držali su da ovi kršćani koji nastavljaju prakticirati vegetarijanske principe Esena i Nazarejaca i ostalih židovskih tradicija još nemaju potpunu vjeru u Isusa. Mislili su da biti kršćanin znači zanemariti čitavo Isusovo židovsko podrijetlo i poruku, tako da oni mogu uživati posebnu slobodu dozvoljenu samo njima. Stoga su počeli raditi pritisak na kršćane vegetarijance da jedu meso. Tako Pavao daje instrukcije tim kršćanima nevegetarijancima:
“...ali su zlo za čovjeka koji ih jede sa zlom savješću. Dobro je ne jesti meso i ne piti vino i ništa ne činiti zbog čega posrće brat tvoj.”(Rim 14,20-21)

Slično kaže zajednici u Korintu: “Zato, ako jelo navede na grijeh moga brata, doista neću više nikad jesti mesa, da svog brata ne navedem na grijeh” (I Kor 8,13)
Vratimo se na naš problem. Pavao kaže da onaj tko jede samo povrće je slab u vjeri, dok onaj koji jede sve jak je u vjeri. Izgleda kao da Pavao smatra vegetarijanstvo nezdravom duhovnom stranputicom, te da vegetarijance treba žaliti i ohrabriti, pomoći im da i oni također steknu “vjeru kako smiju jesti sve.” Čini se da biti vegetarijanac znači proglasiti sebe kao nekoga tko nema dovoljno vjere u Isusa. Da li je to uistinu Pavao mislio reći? Ne! Problem je nerazumijevanje Pavlove upotrebe termina “slabost”. Razmotrimo kako se obraća Grcima:
“Promatrajte, braćo, sebe koji ste pozvani! Nema vas mnogo na ljudsku mudrih, ni mnogo imućnih, ni mnogo plemenitih. Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta izabra Bog da posrami jake.” (I Kor 1,26-28)
Uistinu, Pavao čak kaže i za sebe: “...A u pogledu sebe samoga, neću se hvaliti, osim svojim slabostima.” (II Kor 12,5)

Slično, sigurnost smatrati sebe slabim, umjesto jakim, je Pavao nadalje objasnio, u izvještaju kako mu Gospodin govori o slabosti:
Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti”. Prema tome, vrlo ću se rado - radije nego da tražim oslobođenje - hvaliti svojim slabostima da se na meni nastani snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, u uvredama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama koje podnosim za Krista. Jer kad god sam slab, onda sam jak.” (II Kor 12,9-10). “I mi smo, istina, slabi u njemu, ali ćemo biti živi s njim, silom Božjom među vama.” (II Kor 13,4).
Drugim riječima, pravi vjernik nikada nije ponosan na vlastitu snagu i slobodu. Radije se smatra slabim. To je srž Pavlova učenja. Vegetarijanci, se stoga, ne obaziru, ako ih zovu slabima u vjeri, nemaju razloga zašto bi postali ponosni na snagu i slobodu ako ne bi razvijali krotkost i poniznost propustili bi napredovati u duhovnom životu. Zato Pavao izjavljuje:
“Da, mi se veselimo kad god smo mi slabi, a vi jaki. Mi se i molimo za vaše usavršavanje.” (II Kor 13,9)
Pavao radije sebe ubraja u slabe za razliku od onih što sebe smatraju velikim kršćanima koji mogu raditi bilo što. Tako kaže:
Sve mi je dopušteno...” - Ali sve nije korisno”.
“Sve mi je dopušteno...” - Ali ja neću ničemu robovati..” (I Kor 6,12)

Vegetarijanci radije ostavljaju svoje pravo blagovanja sve hrane, zato jer to smatraju štetnim tjelesno, psihički i duhovno. Oni će se radije smatrati “slabima” i sigurnim nego jakim i odbojnim.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jedna od najkontroverznijih Pavlovih rečenica jest:

“Jedan vjeruje da smije sve jesti, drugi, naprotiv, koji je slab u vjeri, jede samo povrće.” (Rim 14,2)

Problem je bio da su učenici vegetarijanci kritizirali učenike nevegetarijance. Pavao je molio vegetarijance da ne osuđuju nevegetarijance kršćane zato jer se bojao kako bi se oni, u nemogućnosti da ostave svoje navike, mogli obeshrabriti te otići. Mislio je da ako nevegetarijanci budu jednostavno ohrabreni u vjeri u Isusa muguće ja da će im Gospodin pomoći da očvrsnu i prihvate stvar u potpunosti i postanu vegetarijanci:
“Ili stoji ili pada, stvar je njegova gospodara a stajat će jer ga Gospodin može tako, držati.” (Rim 14,4)

Zbog Pavlove popustljivosti prema poganima, mnogi su vjerovali da mogu uživati potpunu slobodu od svih pravila, pa su s prezirom gledali na vegetarijance kršćane. Držali su da ovi kršćani koji nastavljaju prakticirati vegetarijanske principe Esena i Nazarejaca i ostalih židovskih tradicija još nemaju potpunu vjeru u Isusa. Mislili su da biti kršćanin znači zanemariti čitavo Isusovo židovsko podrijetlo i poruku, tako da oni mogu uživati posebnu slobodu dozvoljenu samo njima. Stoga su počeli raditi pritisak na kršćane vegetarijance da jedu meso. Tako Pavao daje instrukcije tim kršćanima nevegetarijancima:
“...ali su zlo za čovjeka koji ih jede sa zlom savješću. Dobro je ne jesti meso i ne piti vino i ništa ne činiti zbog čega posrće brat tvoj.”(Rim 14,20-21)

Slično kaže zajednici u Korintu: “Zato, ako jelo navede na grijeh moga brata, doista neću više nikad jesti mesa, da svog brata ne navedem na grijeh” (I Kor 8,13)
Vratimo se na naš problem. Pavao kaže da onaj tko jede samo povrće je slab u vjeri, dok onaj koji jede sve jak je u vjeri. Izgleda kao da Pavao smatra vegetarijanstvo nezdravom duhovnom stranputicom, te da vegetarijance treba žaliti i ohrabriti, pomoći im da i oni također steknu “vjeru kako smiju jesti sve.” Čini se da biti vegetarijanac znači proglasiti sebe kao nekoga tko nema dovoljno vjere u Isusa. Da li je to uistinu Pavao mislio reći? Ne! Problem je nerazumijevanje Pavlove upotrebe termina “slabost”. Razmotrimo kako se obraća Grcima:
“Promatrajte, braćo, sebe koji ste pozvani! Nema vas mnogo na ljudsku mudrih, ni mnogo imućnih, ni mnogo plemenitih. Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta izabra Bog da posrami jake.” (I Kor 1,26-28)
Uistinu, Pavao čak kaže i za sebe: “...A u pogledu sebe samoga, neću se hvaliti, osim svojim slabostima.” (II Kor 12,5)

Slično, sigurnost smatrati sebe slabim, umjesto jakim, je Pavao nadalje objasnio, u izvještaju kako mu Gospodin govori o slabosti:
Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti”. Prema tome, vrlo ću se rado - radije nego da tražim oslobođenje - hvaliti svojim slabostima da se na meni nastani snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, u uvredama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama koje podnosim za Krista. Jer kad god sam slab, onda sam jak.” (II Kor 12,9-10). “I mi smo, istina, slabi u njemu, ali ćemo biti živi s njim, silom Božjom među vama.” (II Kor 13,4).
Drugim riječima, pravi vjernik nikada nije ponosan na vlastitu snagu i slobodu. Radije se smatra slabim. To je srž Pavlova učenja. Vegetarijanci, se stoga, ne obaziru, ako ih zovu slabima u vjeri, nemaju razloga zašto bi postali ponosni na snagu i slobodu ako ne bi razvijali krotkost i poniznost propustili bi napredovati u duhovnom životu. Zato Pavao izjavljuje:
“Da, mi se veselimo kad god smo mi slabi, a vi jaki. Mi se i molimo za vaše usavršavanje.” (II Kor 13,9)
Pavao radije sebe ubraja u slabe za razliku od onih što sebe smatraju velikim kršćanima koji mogu raditi bilo što. Tako kaže:
Sve mi je dopušteno...” - Ali sve nije korisno”.
“Sve mi je dopušteno...” - Ali ja neću ničemu robovati..” (I Kor 6,12)

Vegetarijanci radije ostavljaju svoje pravo blagovanja sve hrane, zato jer to smatraju štetnim tjelesno, psihički i duhovno. Oni će se radije smatrati “slabima” i sigurnim nego jakim i odbojnim.

Bog nije Bog vegetarijanaca.

A ni Isus nije rekao da je došao spasiti vegetarijance. Dapače, vegetarijancima, koji su to zbog svoga tijela, zdravlja, dakle života, Isus poručuje: Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"Jedan vjeruje da smije sve jesti, drugi, naprotiv, koji je slab u vjeri, jede samo povrće.” (Rim 14,2)

Često se ovaj navod prikazuje u pogrešnom svetlu, i to tako - da navodno on govori 'da oni koji su slabi u veri - slabi su zato što jedu samo povrće.

Recimo, u starom zavetu postoji slučaj - gde je prorok Danilo u Vavilonu zahtevao od starešine dvorana da mu za jelo donosi samo varivo ili povrće bez mesa.

"Ali Danilo naumi da se ne skvrni obrokom jela careva i vinom koje on pijaše, i zamoli se starješini nad dvoranima da se ne skvrni.
I dade Bog Danilu te nađe milost i ljubav u starješine nad dvoranima.
I reče starješina nad dvoranima Danilu: bojim se gospodara svojega cara, koji vam je odredio jelo i piće; jer kad car vidi lica vaša lošija nego u ostalih mladića, vaših vrsnika, zašto da mi učinite da budem glavom kriv caru?
A Danilo reče Amelsaru, kojega starješina nad dvoranima postavi nad Danilom, Ananijom, Misailom i Azarijom:
Ogledaj sluge svoje za deset dana, neka nam se daje varivo da jedemo i vode da pijemo.
Pa onda neka nam se vide lica pred tobom i lica mladićima koji jedu carsko jelo, pa kako vidiš, onako čini sa slugama svojim.
I posluša ih u tom, i ogleda ih za deset dana.
A poslije deset dana lica im dođoše ljepša i mesnatija nego u svijeh mladića koji jeđahu carsko jelo.
I Amelsar uzimaše jelo njihovo i vino koje njima trebaše piti, i davaše im variva.
I dade Bog svoj četvorici mladića znanje i razum u svakoj knjizi i mudrosti; a Danilu dade da razumije svaku utvaru i sne" ( knjiga proroka Danila 1. 8 - 17 ).

Dakle, gore pomenuti tekst iz Rimljanima 14 glave - upravo upučuje na činjenicu 'da neki ljudi smatraju da smeju sve da jedu.

Ali da oni koji su slabi u veri jedu samo povrće da bi ojačali.

To vidimo iz iskustva Danila, i iz iskustva drugih ljudi.

Jer svaštojedstvo i mrsožderstvo upravo slabi čoveka i fizički i duhovno, jer su telesno i duhovno zdravlje usko povezani.
Jer u mesu suštinski nema ni jedne pozitivne materije koja je potrebna za čovekov normalan razvoj.

Sve što čoveku treba nalazi se u prirodi.
Voću, povrću, žitaricama, mahunarkama, i orašastom povrću, koje je sve doreda izvor vitamina i hranjivih sastojaka.

Što se tiče apostola i njihovog izlaganja o hrani, oni su se uvek zadržavali na principima ishrane koje je Bog dao u starom zavetu, a tamo postoje principi i u pogledu dozvoljenih mesa za ishranu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vegani pune ludnice

Vegetarijanci su podložniji obolijevanju od psiholoških
, ali i fizičkih bolesti nego osobe čija prehrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svejeda, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders. Istraživanje je provedeno na 10.000 ispitanika, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Ono je pokazalo da je uzrok tomu manjak nekih vitamina i minerala kod vegetarijanaca koji ima negativan učinak na njihovo mentalno zdravlje. Najčešće je riječ o manjku željeza i vitamina B12. Oko sedam posto vegetarijanaca i 50 posto vegana pati od pomanjkanja tog vitamina, a što je osoba dulje vegetarijanac ili vegan, rizik je veći.

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B skupine te je poput ostalih vitamina iz tog kompleksa topiv u vodi. Nužan je našem tijelu za pravilno funkcioniranje i zdravlje živčanog tkiva, moždanih stanica i crvenih krvnih stanica.

Jedna od glavnih uloga vitamina B12 je pretvaranje hrane koju konzumiramo u energiju. Ima ga u brojnim namirnicama životinjskog porijekla te u manjim količinama u mlijeku i jajima. Zbog toga se vegetarijancima i veganima preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B12 kako bi im mozak dobro funkcionirao i da bi se izbjegao razvoj anemije.

Anketa je pokazala i da ispitanici, vegetarijanci i vegani, konzumiraju i veću količinu brazilskih oraščića bogatih omega-6 masnim kiselinama, što znanstvenici također povezuju s mogućnošću nastanka problema s mentalnim zdravljem.

Također, prekomjeran unos omega-6 masnih kiselina kod vegetarijanaca, primjerice kroz žitarice, margarin i biljna ulja, dovodi do kroničnog upalnog stanja kod velikog dijela populacije u zapadnim zemljama, što pridonosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti.
————————————-

Pouka i nagovor - ne budite ludi, klonite se veganstvo i vegetarijanstva.

Učlanjen(a)
04.07.2023
Poruka
14

Biljna prehrana u katoličkoj tradiciji

Izbjegavanje životinjskih proizvoda nije tako novo kao što se čini. Zapravo, rana katolička tradicija puna je ljudi koji su upravo to učinili. Ranokršćanski pustinjaci bili su poznati po svojim radikalnim izborima hrane. Gotovo svi pustinjski očevi i majke odbili su jesti meso. Mnogi su također odbili mlijeko i jaja. Neki su živjeli prvenstveno na leći, drugi na kruhu. Jedan poznati redovnik preživio je prvenstveno na datuljama.
Najranija monaška prehrana sastojala se prvenstveno od leće ili graha, kruha od cjelovitih žitarica i divljeg zelenila. Dok nam se nekoliko redovnika ističe svojom štednjom - u mnogim slučajevima prehrana ranih redovnika i pustinjaka bila je relativno raznolika. Mahunarke, kupus, masline, ulje, alliumi poput poriluka, luka i češnjaka, orašastih plodova i smokava. Neki redovnici izbjegavali su sve životinjske proizvode, ali drugi su jeli ribu, sir i mlijeko polu-redovito.

U srednjem vijeku radikalnost ranijih dijeta bila je ublažena. Pravilo svetog Benedikta propisalo je pola kilograma kruha, pola litre graha i svježeg povrća u sezoni. Ali dopustio je drugu hranu - osim "mesa četveronožca". No, do kasnog srednjeg vijeka redovnici su jeli široku paletu jela i - prema svetom Bernardu iz Clairvauxa - zalijepili se za jaja i mliječne proizvode.

Sveti Bernard može parirati modernim veganima u svojoj kritici jaja. Bernard, čija se prehrana prvenstveno sastojala od cjelovitog kruha i povrtne juhe, bio je zgrožen prekomjernim obiljem mesa, ribe, a posebno jaja na samostanskim stolovima.

Što sve to znači? Kako to spojiti u neku vrstu kohezivnog pristupa veganstvu kao katolicima?
Važno je zapamtiti da je odabir suzdržavanja od određene hrane, vlakana, aktivnosti jer nanose štetu životinjama savršeno u skladu s našom vjerom. Ako vaša djeca razmišljaju o veganstvu, povjerite ih brizi za svetog Bernarda iz Clairvauxa i počnite eksperimentirati s veganskim receptima. Probajte jednostavnu juhu od maneštre (juhu od povrća, molim!)

Ako odlučite postati vegani, poštujte izbore svoje obitelji i prijatelja kako biste ostali svejedi. Povjerite ih i St. Bernardu. Ali nemojte živjeti stereotip o veganu koji stalno gura veganstvo na sve ostale. Budite strpljivi i puni ljubavi. Napravite ukusnu vegansku hranu za svoju obitelj, a zatim sjednite i pustite ih da sami donose odluke. Ne dopustite da veganstvo postane dogma. Poniznost i bratska ljubav bitni su za kršćanski život, stoga se prema svojim neveganskim prijateljima i obitelji odnosite s poštovanjem i podrškom; I očekujte isto od njih. Svi radimo na svom spasenju "sa strahom i drhtanjem", pa pomozimo jedni drugima na putovanju.
Pustinjačka prehrana - misli o katoličanstvu i veganstvu, Masha Goepel
---

Međutim, većina ljudi, katolika i drugih, ne shvaća da su mnogi katolički samostanski redovi poput franjevačkih časnih sestara, trapista, trapistina, Kartužana i cistercijana strogo vegetarijanci. Karmelićani i druge zajednice koje slijede pravilo Svetog Alberta na sličan se način ograničavaju na vegetarijansku prehranu, osim u slučaju starijih i nemoćnih članova. Istočnokatolički redovnici i časne sestre također se potpuno suzdržavaju od mesa - neki se čak suzdržavaju od mliječnih proizvoda i morskih plodova - radi umrtvljivanja, molitve i asketizma. (Rim 8,17, Php 1:29, 2Th 1:5, 2Ti 1:8, 2Ti 2:3, 2Ti 4:5, Heb 2:10, Heb 12:7)
Biti vegetarijanac za Gospodina, Angelo Stagnaro

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da vidimo da li Stvarnoslap govori istinu.

Po stvarnoslapu treba ukinuti pijace, i zabraniti poljoprivredu i prodaju biljnih proizvoda.

A kao i uvek - njegovo neznanje se pokazuje na delu.

 A sa druge strane, on uvek traži mišlje rupe u koje će se sakriti da ne bi ispunio puninu pravde Božje.

Dakle, on kaže "vegetarijanci nemaju vitaj B12 i gvožđe i završavaju u ludnici"

 Evo ludnice su pune vegetarijanaca, donose ih kamionima, sve po Stvarnoslapovoj preporuci.

Dakle, Stvarnoslap ne zna da je nutricionizam prava nauka.

A evo o vitaminu B12 i gvožđu.

Istina je da vitamina B12 ima u mesu i proizvodima životinjskog porekla.

Ali, na sreću po vegetarijance - ima ga i u drugim namirnicama.

Alternative na koje vegetarijanci mogu računati su proizvodi lako dostupni.
Jedan takav izvor je hrana obogaćena vitaminom B12.

1. CEREALIJE

U širem značenju naziv cerealije se koristi za sve vrste žitarica. Naziv potiče od Cerere, rimske boginje žetve i poljoprivrede.
U užem smislu cerealije za doručak su vrsta prehrambenih proizvoda koji se proizvode preradom raznih vrsta žitarica, a koji se konzumiraju uglavnom za doručak.

U cerealije za doručak spadaju: granola, musli, gotove ovsene kaše, pšenične, ječmene, heljdine, pirinčane i ovsene pahuljice od kojih se kuva poridž, kornfleks, palenta i griz. Pored žitarica u cerealije za doručak dodaju se suvo ili kandirano voće, čokolada i kakao, orašasto voće i razne semenke, a mnoge nažalost sadrže i šećer. Mogu se jesti sa mlekom, jogurtom, voćnim jogurtom, voćnim kašama ili sokom, medom i svežim voćem.
Mnoge cerealije za doručak su namenjene za ishranu beba i dece, zbog čega često imaju posebne maskote i poklon igračke u svojim pakovanjima.

2. MLEKO OD SOJE I TOFU SIR

Mleko od soje, Tofu i neke zamene za meso takođe mogu biti obogaćeni ovim vitaminom B12.

Što se tiče gvožđa, njega ima svuda sa naglaskom:

žitaricama
Beli pasulj
Sojino zrno
Sočivo
Spanać
Tof
Brokoli
Pirinač
Pšenica
Zob
Spanać
Kelj
Kopriva
Cvekla
Majčina dušica
Suvo grožđe
Suve kajsije
Orašasti plodovi

Dakle, Stvarnoslap ne govori istinu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, on kaže "vegetarijanci nemaju vitaj B12 i gvožđe i završavaju u ludnici"

Ne kažem to ja, nego znanstvenici. A ja nisam lijen pa ću citirati da ponovo svatko vidi, a možeš i ti, ako ti kruna s glave neće pasti, pročitati.

Vegetarijanci su podložniji obolijevanju od psiholoških, ali i fizičkih bolesti nego osobe čija prehrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svejeda, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders. Istraživanje je provedeno na 10.000 ispitanika, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Ono je pokazalo da je uzrok tomu manjak nekih vitamina i minerala kod vegetarijanaca koji ima negativan učinak na njihovo mentalno zdravlje. Najčešće je riječ o manjku željeza i vitamina B12. Oko sedam posto vegetarijanaca i 50 posto vegana pati od pomanjkanja tog vitamina, a što je osoba dulje vegetarijanac ili vegan, rizik je veći.

Također, prekomjeran unos omega-6 masnih kiselina kod vegetarijanaca, primjerice kroz žitarice, margarin i biljna ulja, dovodi do kroničnog upalnog stanja kod velikog dijela populacije u zapadnim zemljama, što pridonosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti.
------------------------------
Ovako naprosto činjenice stoje, da ih j..... :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Biljna prehrana u katoličkoj tradiciji

Izbjegavanje životinjskih proizvoda nije tako novo kao što se čini. Zapravo, rana katolička tradicija puna je ljudi koji su upravo to učinili. Ranokršćanski pustinjaci bili su poznati po svojim radikalnim izborima hrane. Gotovo svi pustinjski očevi i majke odbili su jesti meso. Mnogi su također odbili mlijeko i jaja. Neki su živjeli prvenstveno na leći, drugi na kruhu. Jedan poznati redovnik preživio je prvenstveno na datuljama.
Najranija monaška prehrana sastojala se prvenstveno od leće ili graha, kruha od cjelovitih žitarica i divljeg zelenila. Dok nam se nekoliko redovnika ističe svojom štednjom - u mnogim slučajevima prehrana ranih redovnika i pustinjaka bila je relativno raznolika. Mahunarke, kupus, masline, ulje, alliumi poput poriluka, luka i češnjaka, orašastih plodova i smokava. Neki redovnici izbjegavali su sve životinjske proizvode, ali drugi su jeli ribu, sir i mlijeko polu-redovito.

U srednjem vijeku radikalnost ranijih dijeta bila je ublažena. Pravilo svetog Benedikta propisalo je pola kilograma kruha, pola litre graha i svježeg povrća u sezoni. Ali dopustio je drugu hranu - osim "mesa četveronožca". No, do kasnog srednjeg vijeka redovnici su jeli široku paletu jela i - prema svetom Bernardu iz Clairvauxa - zalijepili se za jaja i mliječne proizvode.

Sveti Bernard može parirati modernim veganima u svojoj kritici jaja. Bernard, čija se prehrana prvenstveno sastojala od cjelovitog kruha i povrtne juhe, bio je zgrožen prekomjernim obiljem mesa, ribe, a posebno jaja na samostanskim stolovima.

Što sve to znači? Kako to spojiti u neku vrstu kohezivnog pristupa veganstvu kao katolicima?
Važno je zapamtiti da je odabir suzdržavanja od određene hrane, vlakana, aktivnosti jer nanose štetu životinjama savršeno u skladu s našom vjerom. Ako vaša djeca razmišljaju o veganstvu, povjerite ih brizi za svetog Bernarda iz Clairvauxa i počnite eksperimentirati s veganskim receptima. Probajte jednostavnu juhu od maneštre (juhu od povrća, molim!)

Ako odlučite postati vegani, poštujte izbore svoje obitelji i prijatelja kako biste ostali svejedi. Povjerite ih i St. Bernardu. Ali nemojte živjeti stereotip o veganu koji stalno gura veganstvo na sve ostale. Budite strpljivi i puni ljubavi. Napravite ukusnu vegansku hranu za svoju obitelj, a zatim sjednite i pustite ih da sami donose odluke. Ne dopustite da veganstvo postane dogma. Poniznost i bratska ljubav bitni su za kršćanski život, stoga se prema svojim neveganskim prijateljima i obitelji odnosite s poštovanjem i podrškom; I očekujte isto od njih. Svi radimo na svom spasenju "sa strahom i drhtanjem", pa pomozimo jedni drugima na putovanju.
Pustinjačka prehrana - misli o katoličanstvu i veganstvu, Masha Goepel
---

Međutim, većina ljudi, katolika i drugih, ne shvaća da su mnogi katolički samostanski redovi poput franjevačkih časnih sestara, trapista, trapistina, Kartužana i cistercijana strogo vegetarijanci. Karmelićani i druge zajednice koje slijede pravilo Svetog Alberta na sličan se način ograničavaju na vegetarijansku prehranu, osim u slučaju starijih i nemoćnih članova. Istočnokatolički redovnici i časne sestre također se potpuno suzdržavaju od mesa - neki se čak suzdržavaju od mliječnih proizvoda i morskih plodova - radi umrtvljivanja, molitve i asketizma. (Rim 8,17, Php 1:29, 2Th 1:5, 2Ti 1:8, 2Ti 2:3, 2Ti 4:5, Heb 2:10, Heb 12:7)
Biti vegetarijanac za Gospodina, Angelo Stagnaro

Ništa od ovoga ne mijenja činjenice koje sam iznio. OK, možda za ove pustinjačke redovnike, pa i mnoge samostanske redovnike, vrijedi ona Isusova - A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni.

Zato ću ja još jednom ponoviti - Vegetarijanstvo radi 'lijepog izgleda', radi što duljeg života, sotonina je 'agenda'.

Učlanjen(a)
04.07.2023
Poruka
14
Ništa od ovoga ne mijenja činjenice koje sam iznio. OK, možda za ove pustinjačke redovnike, pa i mnoge samostanske redovnike, vrijedi ona Isusova - A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni.

Zato ću ja još jednom ponoviti - Vegetarijanstvo radi 'lijepog izgleda', radi što duljeg života, sotonina je 'agenda'.
Smatram da postoji jedna skrivena agenda i krivotvorina koju će prokušati progurati vladari novog svjetskog poretka u promicanju fejk vegan mesa i ostalih nadomjestaka naravno uz dodatak kukaca i ostalih buba.. a možda i jest to već u toku

isto tako apostoli i rani kršćani nisu kupovali skupe i egzotične stvari i radili razno razne slastice i slične kerefeke od toga kao što neke vjerske grupe ponosno pokazuju što je tužno... bolje bi bilo da pomažu drugima ako se već smatraju biblijskim vjernicima... ali to teško ..sve može samo to je zadnje

kad se kaže da su pojedini rani kršćani jeli biljno to je bilo skromno i vrlo jednostavno

Poslednja izmena:
Natrag