Religija (Crkve), ratovi i politika

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ko je pominjao osvajačke ratove.

Znaci da ih nema!
Znaci da izmisljate, kako je crkva blagosiljala ubijanje!

Ja govorim o ratovima kao takvim, pa bili oni odbrambeni ili osvajački.

Naravno da ce crkva podrzati vlast ako je "brani", i ti ces "podrzati policiju koja te brani" i cak ces blagosiljati i hvaliti policiju za ono sto cine, jer odrzavaju red i mir, a to ne znaci da si "ti policajac"!

A sve sto ti dalje pises, je namerno izvrtanje da bi tudje osudio a svoje uzdigao, cak iako to nema veze sa cinjenicama.

Ili ti nista pod milim Bogom ne znas, ili namerno izvrces kao Tripo.

Mada postoje istorijski izvori - da su neki carevi sa ovih prostora - u prošlosti ratovali za druge u svojstvu osvajačkih ratova.

Kakve to veze ima sta su carevi cinili? Crkva nije vlast, vec je "uticala na vlast", stiteci svoje interese. I ti utices na vlast "slobodnim izborima" u demokratskoj zemlji.
Pa to ne znaci da si ti uprljan, jer se bavis politikom, komentarises i utices na njih da te zastite..

Nacija koja služi Bogu - njoj nisu potrebni odbrambeni ratovi, jer Bog takvu naciju ne bi prepustio osvajačima.

Zaboravljas da Srbija nikada nije imala "Teokratksu vladavinu", vec je u jednom trenutku car postao Hriscanin, a crkva uticala na vladara da najbolje zastiti njene interese i vecinsko pravoslavno stanovnistvo. Stoga to nikako ne znaci da je vladar bio "pravednik", vec je bio gresnik kao i svi drugi, i jos podosta "svetovan"!

Dakle ne moze Bog delovati da zastiti vernike u jednoj "svetovnoj drzavi" osim preko vec postojecih drzavnih aparata. A niti nakon Hrista postoji mogucnost za uspostavljanje neke "Teokratije", vec je Hristos rekao; "Podajte caru carevo, a Bozje Bogu", nece biti Teokratije nakon Hrista . Dakle moze postojati samo "uticaj crkve na svetovno" i molba da se zastite njeni interesi i vernici...

Rat je u bibliji posledica otpada jednog naroda, ili sveta u globalu - od Boga i njegovog zakona, i predstavlja sud Božji namenjen za bezbožne.

Naravno, i Srbija "bese svetovna" a ne "Teokratska" vladavina, pa su i vodjeni ratovi posledica toga!

U bibliji jasno piše - da Bog neće pustiti rat na one koji mu služe.

Ma kako da ne, a pustao je progonstvo i pustao da ih ubijaju. A oni su molili i "uticali" na vlast da to ne cini. I Pavle je "izlazio pred careve" i svi apostoli, a ti kazes da je to "kurvanje sa carevima zemaljskim".

Namerno izmisljas, izvrces, ili ne poznajes istoriju!

Ah da, vec smo se osvedocili da nemas pojma! Ne zna ni Tripo, premda bi trebao znati kao prosvetni radnik!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Cuj ustanak protiv Turaka.
A sta je "ustanak", nego odbrambeni rat?

Dao sam dokaze da su ustanke dizali popovi.

I po tebi "narod ne sme da se brani"?

Samo budala može da se brani od jačeg. I onda svijet izgine i opet se nastavlja okupacija.

Imaš stih u Bibliji gdje se kaže da se car prvo konsultuje sa savjetnicima kakva snaga ide na njega, ako ide jača da pošalje glasnike za mir.

A šta vi znate o Bibliji.

Navedi mi "osvajacki rat" koji je crkva blagoslovila???

Šta je to bitno, bitno je kako je narod prošao, a prošao je kao bos po trnju.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I odbramben ratovi su ubijanje.

Hrišćanina, pa time ni mene - ne treba niko da brani, ni vojska ni policija.
Bog je moja odbrana, i moj život i njegova volja za moj život - je u njegovim rukama.

U istoriji su carevi često bili i momonarsi i sveštenici, ili pak imali čvrste veze sa crkvom, i nju konsultovali u vođenju politike.

Od vremena komunizma pa na ovamo - vlast je preuzela ruho svetovnosti i sekularizma.

Moramo odvojiti Teokratiju, od volje crkve.

Teokratija je bila u Izrailju, gde je sam Bog vodio narod, i bio i car i sudija.
U takvom poredkiu - narod nisu snalazile nikakve ratne pošasti, osim kada je doživljavao otpad, tada ih je Bog prepuštao ratu, robovanju, i nevoljama.

U novozavetnom društvu od Hrista na ovamo - Teokratija ne postoji u ni jednoj naciji, već samo volja nazovi crkve, koja je upravljala poslovima, i kreirala politiku mnogih država, ratovala, blagosiljala ratove u ime Boga, itd..

Ponavljam, od vremena komunizma, i moderne demokratije - svet je u globalu sekularno društvo, mada nazovi crkva i dalje ima veliki uticaj i u takvom poredku, na politička zbivanja.
Da nije tako - crkve bi se ograđivale o politiku svojih država, ali pošto toga nema, to znači - da crkva ili podržava, ili svesno zatvara oči, prodajući se za novac.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dao sam dokaze da su ustanke dizali popovi.

Samo budala može da se brani od jačeg. I onda svijet izgine i opet se nastavlja okupacija.

Imaš stih u Bibliji gdje se kaže da se car prvo konsultuje sa savjetnicima kakva snaga ide na njega, ako ide jača da pošalje glasnike za mir.

A šta vi znate o Bibliji.

Šta je to bitno, bitno je kako je narod prošao, a prošao je kao bos po trnju.

Na ovo cu samo reci: "Budi Bog s nama!"

Laodikeja, to da "niko ne treba da te brani" nije biblijski ispravno (tvoja je izmisljotina), jer Pavle je trazio zastitu vlasti, sam je izjavio:

"Ako li zlo činiš, boj se! Jer ne nosi uzalud mača, BOZJI JE SLUGA, DA KAZNI ONOGA KOJI ZLO CINI. Zato joj se valja pokoravati [vlasti], ne samo zbog gneva nego i zbog savesti. "

Ostalo sto si pisao o Teokratiji i umesanosti crkve u kreiranje politike, pokazuje da ti pojma nemas o politici. Vec sam odgovorio da crkva ima pravo "uticati" i lobirati u svoju korist, to je cinio Pavle kao predstavnik crkve.. A pitanje zasto se crkva "ne ogradjuje o politiku drzave", je glupost, jer ona "ne vodi politiku" (pa se nema sta ogradjivati), i crkva uvek napominje da "nije drzavna religija", da "nije od ovoga sveta", da "nije srpska" , vec je "saborna" - i tako pada ova tvoja prica, i pokazuje se kao neosnovana i lazna..

Ti to neces priznati, jer onda "moras priznati crkvu" i kad bi priznao ovu cinjenicu, ne bi vise imao sta da zameras.

Znaci da to cinis namerno, trazis zamerku "posto-poto", a meni je dosta vise razgovarati sa neiskrenima...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire Mire, sve si spreman svesno da porekneš, i ako su to sve činjenice.

Pavle govori o pokoravanju vlastima, a ne traženje pomoći od vlasti.
Poštovati vlasti i zakone jedne države - koliko su oni u skladu sa Božjom voljom, i do tačke da ne predstavljaju kršenje Bpjih zapovesti - je apsolutno biblijski princip.

Ne bi trebalo tražiti pomoć i zaštitu od vlasti ako imamo potpuno poverenje u Boga, i zajednicu sa njim, već se moliti Bogu da on svojom prisutnošću bude zaštita, ali matram da to nije greh - tražiti pomoć vlasti, zavisi od slučaja do slučaja.

Recimo jedan primer - da su u više navrata huligani razbijali prozore na Adventističkim crkvama, pisali grafite, i čak fizički napadli propovednike crkava.

Crkva se obratila vlastima i policiji, tako da znam konkretno, da je policija često šetala u blizini Beogradske crkve, sa osvrtom - da se policijska stanica nalazi oko 100 - 150 metara udaljena od crkve.

Postoje primeri i u drugim crkvama, posebno na Kosovu, gde vojska čuva manastire.

Grešiš Mire, crkva je bila glavni faktor u istoriji, koja je vodila nacionalnu i svetsku politiku.
Pogledajmo samo mračni srednji vek, gde su ubijani oni koji se nisu slagali sa zvaničnim stavom Rima, i crkva je koristila svetovne vlasti u progonstvu, i verskim ratovima protiv neistomišljenika.

Evo samo jednog primera, gde se crkva nije ogradila o ono što su činili carevi na ovom prostoru, a ponavljam - neki od tih careva su bili i monarsi i sveštena lica, i podizali manastire, služili u njima, bili monasi, a njihove žene monahinje, itd..

Evo šta kaže Srpski knez Lazar pred Kosovsku bitku, pa sam zaključi - da li je ovo biblijski princip:

"Ko je Srbin i srpskoga roda, i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o na boj na Kosovo:
Ne imao od srca poroda, Ni muškoga, ni devojačkoga!
Od ruke mu ništa ne rodilo, Rujno vino, ni šenica bela!
Rđom kap’o, dok mu je kolena!"

Zato čovekov princip treba da bude "za sve pitati Gospoda, njemu se predati, i tražiti od njega da on vodi i narod i naciju, pa alternativni putevi neće biti potrebni"

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire Mire, sve si spreman svesno da porekneš, i ako su to sve činjenice.

Zar zaista verujes da ja svesno nesto poricem?

Rekoh, da si ti prorok, i da poznajes srce(a nisi), znao bi da ja nista ne poricem, vec sam krajnje iskren covek.

Stvarno je bez veze da me navodis kao neiskrenog, pogotovo jer si se u moju iskrenost osvedocio vise puta, sto na forumu, sto u nasim privatnim razgovorima.

Pavle govori o pokoravanju vlastima, a ne traženje pomoći od vlasti.

Pa ti ne poznajes Bibliju!?

Pavle je trazio "zastitu za sebe kao rimskog gradajnina", a isto tako je branio i "stav Hriscana", svojim nastupom, od onoga za sta su ih optuzivali kao "neprijatelje vlasti"..

Pavle je izjavio: "Prizivam se na cara!“ (Dela 25:11) - znajuci dobro svoja prava, kao rimskog gradjanina!

Dakle ipak jeste zahtevao zastitu od vlasti!

ali matram da to nije greh - tražiti pomoć vlasti... Crkva se obratila vlastima i policiji..

Vidis kako i ti znas? Kako si kontradiktoran sam sebi?

Tvoja crkva trazi zastitu od vlasti shvatajuci ispravno bibliju, a ti namerno tvrdis drugacije da bi meni isao nasuprot.

Grešiš Mire, crkva je bila glavni faktor u istoriji, koja je vodila nacionalnu i svetsku politiku.

Pravoslavna crkva nema nikakve veze sa svetskom politikom, niti je na nju uticala.
Uticala je na prilike u svojim zemljama, i stitila avoje interese kod vladara!

Pogledajmo samo mračni srednji vek, gde su ubijani oni koji se nisu slagali sa zvaničnim stavom Rima, i crkva je koristila svetovne vlasti u progonstvu, i verskim ratovima protiv neistomišljenika.

Kao prvo, ja ovde ne pricam o Rimu, to je njihov greh, i na to trebaju oni da ti odgovore. I opet je greska to sto kazes da je crkva vladala, nije cak ni Rimska crkva vladala vec je "uticala na vlast".

Evo samo jednog primera, gde se crkva nije ogradila

Nema zasto moja crkva da se ogradi jer nije ona vladala. Nisu svestenici carevi!

neki od tih careva su bili i monarsi i sveštena lica,

Lazes!

Oni su bili obicni carevi, koji su se nakon zavrsene kraljevske sluzbe zamonasili!!!

Dakle nisu vladali kao svestena lica!!!

Ti nemas pojma o istoriji a hoces druge da ucis!?

i podizali manastire, služili u njima, bili monasi, a njihove žene monahinje, itd..

:) Monah ne moze da se bavi vlascu niti stvarima ovoga sveta, i ne moze odlaziti van manastira!!!

Znaci da nije mogao sedeti neki monah na prestolu!!

Jesi ti dobro???
Zasto lazes ljude???

Evo šta kaže Srpski knez Lazar pred Kosovsku bitku, pa sam zaključi - da li je ovo biblijski princip:

Izvini molim te, sta god je on rekao kao svetovni vladar u svojstvu cara, nema nikakvog znacaja, jer on tu govori kao vladar a ne kao svestenik!

Zato čovekov princip treba da bude "za sve pitati Gospoda, njemu se predati, i tražiti od njega da on vodi i narod i naciju, pa alternativni putevi neće biti potrebni"

Tebi je masosnska alternativa adventizam(jer su ti oni ponudili zamenu za originalnu crkvu - "falsifikat"), meni ne treba alternativa, ja se Hrista necu odreci ni njegove crkve!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, kažeš da si iskren, a u ovom svom komentaru si SVAKU moju reč izvadio iz konteksta celine, i prikazao moje reči u pogrešnom svetlu.

Mene optužuješ za laž- a sam time iznosiš neistine protiv mene.

Ja znam šta sam napisao, i nema potrebe da se ponavljam i da odgovaram na ove optužbe na moj račun, već ih odbacujem i ograđujem se o njih.

Ti čini što ti je volja.

Pozdrav!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisam nista izvrnuo.
Opet ti neces da odgovoris, jer nemas odgovor na gornje, a ne zato sto si kao "uvredjen". Pa tebe "vredja istina"?

Ja jesam malo ostriji u govoru, ali nisam nista izvrnuo, vec sam sve rekao kako i jeste, a ti si izvrnuo i predstavio posgresno..

I ja se zaista pitam zasto to radis?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitanje trebaš uputiti sebi, jer pričaš koještarije, i osude koje nemaju smisla, jer ja uglavnom u svom odgovoru obuhvatam sve.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag