Razum ili srce..???

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
235
Zdravo Adriana, hvala sto si nas podsetila na Zohar, Kabalu i Judaism.

Da vidimo sta nauka misli danas, o razumu i osecanjima. Trenutno postoje dve naucne teorije o prirodi osecanja.

Prema jednoj teoriji emocije su sudovi dali smo postigli cilj i koliko. Sreca je sud da smo postigli ciljeve. Na primer kad pobedimo na lutriji nasi finansijski problemi su reseni ili biti pozvan(a) na sastanak obecava zadovoljenje nasih romanticnih potreba. Slicno, tuga je sud da nasi ciljevi nisu postignuti i bes je sud izazvan onim sto blokira nase ciljeve.
Prema drugoj teoriji emocije su percepcije o promenama u nasem telu, kao promene pulsa, disanja, znojenja, nivoa hormona...

Razumevanjem kako mozak radi shvatamo da obe teorije.mogu biti ujedinjene. Mozak je paralelni procesor koji radi mnoge stvari odjednom. Vizuelne i druge vrste percepcija su rezultat i cula i 'interpretacija' baziranih na proslom znanju. Slicno mozak proizvodi osecaje kombinujuci 'nase sudove dali su i koliko nasi ciljevi postignuti' i 'percepcije telesnih promena.' Detalje cete pronaci u knjizi: Emotional Consciousness.
http://cogsci.uwaterloo.ca/Articles/emocon.Thagard.2008.pdf

Verujem da misli i osecanja nisu ulje i vatra vec da su nerazdvojivi cinioci ljudske spoznaje. U osnovi nasih emocija su misli a emocije uticu na nase razmisljanje.

Mi mozemo da kontrolisemo nas emotivni zivot. Pogledajte test emocianlne zrelosti na sledecem linku:
Kod:
http://www.soulwork.net/sw_articles_eng/emotional_maturity.htm
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Nauka, nauka... Toliko straha od sopstvenog misljenja - rado bi smo da drugi to rade umesto nas, da nas vode i pricalju nam price o nama... Ko nam je ulio toliko straha? Da li smo akteri ili samo posmatraci nasih malih pozorisnih uloga? Mnogi su se smorili i zele van, ali neznaju kako i kud, nauka nema odgovora. Izgleda da suvise ocekujemo od RACIA. Srcu smo pripisali "nepozeljne emocije", srecni smo jer mozemo da ih kontrolisemo RACIOM - na srecu netacno. U tome lezi tajna ljudskog neznanja koje je podarila nauka. Nismo "ovde" da bi smo ucili vec da bi se setili, zato nam je potrebno budjenje a ne nauka o spavanju. RACIO je najveca prepreka budjenju-prosvetljenju. To ne znaci da mozemo bez njega, on nam omogucuje realnost kakvu poznajemo, ali kad god se pojavi srce sa svojim zahtevima treba utisati razum - to je kontrola kojoj treba teziti! Sve velike odluke-promene dolaze iz SRCA (hrabrost-vizija-intuitivna intelegencija) a ne iz RACIA (uplaseni ego koji stalno preti neprijatnostima). Ako zelite svoj mir i uzivanje u tisini milostivog svemira morate napustiti buku sopstvenih strahova i ocekivanja koje dolaze iz vaseg RACIA. Jednostavno otvorite sebe - svoje srce i osluskujte, osluskujte... i prepoznacete sebe kao deo celine kao JEDNO - naci cete sebe.
 
Učlanjen(a)
02.06.2015
Poruka
190
Nekad me je vodio razum, sada srce. Đole je to lepo objasnio u svojoj knjizi Tri posleratna druga:

Biti il' ne biti, pitanje je sad. Biti konj pa ćutati, ili ne bit konj. Nego magarac. Pa odgovoriti...
Dilema i ne pruža neke mogućnosti, ali, kad već do nje dolazimo, priznajem da sam češće postupao kao drugopomenuti, kompromitovani dugouhi kopitar.
Pa šta?
Konj je, navodno, izraziti pozitivac, ali se bojim da na listi čovekovih najboljih prijatelja zauzima vrlo dobro drugo mesto samo zato sto tegli, rmbači i dopušta da ga jašu.
Ja sam za magarca.
Gore navedeni je, doduše, okarakterisan kao tvrdoglava i nepodobna ličnost, ali to se dešava svakoj ličnosti koja ne dopušta da prave konja od nje.
 
Učlanjen(a)
20.02.2013
Poruka
535
Лепа тема. Моје мишљење је да је разум рационалан, математички склоп, који покушава да уклопи све коцкице на основу програма који у себи поседује, а који се годинама градио и надограђивао.
Када се тражи смисао у нечему, онда се слуша срце и укључују емоције, па је то пут који увек бирам.
Некада и скренем са пута, али му се и враћам непрестано...

Дакле, срце слушати, мој је савет... :)
 
Natrag
Top