Razum ili srce..???

Član
Učlanjen(a)
02.12.2009
Poruka
7
U srcu se nalazi nasilnost i strast, u njemu se nahode mudrac i neko ko zeli prevariti mudraca. Srcu su potcinjeni ljudski organi, ruke, noge, oci itd. Sto srce naredi to organi vrse. Srcu su potcinjeni ljudski organi. Srce naredi, organi vrse. Ima ona jedna izreka "Sto je lijepo srcu, lijepo je i ocima" (kolikogod bila ruzna tvoja prijateljica, ali ako je tvome srcu draga, ona je lijepa tvojim ocima). Covjeku je od boga dat izbor odnosno sloboda biranja mudraca ili antimudraca. Kod vecine omladine preovladava strast, ali covjek se treba strpiti jer poslije strpljivosti je slast.Zaista poslije strpljivosti je slast.
Nema sumnje covjek mora nahraniti svoju duhovnu stranu znanjem i istinskim dobrim djelima, vise nego materijalnu stranu hranom. Kroz zivot covjek mora prepoznati mudraca i antimudraca. eto mislim da sam bar djelimicno odgovorio... Veliki pozdrav....
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
Ne znam šta da kažem i kako bih to nazvao, ali kad dođem u neku situaciju da treba nešto odlučiti, ja pratim neki svoj unutrašnji "osećaj" (koji je često u suprotnosti sa zdravorazumskim razmišljanjem), e sad da li je to srce ili nešto drugo-ne znam... :dntknw:
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Hm. Ko od nas nije propatio zbog odluke da posluša srce a ne razum? I opet, ko nije propatio što je poslušao razum a ne srce?

Kao tamni vilajet. Ko ne uzme kajaće se, ko uzme kajaće se još više.
 
Član
Učlanjen(a)
21.11.2010
Poruka
210
Ja ipak sledim svoj mozgic.;-)
Jer,uvek budem povredjena kada slusam srce...
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
Pa trudim se da to bude razum, ali je nekada to prosto neizvodljivo. Emocije preuzmu situaciju.
 
Član
Učlanjen(a)
21.11.2010
Poruka
210
Naravno,ali ja sam u svemu pomalo rezervisana i ne zelim da budem povredjena.Osetljiva sam i skriveni sam emotivac.:-/
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Uvek pre poslusam srce, jer osecaj koji imam, pri donosenju neke odluke me nikada nije prevario do sada.
 
Član
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poruka
22
"Razum se u nama budi u meri do koje ga srce upošljava"


Odlično pitanje. Lično bih ga ovako formulisala:


Da li razum sluša srce ili srce sluša razum? Jednostavnije rečeno, ko je kome ’sluga’,
razum srcu ili srce razumu?

Jedna drevna izreka kaže: "čovek uči tamo gde je želja srca njegovog."


A šta je sa ostalim našim željama? Ne mislim ovde na one naše osnovne želje za 1)porodicom,2) hranom,3) seksom, koje su izronile na samom početku našeg razvoja. Tu su i ostale želje koje su pratile naš evolutivni razvoj: 4)novac, 5)poštovanje (čast) i 6)želje za sticanjem znanja. Srce ili razum???

U jednoj drevnoj knjizi koja je napisana pre dve hiljade godina je zapisano:
"
".....srce vidi, srce čuje, srce razume i srce zna." "I u srcu onoga ko je mudrog srca ja postavih mudrost."" Otuda su mudrost, um i znanje u srcu, jer u njima su nebesa, zemlja i sve dubine sačinjene...’’

- Knjiga Zohar

I još jedan citat:

"Razum se u nama budi u meri do koje ga srce upošljava. Srce želi da zna šta ono oseća i zašto, odakle osećanja dolaze i kako se mogu promeniti. A onda srce upošljava razum."
- Dr. Mihael Lajtman

Naš razum je hladan i pokorni sluga našim željama, kažem željama jer je naša supstanca 'želja' za primanjem zadovoljstva locirana u dubini naših emocija, našeg srca. Ono što srce naumi a često i nismo svesni toga, borba sa razumom je uzaludna. Ali zato razum kada ga naše srce uposli sve razjašnjava. Zato je i zapisano u knjizi Zohar: "u mislima je sve razjašnjeno."
 
Top