Ražnjići na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ražnjići sa škampima

Ražnjići sa škampima

90887_raznjici-sa-skampima_iff.jpg

Potrebno je:

1/2 baget hleba
1 manja tikvica
100 g mini paradajza
9 svežih listova žalfije
9 sirovih, očišćenih škampi
9 crnih maslinki bez koštice
2 kašike maslinovog ulja
biber
so


Priprema:

Baget iseći na kriške ili mu oguliti koricu a sredinu iseći na kockice, tikvice iseći na deblje kriške.

Na 3 ražnjića (žica ili drveni štapić) naizmenično nabadati tikvice, listove žalfije, škampe, komadiće bageta i maslinke. Druga tri ražnjića nabosti naizmenično komadićima hleba i mini paradajzom.

Sve pripremljene ražnjiće premazati uljem, zatim pržiti na zagrejanom roštilju oko 6 minuta uz povremeno okretanje. Na kraju posoliti i pobiberiti po ukusu. Služiti na toplom tanjiru dekorisano po želji.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riblji ražnjići

Riblji ražnjići

135572_riblji-raznjici_f.jpg

Potrebno:
1. 450 g fileta bele ribe,
2. 4 kriške šarene slanine,
3. 2 kašike rastopljenog putera,
4. mleveni crni biber,
5. mirođija,
6. zelena salata za ukras.


Priprema:
Isecite riblje filete na kocke. Slaninu položite na dasku, istucite površinom noža, isecite na listove i zamotajte svaki drugi komad bele ribe. Štapiće premažite puterom, a zatim nabadajte na štapić naizmenično obloženu ribu i riblje komade.

Premažite puterom, a zatim pospite biberom i mirođijom. U međuvremenu zagrejte roštilj. Pržite ražnjiće na jakoj vatri okrećući ih često i brzo. Kad su prženi, pospite ih preostalom mirođijom i ukrasite zelenom salatom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantni ražnjići sa račićima

Pikantni ražnjići sa račićima

204226_raznjici_f.jpg

SASTOJCI:
* 200 g očišćenih račića
* 4 kašike maslinovog ulja
* 2 kašike soja sosa
* 150 g paradajza
* 200 g mešane salate
* 2 kašike sirćeta
* 4 kašike maslinovog ulja
* 12 svežih listova maslinovog ulja
* 1 čen belog luka
* so, biber


PRIPREMA:
Očistite i iseckajte beli luk. Pomešajte očišćene račiće i iseckani beli luk sa dve kašike ulja i sosom od soje. Ostavite sve sastojke da odstoje u marinadi oko 60 minuta. Činiju sa marinadom i sastojcima poklopite. Dobro operite paradajz i lovor. Izvaditi račiće iz marinade.


Opran i oćišćen lovor i paradajz naizmenično ređajte na drvene ražnjiće zajedno sa račićima koji su prethodno izvađeni iz marinade. Sipajte marinadu u tiganj. Zatim tako pripremljene račiće na ražnjićima sa lovorom i paradajzom pecite oko četiri minuta u marinadi u tiganju.

Račiće koji se peku u marinadi po želji pobiberite. Pomešajte sirće, so, biber i dve kašike ulja. Salate različitih vrsta očistite, operite, iskidajte, zalite vinegretom i služite uz gotove ražnjiće.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ražnjići od teletine

Ražnjići od teletine

217814_raznjici-od-teletine_f.jpg

Sastojci:
400 gr. teletine
50 ml sosa od soje
2 kašičice senfa
1 kašičica jabukovog sirćeta
50 ml svežeg soka od limuna
Kašičica biljnog ulja
Lovorov list


Priprema:
Meso narežite na srednje velike kocke, izmešajte s ostalim sastojcima i ostavite nekoliko sati u frižideru.
Kada izvadite meso iz frižidera, stavite ga na 4 štapića za ražnjiće i pecite. Po želji, između parčića možete da dodate i paradajz, pečurke, paprike i luk.

Izvor: Lepota & zdravlje


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohovani ražnjići

Pohovani ražnjići

17m (3).jpg

Potrebno je:
18 velikih zelenih maslina bez koštica, 50 g mocarela sira, 150 g mlevenog svinjskog mesa, 150 g mlevenog junećeg mesa, 4 jaja, 5 kašika brašna, 2 kašike prezli, prstohvat cimeta, prstohvat muskatnog oraščića, biber po ukusu i suncokretovo ulje za duboko prženje.

Masline ocedite ako su bile u marinadi, pažljivo ih napunite mocarela sirom i odložite sa strane. U većoj posudi pomešajte svinjsko i juneće mleveno meso, dodajte jaje, kašiku prezli, so i biber po ukusu, cimet i muskatni orah. Umesite kao testo, pa od toga napravite male kugle veličine masline. Preostala jaja umutite u kajganu, u drugu posudu sipajte brašno, a u treću prezle. Masline punjene mocarelom umočite najpre u jaja, pa u brašno i na kraju u prezle. Pržite ih nekoliko sekundi u vrelom dubokom ulju i izvadite na papir da se ocede. Isto uradite i sa mesnim kuglicama, ali njih pržite duže, oko dva minuta. Kuglice od maslina i mesa poređajte naizmenično na štapić za ražnjiće. Servirajte kao toplo predjelo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Goveđi ražnjići sa tikvicama i paprikom

GOVEĐI RAŽNJIĆI SA TIKVICAMA I PAPRIKOM

1.jpg

POTREBNO JE
1/2 kg goveđeg buta, 3 kašičice sirćeta, kašičica soja sosa, 2 tikvice, malo bibera, luk, paprika, 1/2 šoljice peršuna, 1/2 šoljice origana, 2 češnja belog luka, 1/4 šoljice maslinovog ulja, 2 kašičice limunovog soka, malo soli

PRIPREMA
Marinirajte meso u mešavini sirćeta, soja sosa i bibera oko 30 minuta. Namočite u vodu štapiće za ražnjiće. Naseckajte tikvice, papriku i luk na manje komade. Zagrejte roštilj na srednju temperaturu. Na štapiće naizmenično nabadajte meso i povrće. Ražnjiće pecite sedam, osam minuta sa svake strane. Pomešajte peršun, origano, beli luk, sirće, maslinovo ulje, limunov sok i so pa ražnjiće prelijte umakom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći ražnjići u jogurtu sa svežim bosiljkom

PILEĆI RAŽNJIĆI U JOGURTU SA SVEŽIM BOSILJKOM

2.jpg


POTREBNO JE
šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja

PRIPREMA
Izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i mao soli. Odvojte polovinu umaka. Dobro “potopite” piletinu preostalim umakom te je ostavite u hladnjaku 45 minuta. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Egzotični ražnjići

Egzotični ražnjići

18d.jpg

Za 4 osobe:
1 kg pilećeg filea.
Za marinadu: glavica luka, 3 čena belog luka, kašičica struganog svežeg đumbira, 3 kašičice soja sosa, kašičica šećera, kašičica strugane limunove kore, pola kašičice čili papričice u prahu, 2 kašičice mlevenog korijandera.
Za kikiriki preliv: 100 g sirovog kikirikija, 2 kašike ulja, 2 kašike soja sosa, kašičica smeđeg šećera, kašika mlevenog korijandera, trećina kašičice kurkume, 2 kašičice zgnječenog belog luka, 1 dl vode, 1,5 d neutralnee pavlake i 2 kašike limunovog soka.

Pileći file isecite na kockice srednje veličine. Luk i beli luk usitnite u elektronskoj seckalici, dodajte strugani đumbir, soja sos, šećer, struganu limunovu koru, čili papričicu i korijander i sve dobro promešajte. Kockice mesa uvaljajte u ovu mešavinu i ostavite da stoji 2 sata u frižideru. za to vreme kikiriki sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni da dobije zlatno-žutu boju. Pečenom kikirikiju uklonite opnu i sameljite u električnoj sekcalici. Dodajte ulje, soja sos, šećer, korijander, kurkumu, zgnječeni beli luk, pavlaku, limunov sok i sve nergično promešajte. Marinirano meso nabodite na štapiće i pecite na rođštilju sa svih strana. Služite prelivene sosom od kikirikija.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ražnjići od ribe sa punjenim paradajzom

Ražnjići od ribe sa punjenim paradajzom

1.jpg

Za 4 osobe: 500 g filea od ribe po izboru, 100 g struganog kačkavalja. 50 g suvog grožđa, 50 g pinjola, glavica luka, pomorandža, limun, 2 paradajza, nekoliko većih listova zelene salate, 200 g prezli, so, biber i malsinovo ulje.

Riblje filete poređajte na list kolačarskog papira na radnoj površini, prekrijte drugim listom papira, odozgo položite dasku za meso i snažno pritisnite da se fileti istanje. Od istanjenih fileta isecite 12 traka, dužine 10 cm i širine 6 cm.

Ponovo ih poklopite daskom i ostavite sa strane. Seckani luk kratko propržite na malo vrelog ulja, dodajte preostale komadiće ribljih fileta i na umerenoj temperaturi pržite pet minuta, uz stalno mešanje.
Ovu smesu preručite u veću posudu za salatu, dodajte suvo grožđe, pinjole koje ste prethodno propržili u tiganju bez masnoće, strugani kačkavalj, sok od pola pomorandže i pola limuna i 100 g prezli. Promešajte i, ukoliko je masa suviše žitka, dodajte još prezli. Posolite, pobiberite i snažno promešajte.
Svaki komad ribe premažite slojem ove smese, pažljivo ga urolajte i uvaljajte u preostale prezle. Na štapić za ražnjić naizmenično nabadajte pola kriške limuna i rolnicu ribljeg fileta. Ovako pripremljene ražnjiće pecite u nauljenom tiganju na umerenoj temperaturi.
Paradajze prepolovite, kašičicom malo izdubite i napunite preostalim filom. Ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte maslinovim uljem i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Na tanjire za posluženje položite po list zelene salate i na njega ređajte po polutku punjenog paradajza, po jedan ražnjić i po pola kriške pomorandže.

Izvor: Večernje novosti



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći na indijski način

Pileći na indijski način

2.jpg


Za 4 osobe - za ražnjiće:
400 g pilećeg belog mesa bez kostiju, 2 kašike limunovog soka, 4 kašike kisele pavlake, po pola kašičice mlevenog kima i korijandera, 2 čena belog luka, kašičica svežeg, struganog đumbira i pola kašičice bibera u prahu. Za pirinač: 250 g pirinča dugog zrna, 150 g smrznutog graška, glavica luka, 4 grančice sa listovima celera, 2 lista lorbera, na vrh kašičice cimeta u prahu, pola kašičice kima u zrnu, na vrh kašičice korijandera u prahu, 4 dl pilećeg bujona iz kocke, so i ulje.

Piletinu isecite na kockice iste veličine, prelijte limunovim sokom, posolite, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.

Posebno pomešajte kiselu pavlaku, seckani beli luk, strugani đumbir i sve začine u prahu. Komadiće mesa preručite u posudu sa marinadom, dobro promešajte i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata. Marinirano meso nabadajte na štapiće za ražnjiće i posolite. Roštiljski tiganj premažite uljem, zagrejte i pecite ražnjiće oko 20 minuta na umerenoj temperaturi, povremeno okrećući štapiće da se meso ravnomerno ispeče sa svih strana. Pirinač stavite u posudu sa hladnom vodom i trljajte ga dlanovima. Kada voda pobeli, vodu prospite i sipajte novu.
Ovaj postupak ponovite još dva puta, pa pirinač ocedite, ponovo prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane. Za to vreme grančice i listiće celera izmiksajte sa malo vode da dobijete pire.
U većoj šerpi zagrejte malo ulja i kratko propržite seckani luk. Dodajte kim u zrnu, mešajte minut-dva, pa dodajte ostale začine, listove lorbera i pire od celera i, uz stalno mešanje, kuvajte još oko dva minuta.
Zatim dodajte oceđeni pirinač i kašiku-dve ulja i kuvajte 5 minuta uz stalno mešanje. Kada zrna pirinča postanu providna prelijte ga ranije pripremljenim pilećim bujonom, posolite, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost.
Pred kraj kuvanja stavite smrznuti grašak i prženi luk, promešajte nekoliko puta i servirajte sa pilećim ražnjićima.

Izvor: Večernje novosti




 
Natrag
Top