...
A evo o čemu se radi kod tebe.
Kada smo raspravljali o moštima onda si rekao da je mjerodavan Bogoslovski fakultet, a kada smo rasp. o paganskim praznicima onda si rekao da su mjerodavni monasi.
Za mitarstva evo.
Trazim dokaz u teoloskoj literaturi koja se koristi na Bogoslovskom fakultetu! Ako to nemas, onda crkva to ne uci! Nemoj mi ovde prodavati maglu! Po tvom "kriterijumu" ja mogu da tvrdim da vasa crkva uci da "ne postoji podela zakona u bibliji", jer sam to procitao u knjizi vaseg teologa! Ali...
·
mire000
· Post #183
· Jul 7, 2017
A kada je bilo za praznike, miješavina paganizama sa hrišć. elementima, onda Mire piše ovo.
- mire000 said:
- Dakle, crkva ne uvazava ovakve ljude, vec pise protiv njih, a niti ceni profesore na univerzitetima.
Takvi se kod nas ne postuju, vec se cene monasi koji su Bogu i naiblizi, i koji su cuvari istinskog pravoslavlja, koji zive zivot podviznistva!
Koje licemjerstvo.
Tebi stvarno nije dobro, kakve veze ovo ima sa onim o cemu sam ja pisao ovde?
Cutis jer je sve istina o tebi sto rekoh.
A mene ces kao da naruzis da bi sebe opravdao? Nije napad najbolja odbrana.
Kod mene nema nikakvog licemerstva, nego si ti bezobrazno izvrnuo!
Kada se radi o mitarstvima ona se ne uce na bogoslovskom fakultetu i stoga nisu dogma.
Kada se radi o "paganizmu" ja nisam rekao da crkva ne pominje postojanje paganizma u crkvi danas, ali svakako da to nije ucila pre 15. veka. Nego je pod uticajem pojedinih ruskih svestenika koji su studirali na protestantakim univerzitetima ta prica nasla svoj put i u pravoslavlje!
Dakle, rec je o novokomponovanom ucenju, koje nije postojalo ranije pre 15. veka!
Crkva inace NEMA SVOJU PISANU ISTORIJU, odnosno ona svoju istoriju uskladjuje prema svetovnoj i tako je i tumaci! Kako se menja svetovna istorija tako se i crkvena uskladjuje sa njom!
Zato ta prica o paganizmu NIJE DOGMA CRKVE I UCENJE FAKULTETA, vec je na nivou SPEKULACIJE kod nas. Oni crkveni istoricari koji na to ukazuju se cesto i kritikuju na fakultetu.
Za to sam i postavio dokaze. Istinu o monasima i svestenicima koji su studirali u protestantskim ustanovama i za koje se na fakultetu i tvrdi da su izvrsili uticaj na pravoslavno shvatanje istorije!
To se takodje sve izucava na bogosloviji, ali je preovladalo ovo prvo misljenje, tj. da je paganizam izvrsio svoj uticaj, sa cim se ja necu sloziti a nece se sloziti ni drugi!
Protestanti su dakle izvrsili svoj uticaj i njihova istorija se uci i na bogoslovskom fakultetu, i ne postoji nijedna druga istorija. Istoriju pisu pobednici, a to ste vi.
Dakle, tilazes da ja ne uvazavam ucenje crkve i sta kaze fakultet. Fakultet govori o oba ova pogleda. Sve namerno izvrces!
A situacija ce se u buducnosti promeniti, jer ta prica o paganizmu nije istorija vec spekulacija i fikcija na nivou Zeitgaista! Za nju ne postoje nikakvi validni dokazi!
Sta reci o tebi, sve najgore!