Ja kada sam došao znao sam sa kim imam posla, a to je pokazalo i istraživanje, najgore su se pokazali (u istraživanju Filozofskog f. u BG) ubijeđeni vjernici 3 glavne religijie najveće na ovim prostorima, a to isto vidimo i ovdje.
Istraživanje je šokiralo istraživače. Pokazalo se da su manje spremni na oprost, nego ovi.
Ateisti i agnostici su dali bolji rod od vjernika ove 3 religije.
Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike. Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005)
Dakle, najskloniji sukobima i nepraštanju jesu oni vernici koji zastupaju da se drže učenja svoje crkve, a manje oni koji ne prihvataju sve što crkva uči, a najmanje oni koji ne veruju i koji su neopredeljeni po pitanju da li veruju u Boga ili ne.
Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Radovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju.