Rase pasa, izgled i karakteristike

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Komondor (mađarska rasa)[/h]

komondor1a.jpg


Poreklo
Za komondora se veruje da je jedna jako stara rasa, koja je došla do Mađarske sa nomadskim plemenima. Ovo je tipičan pastirski pas, snažnog tela, odličan čuvar stada ili imanja, neustrašiv borac. Za njega kažu da je "kralj među mađarskim pastirskim psima".


Građa tela
Komondor je velik i mišićav pas. Mužjaci su visoki od 65 cm do 80 cm, ženke od 55 cm do 70 cm.



Dlaka
Telo mu je bogato dlakom koja je dugačka više od 20 cm a sastoji se od grube i fine vunaste dlake, koje se međusobno prepliću u pletenice po čitavom telu, pa i po glavi i očima.


Karakter
Komondori koji žive u stanu ili kući biće suzdržani prema strancima, ali će pokazati puno ljubavi prema onima koje vole. Vrlo su odani prema vlasniku i njegovoj porodici. Njihova privrženost, briga i njihov smisao za odgovornost ih tera da budu hrabri, budni i verni čuvari.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Kovrdžavi bišon (američka rasa)[/h]

index-bichon_frise.jpg



Poreklo
Kovrdžavi bišon smatra se potomkom francuskog vodenog psa - barbeta, a ime mu je izvedeno kao skraćenica za barbišon. Bišona su na Kanarska ostrva i Tenerife doveli mornari u 14. veku. U Ameriku je stigao 1956. godine, a američki kinolozi ga priznaju od 1972. godine.


Građa tela

Bišon je slatki, mali beli pas, sa crnim očima i crnim nosem. Sličan je maltezeru, ali je nešto veći od njega. Visina ne sme preći 30 cm, a težina varira od 4 kg do 7 kg. Ima dugačak vrat, dobro razvijen grudni koš i mali kitnjasti rep, koji se savija iznad leđa. Uši mu vise i skroz su pokrivene dlakom.


BichonFrise%2019.jpg

Dlaka

Ima blago kovrdžavo dvoslojno krzno, sa dlakom dugom od 7 cm do 10 cm. Svilenkasta dlaka bele boje stvara spiralne uvojke. Bišon ima i poddlaku zbog čega zahteva svakodnevnu negu i odstranjivanje mrtve dlake češnjanjem. Malo se ili nimalo ne linja, pa je odličan kućni ljubimac za ljude koji imaju problema sa alergijama.


Karakter
Sa decom se vrlo dobro slaže. Izuzetno je privržen, veseo, aktivan, osećajan i inteligentan. Laje kad mu je dosadno ili kad je usamljen. Iako je inteligentan, sporo uči pa mu je potreban uporan vlasnik pun ljubavi. Potrebno mu je puno kretanja jer je sklon debljanju.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Kratkodlaki foksterijer (engleska rasa)[/h]
fox-terrier-smooth-haired.jpg



Poreklo
Oštrodlaki foksterijer je izuzetan lovac na zečeve, a vodi poreklo iz engleskih rudarskih pokrajina Darem i Derbišajr, kao i iz Velsa. Nastao je ukrštanjem terijera sa
biglom.


Građa tela
Za razliku od oštrodlakog foksterijera, kratkodlaki može biti 1 cm viši. Mužjaci su teški od 7,3 kg do 8,2 kg, a ženke od 6,8kg do 7,7 kg. Lobanja je ravna, umerene širine i postepeno se smanjuje prema očima. Vilice su snažne i mišićave. Oču su tamne, male i duboko usađene. Uši su male u obliku slova “V”, preklopljene padaju prema napred, odmah uz obraze. Grudni koš je dubok ali ne i širok. Leđa kratka, horizontalna, čvrsta nikad mekana. Kosti prednjih nogu su ravne i čvrste. Zadnje noge su snažne i mišićave. Rep je obično kupiran, nošen visoko i veselo.


Dlaka
Kako mu i samo ime kaže, kratkodlaki foksterijer ima kratku ali tvrdu, čvrstu i punu dlaku. Boja dlake može biti potpuno bela, bela s riđim flekama, crna ili crna i siva.


Karakter
Kratkodlaki foksterijer je mirnog su karaktera, ponosan, ali zna biti i oštar. Društven je i odan vlasniku.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Kuvas (mađarska rasa)[/h]
max_400_kuvasz.jpg
Poreklo
Po građi tela, ovo je tipičan planinski pastirski pas koji je stigao u Panonsku niziju sa mađarskim plemenima, bežeći pred najezdom Mongola u XIII veku. Ime potiče od turske reči kawasz koja znači "pouzdan čuvar". Do danas je sačuvao sve osobine planinskog pastirskog psa, ali je ipak nešto lakših kostiju od
šarplaninca.


Građe tela
Kosti su masivne ali ne i grube. Glava je sa izraženim čeonim delom. Njuška je crne boje. Oči su bademastog oblika i smeđe boje. Uši su obešene u obliku slova V. Rep je nisko postavljen.


kuvasz.jpg

Dlaka

Dlaka mu je dugačka i čvrsta, nešto mekša na dodir. Bele je boje ili blago žućkaste, poput slonovače. Oko vrata dlaka stvara okovratnik, dok na prednjim nogama i na zadnjem delu tela stvara zastavice.
Karakter
Kuvas je živahan i odan pas. Potrebno mu je mnogo kretanja i slobodnog prostora. Nije pogodan za život u stanu. Dobro se slaže sa decom koja uz njega rastu, dok je prema drugoj deci nepoverljiv.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Labrador retriver (engleska rasa)[/h]
labrador_retriever.jpg

Poreklo
Potomak je autohtonih i danas već nestalih ribarskih pasa sa ostrva Njufaundlend, koji su služili stanovništvu i bili odlični plivači. Englezi su stvorili retrivera koji se najviše proširio svetom zahvaljujući svojim izvanrednim svojstvima. Naročito se dobro snalazi u vodi.


Građa tela

Čvrste je konstitucije, ali je sklon nakupljanju masnog tkiva koje ga štiti od hladnoće severnih voda. Trup mi je kratak i širok, vrat umereno dugačak i snažan, a noge čvrstih kostiju i obilno mišićave. Mužjak je visok između 57 cm i 62 cm, a ženka između 55 cm i 60 cm. Labrador retriver je posebno karakterističan po svom repu koji veoma podseća na vidrin rep. Srednje je dug, u korenu veoma jak i ravnomerno se stanjuje prema vrhu. Sa svih strana prekriven je kratkom i gustom dlakom. Njime se, poput vidre, vrlo uspešno služi u plivanju. Kao i rep, tako je i celo telo jednolični prekriveno kratkom, gustom, čvrstom i tvrdom dlakom koja ga štiti od vode.

Labrador-Retriever.jpg

Dlaka

Dlaka je uvek jednobojna, uglavnom crna ili žuta. Ponekad može biti sa malom belom mrljom na grudima.

Karakter
Zbog neobično dobre naravi, veoma je pogodan za život u porodici sa decom. Istovremeno, svojom staloženošću je istisnuo nemačkog ovčara sa prvog mesta kao brojčano najučestalijeg psa vodiča slepih ljudi. Takođe, od svih pasa do danas se pokazao kao najbolji za traženje i otkrivanje droge, pa ga mnogi policajci i carinici drže u tu svrhu.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Leonberžan (nemačka rasa)[/h]

Leonberger-2-picture.jpg



Poreklo
Nastao je pre 200 godina, ukrštanjem različitih dogolikih i planinskih pastirskih pasa, ali je definitivni standard postavljen tek polovinom prošlog veka. Koristi se kao kućni pas i čuvar.

Građa tela
Krupan je i jak, mužjaci su višlji od 76 cm, a ženke od 70 cm. Glava mu je više nalik pastirskim psima, ali je njuška jače četvrtasta.


Dlaka
Dlaka je veoma bujna, duga, tvrda, priljubljena uz telo, stvara jaku grivu i bogat rep. Može biti svetložute ili crveno smeđe boje sa tamnom maskom na glavi. Može biti i boje peska ili žuto crvene sa tamnim vrhovima dlaka. On ne samo da poseduje dlaku koja ne propušta vodu, već ga je priroda obdarila kožicama za plivanje između prstiju, koje mu olakšavaju plivanje.


Karakter
Živahnog je temperamenta, uravnotežen, privržen i pažljiv pas. Ovo je odličan pas za spašavanje iz vode. Instiktivno je darovit i treba mu vrlo malo obuke.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Ljasa apso (tibetska rasa)[/h]


lhasa-apso.jpg


Poreklo
Spada u grupu minijaturnih terijera. Potiče sa Tibeta, a nastao je ukrštanjem tibetskog terijera i tibetskog španijela.


Građe tela i dlaka
Skladno i maleno telo, čija se visina kreće od 24 cm do 28 cm, a težina od 5 kg do 8 kg. Karakteristična mu je duga dlaka, posebno na glavi, koja pada preko lica i njuške. I uši koje vise su obilno obrasle dlakom, a dlaka se spušta do zemlje. Vrat je takođe bogato dlakav, a rep je kao kod pasa sa Dalekog istoka položen na leđima i bogato dlakav. Dlaku morate jednom tjedno temeljito četkati i češljati, pri čemu posebnu pažnju obratite poddlaci, kako biste spriječili nastajanje čvorova.


015645_W42_Lhasa-Apso.jpg



Karakter
Ovo je veoma veseo, inteligentan pas, a zbog oštrog vida i odličnog sluha odličan je pas čuvar. Vrlo je aktivan. Prilagodljiv je i dobro se slaže sa decom ukoliko odrasta u njihovom okruženju. Međutim, ipak više voli društvo odraslih jer se plaši male dece i od njih trči i beži. Zbog duge dlake, potrebno ga je redovno češljati kako se dlaka ne bi umrsila.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Mađarska vižla (mađarska rasa)[/h]

vizsla.jpg



Poreklo
Mađarska oštrodlaka vižla nastala je tokom 1930- ih godina ukrštanjem mađarske kratkodlake vižle i nemačkog oštrodlakog ptičara.


Građa tela
Čvrste je građe, snažnog i proporcionalnog kostura koji je popunjen mišićima. Ima tipičnu glavu lovačkog psa, sa širokim, kupolastim čelom. Njuška je duga, a uši vise tik uz glavu i sa strane lica. Rep se skraćuje. Mužjak je visok od 57 cm do 64 cm, a ženka od 53 cm do 60 cm.


Dlaka
Boja dlake je tamnozlatna ili bakarna, a sama dlaka je kratka i gusta.


images.jpg


Karakter

Ovo je vrlo živahan i ustrajan pas koji voli saradnju sa vlasnikom. Spada u lovačke pse, vrlo je aktivan pa mu je potrebno mnogo trčanja, igranja i vežbanja. Zna biti tvrdoglav, ali bez obzira na mane, ovo je vrlo inteligentan pas koji će biti odlično društvo aktivnoj porodici sa decom.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Mali engleski hrt – vipet (engleska rasa)[/h]
whippet-all-about-dogs.jpg



Poreklo
Ovo je relativno novi pas, nastao ukrštanjem
engleskog kratkodlakog hrta sa malim italijanskim hrtom.


Građa tela
Mužjak je visok svega 47 cm, a ženka 44 cm. Telesnom građom podseća na engleskog kratkodlakog, a jedino po čemu se razlikuje od njega je po jače izraženim mišićima na mekanoj, nežnoj i tankoj koži.


Dlaka
Dlaka je kratka, fina i gusta. Dozvoljene su sve boje. Najčešće je bela sa prošaranim žutim mrljama, crna, crna s belim mrljama i plava.


Karakter
Ovo je privržen i umiljat pas, koji se sa decom dobro slaže. Veseo je, zaigran, pomalo tvrdoglav i ne baš poslušan. Potrebno mu je puno kretanja.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Maltezer (italijanska rasa)[/h]
max_400_maltese.jpg

Poreklo
Postoje dokumenti i slike od pre 4 000 godina, ali i sa imenom koje dokazuje da je ovaj pas poreklom sa ostrva Melita, kako se u antičko doba zvalo ostrvo Malta. Maltezer je poznat kao pas srednjevekovnih usamljenih plemićkih žena, a danas urbanog stanovništva. Ali, poznat je i po jednoj osobini, koja se nažalost, ne javlja kod drugih pasa, a to je dugovečnost. U gradskim uslovima, gde prosečni vek pasa iznosi oko 12-13 godina, maltezer živi u proseku 17-18 godina.

Građe tela
Ovo je mali pas, visok oko 25 cm, izduženog tela. Glava je srednje veličine. Noge su mu kratke i krhke. Na ušima ima guste pramenove dugačke dlake, a uši su mu nisko postavljene. Oči su okrugle, njuška srednje veličine i sužava se prema kraju.


maltezer.jpg
Dlaka
Telo mu pokriva i više od 20 cm dugačka svilena i mekana dlaka bele boje.


Karakter
Vrlo je živahan, inteligentan i privržen. Obožava decu, ali budući da je jako mali, mala deca ga mogu lako povrediti. Maltezer se skoro uopšte ne linja ali bez obzira na to, potrebno ga je redovno češnjati i kupati.
 
Natrag
Top