Šta je novo?

Rase pasa, izgled i karakteristike

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Bobtejl (engleska rasa)[/h]

bobtail-0_800x600.e59e1fe9d7.jpg


Poreklo
Ovo je jedna od najstarijih rasa u Velikoj Britaniji i nepoznatog je porekla.
Građa tela
Visok je od 56 cm do 58 cm, ženka je neznatno niža. Bobtejl spada u pastirske pse koji su velikog, snažnog tela, koščati, mišićavi sa velikom i snažnom glavom tupo klinastog oblika, srednje velikih ušiju priljubljenih uz obraz. Pretežno su dugodlaki sa grubom dugačkom dlakom po celom telu, osim na njušci, čelu, ušima i prednjim delovima tela.


bobtail.jpg

Dlaka

Duga dlaka stvara grivu na vratu i bogato kitnjast rep. Većina pastirskih pasa je sive boje sa maskom na glavi. Bobtejl je sivo bele boje, uglavnom je bez repa, a ako štene dođe na svet sa repom, treba ga skratiti.
Karakter
Mirni su, stabilnog karaktera, svesni svoje snage, vrlo tolerantni prema manjim psima, ali i neustrašivi borci do smrti, ukoliko treba sačuvati svog gospodara ili njegovu imovinu. Ne trpe podređen položaj i ponižavanje. Odlični su psi za neiskusne vlasnike, pogotovo one koji su odlučili da po prvi put imaju psa za ljubimca.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Bulterijer (engleska rasa)[/h]
bulterijer.jpg

Poreklo
Bulterijer je pravi primer psa posebno uzgajanog za borbe pasa, koje su do početka ovog veka nazivali sportom u kome su se psi međusobno klali na zadovoljstvo ljudi. Danas se bulterijer pretežno koristi kao pas pratilac ili službeni pas; i dalje je oštar borac, ali samo ako zatreba. Nastao je u Velikoj Britaniji 1830. godine, dok je 1850. godine nastala bela varijanta.


Građa tela
Karakterističnim oblikom glave, ovaj se terijer odvaja od ostalih. Glava je neobično jaka, dugačka, kosti glave teške i pune, pa se stiče utisak kao da je glava prekrivena štitom. Telo je čvrsto, zbijeno, mišićavo, pokazuje veliku snagu i izdržljivost. Visina i težina psa nisu određene.

Dlaka
Dlaka je kratka, tvrda i sjajna. Boja tela je najčešće bele sa dopuštenom mrljom druge boje na glavi. Može biti i žuta, žuto smeđa, tigrasta, crna, čak i trobojna.


bulterijer%20kuce.jpg
Karakter

U odnosu prema vlasniku je veseo, privržen i pažljiv. Bul terijer voli dominirati, samostalan je i tvrdoglav, pa mu je zato potreban iskusan, samouveren i uporan vlasnik. Energičan je i voli biti u društvu dece, kojima je odan i privržen, a pre svega dobar čuvar.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Čau – čau (engleska rasa)[/h]
caucau.jpg


Poreklo
To je autohtoni pas severozapadnih kineskih planinskih predela. Služio je kao pas za vuču na severu Kine, kao pastirski pas u kineskim planinama, bio je čak i lovački pas, a Kinezi ga danas, navodno rado i jedu. U Evropu je dospeo polovinom prošlog veka.

Chow_Chow.preview.jpg

Građa tela
Snažne je i robusne građe, iako nije suviše visok. Visina mu se kreće od 45 cm do 53 cm. To je pas snažnog grudnog koša, veoma jakog ali ne grubog kostura, jakih mišića. Karakteriše ga višak kože na glavi, što na izvestan način govori i o uticaju blizine tibetskog mastifa. Po građi tela ipak preovladava krv polarnih pasa.


Dlaka
Može biti kratkodlak, ali učestalije je dugodlak sa veoma bogatim krznom, pogotovo na vratu i repu. Boje je narandžasto – crvene, žuto – crvenkaste poput peska pa i crne, srebrnasto - sive a ponekad i bele. Uvek je jednobojan. Karakteristična je boja njegovog jezika, nepca i ostalih sluznica usta. Ona je uvek tamno ljubičasta.


Karakter
Čau - čau je odan i iskren pas, vrlo umiljat i nežan prema svom vlasniku. Zbog svoje zaštitničke prirode, dobar je pas čuvar. Izrazito je svojeglav i samosvestan. Tvrdoglav i inteligentan, hrabar i neizrecivo dobar svom vlasniku. Dobro se slaže sa decom.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Čivava (meksička rasa)[/h]

civava.jpg


Poreklo

Ova rasa pasa potiče iz Meksika, gde su je zatekli Evropljani. Njeno poreklo nije poznato, ali se veruje, da je na američki kontinent stigla iz Kine.

Građa tela
Čivave ubrajamo među najmanje pse na svetu. Visoka je između 16 cm i 20 cm i teška do 2 kg. Ima zaobljenu glavu, nalik na jabuku. Njuška je sićušna i može biti blago šiljasta. Uši su joj velike i uspravne, oči okrugle i velike, tamne ili tamnocrvene boje. Nos je kratak, šiljat i crn. Telo joj je robusno i zbijeno, sa snažnim grudnim košem. Vrat je postavljen blago ukoso. Prednje noge su ravne, kratke, četvrtastog oblika, dok su zadnje noge mišićave i tanke. Čivava ima dugački srpasti rep.


Dlaka

Razlikujemo kratkodlake i dugodlake primere, jednobojne, dvobojne pa i trobojne.


Karakter
Čivava je vrlo živahna, vesela i pokretljiva na dugim i tankim nogama. Nalik je patuljastom pinču, od koga je nešto nežnija. Čivava je puna samopouzdanja, drska, nepopustljiva, nagla i voli lajati. Potrebno joj je mnogo nežnosti i ljubavi. Dobro se slaže sa decom koja su nežna prema njoj.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Dalmatinac (hrvatska rasa)[/h]
dalmatinac%20kuce.jpg


Poreklo
Nastao u Hrvatskoj, dalmatinac se širio svetom na dva načina: brodovima iz severnih delova Dalmacije preko Italije i cirkuskim trupama. Tako je dospeo u Španiju i Francusku, gde ga je uočio jedan engleski konzul i preneo u Britaniju. Tamo je stvoren današnji oblik damlatinca. U Britaniji, dalmatinac je postao pratilac plemićkih kočija, a u Evropi je korišćen u lovu, sa ne baš nekim uspehom. Danas je, dalmatinac kućni pas ili pas za pratnju.
dalmatinac.jpg


Građa tela

Vrlo je skladne građe. Mužjak je visok od 55 cm do 60 cm, a ženka od 50 cm do 55 cm. Skladno telo na elegantnim, ali čvrstim nogama, snažan grudni koš i stomak koji je umereno usukan. Glava je sa nisko postavljenim i preklopljenim ušima, koje bez nabora leže uz obraz. Vrat je vrlo elegantan i mišićav.

Dlaka
Telo je prekriveno gustom, kratkom, tvrdom, sjajnom dlakom bele boje, po kojoj su nepovezano posute crne ili smeđe mrlje okruglog oblika. Mrlje su podjednake veličine oko 1 cm do 2 cm u prečniku.Karakter

Dalmatinac je veran pas, pun ljubavi, koji voli trčanje i igru. Zato mu je potrebno obezbediti dovoljno prostora. Obožava vodu, društvo ljudi i dece. Iako tome nije sklon, dalmatinac će ugristi svakog ko ga provocira. Znatiželjan je, pametan i brzo uči. Dobar je pas čuvar.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Doberman pinč (nemačka rasa)[/h]
doberman%20pinc.jpg


Poreklo
Oblikovanje ove rase psa započelo je 30 – tih godina prošlog veka i trajalo je gotovo pola veka. Delo je Švajcarca Dobermanna koji je želeo pouzdanog, hrabrog, odvažnog i, naravno, u telesnom pogledu dovoljno impozantnog psa za pratnju i ličnu zaštitu.


Građa tela
Doberman pinč potiče od standardnog pinča čije su sve telesne i karakterne odlike sačuvane. Doberman je skladno građen pas koji svojim oblikom predstavlja idealan anatomski sklad. Ima snažnu klinastu glavu, jako i mišićavo telo, uspravne, elegantne usko sečene uši, rep koji mu se skraćuje i koji vizuelno nije prisutan, dok je preko celog tela napeta koža ispod koje se ocrtavaju elegantni, suvi i dugi mišići.


Dlaka
Dlaka je kratka, sjajna i dobro prileže uz telo. Veoma često je crne boje sa plameno-crvenim šarama, ali može biti i smeđa i plava sa šarama. Mužjak je visok 68 cm, ne bi smeo biti viši od 70 cm, a ženka oko 65 cm.

Karakter
Doberman je inteligentan, druželjubiv i odan pas. Voli društvo dece. Ukoliko oseti da je on, njegovo vlasništvo ili njegov vlasnik u opasnosti, može i ujesti, mada to retko čini.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Engleski buldog (engleska rasa)[/h]

buldog%20kuce.jpg


Poreklo
Buldog je nastao selekcijom mološkog psa (pas ratničkog plemena Mollos), čime se želeo dobiti pas sposoban za hvatanje i borbu sa bikovima, kasnije i sa drugim psima. Kada je borba sa bikovima 1835. godine stavljena van zakona, zapretila je opasnost od izumiranja buldoga kao vrste. Danas je buldog miroljubiv i dobroćudan kućni pas


buldog1.jpg

Građa tela
Visina buldoga kreće se od 30 cm do 35 cm i nije obuhvaćena standardom. Ali, zato je određena težina mužjaka od 24 kg do 25 kg i ženke od 22 kg i 23 kg. Glava je izrazito široka i pokrivena sa veoma mnogo kože u naborima. Njuška je jako skraćena, pa deluje pljosnato. Gornje usne su kao i koža glave obilne, pa vise preko usta. Oči su tamne, okrugle i dosta razmaknute. Vrat deluje kao da je kratak, ali takvim ga čine neuobičajno obilni mišići. Grudni koš je velik i širok, a na njemu su smeštene lopatice na tipično dogoliki način.


Dlaka
Dlaka je veoma kratka i čvrsta Boje je crvenkasto riđe, bele ili šareno bele.


Karakter
Iako izgleda opasno, buldog je nežan, vrlo prijatan i veseo pas. Obožava decu i savršen je kućni ljubimac koji baš ne voli duge šetnje.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Engleski koker španijel (engleska rasa)english_cocker_spaniel.jpgPoreklo

Potiče iz Španije. Za španijele se zna još od 14. veka, a koristili su ih za lov sa sokolovima. U 19. veku su ih počeli koristiti za lov na šljuke i male ptice. Engleski kinološki klub priznao je vrstu 1892. godine. Engleski koker španijel je pas manjeg rasta i zato je veoma pogodan za život u stanu. Popularnost mu stalno raste i većina kokera se danas nalazi u nelovačkim rukama.


Građa tela
Visok je oko 40 cm, ženka je niža za 2-3 cm, a težak je od 11 kg do 13 kg. Telo mu je snažno, a pojedini delovi tela su mu međusobno skladno povezani. Glava je lepo oblikovana sa punom četvrtastom njuškom i čeonim prelazom jasno odvojenim od lobanje. Uši su nisko postavljene, velike, široke i nisko obešene. Oči bademastog oblika i boje, uvek imaju inteligentan izraz. Glava, vrat i snažan duboki trup predstavljaju sklad zajedništva, na proporcionalno kratkim i čvrstim nogama stabilnog stava. Rep je stalno u pokretu. Zbog repa kojim uvek veselo maše zovu ga i "srećni koker”.

cocker-spaniel.jpg

Dlaka

Dlaka je svilenkasta, dugačka, naročito na ušima, vratu i grudima, a na nogama stvara obilne zastavice. Dopuštene su različite boje, jednobojnost i višebojnost.
Kod jednobojnih engleskih koker španijela, dopuštena je i mala bela mrlja na grudima.

Karakter
Vrlo je živahan, stalno u pokretu, veseo, privržen, neobično lepe i dopadljive spoljašnosti. Lako ga je trenirati jer brzo uči. Voli vodu, izvrstan je kućni ljubimac i porodični prijatelj. Potrebno mu je jako puno pažnje i ljubavi jer samoći nikako ne voli.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Engleski kratkodlaki hrt – grejhaund (engleska rasa)[/h]
hrt.jpg


Poreklo
U Engleskoj je poznat od davnina, a veruje se da da je u davna vremena stigao feničkim brodom sa Bliskog istoka. Od arapskog hrta, od koga je najverovatnije i nastao, razlikuje se po nešto jačoj konstituciji i dlaci.Građa tela
Veoma je snažan i skladan. Visok je od 71 cm do 78 cm, ženka je nešto niža.


hrtovi.jpg


Dlaka
Dlaka je kratka i dobro prileže uz telo. Može biti jednobojna i višebojna. Boja dlake može biti crna, crvena, bela, plava čak i tigrasta ili višebojna, obično na jednobojnoj podlozi.


Karakter

Glavna odlika mu je velika brzina u trčanju, vekovima je korišćen u lovu, a u poslednje vreme se koristi isključivo u trkama pasa. Idealan je kućni ljubimac, jer je čist i bez mirisa. Tih je i retko laje. Umiljat je i nežan. Voli da bude u društvu dece i ljudi. Potrebno mu je mnogo kretanja.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
[h=1]Engleski seter (engleska rasa)[/h]
englsih-setter-bird-hunting-400x192.jpg


Poreklo
Verovatno potiče od starog setting španijela po kojem je dobio ime. Pri kraju prošlog veka ukršan je sa
irskim i škotskim seterom, što je ostavilo traga ne samo u građi tela, već i u boji dlake.


Građa tela
Engleski seter je pas elegantnih linija sa telom umerene dužine. Cela njegova građa tela pokazuje sposobnost da galopira i izdrži težak celodnevni posao u lovu, jer engleski seter spada u grupu lovačkih pasa ptičara. Grudi su široke, rebra okrugla i dobro izbočena sa obilnom dubinom između poslednjih rebara. Glava je dugačka sa oštro izraženim čeonim prelazom. Njuška je umereno duboka i četvrtasta. Oči su mu boje tamnog lešnika i sjajne, umiljate i inteligentne. Uši su nisko postavljene, srednje dužine i vise u naborima tik uz obraz. Rep nosi u liniji sa leđima. Težina mu se kreće između 25 kg i 35 kg, dok su mužjaci visoki od 65 cm do 69 cm, a ženke od 61 cm do 65 cm.


engleski.jpg

Dlaka
Dlaka je neznatno talasasta, dugačka i svilenkasta, duža na ušima, vratu i grudima. Na glavi i prednjim delovima nogu je kratka, dok na zadnjim nogama stvara jake zastavice. Može biti crne i bele boje, limunžute i bele, smeđe i bele, a može biti i trobojan.

Karakter
Engleski seter je lep i odan, nežan i veran pas. Dobro se slaže sa decom.
 
Top