Računalo ne prepoznaje SSD M2

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.740
Већ сам писао, AMD прилично касни са подршком дискова новијих генерација. Навео сам пример процесора у мом лап топу:
слика_2025-02-12_130239569.png
Значи, процесор с почетка 2021 године не подржава дискове четврте генерације! Интел од 2021 подржава. Рецимо, иста матична плоча, са сокетом LGA1200 и процесором Intel Core i5-10400 не подржава дискове 4 генерације. Тачније, види га али му је брзина ограничена. Замените процесор на Intel Core i5-11400 и диск 4 генерације ће радити! Значи, тврдња о куповини диска за матичну, како пише jolemisa, води у заблуду.
Сада о конкретном случају. Покретач теме, има на матичној плочи процесор AMD Ryzen 3 2200G, који је избачен на тржиште почетком 2018. Тек у јесен исте године, 7. новембра 2018. АМД је објавио планове за издавање првог ГПУ-а са подршком за ПЦИ-Екпресс 4.0 к16. У преводу, од тада су мало радили јер и у 2021 њихово процесори нису имали подршку за дискове 4 генерације!!!
То је и одговор на његов проблем! Просто, AMD много брљави по том питању.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Niam konfuzan, naprotiv vrlo sam precizan i koncizan
Ništa nisam nagađao, od prvog posta sam tražio:

Tvoje "osobine" ne bih komentarisao. Ti si zaključke izvodio na osnovu svoje platforme koja nema nikakve dodirne tačke sa njegovom osim što je BIOS iz iste godine. Ni model matične ni procesor nisi pominjao, to što je njegova AMD platforma a tvoja Intel, nije bitno jelte:

Zamisli, sve ploče koje imaju m2 priključak na sebi, i mnogo starije i novije imaju taj isti slot ... Svaki dalji komentar je suvišan.
Da ne pominjem da do smene generacija može da dođe u okviru same godine, pa nešto što se proizvodilo do npr marta neke godine nije kompatibilno sa onim što je plasirano na tržište u recimo avgustu.

Kupovina SSD-a "za ploču" nije u potpunosti ni dobar ni adekvatan termin. Niti obavezno podrazumeva i procesor.
Nekada ne tako davno matična, zapravo čipset, jeste bila odlučujući faktor a danas je eto procesor važniji. Pa čak i sam setap - da li se koristi grafička, koja, u koji slot je priključena ... prodavci nisu dužni da to znaju (pravih entuzijasta među njima je sve manje), ne znaju čak ni mnogi serviseri. Čak i nekadašnje banalnosti kao što je raspored memorije umeju da utiču na funkcionisanje.
Potrebno je sagledati konfiguraciju u celini.
Lepo sam napisao da je potrebno kupiti SSD M2 za svoju maticnu.Znaci trebalo bi proveriti sta maticna podrzava,pa i procesor s njom ocigledno.To sto ti pises su gluposti,jer nisi citao sve postove.I sigurno je da je bitno,dal' je serija 3,ili 4.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.740
Молим вас обојицу без свађе.
Свако има право на сопствено мишљење макар оно било и погрешно. Форум и служи за размену мишљења.
Мислим да је покретач теме добио довољно информација и да је решио проблем, и ако се више не јавља. Такође мислим и да су дати одговори и на спорна мишљења па је тиме расправа излишна.
Тему нећу закључавати пошто може бити још неких, сличних, питања.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Молим вас обојицу без свађе.
Свако има право на сопствено мишљење макар оно било и погрешно. Форум и служи за размену мишљења.
Мислим да је покретач теме добио довољно информација и да је решио проблем, и ако се више не јавља. Такође мислим и да су дати одговори и на спорна мишљења па је тиме расправа излишна.
Тему нећу закључавати пошто може бити још неких, сличних, питања.
Postujem i hvala.Nema vise pisanja na ovu temu.

Natrag