Računalo ne prepoznaje SSD M2

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.805
Sta bre generalizujem,ako je kupio SSD M2 koji odgovara maticnoj ploci,mora da radi.
To ti misliš: Očigledno ne znaš mnogo o elektronici

Znaš li koliko standarda m2 postoje? Osim same konekcije i dimenzija (2280 je 22mmx80mm), gde uzgred obično više dužina može da upadne/stane na jedan priključak (kraći da, duži logično ne), postoje razlike u samom priključku - takozvani key - urez na samom konektoru, pa u interfejsu (PCIe/SATA), pa nVME. Pa fizičke karakteristike - jednostrani i dvostrani, pa logičke - jedna banka, dve, četiri ...

Nijedan uređaj ne može da pogleda u onaj koji se kači na njega - aha, ovo je ssd, sada ću da ga svarim.
Sva komunikacija, signali, protokoli ... odvijaju se po određenim standardima, u samim uređajmo postoji BIOS/firmware koji im diktira kako da kuminiciraju. Ako adekvatnih podataka nema - neće se prepoznati.

@jopajopa
Taj CPU pripada RavenRidge seriji, 3.50 je maxx verzija za njega. Ploča podržava i bolje procesore i modernije ssd-ove, ali u kombinaciji da tim procesorom ne.
Čest je slučaj nekompatibilnosti sa mnogim modelima, žale se godinama. Znam da je 1TB Samsung 860 serije funkcionisao, njegov interfejs je SATAIII iako je M2 formata.
Ali najbolje jeste da odneseš tamo gde si ga kupio pa nek probaju više modela.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.402
To ti misliš: Očigledno ne znaš mnogo o elektronici

Znaš li koliko standarda m2 postoje? Osim same konekcije i dimenzija (2280 je 22mmx80mm), gde uzgred obično više dužina može da upadne/stane na jedan priključak (kraći da, duži logično ne), postoje razlike u samom priključku - takozvani key - urez na samom konektoru, pa u interfejsu (PCIe/SATA), pa nVME. Pa fizičke karakteristike - jednostrani i dvostrani, pa logičke - jedna banka, dve, četiri ...

Nijedan uređaj ne može da pogleda u onaj koji se kači na njega - aha, ovo je ssd, sada ću da ga svarim.
Sva komunikacija, signali, protokoli ... odvijaju se po određenim standardima, u samim uređajmo postoji BIOS/firmware koji im diktira kako da kuminiciraju. Ako adekvatnih podataka nema - neće se prepoznati.

@jopajopa
Taj CPU pripada RavenRidge seriji, 3.50 je maxx verzija za njega. Ploča podržava i bolje procesore i modernije ssd-ove, ali u kombinaciji da tim procesorom ne.
Čest je slučaj nekompatibilnosti sa mnogim modelima, žale se godinama. Znam da je 1TB Samsung 860 serije funkcionisao, njegov interfejs je SATAIII iako je M2 formata.
Ali najbolje jeste da odneseš tamo gde si ga kupio pa nek probaju više modela.
Ama nemoj mi objasnjavati.Rekao sam ako je kupio SSD za njegovu maticnu,mora da radi.Ima vise vrsta konektora,Post ti u prodavnisi su proverili i garantuju da je isravan,da li je siguran da je kupio SSD za svoju maticnu,ili je pogresio.Stvar je u tome.Znam dovoljno o elektronici,da mogu sam sastaviti komp i razmisljam sta uzima od delova.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.721
Мало сте залутали у расправи. Не постоји диск за матичну плочу. Дискови SSD m.2 подељени су на две групе, стандарда, SATA и PCIe и сем стандарда разликују се по тзв кључу повезивања на конектор. Постоје три кључа: B, M и B&M.
IMG_20250119_055119.jpg
М је искључиво за PCIe дискове
В је искључиво за SATA
B&M може оба стандарда
То је што се тиче конектора. Што се тиче матичне, то зависи од слота за процесор, односно, магистрала које подржава процесор!
Дакле, ако процесор и чип сет не подржавају четврту генерацију дискова неће радити диск.
То си могао и проверити у спецификацији за твој процесор:
где лепо пише: PCI-Express:Gen 3
Дакле, апдејт биоса ти не може помоћи.
Да додам, по питању подршке дискова четврте генерације, АМД заостаје за Интелом. Мој лап топ са процесором Ryzen 5 5500U не подржава четврту генерацију дискова. Он га види али га ограничава брзином треће генерације.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.402
Moj je SSD M2 PCI Gen. 3 i cim sam ga ubo u maticnu,pri paljenju kompa,odmah mi je prijavilo novi Hardwer.Inace i moj CPU je Intel.Zato sam i napisao da treba paziti sta se kupuje i za koju maticnu.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.721
Moj je SSD M2 PCI Gen. 3 i cim sam ga ubo u maticnu,pri paljenju kompa,odmah mi je prijavilo novi Hardwer.Inace i moj CPU je Intel.Zato sam i napisao da treba paziti sta se kupuje i za koju maticnu.
Тако раде и остали компјутери, што је сасвим ок. Овде је дошло до проблема са компатибилности диска и подршке процесора. Ништа чудно с обзиром на то да је процесор из времена када на тржишту није било ни помена о дисковима четврте генерације.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.393
Vidim da dečko još nije odgovorio, ali mislim da kompatibilnost između 3. i 4. generacije diskova i ploče nije problem, ploča mora da prepozna M.2 SSD, jedina je razlika što će raditi manjom brzinom od referentne (ali to bukvalno ne može da primeti, osim u kopiranju velikih fajlova).
Ono na šta sumnjam je da ako kojim slučajem koristi grafičku u donjem slotu PCIE4 (ili pak 2 grafike crossfire), onda dolazi do zauzeća linije za prvi M.2 slot, tj. M.2 - 1 slot isklučuje PCIE4 slot (što može dovesti do zabune UEFI-a), a na nekim pločama čak i SATA3 portove (obično 1. i 2. port), ja bih probao i bez ijednog HDD-a ili SSD-a (nije naveo na čemu je sad sistem) i ubacio u prvi M.2 slot samo taj disk i proverio da li ga u BIOS-u prepoznaje.

Natrag