Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Tako je.

Uživaj u tome.

Točno, tako je.

A i ovako je, pa evo ti još pa i ti uživaj:

Sada ćemo vidjeti izvadak iz jedne druge knjige Rodney-a Stark-a - "Mitovi Reformacije - Pet stoljeća zabluda i nevolja".

Dana 31. listopada 2017. obilježava se 500-ta obljetnica Lutherova pribijanja „Devedeset pet teza“ na vrata crkve u Wittenbergu, čime je pokrenuto ono što je postalo poznato kao Protestantska Reformacija. Tijekom godine, stotine znanstvenih skupova koji slave taj događaj održavaju se u svim vodećim protestantskim zemljama, pa čak i oni s katoličkim sudionicima, izrazit će duboko divljenje svemu onome u čemu je Reformacija igrala veliku ulogu u stvaranju modernog Zapada. Međutim, neugodno pitanje na koje se mora odgovoriti svaki put kad se slavi Reformacija glasi: na koju Reformaciju mislite? Tri su se Reformacije, plus eksplozija anabaptizma, dogodile tijekom šesnaestog stoljeća (zanemarujući nedavne tvrdnje da je postojao čitav niz engleskih Reformacija). Jedino zajedničko obilježje tih triju Reformacija bilo je njihovo odbacivanje papinske vlasti, u svemu drugome su se poprilično svađali. Lutherova najvažnija teološka tvrdnja bila je da spasenje dolazi samo od vjere. John Calvin je naučavao da se spasenje ne može postići ni na koji način, već ga Bog iz nepoznatih razloga daruje samo određenom broju izabranih. Engleska Reformacija Henrika VIII. bila je u skladu s rimokatoličkim stavom da se spasenje može postići djelima i vjerom.

Žestoka neprijateljstva razdvojila su ove tri Reformacije. Luterani su formirali monopolizirane državne crkve i zabranili sve druge vjere, nakon čega su lovili kripto-kalviniste i spaljivali neke od njih u Saksoniji tijekom 1580-ih. Luterani su također bili neprijateljski raspoloženi prema svima koji bi bili osumnjičeni za anabaptizam ili prema onima koji bi zloupotrijebili svete sakramente prakticirajući zwinglijanizam. Kalvinisti također nisu dopuštali nikakva krivovjerja u Ženevi i progonili su prekršitelje. Što se tiče Henrika VIII., on nije odrubio glave samo nekim katoličkim prelatima, nego je spalio niz luterana, kalvinista, anabaptista i drugih 'heretika'.

Stoga, sve ove proslave održane tijekom 2017. godine teško mogu biti u čast Reformaciji. Također se ne čini vjerojatnim da su slavljenici ujedinjeni u čast Luteranske Reformacije, a kamoli Engleske Reformacije. Jedina uvjerljiva zajednička osnova za sve te događaje jest slavljenje dostignuća Protestantizma. Ovo razotkriva još jednu važniju činjenicu: da su mnoga od dostignuća koja se pripisuju protestantizmu potpuno mitska, izmišljena, a neki od stvarnih rezultata protestantizma bili su potpuno negativni. Prema tome, često isticanje kako je protestantizam omogućio uspon znanosti i stvorio kapitalizam najobičniji su mitovi. .... Što se tiče Lutherove ostavštine nasilnog antisemitizma, ona se vjerojatno neće spominjati na proslavama Reformacije.

Postavlja se jedno dodatno i neodoljivo pitanje koje će vjerojatno također ostati neodgovoreno: što je Protestant? U ovom kratkom uvodu pokazat ću da kategorija "Protestant" uključuje toliko mnogo varijacija u tako važnim stvarima da je u suštini besmislena, osim ako se ne koristi vrlo usko.

Ime Protestant ima izvor u pismu njemačkih knezova 1529. godine „u znak protesta“ protiv carske odluke da opozove edikt koji omogućuje pojedinim knezovima da odaberu hoće li ili ne prihvatiti luteranstvo. Riječ potječe iz latinskog od "pro" (za) i "testari" (svjedok) ili iz "protestatio" (izjaviti). Ironično je da je Vatikan prvi upotrijebio riječ protestant 'da bi se spojili ..... skupina slabo međusobno povezanih, ali u konačnici različitih pokreta'. Danas je standardna definicija rječnika nejasna i negativna: „protestant je svaki kršćanin koji nije rimokatolik ili istočno pravoslavni“. Neki rječnici također isključuju anglikance. Nigdje nema pozitivne definicije poput „protestant je taj koji. , . 'Razlog je jednostavno taj što je nemoguće nabrojati skup vjerovanja kojih se drže svi koji se nazivaju protestanti ili otkriti bilo koju drugu zajedničku karakteristiku. Ovo su činjenice još od najranijih dana. Jedino u čemu su se složili luterani, kalvinisti, anglikanci i anabaptisti je božanstvo Isusa i pokvarenost pape.
------------------------------
Ja bih ovoj zadnjoj rečenici samo dodao - Sve je manje protestanata koji vjeruju u Boga Isusa Krista. Naprimjer, samo 15% švedskih luterana vjeruje da je Isus Krist Bog. Zatim, evo ovdje, od četvorice subotara (adventista sedmog dana) baš niti jedan ne vjeruje da je Isus Krist Bog.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Od cele Pravoslavne i Katoličke populacije skoro niko Boga ni ne spominje.

Već Mariju, svetog Savu, svetog Đorđa, svetog Panteliju... i ostale svece.

Uglavnom svi oni žive svetovno.

A što se tiče toga 'da li je Isus Bog, on je Sin Božji Mesija spasitelj.

To je učenje biblije koje spasava ako se iskustveno primeni.

A ti i dalje formalno maši pamfletima na kojima piše "ISUS JE BOG"

 To te neće spasti.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
978
Uuuuuu, propa forum religija ovdi - jos samo ostali slap i Laodikeja koji tu i tamo razmine koju rič.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Uuuuuu, propa forum religija ovdi - jos samo ostali slap i Laodikeja koji tu i tamo razmine koju rič.

Dobitak je da ostaje zapisano ono što je važno. Na primjer, evo na kraju ove teme ostat će potvrđeno da je među protestantima sve manje kršćana. Naime, sve vas je više koje zavodi antikrist i tjera da ispovjedite antievanđelje, ponavljajući - Isuse, ti nisi Bog.

Mi kršćani ispovjedamo vjeru u Trojedinog Boga - Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog. Onaj tko niječe Boga Sina, za nas kršćane je antikrist.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap

Kao prvo 'ti nisi Hrišćanin.
Posebno jer se Hristos i apostoli nisu tako ponašali.

Ti su uvreda za Hrista.

Hrišćanin je onaj ko je predan Hristu.

Ti pokazuješ drugi duh, neprijateljski.

Drugim rečima 'sa Hristom blage veze nemaš.

 A što se tiče foruma - svima je dosta prepirki, pisanja protiv drugih, i slično..
A ti ništa ovde drugo i ne radiš, pa su te napustili i tvoji.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
Dobitak je da ostaje zapisano ono što je važno. Na primjer, evo na kraju ove teme ostat će potvrđeno da je među protestantima sve manje kršćana. Naime, sve vas je više koje zavodi antikrist i tjera da ispovjedite antievanđelje, ponavljajući - Isuse, ti nisi Bog.

Mi kršćani ispovjedamo vjeru u Trojedinog Boga - Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog. Onaj tko niječe Boga Sina, za nas kršćane je antikrist.
Pravi Hriscani ispovedaju veru u jednog Boga,u Boga kome se i sam Isus Hrist molio.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
 A što se tiče foruma - svima je dosta prepirki, pisanja protiv drugih, i slično..
A ti ništa ovde drugo i ne radiš, pa su te napustili i tvoji.

Ja samo istinu iznosim, jer Istina spašava. A lažovi su tvoji protestanti, i svi vi čiji je 'mozak netko pro'do u mesnici'.

Pozivam svakog čitatelja neka provjeri kako stvari stoje s negovim mozgom. Dakle, provjerite i vi jeste li zaraženi iskrivljenom poviješću zapada "zadrtih znanstvenika". Je li netko ‘prodao vaš mozak u mesnici’. Vrlo je jednostavno, provjerite vjerujete li sljedećim izjavama?

- Katolička crkva motivirala je i aktivno sudjelovala u gotovo dva tisućljeća antisemitskog nasilja, opravdavajući ga krivnjom Židova za raspeće Isusa, sve dok Drugi Vatikanski sabor nije posramljeno povukao to učenje 1965. No, Crkva još nije nadoknadila štetu nastalu činjenicom da se papu Pija XII s pravom naziva "Hitlerovim papom."

- Tek nedavno postali smo svjesni iznimno prosvijećenih kršćanskih evanđelja koja su uskogrudni katolički prelatimi davno potisnuli.

- Nakon što su postali službena religija Rimskoga Carstva, kršćani su brzo i brutalno progonom istrijebili pagane.

- Pad Rima i uspon Crkve jako je ubrzao poniranje Europe u tisućljeće neznanja i zaostalosti. To mračno doba trajala je sve do renesanse/prosvjetiteljstva kada su se svjetovni učenjaci probili kroz stoljeća katoličkih prepreka razumu.

-Papom potaknuti križarski ratovi samo su prvo krvavo poglavlje u povijesti ničim izazvana i brutalna europskoga kolonijalizma.

- Španjolska inkvizicija mučila je i ubila golem broj nevinih ljudi za „izmišljene“ zločine, kao što su vještičarenje ili bogohuljenje.

-Katolička Crkva bojala se znanstvenika i progonila ih, što je jasno na slučaju Galileja. Stoga se znanstvena „revolucija“ dogodila uglavnom u protestantskim društvima jer samo unutar njih Katolička Crkva nije mogla suzbiti neovisnu misao.

- Budući da joj uopće nije smetalo ropstvo, Katolička Crkva nije učinila ništa da se suprotstavi njegovu uvođenju u Novi svijet niti da ga se učini humanijim.

-Sve donedavno katoličko se viđenje idealne države svodilo na frazu o "božanskom pravu kraljeva". Slijedom toga Crkva se žestoko protivila svim pokušajima uspostave liberalnijih oblika vladanja, zdušno podržavajući diktatore.

- Upravo se protestantskom reformacijom slomilo represivno katoličko kočenje napretka te uvelo kapitalizam, religijsku slobodu i moderni svijet.


Svaka od ovih izjava dio je opće kulture, ono što mnogi nazivaju ‘općepoznatom’, široko je prihvaćena i često se ponavlja. No, svaka je od njih laž, a mnoge su potpuna suprotnost istini. Jedno poglavlje bit će posvećeno pregledu njihovih nedavnih ponavljanja te će se pokazati da je svaka zasigurno neistinita.

Možda se pitate zašto ovakve notorne laži opstaju, ako su doista neistine. Dijelom zbog toga što se jako međusobno podupiru i što su duboko utkane u našu opću kulturu tako da se čini nemogućim da ne budu istinite. Olako se pretpostavlja da bi se u našim „prosvijećenim“ vremenima takve tvrdnje zasigurno odavno odbacile kada bi bile lažne. Kad sam prvi put čuo tvrdnju da je španjolska inkvizicija prolila jako malo krvi, a usto bila i jaka potpora umjerenosti i pravdi, priznajem da sam je odbacio kao još jedan pokušaj zaostala i pažnje željna revizionizma koji traži pažnju. Međutim, bio sam šokiran kada sam nakon daljnjeg istraživanja otkrio da je u stvari, između ostaloga, upravo inkvizicija spriječila da se ubilačka manija proganjanja vještičarenja, koja je cvjetala u većini Europe tijekom 16. i 17. stoljeća, proširi na Španjolsku i Italiju. Umjesto spaljivanja vještica inkvizitori su poslali nekoliko ljudi na vješala jer su spaljivali vještice.

Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.

Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti
————————————

P.S. Stalno se prisjećajte, ako i vi vjerujete onim gore ‘općepoznatim’ činjenicama, i vaš mozak je netko prod’o u mesnici.

P.S. Istina spašava!

P.S.S. Istina spašava!
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To što iznosiš sa istinom nema dodirne tačke.

Da ti iznosiš istinu, ti bi propovedao radosnu vest o spasenju u Gospodu Isusu.

Ono što ti iznosiš je tuga i žalost.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
To što iznosiš sa istinom nema dodirne tačke.

Da ti iznosiš istinu, ti bi propovedao radosnu vest o spasenju u Gospodu Isusu.

Ono što ti iznosiš je tuga i žalost.

Tuga i žalost je ono što su propovijedali "subotarska proročica Ellen White" i pioniri ASD, 'vikom i rikom :"Bog je 22.10.1844. odbacio sav pokvareni svijet i sve grešnike".

Mi katolici propovjedamo upravo suprotno vama, ponavljajući Najradosniju vijest koju je Bog ikada poslao čovjeku: Ja sam svoga Sina žrtvovao na križu za otkup vaših grijeha.
 
Natrag
Top