Šta je novo?

Projekti i pomoc oko odabira

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]BRZINA IZGRADNJE[/h] Ovo je jedna od najznačajnijih prednosti montažne gradnje. Činjenica da se elementi izrađuju u fabričkim uslovima čini ovaj proces nezavisnim od vremenskih prilika i on može teći paralelno sa izradom temelja na samom gradilištu. Potrebno je par meseci da se podigne ovakva kuća. Za samo montiranje potrebno je nekoliko dana, ali to nije sav posao.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]FINANSIJSKI ASPEKT[/h] Proizvođači montažnih kuća reklamiraju se niskim cenama, i do 30% nižim od klasične gradnje. Međutim, istaknute cene najčešće ne obuhvataju izradu temelja, instalacije grejanja (osim izvođenja dimnjaka), elektro radove, vodovod i kanalizaciju, limarske radove i druge završne radove, kao ni prilagođavanja standardnih ponuda vašim konkretnim potrebama. Kada se to sabere finalna cena je veoma bliska ceni klasično građene kuće. Izvesna ušteda postiže se kod temelja montažnih objekata jer je njihova konstrukcija lakša, ali minimalna dubina temelja je ista i uslovljena dubinom smrzavanja tla.
Kod poručivanja montažne kuće od investitora se uglavnom traži da 60% troškova isplati pre gradnje, a ostatak po (brzom) završetku. To praktično znači da sva sredstva moraju biti izdvojena unapred, dok klasična gradnja omogućava da radove uskladite sa prilivom novca.
U oba slučaja postoji mogućnost da ugovorite „ključ u ruke“, čime sebi čuvate živce i vreme, ali ne i novac, ali je cena fiksna i unapred poznata.
Životni vek svakog proizvoda, pa tako i kada je u pitanju kuća, zavisi od kvaliteta materijala i izrade, završne obrade i zaštite. Sve ima svoju cenu. Troškovi održavanja kuće su isti za isti kvalitet ugrađenih proizvoda, nezavisno od sistema gradnje.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]PREDRASUDE[/h] Montažne kuće nose pečat „kartonskih kutija“ bazičnog dizajna bez karaktera, kakve su se ranije gradile. Tehnologija izrade i dizajn su se u međuvremenu poboljšali, ali pečat je ostao. Zbog ovog predubeđenja, one slabo prolaze na tržištu nekretnina. Tako da ispada da su montažne kuće zaista 30% jeftinije, ali onda kada vi želite da ih prodate.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]OTPORNOST NA POŽAR I ZEMLJOTRES[/h] Drvo je kao građevinski materijal elastičnije od opeke i betona, zbog čega se „bolje ponaša“ u slučaju zemljotresa. Montažne kuće su takođe i dosta lakše, pa stoga i otpornije na potres, od klasičnih. Zidane kuće sa pravilno izvedenim horizontalnim i vertikalnim serklažima, takođe nisu ugrožene u zemljotresnoj zoni u kojoj se nalazi naša zemlja.
Materijali od kojih se izrađuju montažne kuće trebalo bi da pripadaju kategoriji negorivih i slabo gorivih materijala i da su noseći drveni elementi obloženi vatrootpornim pločama. U tom slučaju pri požaru gore samo zavese, nameštaj i slično, kao što je to slučaj kod zidanih kuća.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]TERMIČKA I ZVUČNA IZOLACIJA[/h] Spoljašnji zid montažnih kuća sastoji se uglavnom od gipskartonske ploče, univera/OSB ploče, PVC folije, termoizolacije, univera/OSB ploče i fasadne obloge (izoterm, stiropor,…). Njegova ukupna debljina varira od 15 do 20 cm, što je značajno manje od debljine klasinog „sendvič“ zida, debljine 38-48 cm (opeka ili blokovi, PVC folija, termoizolacija, vazduh, opeka). Ova razlika u debljini zidova smanjuje razliku između bruto i neto površine kod montažne gradnje.
Kvalitetna i pravilno izvedena termoizolacija odgovarajuće debljine, koja čuva energiju i održava prijatnu mikroklimu doma, može i treba da bude izvedena u oba tipa gradnje.
Svojstva zvučne izolacije su na strani klasične čvrste gradnje.
Jelena Anđelković-Popadić, dipl.inž.arh.​
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=1]Proverite pre kupovine placa[/h]
[h=2]1 – Proverite da li je plac pokriven detaljnim regulacionim planom[/h] Ako kupujete plac za gradnju, prva stvar koju treba da proverite je da li i šta možete graditi na tom placu. Za tu informaciju, treba da saznate da li postoji detaljni regulacioni ili detaljni urbanistički plan za područje gde se nalazi plac. Ako ne postoji, verovatno nećete biti u mogućnosti da legalno gradite.

Da bi ste saznali prave informacije o zemljištu, morate otići u Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove. Tamo, možete da predate zahtev ili usmeno pitate o mogućnostima gradnje na placu.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]2 – Proverite pravo korišćenja na zemljištu[/h] Prodavac placa mora dobiti iz opštine kojoj plac pripada rešenje iz člana 84 Zakona o planiranju i izgradnji, kao dokaz njegovog prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu.
To rešenje će potvrditi da je zemljište građevinsko i sadržaće listu registrovanih korisnika. Prodavac placa mora biti na toj listi. Ukoliko je prodavac jedini registrovani korisnik, imate sreće. Ukoliko, što je najčešći slučaj, prodavac nije jedini korisnik, moraćete da stupite u kontakt i sa ostalim korisnicima. U ovom momentu, bilo bi veoma važno proveriti da li su još na spisku živih.
Ukoliko se desi da jedan od njih nije, to znači da spisak korisnika placa u zemljišnim knjigama nije ažuriran. Naslednici te osobe moraju da se uknjiže. To nije trivijalan postupak. Zavisno od toga da li su direktni naslednici ili ne, moraće regulisati ili platiti porez na nasleđenu vrednost imovine. Možete naići na situaciju da je i neki od naslednika umro ili da živi u inostranstvu. Nije neuobičajeno da stanje u zemljišnim knjigama nije ažurirano i po nekoliko generacija. Nekada se desi da su nadimci ili pogrešna imena zavedena umesto pravih imena što još dodatno komplikuje situaciju.
Jednostavno rečeno možete se brzo naći u takvoj situaciji da će vam trebati dugo vremena da je raščistite. To se nama desilo dva puta dosada i trebalo nam je nekoliko meseci uz pomoć advokata da sredimo sve papire
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]3 – Zatražite kopiju plana[/h] Prodavac će verovatno imati kopiju plana izdatu o strane Geodetskog zavoda za plac koji prodaje. Ukoliko nema, savetujemo vam da je zatražite.
Kopija plana sadrži, osim plana placa, i spisak korisnika zemljišta zasnovan na informacijama u Geodetskom zavodu. Ovaj spisak se može slagati ili ne (u najvećem broju slučajeva se ne slaže) sa spiskom korisnika u vlasničkom listu.
Ukoliko se imena na ova dva papira ne slažu, mora se izvršiti ispravka uknjiženja pre nego što ćete se vi registrovati kao korisnik posle kupovine. To znači da treba da pribavite od prodavca svu potrebnu dokumentaciju da biste prikazali neprekidan lanac korisnika od zadnjeg registrovanog do vas.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]4 – Proverite da li je zemljište poljoprivredno i koje je klase[/h] Na kopiji plana, naći ćete još korisnih informacija kao što je vrsta i klasa zemljišta i stvarna površina placa. Ako se plac vodi kao poljoprivredno zemljište moraćete izvršiti njegovu promenu namene u građevinsko zemljište pre nego krenete sa izgradnjom. Zavisno od klase tog zemljišta, cena promene namene može biti visoka i ići do polovine tržišne cene placa!
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[h=2]5 – Dobijte potpuni vlasnički list[/h] Takođe treba od prodavca da dobijete potpuni vlasnički list skorijeg datuma. Ovaj dokumenat izdaje Drugi opštinski sud.
Imena korisnika na rešenju zasnovanom na članu 84 i imena korisnika na vlasničkom listu moraju biti ista. U stvari, prodavac da bi dobio rešenje iz člana 84 mora dostaviti u opštinsku službu potpuni vlasnički list. Znači da zaista imena na oba dokumenta moraju biti ista.
Problem se može pojaviti ako je rešenje iz člana 84 malo starijeg datuma i u međuvremenu se situacija sa korisnicima promenila (desi se da neki od korisnika umre ili da je plac već prodat trećem licu). Zato je veoma važno dobiti svežu kopiju vlasničkog lista koja će da predstavlja stvarnu situaciju.
 
Top