problem sa radiom u kolima pezo 206

Učlanjen(a)
23.05.2015
Poruka
12
da li neko zna, zasto radio u kolima bruji kao da su probili zvucnici (a nisu proverio sam),u pitanju je radio-cd clarion original pezo 206.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Tesko je dati neki odgovor. Za pocetak, treba vise informacija. Da li je radio upravo ugradjen i bruji odmah po ugradnji ili je od ranije u kolima pa je neko vreme radio kako treba pa posle poceo da bruji? Da li bruji uvek, kada se slusa FM ili AM radio ili ostalo (kaseta, CD, USB) ili pak samo kada se izabere neka od ovih opcija?
 
Učlanjen(a)
23.05.2015
Poruka
12
znaci radio je normalno,od skoro je poceo da bruji,bruji cd i na svim frekvencijama,usb takodje,da nije mozda neki izlaz...
 
Učlanjen(a)
23.05.2015
Poruka
12
inace je njegov original zamenjen za isti ,original koji je radio savrseno do skoro.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Onda verovatno neka od sledecih stvari. Prvo, ostecenje izlaznog stepena. Desava se najcesce kada se u vrelim danima radio cepa do daske jer se izlazni moduli jako greju a vazduh okolo nije dovoljno hladan da ih rashladjuje. Redje su posebni za levi i desni kanal pa se onda okretanjem balansa skroz levo i skroz desno moze uociti razlika, uz pretpostavku da se osteti jedan od njih a ne istovremeno oba. Mnogo cesce oba kanala su integrisana u jedan modul pa je onda ostecenje zajednicko za oba kanala. Medjutim, kada se osteti izlaz, uglavnom ili nema zvuka uopste ili se javlja veliko izoblicenje zvuka, a brujanje teze pa ce brujanje u ovom slucaju pre biti zbog jednog od sledecih razloga. Hladan lem se uglavnom javlja usled dugotrajnih vibracija ili dugotrajne povisene temperature na nekom spoju. To moze biti na vecem elektrolitskom kondenzatoru (filter ulaza napajanja) ili na nozicama izlaznog stepena, mada ni ostale komponente nisu iskljucene, pre svega ako postoji potenciometar za jacinu. On je uvek izlozen bar malom mehanickom naprezanju kada se koristi. Cesto je potenciometar i prekidac za ukljucenje sto dodatno povecava mogucnost hladnog lema. Ne znam doticni radio, kada ima i USB pretpostavljam da je noviji model pa da nema potenciometar vec tastere. U tom slucaju, moguce je da se prednja plocica skida kao preventiva protiv kradje pa onda moze biti da su kontakti ka delu u kolima zaprljani ili korodirali ili je hladan lem na njima. Moguca je korozija ili zaprljanost ili popustili srafovi kojima je stampana plocica radija usrafljena u kucistu radija, ako se tako masa (-12 Volti) dovodi od auta do stampane ploce. Poslednje sto bih naveo kao izvor problema su elektrolitski kondenzatori u radiju koji su podlozni starenju i neki od njih zaista mogu uzrokovati brujanje i treba ih zameniti.
To bi bilo sve sto se tice samog radija. Problem moze doci i spolja, usled velikog bruma na napajanju iz auta. Ako se olabavi ili korodira spoj napajanja, posebno masa, to moze praviti problem. Plus 12 Volti takodje moze nositi smetnju ako je iz nekog razloga napon iz alternatora kojim se puni akumulator u radu motora lose filtriran. Tu dolazimo do pitanja da li se brujanje javlja i kada motor nije ukljucen? Ako ne, onda je problem u elektricnoj instalaciji auta, odnosno filtriranju napajanja radija (induktivnost u kablu kojim se dovodi +12 Volti).
 
Učlanjen(a)
23.05.2015
Poruka
12
inace auto je 2002 god. i nema napred plocicu za skidanje,tako da je i radio isto god.i radi/bruji i kad motor ne radi i sad da li se isplati popravljati i koliko bi to kostalo manje vise...iii hvalaaa na odgovoru
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Da li se isplati popravljati zavisi uglavnom od toga gde si jer ce rad kostati vise od delova, ako je neki deo uopste i potreban. Delovi su jeftini. Mozda samo treba prelemiti hladan lem. Ako si zaista u Firenci onda sumnjam, a ako si na primer u Vinci onda za rad neces platiti mnogo pa se isplati.
 
Učlanjen(a)
23.05.2015
Poruka
12
eee odlicno,nisam naravno u Firenci nego u komsiluku Kaludjerici,hvala na svemu.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Ja sam samo spomenuto Vincu onako, inace stvarno sam u Torontu. Ako ne znas nikog ko bi ti pogledao radio probaj u Beli elektronik servisu u Vojislava Ilica. Fer su i javice ti cenu nakon analize kvara pa da se odlucis da li pristajes na popravku. Jedino nisam siguran da li rade i auto radio aparate.
 
Natrag
Top