Problem sa pravoslavnim svecima?

Član
Učlanjen(a)
13.06.2009
Poruka
28
nema u pravoslavlju tako jasno definisan sud po kojem se neko kanonizuje kao kod katolika,gde se vrse prava sudjenja mrtvacu,vaga mu se,nabrajaju direkta posthumna delovanja na ovom svetu...
u pravoslavlju je vise po principu kako ga je prihvatio narod(mada na atosu drze za pravilo crne,voscane i zlatne boje lobanje, mada ne zaboravite pricu o zosimi u karamazovima), stoga je vise narod saucestvovao u kanonizaciji,nego samo svestenstvo koje bi zbog uticaja na svoje vernike mozda kanonizovalo i cara dusana,njegosa i ostale velikane.
sto se tice crkvenog uplitanja u politiku-ne stoji.ako je crkva zajednica savrsenog coveka sa savrsenim bogom,on nema prostora za ista sem do sozrecavanja boga.a mi koji smo po blagodati savrseni,mozemo biti i u satanskom kultu,ne samo u polotici.car konstantin kaze da kad bi video monaha da bludnici,carskom odorom bi ga pokrio.knez milos na silu ljubi ruku mladog djakona-ne ljubim ja tvoju ruku vec zvanje,starije od tebe i mene.
tako bih se vratio na "antisemitu",koga mnogi nisu razumeli u toj jednoj knjizi u odnosu na druge,a cak i da jesu;u bibliji se pita ko je opravdan:ko dobro prica i zlo radi,il obratno

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Smešno je što su ovu temu pokrenuli Jehovini svedoci, da bi mogli da proturaju svoje učenje.
Sveti je onaj koga narod prihvati zbog pobožnog života i čuda koja se jave nad njegovim mostima. Tako je narod nazivao sv.vl.Nikolaja svetim pre zvanične kanonizacije, kao što zove i o.Justina Ćelijskog....

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Tako je narod nazivao sv.vl.Nikolaja svetim pre zvanične kanonizacije, kao što zove i o.Justina Ćelijskog....
Jel to bese onajs sto je pusio ko Turcin 3 pakle na dan i sto je podrzavao jano Hitlrovu politiku pa posle kidnuo u "sektasku"Ameriku?Jel to taj svetac?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Mislio sam na onoga koji je u planu napada na Jugoslaviju ocenjen kao jedan od onih koji su antinema;ki delovali i imali udela u 27. martu.
O onome koji je proveo sav rat kao nemacki suzanj, a potom mu komunisti zabranili povratak.
A stoo je pusio to je porok, a ne greh. I nije se krio kao licemer.

Postavljac teme je poznat sa drugih foruma kao JS.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
da,da a porok nije greh jel da?ispade i kurvanje i alkohol i droga i kradja sve su to poroci a ne greh:blum3:.
Pokretac teme je moj burazer i zato ne lupaj gluposti da je JS,mozda si ti?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Jedan Cobi 63 sa BGforuma je subotar. Ako to nije tvoj buraz... lapsus tastaturae ;)

Amaterski je napisana ocena nekih ličnosti iz srpske istorije. Car Dušan je štitio crkvu i po njegovom zakonu se gone nepravoslavni koji pokušavaju da deluju prozelitski.
I na vrhuncu vlasti stavlja sebe ispod zakone.
Kakvi su bili vladari onog, a i ovog doba, ovi su s pravom sveti.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Primetila sam da tema počinje da prelazi u prepiranje ko je subotar a ko JS,i ovom prilikom bih vas javno zamolila da se pridržavate teme,a ne bespotrebno i ne vezano za temu vređate jedan drugog.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Jedan Cobi 63 sa BGforuma je subotar. Ako to nije tvoj buraz... lapsus tastaturae ;)

Amaterski je napisana ocena nekih ličnosti iz srpske istorije. Car Dušan je štitio crkvu i po njegovom zakonu se gone nepravoslavni koji pokušavaju da deluju prozelitski.
I na vrhuncu vlasti stavlja sebe ispod zakone.
Kakvi su bili vladari onog, a i ovog doba, ovi su s pravom sveti.
vidi se da ne znas sta su jedni a sta su drugi,pa stoga i dajes pausalne ocene.
Reci mi jer Hristov nalog bio da se cupaju jezici bogumilima i da im se kopaju oci?Jel pravoslavlje ne deluje prozelitski,i jel tada nije delovalo prozelitski?Ako su terali sve Srbe da budu pravoslavci sta je to nego prozelitizam?Uostalom ni to nije srpska religija,srbi su pagani koji su najkasnije kao prihvatili hriscanstvo a u stavri su svoju pagansku religiju samo zamaskirali i zaodenuli u kobajagi hriscanstvo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
vidi se da ne znas sta su jedni a sta su drugi,pa stoga i dajes pausalne ocene.
Reci mi jer Hristov nalog bio da se cupaju jezici bogumilima i da im se kopaju oci?

Pa, ima takvih Božijih naloga . - ne bukvalno da se čupaju jezici, ali da se unište nevjernici, da im se sve spali i zatre..., toga ima. Prema tome, ako je car Dušan istrebljavao jeretike, činio je to po Božijim uputama.

Natrag