pretuceni srpski djaci polaznici bogoslovije sveta tri jeraha

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
mene interesuje ko to bije nase vernike i nas narod i to na srpskoj zemlji koja je nasilno oteta? kakva je pozicija srpskih pravoslavnih vernika u hrvackoj? da li moraju da budu izolovani po manastirima i da ih cuva kordon policije? ili moraju da strepe da li ce neko da ih presretne na putu sa palicama? mogu li oni slobodno da uce bogosloviju (pravoslavnu) da ih tamo ne pljuju pripadnici vatikanske religije?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Posljedice bolesnih politka i bolesnih ambicija, bolesnih crkava (i i jedne i druge!), posljedica bolesnih umova punih mrznje, punih licemjerja.
Posljedica nerazumnog i nedjelotvornog rada i nas samih ukoliko i na koji nacin koketiramo sa klero-nacionalizmom (iskreno, nismo bas cisti, zar ne? bar ovo sto poijedinci pisu jasno pokazuje!). I lomi se bas na omladini, jedni tuku drugi tuceni, pa se onda stvari okrenu drugacije i tako u nedogled.
Sramota je mene da se takve stvari dogadjaju u 21. vijeku, kada ljudi zele da hodaju po Marsu.

Hrvatska znanostvena i srpska naucna zajednica su najpozvanije (i rekao bih najonemogucenije od strane klera i politke, kao i onoga pokvarenogh dijela znanstvenika i naucnika) da ozdrave narode, da iz naroda izvade korijene mrznje, jer za nju nam ni razloga ni opravdanja. Crkve ne treba pozivati, treba ih inemogucavati, jer one aktivno ucestvuju u podgrijavanju razlika i mrznje.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
mene interesuje ko to bije nase vernike i nas narod i to na srpskoj zemlji koja je nasilno oteta? kakva je pozicija srpskih pravoslavnih vernika u hrvackoj? da li moraju da budu izolovani po manastirima i da ih cuva kordon policije? ili moraju da strepe da li ce neko da ih presretne na putu sa palicama? mogu li oni slobodno da uce bogosloviju (pravoslavnu) da ih tamo ne pljuju pripadnici vatikanske religije?

Kao prvo, koja je to vatikanska religija? Možeš reći da postoji i nekakva religija s Marsa,
ali moraš to objasniti. I koje su vjere ti Janjevci i da li su uopće vjernici?
Osim toga, loše si postavio temu. Trebao si prenijeti cjelokupnu vijest s portala gdje si pročitao o ovom slučaju, svejedno da li sa srpskog ili hrvatskog, a tek onda očekivati komentare.
Ovako, ti si dao svoj komentar, koji, usput rečeno, nosi politički naboj, pa i o tome povedi računa.

Papa je danas poručio pred carigradskim Patrijarhom Bartolomejom i velikim brojem pravoslavnih i židovskih vjernika i svih predstavnika drugih religija uz gotovo milijun prisutnih katolika:

"Mržnja, zavist i oholost prljaju život, čuvajte ljubav i ljude!"
Pa, ti kako hoćeš...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne bih rekao da je ovo uopšte tema za PF Religija. Ali, ostaviću je za sada, da ljudi kažu svoja mišljenja i o tome. Ono što pri tome treba izbjegavati jesu političke konotacije o cijelom slučaju.
Taj događaj šalje ružnu poruku u svakom smislu, ali je pozitvno to što su svi hrvatski zvaničnici to osudili i nazvali pravim imenom, naročito predsjednik vlade Milanović.
S druge strane, treba imati u vidu da je to uradila grupa huligana ili vjerskih ekstremista i da se takvo što može svuda desiti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Koliko se moze primetiti iz razlicitih napisa u stampi ili pojedinacnim svedocenjima onih koji iznose ovakva iskustva od kojih sam licno izneo jedno takvo iskustvo, nasilju kao metodu odbrane svojih verskih ubedjenja su skloni uglavnom pripadnici tradicionalnih crkava, u Rimokatolicizmu poslednjih godina svestenici u manjoj meri, ali u Pravvoslavnoj i svestenici i sami vernici.

Pomenuo bih samo slucaj jednog Adventiste koga licno poznajem, koga je svojevremeno kod Bogoslovskog fakulteta na Karaburmi sa kamenjem i motkama jurila grupa od desetak studenata bogoslovskog fakulteta, samo iz razloga sto ga je jedan od pomenutih studenata prepoznao i nahuskao ostale da ga fizicki napadnu.
Tokom bezanja ovaj vernik je doziveo povredu noge preskacuci ogradu Jevrejskog groblja koje se nalazilo u neposrednoj blizini bogoslovskog fakulteta, a sve je okoncano intervencijom policije koja se nasla u blizini, ciji pripadnici su rekli ovom Adventisti, da nisi uspeo da pobegnes oni bi te lincovali.

Za ceo ovaj slucaj je saznala i ovdasnja stampa, ali niko od njih nije napisao ni jedno slovo o ovom dogadjaju, samo jedan mesecni casopis, koji je izdao kratak izvestaj, sa komentarom koji odprilike glasi "Velika je sramota za Srpsku pravoslavnu crkvu da dopusta buducim svestenicima da se ovako ponasaju prema pripadnicima drugih verskih zajednica"

Inace, moj licni stav u vezi skorasnjeg napada na studente bogoslovskog fakulteta je taj, da napad kao sredstvo koriste ljudi koji nemaju nikakve veze sa crkvom, i verom kao takvom.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Kako mogu da komentarišem nešto a ne znam o čemu je reč?

Gde je vest? Gde je link? O čemu se radi...?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Лаодикеја, тај мора да је добар спортиста кад је трчао аутобуске две станице до Јеврејског гробља. Ако га је неко јурио што није ишао да полицијској станици која је друга зграда од ПБФ ?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Laodikeja: Koliko se moze primetiti iz razlicitih napisa u stampi ili pojedinacnim svedocenjima onih koji iznose ovakva iskustva od kojih sam licno izneo jedno takvo iskustvo, nasilju kao metodu odbrane svojih verskih ubedjenja su skloni uglavnom pripadnici tradicionalnih crkava, u Rimokatolicizmu poslednjih godina svestenici u manjoj meri, ali u Pravoslavnoj i svestenici i sami vernici.

I ja bih voljela vidjeti barem jedan dokaz da su katolički svećenici nešto tako napravili. U Katoličkoj crkvi Adventisti slove kao kršćanska zajednica, iako je u skupinu antikatoličkih skupina svrstano i nekoliko adventističkih grupa. Poznam prilike u Hrvatskoj i Španjolskoj i nikad nisa čula da bi netko napao adventiste.
To stvarno nije istina.
Ali, znam da su adventisti u Hrvatskoj puno pametniji: niti oni koga napadaju recimo kao ti, a još manje da bi se usudili nazivati tako besramnim imenima Katoličku crkvu i Papu. Pojedinaca ima, npr. kao spedy i jedna udruga David.
Jedino što znam da su se 2000. g. u Poljskoj sukobili katolici s adventistima i da je policija intervenirala, ali nakon toga adventisti su ko bubice. Prestali su s klevetama protiv Katoličke crkve i nitko ih ne dira.

Što se tiče pravoslavaca, ne znam...sve što je protiv ljubavi, nije Božja volja. Ali, onako po ljudski, stvarno ne znam kako bih postupila da se nađem u situaciji kad mi netko počne s pričom: vi niste pravi kršćani, obratite se, mi imao rješenje za vas... Okrenula bi im leđa, to je jasno, ali i svećenici su odgovorni za vjernike i dužni su se boriti za Istinu. Vama će se uvijek priključiti samo oni koji su nepoućeni u svojoj vjeri.

Ipak, kad ste se odlučili na takvu misiju ne preostaje vam drugo nego da budete na oprezu.
:)

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Deca se potukla. Pedagoška struka bi trebala odraditi svoj dio posla a murija bi trebala udariti roditelje tamo gde najviše boli, po džepu. Manastir Krka je odavno trebao da obezbedi prevoz svojih đaka, ne zbog sačekuša, nego zbog udaljenosti. Od Kistanja do manastira ima deca da skapavaju po leti od vrućine a po zimi će bura da ih odnese. Umoriš se čim pogledaš niz one serpentine dole. To celo područje je oduvek bilo politički trusno. Repovi se vuku još od drugog svetskog rata. Ovaj nedavni da i ne spominjemo. Unatoč tome srbi i hrvati su uvek poznali suživot tamo. Stanje je danas u najmanju ruku zadovoljavajuće po nacionalnom osnovu. Srbi su tamo sigurniji nego u Srpskoj. Problem je nezaposlenost. Kada bi bilo posla većina proteranih srba bi se vratilo.
Pravoslavni manastir Krka tesno sarađuje sa katoličkim samostanom Visovac koji je nešto nizvodnije a u sklopu Nacionalnog parka Krka zbog turističkih obilazaka prirodnih lepota što uključuje i posete samostanu i manastiru. Prihod od turizma je znatan zbog enormne brojnosti posetilaca pa pravoslavcima i katolicima tamo nije problem da se grle i ljube dok broje pare, čak se i ;ebu, i to doslovce jer ima mnogo mešanih brakova.
Navodno su se potukla deca "janjevaca" i pravoslavna deca. To baca tužnu senu da taj idiličan kraj. Tzv., "janjevci" su se doselili odmah iza nedavnog rata. Sa Kosova su, iz Janjeva i okolice. Deklarišu se kao hrvati, katolici ali izgledaju i pričaju ko šiptari. Evo,čak se i ponašaju kao šiptari.
Nedavno se zbio i neki manji incidenat u obližnjim Đevrskama (srpsko selo). U lokalnoj birtiji se hrvati i srbi pomoću alkohola pretvorili u ustaše i četnike i počeli da se međusobno vređaju. Došla murija i sve ih skupa odvezla na trežnjenje. Sutradan se jedni drugima, mamurni, izvinjavali i klanjali do zemlje, `mal` se nisu pokumili, ali ništa im nije pomoglo, svi pokažnjavani prekršajno i jedva se izvukli na nisu krivično odgovarali zbog govora mržnje. Ni to nisu "domaći" već doseljenici iz Bosne koji su se također iza nedavnog rata naselili u kninsku regiju zajedno sa janjevcima. Mislim da tamo doseljenike ne vole domaći ni srbi ni hrvati jer sam prošlog leta u obližnjem Skradinu pročitao grafit:" Uzmite si bosance i janjevce a vratite nam srbe!" i to ni manje ni više nego napisano na pravoslavnoj crkvi. Već drugi dan je grafit bio izbrisan. Tragovi su ostali.
Tamo je pravi raj na zemlji. Budaletina je bili i biće ... mnogo više od malih slova ovde, vidim sad al baš me briga ....

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Ne bih rekao da je ovo uopšte tema za PF Religija. Ali, ostaviću je za sada, da ljudi kažu svoja mišljenja i o tome. Ono što pri tome treba izbjegavati jesu političke konotacije o cijelom slučaju.
Taj događaj šalje ružnu poruku u svakom smislu, ali je pozitvno to što su svi hrvatski zvaničnici to osudili i nazvali pravim imenom, naročito predsjednik vlade Milanović.
S druge strane, treba imati u vidu da je to uradila grupa huligana ili vjerskih ekstremista i da se takvo što može svuda desiti.

Kolega, zašti misliš da je to uradila grupa huligana? Znači, kad neko nekoga razbije, onda je to huliganizam? A to što su druge vjere, što su polaznici bogoslovske škole...mačku o rep? kad neko npiše antisrpski grafit na zidu u sred Zagreba, onda su to huligani. Po toj logici, ako već znaju da su huligani (pitam se odakle to znaju), zašto onda nkoga ne kazne. Valjda ti huligani imaju ime i prezime, godine, roditelje....Huligan može biti i neko sa 50 godina, pa valjda se zna šta mu sljeduje po zakonu. najlakše je reći, huligani, i smeće po tepih.

Natrag