pretuceni srpski djaci polaznici bogoslovije sveta tri jeraha

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Kako mogu da komentarišem nešto a ne znam o čemu je reč?

Gde je vest? Gde je link? O čemu se radi...?

Skupina od sedam Janjevaca pretukla je danas u Kistanjama osam pravoslavnih bogoslova iz manastira Krka.
Do sukoba je došlo nakon što su se bogoslovi i Janjevci porječkali oko prolaska lokalnim putem.
Bogoslovi se nisu htjeli maknuti Janjevcima koji su ih htjeli zaobići automobilom. Nakon svađe i vrijeđanja, ubrzo su se četvorica Janjevaca vratila i pretukla bogoslove bejzbol palicama i metalnim šipkama.
Svi su bogoslovi lakše ozlijeđeni, a jedan je zadobio teže tjelesne ozljede (slomljen nos).
Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve na svojim stranicama je objavila priopćenje:
"U nedjelju u popodnevnim satima u Kistanjama se desio nemili događaj u kojem su od strane mještana Kistanja - Janjevaca fizički napadnuti đaci Bogoslovije 'Sveta Tri Jerarha' u manastiru Krki. U svoje slobodno vrijeme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su se uspjeli izmaknuti, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se spomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim poslije desetak minuta vratilo iz pravca manastira i prepriječilo put prema Kistanjama.Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.
Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i nanio mu teže tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran u hitnoj pomoći u Šibeniku.
Nakon toga, izbila je opća tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede...

Maloljetnike koji su u nedjelju napali učenike pravoslavne bogoslovije manastira Krka u ponedjeljak će policija odvesti u pritvor, izvijestili su izPU šibensko-kninske. Maloljetnik s područja Kistanja je osumnjičen za nanošenje teške tjelesne ozlijede 19-godišnjem bosanskohercegovačkom državljaninu s prebivalištem u Kistanjama. Šestorica maloljetnika s tog područja osumnjičena za nanošenje lakših ozljeda petorici bosanskohercegovačkih državljana s prebivalištem u Kistanjama.

Podsjetimo, skupina od sedam Janjevaca pretukla je u Kistanjama osam pravoslavnih bogoslova iz manastira Krka. Do sukoba je došlo nakon što su se bogoslovi i Janjevci porječkali oko prolaska lokalnim putem. Bogoslovi se nisu htjeli maknuti Janjevcima koji su ih htjeli zaobići automobilom. Nakon svađe i vrijeđanja, ubrzo su se četvorica Janjevaca vratila i pretukla bogoslove bejzbol palicama i metalnim šipkama. (Jutarnji list)

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kolega, zašti misliš da je to uradila grupa huligana? Znači, kad neko nekoga razbije, onda je to huliganizam? A to što su druge vjere, što su polaznici bogoslovske škole...mačku o rep? kad neko npiše antisrpski grafit na zidu u sred Zagreba, onda su to huligani. Po toj logici, ako već znaju da su huligani (pitam se odakle to znaju), zašto onda nkoga ne kazne. Valjda ti huligani imaju ime i prezime, godine, roditelje....Huligan može biti i neko sa 50 godina, pa valjda se zna šta mu sljeduje po zakonu. najlakše je reći, huligani, i smeće po tepih.
Nazovi ih kako hoćeš - ja se nisam ogradio samo na huligane, nego sam pomenuo i vjerske ekstremiste, no, ko god oni bili, za pretpostaviti je da to nisu bili pravi hrišćani, nego ekstremisti kojih ima u svim vjerama. Pominješ imena i prezimena, pa narvno da policija zna njihova imena, a šta će sudske vlati poduzeti u vezi sa tim incidentom, vidjećemo. Ne možemo unaprijed donostiti nikakve zaključke u tom smislu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Deca se potukla. Pedagoška struka bi trebala odraditi svoj dio posla a murija bi trebala udariti roditelje tamo gde najviše boli, po džepu. Manastir Krka je odavno trebao da obezbedi prevoz svojih đaka, ne zbog sačekuša, nego zbog udaljenosti. Od Kistanja do manastira ima deca da skapavaju po leti od vrućine a po zimi će bura da ih odnese. Umoriš se čim pogledaš niz one serpentine dole. To celo područje je oduvek bilo politički trusno. Repovi se vuku još od drugog svetskog rata. Ovaj nedavni da i ne spominjemo. Unatoč tome srbi i hrvati su uvek poznali suživot tamo. Stanje je danas u najmanju ruku zadovoljavajuće po nacionalnom osnovu. Srbi su tamo sigurniji nego u Srpskoj. Problem je nezaposlenost. Kada bi bilo posla većina proteranih srba bi se vratilo.
Pravoslavni manastir Krka tesno sarađuje sa katoličkim samostanom Visovac koji je nešto nizvodnije a u sklopu Nacionalnog parka Krka zbog turističkih obilazaka prirodnih lepota što uključuje i posete samostanu i manastiru. Prihod od turizma je znatan zbog enormne brojnosti posetilaca pa pravoslavcima i katolicima tamo nije problem da se grle i ljube dok broje pare, čak se i ;ebu, i to doslovce jer ima mnogo mešanih brakova.
Navodno su se potukla deca "janjevaca" i pravoslavna deca. To baca tužnu senu da taj idiličan kraj. Tzv., "janjevci" su se doselili odmah iza nedavnog rata. Sa Kosova su, iz Janjeva i okolice. Deklarišu se kao hrvati, katolici ali izgledaju i pričaju ko šiptari. Evo,čak se i ponašaju kao šiptari.
Nedavno se zbio i neki manji incidenat u obližnjim Đevrskama (srpsko selo). U lokalnoj birtiji se hrvati i srbi pomoću alkohola pretvorili u ustaše i četnike i počeli da se međusobno vređaju. Došla murija i sve ih skupa odvezla na trežnjenje. Sutradan se jedni drugima, mamurni, izvinjavali i klanjali do zemlje, `mal` se nisu pokumili, ali ništa im nije pomoglo, svi pokažnjavani prekršajno i jedva se izvukli na nisu krivično odgovarali zbog govora mržnje. Ni to nisu "domaći" već doseljenici iz Bosne koji su se također iza nedavnog rata naselili u kninsku regiju zajedno sa janjevcima. Mislim da tamo doseljenike ne vole domaći ni srbi ni hrvati jer sam prošlog leta u obližnjem Skradinu pročitao grafit:" Uzmite si bosance i janjevce a vratite nam srbe!" i to ni manje ni više nego napisano na pravoslavnoj crkvi. Već drugi dan je grafit bio izbrisan. Tragovi su ostali.
Tamo je pravi raj na zemlji. Budaletina je bilo i biće ... mnogo više od malih slova ovde, vidim sad al baš me briga ....

Ovo potpisujem. Mislim da je realno sagledano i napisano. Dobro poznaješ taj kraj...hmm, zašto je meni ostao nepoznat manastir Krka i samostan Visovac, a bila sam na slapovima Krke?
Netko ovaj sukob može promatrati isključivo na nacionalnoj osnovi, a u stvari je zakazao kućni odgoj, može se okrivljavati sve i svakoga, a kriv je alkohol, itd.
Sadržaj parole koja je napisana u Skradinu odražava reakciju pojedinih sela iz različitih dijelova Hrvatske, jer čula sam da isto govore i u Okućanima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Лаодикеја, тај мора да је добар спортиста кад је трчао аутобуске две станице до Јеврејског гробља. Ако га је неко јурио што није ишао да полицијској станици која је друга зграда од ПБФ ?

Čovek je izbeglica iz Hrvatske, i ne poynaje dobro Beograd, a i sve zavisi iz kog pravca su dolazili, a on u svakom slučaju govori istinu.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Ovo potpisujem. Mislim da je realno sagledano i napisano. Dobro poznaješ taj kraj...hmm, zašto je meni ostao nepoznat manastir Krka i samostan Visovac, a bila sam na slapovima Krke?
Netko ovaj sukob može promatrati isključivo na nacionalnoj osnovi, a u stvari je zakazao kućni odgoj, može se okrivljavati sve i svakoga, a kriv je alkohol, itd.
Sadržaj parole koja je napisana u Skradinu odražava reakciju pojedinih sela iz različitih dijelova Hrvatske, jer čula sam da isto govore i u Okućanima.

Obavezno moraš da istražiš taj celi kraj čim ti se pruži prilika. Nećeš zažaliti. Evo ti jedna moja crtica ...

Namerili mi da posetimo Visovac. Malo lutali, pa pitali, uputili nas i dovezli se do nekakvog pristaništa za lađe na Visovačkom jezeru reke Krke. Visovac se vidi. Nije daleko ostrvo sa istoimenim samostanom i crkvom, muzejom sve prekrasno hortikulturalno uređeno. Al` kako na ostrvo? Vidim ja, malo dalje neki stari peca ribu. Pitam ja njega:"Barba, kako bi mi na Visovac?" A govori on meni:"Ee moj sinko, ako neš plivat, onda zovi oca gvardijana da te prebaci brodom." Ja :"A kako to mislite?" On:"Pa vičite oče gvardijane dok vas ne čuje i ne dođe." I nas četvero iz petnih žila:"Očeeeeee gvardijaneeeeeeee!!!", "Očeeeeee gvardijaneeeee!" Odjekuje iz kanjona reke preko jezera, čuje se do neba. I stvarno, čujemo mi pali se motor i kreće lađa sa ostrva prema nama. Dođe lađa a njome upravlja neki mladi redovnik, ko iz filma u onoj mantiji sa kapuljačom i špagom oko struka. Al` on stade vikati na nas i grditi nas što se deremo ko budale. Velim ja njemu da nam je tako rekao onaj gospodin i pogledam a barba se cepa od smeha. Redovnik nam objasni da je gvardijan poglavar samostana i da je to isto kao kad bi došli u Vatikan i derali se, zvali papu da nam otvori vrata. Svi smo se tada smejali, pa čak i redovnik. Veli da od njih uvek neko gleda prema pristaništu i dovoljno je da mahnemo. Stvarno vredi posetiti Visovac, evo vam samo jedan detalj: tamo se u muzeju čuva originalna sablja Vuka Mandušića !!! Da, da, onog istog kojeg je opjevao Njegoš. I ja sam bio osupnut. Gledo sam u nju košto sad gledam u tastaturu. Tamo tvrde da je Vuk Mandušić iz obližnjeg sela Rupe. A to je samo jedan detaljčić, čega svega tamo nema. Nakon nekoliko sati vratio nas isti redovnik na isto mesto a onaj barba još tamo. Čaka nas i zove nas svojoj kući u obližnje selo. Bio je toliko uporan da smo pristali. Pršuta, ovčijeg sira, hleba "ispo peke" vina, voća, povrća, suhih smokvi, ma ptičijega mleka, a on i njegova baba se uvrediše kad sam pitao za cenu. Za pare neće ni da čuju. Stalno zbijaju šale od svega, tako da sam ja imao dobru prođu. Na odlasku su nam umotali svega i svačega po malo.
Tamo su najlepše prirodne lepote ljudi i najveće vrednote. (i ne samo tamo)

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Kao prvo, koja je to vatikanska religija? Možeš reći da postoji i nekakva religija s Marsa,
ali moraš to objasniti. I koje su vjere ti Janjevci i da li su uopće vjernici?
Osim toga, loše si postavio temu. Trebao si prenijeti cjelokupnu vijest s portala gdje si pročitao o ovom slučaju, svejedno da li sa srpskog ili hrvatskog, a tek onda očekivati komentare.
Ovako, ti si dao svoj komentar, koji, usput rečeno, nosi politički naboj, pa i o tome povedi računa.

Papa je danas poručio pred carigradskim Patrijarhom Bartolomejom i velikim brojem pravoslavnih i židovskih vjernika i svih predstavnika drugih religija uz gotovo milijun prisutnih katolika:

"Mržnja, zavist i oholost prljaju život, čuvajte ljubav i ljude!"Pa, ti kako hoćeš...

nisam ja procitao to u novinama ili na netu, ja samo to cuo na vestima i gledaosam neke emisije na hrt-u sto su bile u vezi toga i naravno srbi su krivi u toj emisiji x)
vatikanska religija je religija nasilja i mrznje, oni su tako i sirili svoju veru (religiju) koliko se ja secam nesto, nisu pokrstavali mirnim putem nego prisilnim sa silovanjima i ubijanjem drugih ljudi
a taj papa moze da laprda sta hoce, to sto je on rekao moze da kaze svako, mogu i ja da kazem, pa nece sigurno izaci i reci "ljudi ubijajte se mrzite se" itd itd
taj carigradski patrijarh me ne zanima, on je jedini koji je priznao papu od svih patrijarha, i on tezi da on bude neki papa za pravoslavne zemlje ili crkve tacnije, e pa malo se zezno ne moze
sad kad si me povukla za jezik, hocu da me demantujes sto se tice vatikanske religije, jer vatikanska religija sirila svoju religiju nasilno ubijajuci silovajuci spaljivajuci itd itd? jer onaj miroljubivi papa odobrio bombardovanje srbije? covek koji treba da propoveda mir i ljubav odobrava bombardovanje jedne zemlje (nije ovde bitno koje, da li e srbija ili neka druga), pa oni ceo zivot prljaju ruke i ceo zivot su im ruke krvave, ajde molim te me demantuj me, i sad ce neko da dodje i da mi prica o vatikanu i papama kako su oni neka miroljubiva organizacija koja ima veze sa verom u boga,
a onih milion sto su bili dole, to nisu katolici to su vatikanci, ja se izvinjavam ali za mene su onih milion ljudi milion ispranih mozgova, njima papa da pokaze casu i da kaze ovo je pegla, oni ce da kazu jeste to je pegloa
kakve veze ima vatikan sa katolicanstvom? oni bre imaju svoju drzavu sa svojim zakonima, oni samo manipulisu katolickom religijom, drze je na oku zato sto i je potrebna zbog para i moci, oni nemaju veze sa verom i religijom

Poslednja izmena:
Natrag