Preminuo patrijarh Pavle

Član
Učlanjen(a)
11.09.2009
Poruka
3
Amfilohije ce sigurno biti izabran zbog iskustva i jer je bio blizak priatelj Pavlu,ali ima jedan episkop koj je po meni dobar samo sam mu zaboravio ime.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Amfilohije ce sigurno biti izabran zbog iskustva i jer je bio blizak priatelj Pavlu,ali ima jedan episkop koj je po meni dobar samo sam mu zaboravio ime.

I ja mislim da će Amfilohije biti odnosno odavno je bio izabran da zameni pokojnig patrijarha.

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
a ja ipak mislim da amfilohije nije pravi " covek " za poglavara srpke crkve. neznam, ali mislim da ima " boljih i jacih ljudi " u vrhu sinoda koji bi mogli da budu na vrhu spc...

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020

Izgleda da ti nije poznato kako se bira novi patrijarh. Ne po iskustvu ili bliskosti sa prethodnim. Amfilohije, Irinej i Atanasije su duhovna čeda Patrijarha Pavla, ali imaju prava da budu izabrani i svi ostali episkopi koji imaju bar 5 godina episkopskog staža. Bogu hvala pa je tako, jer bi bilo jako loše da bude onaj ko je trenutni čuvar trona. Znam ga i lično, i znam odlično o čemu pričam, a nije za javnost. On to mesto ne zaslužuje. Više puta se u životu, prema bližnjima, poneo kao nečovek.
Na sreću, narednog patrijarha, kao i sve dosadašnje, biraće sam Bog.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Građani neprekidno dolaze da odaju poštu patrijarhu

Prvi dan žalosti

saborna-x.jpg

Pred posmrtnim ostacima partijarha Pavla u Sabornoj crkvi u Beogradu građani odaju poslednju poštu poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), a pred otvorenim kovčegom neprekidno se služe molitve.

Poslednju počast patrijarhu odaju i mnogobrojni građani, koji strpljivo i u miru čekaju u redu ispred Saborne crkve, a u dvorištu hrama okupljeni pale sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve. Kolona poštovalaca pokojnog patrijarha se proteže od ulaza u Sabornu crkvu ulicom Kralja Petra do Graničke ulice. Na ulazu u Sabornu crkvu, u kojoj crkveni velikodostojnici služe molitvu pred otvorenim kovčegom sa telom patrijarha, otvorene su dve knjige žalosti u koje se građani upisuju.
Posmrtni ostaci patrijarha Pavla juče su u 15.15 doneti ispred oltara Saborne crkve i od tada građani neprekidno dolaze, pale sveće i odaju poštu. U crkvama i manastirima širom Srbije služe se molitve, održavaju liturgije i pale sveće povodom smrti poglavara SPC, a Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost do četvrtka, 19. novembra.
Patrijarh srpski Pavle umro je juče u snu u 10.45 u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se lečio od novembra 2007. godine. On će biti sahranjen u manastiru Rakovica u četvrtak, 19. novembra, a saučešće povodom njegove smrti izrazili su državni zvaničnici, predstavnici stranaka i verskih zajednica. Najviši državni zvaničnici odali su juče poštu patrijarhu u Sabornoj crkvi.
Na Patrijaršiji je istaknut crni barjak, a crkvena zvona se oglašavaju na svakih 15 minuta pre punog sata od trenutka smrti poglavara SPC.
Ustav SPC predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, koji obaveštava episkope, sveštenstvo, narod i drzavnu vlast da se "predstavio Bogu" srpski patrijarh.
Nakon toga se proglašava crkvena četrdesetodnevna žalost i, kako je naveo verski analitičar Živica Tucić, posle pomena koji se služi na četrdeseti dan, može da se izabere novi patrijarh.

Sahrana u četvrtak u 13 časova na groblju manastira Rakovica
Njegova svetost patrijarh srpski Pavle biće sahranjen u četvrtak, 19. novembra, u 13 sati, na groblju manastira Rakovica, saopštio je danas episkop bački Irinej, posle sednice Odbora za sahranu srpskog patrijarha. Prema rečima episkopa Irineja, koji se novinarima obratio pred tronom svetog Save u Srpskoj patrijaršiji, prethodno će tog dana biti održana zaupokojena liturgija u Spomen-hramu Svetog Save, koja će početi u 7.30 sati. U nastavku liturgije, kako je rekao episkop Irinej, oko 11 sati biće služeno opelo patrijarhu Pavlu.
Oko 2.000 vernika organizovano će otputovati, vanrednim vozom, u Beograd da bi prisustvovali sahrani patrijarha Pavla, najavio je danas podgorički paroh Velibor Džomić.
Vanredni voz krenuće u sredu uveče u 22 sata iz Bara.

Poslanici odali poštu, na dan sahrane nema sednice
Minutom ćutanja poslanici republičkog parlamenta odali su danas, na početku sednice, poštu preminulom patrijarhu srpskom Pavlu,
Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je rekla da je smrt patrijarha Pavla nenadoknadiv gubitak za Srbiju i sve njene građane i obavestila poslanike da parlament u četvrtak, na dan sahrane srpskog patrijarha, neće zasedati.

Zukorlić uputio saučešće povodom smrti patrijarhaPredsednik Mešihata Islamske zajednice Muamer Zukorlić uputio je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Pavla.
"Ovo je nenadoknadiv gubitak za SPC jer je u pitanju čovek koji je potvrdio doslednost sopstvenoj duhovnosti i sklad između dela, reči i uverenja, što je retkost u savremenom svetu", navodi se telegramu saučešća.
Dalje se izražava uverenje da će SPC naći način da izabere novog poglavara koji će crkvu voditi u skladu sa interesima svih građana.

Dan žalosti i u RS
Zvaničnici Republike Srpske, predsednik Rajko Kuzmanović, srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović i premijer Milorad Dodik sa članovima kabineta vlade upalili su danas sveće za pokoj duše patrijarhu srpskom Pavlu. Nakon što su sveće upaljene u hramu hrista Spasitelja u Banjaluci, čije temelje je osveštao devedestih godina patrijarh Pavle, premijer Dodik je rekao da će u četvrtak, na dan sahrane patrijarha Pavla, biti dan žalosti u celoj Republici Srpskoj. Dodik je rekao da će u četvrtak biti i neradni dan kako bi oni koji žele mogli prisustvovati sahrani patrijarha srpskog Pavla i najavio je da će svi zvaničnici RS prisustvovati sahrani u Beogradu.

Autor: Beta - Tanjug

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Počela liturgija u Sabornoj crkvi

Sahrana patrijarha Pavla zakazana za 13 časova

Zvona na Sabornoj crkvi u Beogradu u 7.30 časova označila su početak zaupokojene liturgije povodom smrti patrijarha Pavla.

Liturgiju predvodi vaseljenski patrijarh Vartolomej, a prisutni su, uz veliki broj vernika, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i brojni državnici, visoke crkvene i verske delegacije iz zemlje i inostranstva. Plato ispred Patrijaršije i Saborne crkve, kao i okolne ulice, puni su građana koji u miru prate liturgiju.
Patrijarh Pavle biće sahranjen u 13 časova u manastiru Rakovica, pored crkve Svetog arhangela Mihaila. Povorka sa telom patrijarha trebalo bi oko devet časova da pođe iz Saborne crkve već utvrđenom trasom - ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, zatim preko Zelenog venca, Prizrenskom do Terazija, gde će se kolona na kratko zaustaviti kako bi se obavio pomen. Povorka će se dalje kretati Ulicom Kralja Milana do Slavije, pa do Bulevara oslobođenja i Krušedolske ulice, gde se iznosi kovčeg i prenosi do Hrama svetog Save.

Opelo na platou ispred Hrama svetog Save biće održano u 11 časova, a potom će se povorka uputiti ka manastiru Rakovica gde će patrijarh Pavle biti sahranjen. Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da će prilikom sahrane patrijarha srpskog Pavla, centralni i najvažniji događaj biti opelo na platou Svetosavskog hrama i da se tu završava praćenje sahrane za javnost i medije.
"Poslednji čin, spuštanje u grob patrijarha Pavla biće obavljeno skromno, u prisustvu vrlo malog broja ljudi i bez prisustva medija", rekao je vladika Grigorije.

Srpski patrijarh Pavle preminuo je u nedelju u 96. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Autor: Beta

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Sahranjen skromno, kako je i živeo

Patrijarha Pavla na večni počinak ispratilo blizu 700.000 ljudi

sahrana-v.jpg

Kada su se oko 12.30 u manastiru Svetih Arhangela u Rakovici oglasila crkvena zvona, svaki razgovor u dvorištu je prestao. Jedino su se mogli čuti uzdasi, a svi pogledi bili su upereni prema kapijama manastira gde se ubrzo pojavila povorka sa kovčegom patrijarha Pavla.

Skromno, kako je i proveo svoj život, patrijarh je sahranjen u 13.50 sati. Njegovo telo je položeno pored groba patrijarha Dimitrija u prisustvu crkvenih velikodostojnika, sestrinstva manastira, državnih zvaničnika i građana.
Vernici su u manastir počeli da dolaze još u ranim jutarnjim časovima, na liturgiju koju je služio vladika Teodosije. Nekoliko sati kasnije dvorište je ispunilo više od 1.000 ljudi, dok je još nekoliko hiljada ostalo ispred kapija. Tiho, bez žurbe, oni stariji zauzimali su mesta pored improvizovane ograde, postavljene nekoliko metara od grobnice. Mnogi od njih prešli su stotine kilometara da bi se oprostili od poglavara SPC, koji je preminuo u nedelju, 15. novembra, na Vojnomedicinskoj akademiji.
- Doputovala sam iz Vranja da se oprostim od velikog čoveka. Patrijarh je predstavljao oličenje dobrote i pravoslavlja, puno mi je srce što smo se kao narod dostojanstveno oprostili od njega - priča za „Blic” Marina Đukić.
Nešto posle 12 sati okupljeni vernici su po običaju upalili sveće koje su im podelile časne sestre i monasi. Pola sata kasnije, u portu manastira prvo su ušli crkveni velikodostojnici, a za njima predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, princ Aleksandar Karađorđević i nekadašnji predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Pomen su služili vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit Amfilohije uz sasluženje crkvenih velikodostojnika. Kada je hor zapevao „Spomen umrlih”, i vernici su zapevali, a mnogi od njih i zaplakali.
Govor na sahrani patrijarha Pavla održao je u ime ruskog patrijarha Kirila izaslanik Ruske crkve, mitropolit minski i slucki Filaret.
- Ceo pravoslavni svet saoseća sa Srpskom crkvom koja je ožalošćena zbog teškog gubitka patrijarha Pavla - hrabrog branioca svete vere i baštine srpskog naroda. Pre pola veka imenovan je za episkopa na, za Srbe svetoj zemlji Kosovu i Metohiji čije je tegobe nosio u svom srcu. Asketskim životom oličavao je najbolje osobine srpskog pravoslavnog monaštva i davao sve od sebe da bi pružio utehu u nevoljama - rekao je Filaret.
vaseljenski patrijarh na čelu povorke
Nekoliko sati ranije, tačno u 7.30, crkvena zvona označila su početak liturgije u Sabornoj crkvi. Na hiljade ljudi napunilo je sporedne ulice, Zeleni venac, Zidarsku, Pop Lukinu, Maršala Birjuzova. Ispred Saborne crkve parkiran beli džip, oko njega svečani vod Žandarmerije i Vojske. Dvadesetak momaka i devojaka obučenih u tradicionalne srpske nošnje iz svih krajeva dolaze ispred Patrijaršije.
Svi oni nemo stoje. Iz Saborne crkve dopiru zvuci poslednje liturgije za upokojene posvećene molitvi za večno blaženstvo preminulog patrijarha. A onda je pojanje utihnulo.
Naslućuje se da će tiha povorka kroz Beograd uskoro krenuti. Zvona se ponovo oglašavaju, ali ovog puta ne staju. Njihov zvuk odzvanja u ušima i izaziva tugu.
Najpre patrijarhov praunuk izlazi noseći krst. Oči pune suza, gleda u zemlju. Posle njega izlaze sveštenici, episkopi, crkveni poglavari. Formiraju red. Vikarni arhijereji Atanasije, Porfirije, Jovan i Antonije iz Saborne crkve iznose kovčeg. Oni su ga i pratili celim putem do hrama Svetog Save. Patrijarhovu belu kamilavku nosi dečak u tradicionalnoj nošnji.
Odjednom se čuje plač. Žena prekriva lice i pada na kolena pred povorkom.
Automobil sa otvorenim kovčegom u 9.50 polako kreće. Povorku predvode vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit Amfilohije, čuvar trona patrijarha. Iza kovčega idu Dragan Đilas, Božidar Đelić, Bogoljub Šijaković, Diana Dragutinović, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Dejan Bodiroga, Srđan Đoković...
Hor počinje da peva „Svjati Bože”. Policija pušta kolone iz okolnih ulica da se sliju u Pop Lukinu.
- Zaplakala sam kad sam videla toliko ljudi. Jeza mi je prošla kroz telo kad je povorka krenula. Nikad više se na svetu neće roditi neko kao što je on bio. Slava mu - priča Radojka Špirić (45).
Koloni naroda nema kraja. Pop Lukina je potpuno ispunjena, povorka skreće ka Zelenom vencu, gde se priključuju građani iz okolnih ulica. Ide se korak po korak, sporo i tiho. Hodaju stotine hiljada ljudi, a vlada potpuni muk. Kao da nikog na ulici nema. Nikad više ljudi i veća tišina. Terase zgrada pored kojih kovčeg prolazi pune su naroda.
špalir počasne garde
Stotine hiljada ljudi popunili su svaki pedalj Ulice kralja Milana. Čelo povorke je stiglo do Slavije. Prema procenama MUP Srbije, patrijarha je juče ispratilo između 600.000 i 700.000 ljudi.
- Nismo mogli da uđemo u Sabornu crkvu, jer nam je kasnio autobus. Iz Pljevalja smo došli i idemo do hrama da odamo poslednju poštu velikom čoveku, duhovniku, našem patrijarhu - priča bračni par Uzunović.
Kod Krušedolske ulice povorka staje. Arhijereji dižu kovčeg sa automobila i nose ga prema Svetosavskom platou. Tišina je takva da se može čuti korak arhijereja po crvenom tepihu…
U 10.50 časova kovčeg sa telom patrijarha Pavla prošao je kroz špalir počasne garde Vojske Srbije, a zatim je pred ulazom u hram Svetog Save postavljen na postolje. Sa desne strane hrama poštu upokojenom patrijarhu odao je predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i kompletan državni vrh, dok su sa leve strane stajali crkveni velikodostojnici, pripadnici pravoslavnih crkava i Katoličke crkve, ostalih hrišćanskih zajednica i crkava i Islamske zajednice Srbije. Na ulazu u Svetosavski hram stajao je crkveni hor.
Arhijerejsko opelo počelo je tačno u 11 sati, trajalo je punih sat i po. U čitanju molitvi i jevanđelja smenjivali su se patrijarh vaseljenski Vartolomej, mitropolit Amfilohije sa episkopima ostalih crkava. Opelo je patrijarhu služeno na pet jezika. Svaki iz sveta pristigli arhijerej služio je na svom jeziku. A vladika ruske zagranične crkve Marko, u čast patrijarha služio je ne na svom već na srpskom jeziku.
U poglavaru SPC patrijarh Vartolomej video je dostojnog naslednika Svetog Save. On je rekao da „upokojeni srpski patrijarh nije bio prvojerarh obične mere, jer su njegov lik i prisustvo zračili svetošću i pravednošću, dok je njegov etos bio čvrst kao dijamant”.
- Patrijarh Pavle bio je bogoslov širokog znanja, samilostan, pomirljiv čovek otvorenih horizonata, koji je osećao dodir sa savremenom stvarnošću. Narode srpski, počni da ridaš, da gorko naričeš i uzdišeš i izražavaj tugu svoju po zasluzi njegovoj. Nažalost, nije imao sreće da doživi srećan završetak raskola Crkve sa sedištem u Skoplju, uprkos njegovim nastojanjima da se to dogodi. Ali uvereni smo da će upravo to biti prvi predmet njegovih molitvi pred Svevišnjim - rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je patrijarh Pavle, „sveti starac”, probudio skrivenu dobrotu, čovekoljublje, bogoljublje i bratoljublje u ljudima koji su ga ovih dana na odru prepoznali kao svog najrođenijeg.
- Nije nimalo slučajno da se ovaj skromni i tihi čovek preobrazio u svetlost i postao svetiljka koja na gori stoji. Svedoci ste svi vi sabrani oko njegovog odra. On nikome ne sudi, samo rasuđuje, poštujući slobodu svakoga, ne povlađuje ni svojim, ni tuđim strastima i samovolji. Nikome nije na teretu i sve što je imao davao je drugome na prirodan i nenametljiv način, ništa za sebe ne tražeći - rekao je mitropolit Amfilohije.
tužni i ponosni
Osim sveštenstva i državnog vrha, od patrijarha se oprostilo i više stotina hiljada ljudi koji su u Beograd došli iz raznih krajeva Srbije, sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i Crne Gore.
Na plato ispred hrama Svetog Save u 11 sati gotovo da nije mogla stati ni šibica. Od patrijarha su se opraštali sa krovova zgrada, terasa, a kako više nije bilo mesta ispred hrama, stajali su i u susednim ulicama. Sa Kosova i Metohije došle su stotine građana. Kako kaže Zlatko Delić, koji je doputovao iz Gnjilana, neki su stigli autobusima, a neki su se snalazili kako su znali.
- Ne znam da li će Srbija više imati takvog čoveka. Pa, on je svetac. Osećam golemu tugu zbog njegove smrti. Nije mi bilo teško da pređem stotine kilometara da bih se oprostio od njega - priča Zlatko.
Otac Delivoje Rajak sa Čukarice kaže da slika ispraćaja patrijarha govori šta je on učinio za srpski narod.
- Istovremeno sam tužan jer patrijarh Pavle više nije među nama, ali sam i srećan. Ponosan sam jer ćemo imati jednog molitvenika pred Bogom. Njegova duša biće pred prestolom Božjim, mirisaće i nikad neće prestati. I on će se u nebesima moliti za naš narod - priča otac Delivoje Rajak.

Ko je ispratio patrijarha Pavla
Crkveni velikodostojnici:
-vaseljenski patrijarh Vartolomej
-patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo
-arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios
-mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor
-mitropolit minski i slucki Filaret
-mitropolit Jerusalimske patrijaršije Isahije
-mitropolit Aleksandrijske patrijaršije Petar
-mitropolit Gruzijske patrijaršije Gerasim
-mitropolit Atinske arhiepiskopije Elasonosa Vasilije
-mitropolit Kiparske arhiepiskopije Pafosa Georgije
-kardinal Anđelo Sodano, predstavnik Vatikana
-nadbiskup Stanislav Hočevar
-muftija Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić
Državnici:
-predsednik Srbije Boris Tadić
-premijer Mirko Cvetković sa članovima Vlade
-predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i poslanici iz svih parlamentarnih stranaka
-predsednik Crne Gore Filip Vujanović
-predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
-zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas
-premijer Republike Srpske Milorad Dodik
-predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić

Poslednji poglavar SPC koji je sahranjen po sopstvenoj želji
Srpski patrijarsi će u budućnosti biti sahranjivani u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, nakon što ona bude završena, a do sada su mogli birati mesto na kome će počivati njihovi zemni ostaci. Patrijarh srpski Pavle je tako, u skladu sa sopstvenom željom, sahranjen u porti manastira Svetih Arhangela u Rakovici, a njegovo telo je položeno pored groba patrijarha Dimitrija koji je na manstirskom groblju u Rakovici sahranjen takođe po sopstvenoj želji 1930. godine. Njegov naslednik Varnava (Rosić), koji je na tronu SPC bio do 1937. godine, sahranjen je u malom hramu Svetog Save u Beogradu. Njegova svetost Gavrilo (Dožić), patrijarh srpski od 1938. do 1950, sahranjen je u beogradskoj Sabornoj crkvi između kneževa Miloša i Mihaila Obrenovića, dok je njegov naslednik, patrijarh Vikentije (Prodanov), 1958. godine sahranjen u grobnici mitropolita Mihajla, takođe u Sabornoj crkvi. Patrijarh German (Đorić), koga je na tronu Svetog Save 1990. godine nasledio patrijarh Pavle (Stojčević), počiva u hramu Svetog Marka u Beogradu.

Tanjug

Natrag