Prehlada i grip

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kad kašalj ne prestaje

Net.hr 25.10.2009 11:27



Kronični kašalj iscrpljuje, a zabrinuti se treba čim traje dulje od 8 tjedana. Tri glavna razloga uzrokuju više od 90 posto slučajeva. No moguće je da kašljete i zbog...

Kronični je kašalj ujedno i jedan od najčešćih prezentirajućih simptoma u ordinacijama opće prakse, a liječnicima često predstavlja problem u dijagnostici i terapiji.
Pacijent je upravo zbog kašlja nervozan, iscrpljen, ne spava, smeta bračnom partneru i suradnicima na poslu...

Uzroci kroničnog kašlja:

Uzroci kroničnog kašlja su brojni, mogu obuhvaćati strukture od nosa/ždrijela sve do najmanjih bronha. Uzroci kao pušenje i ACE inhibitori (lijekovi za tlak: Irumed, Iruzid, Tritace, Piramil isl.) su očigledni nakon uzimanja anamneze i lako se daju riješiti.

Tri najčešća uzroka kašlja ( 92-100% slučajeva):

1. Sindrom gornjih dišnih puteva ili kako se ranije nazivalo: postnazalni drip
2. Astma
3. GERB: gastroezofagealna refluksna bolest

Čevtrti uzročnik, neasmatični bronhitis sa eozinofilijom se također mora uzeti u obzir jer je relativno učestala pojava i lako se liječi.

Kliničar koji se fokusira na ova tri problema uglavnom uspješno izliječi kronični kašalj i time pomoći pacijentu.

1. Sindrom gornjih dišnih puteva:

Ovo je novi koncept i odnosi se uglavnom na problem postnazalnog dripa : sluz koja se cijedi niz ždrijelo i inače, može , u slučajevima upale, alergije ili viroze izazvati iritaciju i podražiti receptore za kašalj. U 87 % pacijenata je sindrom gornjih dišnih puteva uzrok kroničnog kašlja.
U ovu se grupu ubraja i:

Alergijski rinitis
Vazomotorni rinitis
Nealergijski rinitis s eozinofilijom (NARES)
Bakterijski sinusitis
Medikamentozni rinitis
Rinitis kao posljedica deformacije septuma nosa
Rinitis zbog izlaganja kemikalijama

Klinički pregled kod ovih je pacijenata uglavnom uredan, osim što se može u ždrijelu primijetiti sluz i otok.
Vrijedi u svakom slučaju pokušati terapiju antihistaminicima i dekongestivima nekoliko tjedana i vidjeti hoće li se kašalj povući.

Povremeno se nakon respiratornog infekta javi kašalj koji perzistira jer bronhi postanu hiperreaktivni: ovaj se tip astme naziva još i sindrom hiperreaktivnih bronha /dišnih puteva.

2. Astma

Kod astme je prisutna opstrukcija (začepljenje) te pojačana osjetljivost dišnih puteva koja dovodi do zaduhe, zviždanja u prsištu, kašlja. SVI ASMATIČARI KAŠLJU!
Postoji i subkategorija astme kod koje je prisutan SAMO kašalj bez pratećih simptoma zaduhe i zviždanja. U odrasle je populacije astma česti uzrok kroničnog kašlja a kod djece i NAJČEŠĆI uzrok.

3. GERB: gastroesofagelana refluksna bolest

Dva su mehanizma odgovorna za kašalj kod osoba sa GERB-om:

3.1) kako se kiselina iz želuca vraća u jednjak, stimulira receptore za kašalj preko živca koji se zove vagus.
3.2) Aspiracija (udisanje) mikročestica hrane iz jednjaka u pluća i bronhe, uzrokujući tako refleksni kašalj.

Postoji i fenomen «tihog GERB-a» odnosno refluksa kiseline iz želuca u ždrijelo, izazivajući kronični nadražaj i kašalj ali BEZ SIMPTOMA žgaravice i kiseline.
Stručnjaci u svijetu smatraju da je «tihi GERB» u 75 % slučajeva uzročnik kroničnog kašlja. Preporuča se, u tim slučajevima emprijska terapija refluksa uz striktno pridržavanje režima prehrane!

4. Eosinofilni/neastmatični bronhitis:

je uzrok kroničnog kašlja u 13-33% slučajeva. Bronhi su ispunjeni eozinofilima (vrstom leukocita) ali nema tipičnih opstruktivnih smetnji kao u astmatičara. Ova vrsta bronhitisa se izvrsno liječi inhaliranim kortikosterosteroidima (Flixotide i sl)

5. Ostali uzroci:

u 5-10 % slučajeva kašalj je posljedica: tumora bronha, kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), stranog tijels u dišnim putevima, insuficijencije srca, sarkoidoze, hripavca, tuberkuloze.

6. Psihogeni kašalj

Pretrage i dijagnoza:

Sasvim je prihvatljivo pokušati empirijsku terapiju za kašalj , imajuću u vidu najčešća 3 uzroka , kako bismo izbjegli skupe, dugotrajne i invazivne pretrage.
Za postnazalni drip i sindrom gornjih dišnih puteva popkuša se kombinacija antihistaminika i nazalnog spreja (npr Claritin, Telfast, Clarinase, Aerius + Flixonase, Nasnonex).

Oralni kortikosterodi se mogu prepisati u terapiji astme: Flixotide, Pumicort, Tafen, Alvesco u kombinaciji sa bronhodilatatorima (Ventolin).

Za GERB se terapija može pokušati s blokatorima histamina,a može , se , uz preporuke o načinu života i prehrane propisati jedan od blokatora protonske crpke u trajanju od 6-8 tjedana.

U slučaju da tegobe ustraju unatoč terapiji preporuča se svakako daljnja obrada:

Rtg srca/pluća
Spirometrija /plućne funkcije
CT toraksa (kompjuterizirana tomografija pluća)
Gastroskopija
Pregled kod ORL i nazalna endoskopija
Bronhoskopija: tanka se cijev spusti u bronhe kako bi se utvrdilo postoji li začepljenje ili upala

Bitni je naglasiti da ja kašalj SIMPTOM bolesti a ne bolest za sebe te zbog toga potrebno utvrditi UZROK, što nije uvijek jednostavno.
Kako bi se UBLAŽIO kašalj može se pokušati sljedeće: piti puno tekućine, posebno topli čaj s medom, razni sirupi protiv kašlja.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mitovi oko prehlade – šta je istina, a šta laž?

Budi.in 22.02.2010 15:15



Kada su prehlade u pitanju pravi smo stručnjaci. Prebolimo barem jednu tokom zime. Upravo zbog raširenosti prehlade kruže i brojni mitovi vezani za kašljanje i kijanje. Neke se od njih šire poput samih virusa. Šta je istina, a šta laž?

„Uhvatila sam virus u zrakoplovu putem klima uređaja“
Moderni klima uređaji u zrakoplovima posjeduju filtere koji onemogućuju širenje virusa na taj način. No, zbog načina razmjene zraka u avionu često zna biti hladno. Ako putujete tijekom zime obavezno odjenite debeli džemper. I pijte dosta tekućine jer klima uređaj isušuje našu sluznicu. U takvom stanju lakše je napadaju virusi prehlade.

„Virusi prehlade postaju su agresivniji“
Nisu naši neprijatelji postali jači, nego smo mi postali slabiji. Lošije jedemo, manje se krećemo, boravimo u zatvorenim grijanim prostorima zbog čega je naš organizam slabiji i reagira na svaku prehladu koja hara gradom.

„Prehlade kod mene nemaju nikakve šanse, cijelu godinu uzimam prirodne biljne preparate kako bi ojačala svojim imunitet“
Ako konzumirate proizvode od echinacee ili afričke Geranie uistinu možete pojačati svoj imunitet. No, samo ako ste već prehlađeni. Liječnici savjetuju da se ova sredstva ne uzimaju trajno. Posegnite za zdravom prehranom, to je najbolji i najprirodniji način podizanja imuniteta.

„Ako ne stavim ruku ispred usta i nosa dok kišem, zarazit ću druge“
Virusi iz nosa i usta mogu doslovce letjeti oko pet metara. I ako stavite ruku uvijek se pronađe pokoji koji će vješto izbjeći vašu barijeru. Najbolje je da kišete u papirnatu maramicu.

„Kada je vrijeme hladno lakše se prehladimo“
Kod niskih temperatura zbog sužavanja dišnih putova naše imunološke stanice ne mogu tako brzo stići na mjesto „zločina“ i zbog toga se pojačava mogućnost veće zaraze.

„Danas temperatura ispod ništice, sutra već 10 stupnjeva više – lako se razboljeti“
Više je problem zaraze ovdje praktične prirode. Krivo se odjenemo – vani je toplo, a mi pod utjecajem jučerašnjeg dana odijevamo toplu odjeću. No, bude nam brzo vruće i znojni skidamo džemper. Upravo u tom trenutku se povećava mogućnost zaraze.

„Ako unosim dovoljno vitamina C ne mogu se razboljeti“
Koliko god optimalno vitamina C unosite uvijek postoji mogućnost zaraze. No, razlika je u tome što će se vaš organizam kraće i lakše boriti s prehladom.

„Ako zimi spavam pored otvorenog prozora bit ću manje bolesna“
Ledena soba neće povećati vaš imunološki sustav. Liječnici se slažu da je zdravije spavati u hladnijoj sobi, no sve ispod 18 stupnjeva predstavlja stres vašem tijelu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prehlada i kašalj - alternativne metode lečenja kod dece

Krstarica 08.09.2010 16:37



S obzirom na to da lekovi koji se kupuju bez recepta u određenoj meri izazivaju sumnju, mnogi se roditelji danas u sve većoj meri opredeljuju za alternativne lekove i alternativne pristupe lečenju.

Mnogi su zainteresovani za alternativno lečenje kada su u pitanju lečenje kašlja, prehlada i prateći simptomi. Ono što je jako bitno znati jeste da alternativni lekovi, kao i oni kućni, ne poseduju, nažalost, toliku snagu da oteraju prehladu ili grip tako brzo. I grip i prehlada najčešće moraju da traju minimum 7 do 10 dana.
Ono u čemu je alternativna medicina najbolja jeste pružanje olakšanja i ubrzavanje čitavog procesa ozdravljenja. Među najčešćim preporukama lekara kada je reč o alternativnim pristupima lečenju prehlade i gripa kod dece jeste unošenje dosta tečnosti, spuštanje temperature kako bi se dete osećalo ugodno što je duže moguće i redovno pražnjenje nosa, čime ćete, pogotovo bebama, u neverovatnoj meri olakšati ishranu.

Tečnost

Uvek se potrudite da vaše dete pije što više tečnosti i na taj način izbegne dehidriranje. Najbolji način da naviknete dete na tečnost jeste da mu dajete da pije omiljeni napitak. Kada su bebe u pitanju, najpreporučljivija tečnost jeste mleko ili zamena za mleko, pogotovo kada je reč o bebama mlađim od šest meseci.
Još jedan jako koristan lek jeste oralni elektrolitski rastvor, sačinjen specijalno za tek rođene bebe. Imajući u vidu bebe mlađe od 6 godina, znajte da davanje obične vode nikako nije preporučljivo. Njihovi bubrezi još uvek nisu u stanju da adekvatno svare vodu, usled čega može doći do nastanka neravnoteže u nivou elektrolita u telu. S druge strane, kada je reč o deci starijoj od 12 meseci, možete pokušati sa vodom razblaženim sokom i mlekom.

Groznica

Ako je u pitanju prehlada, kašalj i groznica kod bebe koja je mlađa od 3 meseca, bez ikakvog oklevanja posetite najpre lekara. Za bebe starosti od 3 do 6 meseci konsultujte pre svega lekara o potencijalnoj upotrebi leka i o njegovoj odgovarajućoj dozi. Kako biste izbegli pogreške pri doziranju, najbolje je koristiti mericu ili kašičicu koja se dobija uz sam lek. Pre davanja leka, konsultujte vašeg lekara.
Važno je znati da kod dece aspirin treba izbegavati jer može uticati na povećanje rizika od pojave Rejevog sindroma – ozbiljne bolesti koja uništava jetru i mozak.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Razlike između prehlade i gripa

24. 11. 2010. 08:00h| Vestionline


Razlike između prehlade i gripa


Oko nas postoji stotine različitih vrsta virusa i možete da se prehladite i usred najtoplijeg leta, dok je grip vrlo redak pre novembra i posle februara.

7993_kijanje_if.jpg


Kako razlikovati običnu prehladu i grip je česta nedoumica. I grip i prehlada su česte infekcije gornjih respiratornih puteva, nosa, grla, ušiju i sinusa, podseća dr Triša Maknair za BBC. I jednu i drugu uzrokuju virusi, prenosivi u sitnim kapima i kontaktom rukama. Oko nas su stotine različitih tipova virusa od kojih možemo da se prehladimo.


Virus gripa stalno menja strukturu, pa se svake sezone pojavljuje nova vrsta. Na prehladu i grip praktično niko nije imun. Glavna sezona razbolevanja su zimski meseci, ne samo zbog hladnog vremena, nego i zbog centralnog grejanja koje isušuje sluzokožu nosa. A ona je, kad je normalno vlažna, snažna obrana od virusa.

8001_sick-in-bed_if.jpg


Prehlada
može da se dobije u bilo koje doba godine, dok se grip retko javlja pre novembra i posle februara. Grip mnogo češće nego prehladu prate visoke temperature, od 39 i više stepeni, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, gubitak apetita, kašalj, i ponekad začepljeni nos i bolno grlo.


Tegobe prouzrokovane gripom mogu da traju nedelju dana i više, s tim da je moguća komplikacija upala pluća. Većina prehlada ne traje dugo, a lekovi na bazi cinka mogu da pomgnu da prođe i brže. Od uzimanja antibiotika nema koristi.

Grip i prehlada se slično leče. Nužno je da se puno odmarate, uzimate lekove za snižavanje telesne temperature i mnogo tečnosti. Snižavanju temperature pomaže i rashlađivanje prostorije. Postoje i antivirusni lekovi, ali oni se uglavnom daju samo onima sa visokim rizikom od komplikacija gripa.


 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Prehlada znak dobrog imuniteta

Zablude o virusima


Prehlada znak dobrog imuniteta




Izvor: Blic CDC/MA | 05. 12. 2010.

Do sada se smatralo da je prehlada znak slabosti imunološkog sistema, ali prema najnovijim istraživanjima nedavno objavljenim u knjizi „Apćiha!“ koje je sakupila američka novinarka specijalizovana za oblast nauke Dženifer Akerman teška prehlada zapravo predstavlja dokaz o izuzetno jakom imunitetu.
96946_zdravljeshutterstock249068_f.jpg


Naučnici su dugo verovali da virusi prehlade koji prodiru u telo – slično kao i izazivači gripa – bukvalno razaraju ljudske ćelije i time uzrokuju čitav arsenal tegoba. Ispostavilo se, međutim, da se izazivači infekcije disajnih puteva samo spajaju sa ljudskim ćelijama, stvarajući lažan utisak da su korisni. „Invazija“ se odvija potpuno mirno, a tek nakon toga telo daje znak za uzbunu i počinje žestoko da se brani. Bolovi u grlu i pritisak u čelu siguran su znak da vam je imunitet dobar i da radi maksimalnim kapacitetima.

- Zvuči paradoksalno, ali izgleda da od prehlade manje pate osobe sa slabim imunitetom - tvrdi virolog Džek Gvoltni sa Univerziteta Virdžinija.


Najnovija saznanja bacaju novo svetlo i na preparate i namirnice koje obolelom garantuju bolji imunitet.


- Poslednje što treba da učinimo jeste da dodatno jačamo odbrambene snage organizma jer se na taj način verovatno blokira stvaranje antitela - upozorava Akerm*anova u svojoj knjizi.


Organizam se, naime, beskompromisno bori protiv svojih protivnika. Virus koji je jednom izbačen, više nikada neće prodreti u organizam – o tome brinu antitela koja svaki sledeći put odmah blokiraju izazivača. Nevolja je, međutim, u tome što čoveka može da napadne više od 200 različitih virusa prehlade. Pri tom su ljudi stariji od 50 godina dvostruko ređe žrtve ove infekcije nego tinejdžeri jer su tokom godina stvorili antitela protiv više izazivača.


Ne izaziva je hladnoća

Propratni simptomi ove relativno bezopasne bolesti podjednako iritiraju sve starosne kategorije. Mnogi bezuspešno pokušavaju da izduvaju nos kako bi otpušili kanale, ali ono što blokira nozdrve nije sluz, već otečeni krvni sudovi, koji od silnog duvanja mogu i da puknu.


Autorka knjige otkriva i da mnogi ljudi zapravo još ne znaju na koji način dolazi do infekcije. Imunolozi su odavno pobili predrasudu da prehladu izazivaju hladnoća i vlažnost. U različitim studijama ispitanici su gole noge držali u ledenoj vodi i smrzavali se napolju u vlažnoj odeći. Stručnjaci smatraju da opasnost ne vreba napolju, već u zatvorenim prostorijama, gde izazivači imaju dovoljno mesta da se šire.


Ne prenosi se poljupcem


Naučnici postepeno rešavaju i zagonetku u vezi s načinom na koji virusi prehlade prodiru u telo. Dugo je preovladavalo uverenje da se oni prenose kijanjem, ali sada se zna da se izazivači pre svega zadržavaju na šakama, tastaturi ili kvakama, gde mogu da prežive satima.


Suprotno uvreženom mišljenju, takozvani rinovirusi ni u kom slučaju ne ulaze u organizam kroz usta, već preko očiju i nosa. Zbog toga zdrava osoba bez straha može da ljubi partnera u usta, pa čak i da pije kafu iz iste šolje kao i on.


Mnogo opasnije po zdravlje je rukovanje ili čak samo dodirivanje kvake zaražene virusima. Naučnici danas veoma precizno mogu da kažu gde vreba najveća opasnost: na naslonima za ruke u vozu, u kantama za smeće u vozilima javnog prevoza, na tegovima u teretani… Daska za WC je sto puta čistija od pisaćeg stola, na novčanicama rinovirusi mogu da prežive nedeljama.


Potencijalni izvor opasnosti je i dugme za aktiviranje faks-aparata, a u hotelskim sobama, koje na prvi pogled deluju čisto, danima se zadržavaju virusi prethodnih stanara – na primer na daljinskom upravljaču televizora ili prekidaču za svetlo. Naročito je opasna navika da se svaki čas pipamo po licu i trljamo oči.


Akermanova se u svojoj knjizi takođe bavi pitanjem šta može da se preduzme protiv prehlade. Potraga za vakcinom će verovatno ostati uzaludna, jer kakvo to sredstvo može da pokrije „asortiman“ od 200 virusa? Stručnjaci preporučuju domaći lek: pileću čorbu, čije je blagotvorno dejstvo u slučaju prehlade dokazano u više studija.


Put virusa

- Većina virusa prehlade u organizam dospeva preko nosa i očiju, a ne kroz usta. Čovek se u roku od jednog sata oko 16 puta uhvati za nos ili protrlja oči.
- Kod većine virusa ljubljenje nije problem, ali rukovanje veoma pogoduje širenju zaraze.
- Opasnost od infekcije je veća u zatvorenim prostorijama nego napolju, na hladnoći.
- Virusi vrebaju na predmetima, ali retko dospevaju u organizam preko šoljice prehlađenog.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Šta taj uporni kašalj zaista znači?

Postoje različite vrste kašlja: suvi, bolni, hronični... Često znamo da ga zanemarujemo. Vreme je da konačno posvetite ozbiljnu pažnju kašlju kako kasnije ne biste imali većih i ozbiljnijih problema.


2eutlac.jpg


Ljudi su skloni tome da zanemaruju kašalj. To baš i nije pametna ideja s obzirom da neki može da ukaže i na određenu bolest. Pročitajte koje sve vrste kašlja postoje, šta ih uzrokuje i kako ih lečiti.

Hronični, suvi kašalj

Neke ljude muči dosadni suvi kašalj koji stalno dolazi i odlazi, ali nikada u potpunosti ne nestaje. Takav kašalj najčešće se javlja tokom dana, napadi mogu da traju i po deset minuta. U ekstremnim slučajevima hronični suvi kašalj može da izazove i inkontinenciju. Takav kašalj čak i doktori ponekad smatraju neobjašnjivim, ali nedavno je otkriveno da je reč o povećanoj osetljivosti gornjih disajnih puteva na gasove koji dolaze iz želuca. Kod takvih slučajeva prvu pomoć pružaju pastile za grlo, ali ako je problem dugotrajniji, svakako posetite doktora.

Hronični, iritantni kašalj

Iako ovaj kašalj ne proizvodi sluz, odnosno iskašljavanje, osoba može da ima osećaj kao da se sluz javlja na unutrašnjoj strani grla i da kašlje unutar tela, a ne van. Ponekad, takođe, može da se oseća kao da ima kvržicu u grlu. To je poznato i kao post-nosno kapanje, a uzrokuje oko sedam posto kašlja. Kada sluz postane gusta ili ako je ima mnogo - obično zbog alergije ili zaraze poput prehlade – javlja se refleks kašlja u kojem sluz kaplje niz grlo. Takvo stanje može uspešno da se leči, a ako vas muči iritantni kašalj, svakako se posavetujte s doktorom oko terapije.

Suvi kašalj i teško disanje

Ovaj kašalj može biti ppopraćen teškim disanjem, ali nema sluzi. Najčešće se događa noću i povremeno tokom dana. Ovaj kašalj se obično javlja nakon ozbiljnije prehlade ili drugih respiratornih infekcija i može da bude uzrokovan povećanom osetljivošću disajnih puteva. Takav kašalj traje kraće vreme i najčešće prestane sam od sebe, ali ako se to ne dogodi, posetite lekara koji će vas uputiti na pravu terapiju.

Suvi kašalj s grčevima

Napad ovog kašlja počinje kao škakljanje na zadnjem delu grla, a u nekim slučajevima može da dovede i do povraćanja. Takvu vrstu kašlja mogu prouzrokovati određeni lekovi, posebno oni koje pacijenti uzimaju za visoki krvni pritisak. Naime, određene supstance u lekovima narušavaju neke prirodne hemijske procese, zbog čega nervni završeci u plućima postaju znatno osetljiviji na iritaciju. Za lečenje takvog kašlja ponekad se daju i drugi lekovi za visoki krvni pritisak, ali o tome i svim detaljima kašlja trebalo bi se posavetovati sa lekarom.

Bolno kašljucanje

Konstantni kašalj koji je posebno izražen u jutarnjim satima može biti vrlo bolan. U nekim slučajevima može doći i do iskašljavanja zeleno-žute sluzi koja izgleda zapravo poput one iz nosa u vreme najteže prehlade. Uz sve to, može se javiti i bol u grudnom košu, upala grla, teško disanje i zapušen nos. Takav kašalj najčešće uzrokuje akutni bronhitis, infekcija bronha koja ih čini nadraženim i upaljenim. Uglavnom se javlja nakon infekcija disajnih organa. Akutni bronhitis najčešće uzrokuju virusi, ali u pet do 10 posto slučajeva nastaje zbog bakterija. Najbolji lek za takav kašalj je ležanje u krevetu i mnogo tečnosti, ali o svim drugim načinima lečenja najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Kašalj kao čišćenje grla

Tokom ovakvog kašlja imate osećaj da vam se u grlu nalazi kvržica, a u ustima se može javiti gorak ukus. Takav kašalj može da pokrene razgovor, smeh, pevanje ili suva hrana. Kašalj se uglavnom javlja noću, ali i tokom dana. Najverovatniji uzrok je želudačna kiselina koja ide do jednjaka. S obzirom da je sluznica jednjaka izrazito osetljiva, to dovodi do upale, koja potom izaziva napad kašlja. Pomoć za ovaj problem potražite kod lekara jer kućni lekovi znaju da izazovu više štete nego koristi.

Suvi kašalj uz "sviranje pluća"

Kašalj se uglavnom češće javlja u toku noći, a javlja se i kao prva jutarnja potreba. Često ga prati zvuk koji mnogi opisuju kao "sviranje pluća". Glavni krivac je najverovatnije astma. Deset posto obolelih od astme nije svesno da je imaju. Kada neko sa astmom dolazi u kontakt s nečim što nadražuje disajne puteve dolazi do takvog kašlja. Nije poznato zašto se kašalj pogoršava noću ili u jutarnjim satima. Inhalator može da bude od pomoći, ali najbolje je da se za rešenje problema posavetujete s lekarom.

Bolni kašalj koji ostavlja bez vazduha

To je uporni kašalj uz otežano disanje. Ostali simptomi mogu da uključuju iskašljavanje krvi, gubitak apetita, gubitak težine i tupu bol u području pluća kada kašljete ili duboko dišete. Kašalj je neumoljiv i događa se veći deo vremena. Jedan od mogućih uzroka kašlja je rak pluća. I drugi uzroci su vrlo ozbiljni pa se kod takvog kašlja što pre treba obratiti lekaru koji će vas onda uputiti na detaljnije analize.

Kašalj koji uzrokuje bol u grudima

To je kašalj koji sa sobom nosi i puno sluzi, kao i teško disanje, stezanje u grudima i teškoće pri disanju. Najgori je ujutra, ali i kad su hladni dani. Može da se pojavi zbog hronične opstruktivne bolesti pluća koja se obično javlja kao posledica pušenja. Međutim, kod 10 posto slučajeva pogađa i nepušače, i to zbog izloženosti prašini, zagađenom vazduhu, a može uticati i genetsko nasleđe. Nažalost, za hroničnu bolest pluća nema leka, ali se kašalj može olakšati, a najbolje savete kako to učiniti daće vam lekar.

Izvor: T Portal
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
So otpušava nos

[h=2]So otpušava nos[/h]Kapi za nos posle dužeg korišćenja mogu da oštete sluzokožu, pa možete sami da se da se izborite sa ovim problemom ako koristite so rastvorenu u prethodno prokuvanoj vodi

zp-nos_620x0.jpg

Zapušen nos i kijanje je česta pojava u hladnim danima

ZAPUŠEN nos i kijanje je česta pojava u hladnim danima, kapi za nos su trenutno delotvorne, ali ako se koriste duže od nekoliko dana ili se stavljaju često, mogu da nadraže i oštete sluzokožu.

Sa ovim problemom možete da se izborite i na sledeći način, 1/8 kašičice kuhinjske soli rastvorite u 2 dl mlake vode koju ne morate da prokuvate prethodno. Praznu flašicu kapi za nos napunite ovim rastvorom i stavljajte kap do dve u nos kada se zapuši. Ovo sredstvo je dobro za ispiranje nosa i kao preventiva od virusa.

V. Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Boli vas grlo? Izbegavajte ove namirnice

Boli vas grlo? Izbegavajte ove namirnice

240866.jpg

Upala grla je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u toku zime. Često je popraćena kašljem, a konzumiranjem biljnih čajeva, sirupa i određenih namirnica možete je izlečiti. No, postoji nekoliko namirnica koje morate izbjegavati.

Neke namirnice i napici mogu pogoršati upalu grla. Pogledajte koja:

1. Kisela hrana
Kiseli krastavci, agrumi i slične namirnice učiniće vaše grlo bolnijim. Čak i hrana pripremljena sa sirćetom je loša za grlo.

2. Začinjena hrana
Možda mislite da vam začinjena hrana može pomoći da se oslobodite prehlade i kašlja, no kozumiranjem ovakvih namirnica samo ćete pogoršati vaše stanje. Beli luk, čili, biber, muskatni oraščić i ostali začini štete grlu, pa ih zbog toga radije izbegavajte.

3. Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi takože mogu biti štetni za upaljeno grlo, stoga ih izbegavajte.

4. Suva hrana
Kada vas boli grlo, ne samo da je teško progutati suve namirnice, nego je to i bolno. Izbegavajte sveže voće, žitarice, orahe i keks.

5. Kofein
Šoljica vruće kafe će vam pružiti olakšanje, ali samo privremeno. Nakon nekog vremena vaše grlo će postati još bolnije. Dakle, izbegavajte pića s kofeinom kada imate upalu grla. Umesto šoljice tople kafe, pijte čaj od đumbira.

Izvor: Lepota i zdravlje




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodni lek protiv prehlade

Neprirodno visoke temperature za ovo doba godine, osim glavobolje i pospanosti, sa sobom su donele i brojne viruse popraćene upalom sinusa, kašljem i celokupnim padom imuniteta. Želite da na prirodan i zdrav način ojačate telo i pobedite prehladu i virus? Probajte sa jednostavnim receptom iz vaše kuhinje.

1.jpg

Sastojci:
- 6 limuna
- 1 veći čen belog luka
- 2 kašičice đumbira u prahu
- 2 kašičice meda
- 3 čašice soka od ananasa
- ¼ kašičice ljute papričice u prahu

Priprema:
1. U blender iscedite svih 6 limuna.
2. Dodajte sve ostale sastojke pa ih dobro izblendirajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost.
3. Sadržaj prelijte u staklenu posudu pa je ostavite u frižideru.
4. Svaki dan popijte četri šoljice napitka dok simptomi prehlade potpuno ne nestanu.

Izvor: Zadovoljna.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Topao čaj da ublaži kašalj

U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suvog nadražajnog kašlja, jer virus ošteti epitel disajnih puteva

1_zpsc4c0b5c3.jpg

KAŠALj je jedan od najčešćih problema koje pacijenti navode tokom posete lekaru. Međutim, mnogi ne znaju da je kašalj samo simptom, a da je uzrok neko drugo stanje ili oboljenje. Kašalj može biti posledica oslabljenog srca, alergije, pušenja. Uporan kašalj može biti posledica virusa i infekcija.

- U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suvog nadražajnog kašlja, jer virus ošteti epitel disajnih puteva, gde se nalaze i receptori za kašalj - objašnjava dr Vladimir Žugić, pulmolog, načelnik Službe za funkcionalnu dijagnostiku pluća Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Kašalj koji se tada javlja je odbrambeni i ne treba da se sprečava, jer on omogućava da se nagomilani virus i sekret koji se stvara izbace iz organizma.

Posle faze suvog, nadražajnog, iritirajućeg kašlja, nastupa faza produktivnog kašlja kada disajni putevi pokušavaju da razblaže koncentraciju virusa time što luče sekret, odbrambene ćelije hvataju te viruse i uništavaju ih.

- Ovaj kašalj treba stimulisati - kaže dr Žugić. - Najbolji način je da se uzima dovoljno tečnosti, dva do tri litra, a mogu da pomognu i sirupi koji sadrže biljne supstance koje razmekšavaju sekret. To nisu lekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje, eliminaciju sekreta. Bršljan je najbolji jer širi disajne puteve i omogućava da se sekret lakše izbaci.

1. MAJČINA DUŠICA
Sadrži obilje etarskog ulja i flavonoida i zato je pogodna za lečenje kašlja i bronhitisa. Za pripremu čaja preliti kašiku majčine dušice sa 200 ml ključale vode, poklopiti i posle pola sata procediti. Zasladiti medom i piti tri do četiri puta dnevno po jednu šoljau. Majčina dušica može da se koristi i za inhalacije, čime se poboljšava efekat u terapiji obolelih disajnih puteva.

Napomena: stručnjaci savetuju da čaj od ove biljke ne treba kuvati u otvorenoj posudi, jer sadrži lako isparive lekovite sastojke koji se kuvanjem u otvorenom sudu gube.

2. BELI SLEZ
Koren je najlekovitiji deo ove biljke. Sadrži mnogo skroba, sluz, pektin i saharozu. Koristi se protiv "suvog" kašlja i za ispiranje grla i nosa. Protiv suvog kašlja usitnjenih 10 g korena treba preliti sa 150 ml prokuvane i ohlađene vode. Posle dva sata procediti i piti gutljaj po gutljaj.

3. PODBEL
Lekovite osobine imaju cvetovi i listovi jer sadrže sluz, etarsko ulje, inulin i fitosterol. Koristi se da pospeši iskašljavanje, protiv kašlja uzrokovanog različitim nadražajima, za "omekšavanje" sluzi u bronhijama. Za pripremanje napitka protiv kašlja sa 200 ml ključale vode preliti 1-2 kašičice podbela i odmah poklopiti. Kad se prohladi, procediti i piti do tri šolje dnevno.

4. EUKALIPTUS
Za blaži kašalj pomešati po dve kapi esencijalnih ulja eukaliptusa i limuna, i dodati dve kašike meda. Kašičicu mešavine staviti u pola čaše tople vode i lagano piti u gutljajima.

5. CRNI LUK
Koristi se da uspori razmnožavanje bakterija, da dezinfikuje bronhije, protiv nagomilavanja sluzi u organima za disanje. Iseckati 2-3 glavice crnog luka i preliti medom da ogrezne. Poklopiti, a nakon pet sati promešati pa sirup procediti kroz gazu. Tokom dana uzimati svaka dva sata po kašičicu sirupa dok kašalj ne prođe.

6. POMORANDžA
Jednu pomorandžu dobro oprati i zajedno sa korom naseckati na sitne komadiće. Dodati dve kašike šećera i preliti sa 100 ml vode. Kuvati dok se ne zgusne (oko pola sata). Uzimati po jednu kašiku sirupa svaki put kada naiđe napad suvog kašlja.

7. BIBER
U lonče staviti deset zrna bibera, preliti vodom i kuvati dok voda ne uvri do polovine lončeta. Procediti. Kada se prohladi, dodati kašiku meda i piti u manjim gutljajima.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top