Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Još jednom bih zamolio brata Tripa 41 ako želi da me posluša, ne bih više opominjao, da stavove i verovanja drugih ne naziva pogrdno i u ovom slučaju "glupošću". Tripo41 brate poslušaj me da bi istina koju iznosiš bila delotvornija. Nisam sudija ne zameri ali samo bih skrenuo pažnju poslušao ne...sada još jednom a svako neka piše kako želi. Ja bih samo u svoje ime se ogradio od ovakvih kvalifikacija.

Pozdrav Tripu 41 i Miretu000:)

Onda može magijski.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako god brate samo da ne omalovažavamo nikoga. Čak je nepotrebna kvalifikacija dovoljno je samo ukazati na ono što je ispravno:).

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Još jednom bih zamolio brata Tripa 41 ako želi da me posluša, ne bih više opominjao, da stavove i verovanja drugih ne naziva pogrdno i u ovom slučaju "glupošću". Tripo41 brate poslušaj me da bi istina koju iznosiš bila delotvornija. Nisam sudija ne zameri ali samo bih skrenuo pažnju poslušao ne...sada još jednom a svako neka piše kako želi. Ja bih samo u svoje ime se ogradio od ovakvih kvalifikacija.

Pozdrav Tripu 41 i Miretu000:)

Brate moj hvala ti puno, ali mislim da ne vredi..

Ja sam razgovarao sa njim i u priv. , molio ga da bude pristojan i da lepo razgovaramo na forumu, da se obracamo jedan drugome sa postovanjem , ali on to ne zeli.

U privat me je napao i tvrdi kako sam ja neiskren, a ja ga tamo molim da vise ne razgovaramo tako na forumu, a on meni kaze "bas me briga za tebe".

Ja ovde samo branim istinu, i veoma mi je zao sto u kontra odgovorima moram da pominjem adventisticku crkvu..

U suprotnom ne bi to cinio.

Sve sto Tripo radi je izazivanje, omalovazavanje , bezobrazluk , a onda to pripisuje drugima.

Prirodno je da covek burno reaguje na takav govor, jer Bog je coveku usadio osecaj za pravdu, a buduci da je nesavrsen, Bog mu je rekao - "ne osvecujte se ljubljeni, moja je isveta ja cu vratiti"!

Ne bi trebalo da civek preuzima stvari u svoje ruke..

Pravi vernik nece psovati, nece se svetiti, ali mislim da je pogresno cutati i ne odgovarati na takva izazivanja, jer onda ljudi misle da nema odgovora..

Tripo zna sve ovo i zna da ce pravi vernik nekad i pasti, jer ima osecaj za pravdu, a svi mi gresimo. A onda ce ga Tripo optuziti, to mu je taktika, njegov cilj je izazvati negativnu reakciju, a istu taktiku koriste Jezuiti..

Mislim da ti je to i poznato brate.

Hvala Bogu da ima razumnih kao sto si ti.

Ako ima nekih stvari koje se moraju reci, na primer: "Papa je antihrist", to se ne govori izazivajuci, pogrdnim recima, vec se kaze sledece:

"Izvinjavam se pripadnicima katolicke crkve, i mnogo mi je zao sto moram reci da prema stihovima iz otkrivenja Papa ispunjava prorocanke reci o pojavi antihrista".

Ne bi li svi trebali tako da se obracamo?

Takav govor ne bi nikoga uvredio, i ne bi izazvao negativne reakcije.

Ali Tripova taktika je u stvari izazvati negativnu reakciju da bi imao za sta da optuzi.

Za razliku od Tripa, ja kad govorim adventistima, uvek se obracam pazljivo, i pored negativne strane uvek ukazem i na pozitivnu.

Zasto to nije slucaj sa suprotne strane?

Tripo jednostavno izaziva, to je cinjenica.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa brate moj.

Lepo si zaključio kakav treba da bude hrišćanin. Zato tebe i ostale pozivam da se držimo tih načela.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
zašto je PC izmijenila 10 Božjih zapovjedi
u svom katekizmu?

Otkrivenje 22,18 Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.

Otkrivenje 22,19 I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Brate moj hvala ti puno, ali mislim da ne vredi..

Ja sam razgovarao sa njim i u priv. , molio ga da bude pristojan i da lepo razgovaramo na forumu, da se obracamo jedan drugome sa postovanjem , ali on to ne zeli.

Ko iskrenu traži istinu sa njim ću fino, ali nikoga neću vrijeđati.

Ja ovde samo branim istinu, i veoma mi je zao sto u kontra odgovorima moram da pominjem adventisticku crkvu..

To svi kažu, nikakvo nije mjerilo što kažeš, kažu i džihadisti.

Pravi vernik nece psovati, nece se svetiti, ali mislim da je pogresno cutati i ne odgovarati na takva izazivanja, jer onda ljudi misle da nema odgovora..

A ko je psovao?

Tripo zna sve ovo i zna da ce pravi vernik nekad i pasti, jer ima osecaj za pravdu, a svi mi gresimo. A onda ce ga Tripo optuziti, to mu je taktika, njegov cilj je izazvati negativnu reakciju, a istu taktiku koriste Jezuiti..

Ja odg. po bezumlju, a onda sama reakcija dođe.

Za razliku od Tripa, ja kad govorim adventistima, uvek se obracam pazljivo, i pored negativne strane uvek ukazem i na pozitivnu.

To smo vidjeli više puta.

Zasto to nije slucaj sa suprotne strane?

Tripo jednostavno izaziva, to je cinjenica.

Pozdrav.

Odg. ljudima po bezumlju njihovom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
- Kakav narod – takva mu i crkva - Iz knjige Parvoslavni sami o sebima.

"Kakav nam je narod, takav nam je i pop i kaluđer i vladika, jer su oni ljudi iz naroda. Od jareta ne možete napraviti jagnje! Zato, zbog loših popova, kaluđera i vladika, nemojte misliti da naša crkva ne valja. Ne sme tako da se rezonuje, jer onda ni ona sama ne bi bila institucija, ne bi imala svoje propise, ni zakone, ne bi imala opravdanje da postoji."[7]

Ova izjava, izrečena od strane arhimandrita Jovana Radosavljevića u vreme jedne od većih afera koje su uzdrmale Srpsku pravoslavnu crkvu a u vezi krivične prijave koja je, zbog primoravanja na protivprirodni (homoseksualni) blud nekolicine maloletnih dečaka, pokrenuta protiv episkopa vranjskog Pahomija (Gačića), daje nam na znanje nekoliko stvari. Naime, otac Jovan podrazumeva da pravoslavno sveštenstvo u Srbiji jeste takvo kakvo je iz razloga što potiče iz naroda koji poseduje slične osobine. Naravno, u ovom konkretnom slučaju, reč je o veoma skandaloznom i iznad svega nepriličnom ponašanju jednog od arhijereja SPC. Iz arhimandritove izjave se, dakle, može zaključiti da je i srpski narod većim delom nemoralan, jer je iz svojih redova iznedrio ovakvog vladiku. No, nažalost, ovaj primer nije i jedini koji bi mogli da povežemo sa verskim službenicima "jedine, svete, saborne i apostolske" crkve u Srbiji. Dnevna i periodična štampa u našoj zemlji je od početka devedesetih godina prošlog veka objavila na stotine, uglavnom šturih i od strane naroda neprimećenih, članaka o različitim asocijalnim i nezakonitim delatnostima u kojima je aktivno učestvovalo i srpsko sveštenstvo i monaštvo.

Čast izuzecima (moj dodatak).

Pravoslavna crkva osudjuje greh odakle god da dolazi, sto je pohvalno i ja takodje kritikujem PC, ali ne na nacin na koji ti radis, jel ti osudjujes tudje sa ciljem da zgadis crkvu ljudima a svoju uzdignes!

Zato grehe svoje zajednice sakrivas i opravdavas, a tudje istices!

To su radili fariseji, ukazivali su na tudje grehe, a svoje su krili.

To je upiranje prsta u druge!

Zato se ja suprotstavljam, i suprotstavljacu se, dok god budes to cinio, jel to je nepravda!

I na kraju, konstatacija da je "sav sprski narod takav" tebi kao da se svidja. Citav jedan narod si osudio zbog greha pojedinaca, i to je jedino sto ti radis, "osudjujes"!

Sta vise, to je u suprotnosti sa pravilnikom ovog foruma, jer je zabranjeno vredjati citavu naciju, a sto si ti sad ovim postom ucinio!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Istina je ta, da "kakav je koren - takvo je i stablo i njegovi rodovi"

Crkva je u velikoj meri odgovorna za loše moralno stanje u društvu, jer ne objavljuje javno jevanđeosku istinu, ne upućuje ljude na kriterijume spasenja, na moral i potrebu unutrašnje promene srca i misli, ne ukorava postojeće stanje u društvu.
Tu i tamo se čuje neka reč u Božićnoj poslanici iz usta patrijarha, ili pape, i to je sve.

Crkva se u glavnom koncentriše na beživotnim ritualima, i liturgijama koje ne zadovoljavaju suštinske ljudske potrebe za Bogom.

Čak ću reći jednu osnovnu istinu, a ona glasi "da je vere potpuno nestalo u ljudima" gledajući ove prostore, ali i šire.
Tu mislim na veru kao živi odnos sa Bogom, ili bar unutrašnju želju da se on upozna, i da mu se čovek predaje.

Ljudi su se uglavnom okrenuli sebi, i zadovoljavanju svojih ličnih telesnih želja, i jedino misle na zemaljsko, šta će danas pojesti i popiti, šta će obući po poslednjoj modi, o provodu petkom, da li će skupiti novac za odlazak na more, itd.

I ako imaju neke duhovne potrebe, to je izraženo kroz posetu pozorištima, bioskopima, promocijama knjiga, galerijama, muzičkim festivalima, koje mediji plasiraju na sva zvona, govoreći o njima kao duhovno, kulturnoj baštini, i ako ništa od toga nema veze sa duhovnošću, već je letargična samoobmana izražena kroz kulturološki i nacionalni ponos.

Ali hvala Bogu, on će uskoro sve urediti, i pozvati sve ljude da se probude iz ove učmalosti i letargije ove monotone svakodnevice u kojoj prebivaju, misleći da su u svetlosti tapšući sebe po ramenima, a u suštini tavoreći u mrklom duhovnom mraku.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pravoslavna crkva osudjuje greh odakle god da dolazi, sto je pohvalno i ja takodje kritikujem PC, ali ne na nacin na koji ti radis, jel ti osudjujes tudje sa ciljem da zgadis crkvu ljudima a svoju uzdignes!

osuđuje formalno, a istinski podržava ubijanje poturica i toleriše nečistu hranu i alkohol. Naravno ne svi.
To su radili fariseji, ukazivali su na tudje grehe, a svoje su krili.

Isus je ukazivao na grijeh, naravno nije imao svoj.

Zato se ja suprotstavljam, i suprotstavljacu se, dok god budes to cinio, jel to je nepravda!

Ja se najviše bavim učenjima, a ne ljudima.

Natrag