Нема апсолутно никакве разлике између икона, разлика је између оних који немају проблем са сликама, али се не моле "преко њих", него прођу поред као да их нема, немају ништа против сликовитог описа неког библијског догађаја, али знају да ту духа нема, и оних који верују да су слике и остале рукотворине светије од апостола, исцељују, точе нешто, чине разна чудеса и сл. Као што си сам рекао да је икона као слика неког нашег, али зашто говорити са неживом твари? Ту духа и живота нема, зато се Господ и гневи када нас види да се обраћамо сликама поред Њега Живог!
Јасно сам ти доказао у две реченице да се ради о богохуљењу и у православљу: иконама се дају карактеристике Духа Светог. Баш ћу да нађем сада:
"А о култу светаца да не говорим, па апостоли нису дозвољавали да им се људи клањају док су били очи у очи са људима, а камоли сада. Само се Богу треба клањати, молити и поштовати Га. Сви су остали као и ми, слуге Божије, браћа и сестре наше. Поштујмо жртву њихову и пример који су нам дали, а не њихово име и лик који је неко по свом умишљају направио (некад убацио свој лик).
Довољно је да цитирам из прилога: "Свете рукотворене иконе нам отварају духовне очи да бисмо могли гледати духовне и узвишене стварности, тј. икона нам открива и показује оно што је скривено" (око 10 минута). Колико ми је драги Господ приуштио знања, то чини Дух Свети, а не нека рукотворина без духа у себи. То је богохулно и изјавити, а камоли веровати. Не може се час рећи да је обична слика, а час јој приписати Божије особине.
Након тога следи: "Човек, хришћанин, није обичан гледалац иконе, него је, пре свега, поклоник и иконопоштовалац, јер преко свете иконе, човек се духовно препорађа, ступа у заједницу са Живим Богом"(11минут 10 секунди). Да не верујем, опет хула на Духа Светога - то је Његова улога, а не некакве рукотворине коју је Пера Перић насликао. Хула је и на Сина преко кога стижемо до Оца, а не преко икона или амајлија, кипова и ко зна којих глупости људскога умишљаја.
Бранио сам иконе и ја једно време док нисам схватио да од десеторице један на икону гледа као на обичну слику, а девет као на магијски предмет са специјалним моћима да чини чуда. Ђаво се смеје..." #149 17-05-2012 13:32
Ако већ имамо херувима, анђеле, фреске, све је то да украси дом Божији, ту се слажем са тобом потпуно. Имамо прилике и у Старом завету да видимо како је Храм изгледао. Био је пун рукотворина, везених херувима, резбарија и сл. Све је било за украс и симболику, али не да би се људи томе клањали и молили.
Дела 17:29
29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.
Исаија, глава 40
18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?
21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.
Римљанима, глава 1
23. И претворише славу вечног Бога у обличје смртног човека и птица и четвороножних животиња и гадова.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима;
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.
Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.
Ту се потпуно слажемо! Ја сам то зло оставио уз помоћ Божију, сам човек тешко може, али му Бог помогне ако се реши да остави неки порок.
Имамо старозаветни пример где су у Храму и на поклопцу Ковчега били херувими:
8. И начини два херувима златна, једноставне их начини, на два краја заклопцу. (2.Мојсијева 25)
1. А шатор ћеш начинити од десет завеса од танког платна узведеног и од порфире и од скерлета и од црвца; и по њима да буду везени херувими.(2.Мојсијева 26)
4. И народ посла у Силом да донесу оданде ковчег завета Господа над војскама, који седи на херувимима; а беху онде код ковчега завета Господњег два сина Илијева, Офније и Финес.
7. И уплашише се Филистеји кад рекоше: Бог је дошао у логор. И говораху: Тешко нама! Јер то није бивало пре.
Дакле, нико није херувиме гледао као нешто чему се моли, Бог је сам тражио да се и Храм украшава и да има слика и резбарија. Једини проблем је што се ми клањамо рукотворинама уз изговоре. Само то, али је ипак погубно за нашу душу. Соломун је читав Храм украсио сликама и резбаријама, херувимима. Чак ће и Свети Град бити украшен, то ћу додати касније:
23. А у светињи над светињама начини два херувима од дрвета маслиновог; десет лаката беше висок сваки.
24. А од пет лаката беше једно крило у херувима, и од пет лаката беше друго крило у херувима; десет лаката беше од краја једног крила до краја другог крила.
25. Тако и други херувим беше од десет лаката; једне мере и једне направе беху оба херувима.
26. Десет лаката беше висок један херувим, тако и други.
27. И намести херувиме усред унутрашњег дома, и раширише херувими крила своја тако да крило једног тицаше у један зид, а крило другог херувима тицаше у други зид, а усред дома тицаху крила једно у друго.
28. И обложи херувиме златом.
29. А све зидове дому унаоколо искити резаним херувимима и палмама и развијеним цветовима изнутра и споља.
30. И под дому обложи златом изнутра и споља.
31. И на уласку у светињу над светињама начини двокрилна врата од дрвета маслиновог, којима прагови с довратницима беху на пет углова.
32. И на тим двокрилним вратима од дрвета маслиновог изреза херувиме и палме и развијене цветове, и обложи их златом, и херувиме и палме обложи златом.
33. Тако и на уласку у цркву начини прагове од дрвета маслиновог на четири угла;
34. И врата двокрилна од дрвета јеловог; на две се стране отвараше једно крило, и на две стране отвараше се друго крило.
35. И изреза на њима херувиме и палме и развијене цветове, и обложи златом све што беше изрезано. (1.Царевима 10)
drugar nisam ni rekao da su ikone cudotvorne niti da ih postujem kao Boga one su samo sredstvo da bi smo se podsetili kome se molimo i da napravimo istu sliku u glavi
sa kipovima ima razlike kako napraviti sliku onoga koga se molimo preko kipa?
to sto imamo ikone ne znaci da treba da ih mrzimo tako preziremo lik Boziji a ja jos nisam video sliku gde su hriscani naslikali Boga oca ako ima pokazi mi je a ja sam sasvim siguran da nema
Ba sto i kazem da neki preteruju u svom losem odnosu prema ikonama i smatraju ih djavolom bez obzira dali je Hris na njima
Bogorodica je samo svetac ne trebamo joj se moliti da ona cini cuda jedini ko ima moc je Bog
ikonoborci su mrzeli ikone i freske su unistavali jer su samo prisustvo ikona smatrali idolopoklonstvom bez obzra cemu sluze da prikazu jevandjelje (znacajne dogadjaje Krstenje preobrazenje....) da ljudi vide jevandjelje e to ja stalno ponavljam ali musliman harry cenzurise i izmislja citate u prljavoj igri koju je izgubio jer smo sve tvrdnje oborili
i nije vazno kako drugi gledaju na to vec kako mi gledamo i kome se kako milimo svi misle ono sto vide ali nemogu da citaju misli to je poenta
Jer im je polozaj bio vazniji od istinske vere ovo me podseti na pricu o sv ignjatiju bogonoscu mojoj krsnoj slavi
car trajan mu je ponudio najvise mesto svestenika(paganskog) u Rimu ili da umre sv ignjatije je bio arhiepiskop antiohijski a zvan je bogonoscem jer je isus pise u bibliji podigao dete i rekao
"Ako se ne povratite i ne budete kao deca,necete uci u carstvo nebesko"
to dete je bilo sv ignjatije koji je bacen lavovima jer je izabrao smrt pre bogohulstva i srce mu je ostalo jedina stvar osim kostiju koju lavovi nisu pojeli na srcu je zlatnim slovima pisalo Isus Hrist
:shubbcks:
Neuki u vjeri će pomisliti (po ovim postovima gore) da se pravoslavna vjera sastoji u napadu na katoličku crkvu i Papu.
Hvala Bogu da nije tako, kako se može vidjeti iz priloženog članka:
PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE S CIJELOM SVOJOM "VLADOM" U TRODNEVNOM POSJETU HRVATSKOJ
Patrijarh Irinej stigao u Zagreb, sutra s kardinalom Bozanićem
Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović) nije bio još ni zakoračio za zagrebački asfalt, a njegov je posjet bio najavljivan kao povijesni. Danas se taj dan doista i zbio, kada je patrijarh Irinej stigao u Zagreb u 11 sati i kada ga je u pravoslavnoj bogomolji Sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba dočekalo nekoliko stotina vjernika predvođenih domaćinom mitropolitiom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem), a hrvatska će povijest zabilježiti da je prvi puta poglavar Srpske pravoslavne crkve došao s cijelim Svetim arhijerejskim sinodom, tj. pandanom civilnoj vladi.
Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra, a ključni će biti susreti patrijarha s predsjednikom i premijerom Hrvatske te napose s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima Stalnoga vijeća HBK, kako bi se dao zamah katoličko-pravoslavnom dijalogu, koji je zamro zbog srpske agresije i rata na Hrvatsku.Obraćajući se vjernicima na liturgiji po dolasku patrijarh Irinej im je poručio da svoju vjeru "čuvaju i da je žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom", a za otvaranje nove školske zgrade rekao je kako se radi o početku brige za mlade "kako bi se riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima".
- Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude - rekao je mitropolit Jovan (Pavlović) pozdravljajući prvog čovjeka SPC.
Inače, ovo je drugi posjet patrijarha Irineja Zagrebu, kojega je posjetio u jesen 2011. isključivo u sklopu posjeta Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, premda se susreo i s učenicima gimnazije "Katarina Branković". Prije njega, Zagreb je posjetio 1999. njegov prethodnik patrijarh Pavle, koji se, nakon ratnih zbivanja u kojima su svećenici i episkopi SPC napustili Hrvatsku, susreo i s ondašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. (Darko Pavičić, Večernji list)
Ne boj se nismo mi krstasi koji npadaju hriscansku bracu i kolju i unistavaju hriscansku svetinju radi bogatstva
ti i dalje ne razumes i neces ja pod papom nabrajam i patrijarha njegovu igracku u pokusaju ekumenizma
o ovom je govorio sv episkop Nikolaj Velimirovic prorok srpski da se SPC bori protiv toga ali je SPC sa papom sklopila dogovor ,kao fariseji sa djavolom
Ti slusas crkvu ne Boga da slusas Hrista pre svega tj svi mi bismo bili Vegeterijanci naime crkva je sakrila jevanjdelje u kom Hrist o ovome govori a pre svega da slusamo cistu Boziju rec
I svinja sto ima papke a ne preziva necista da vam je i njeno meso nemojte jesti niti se strva njenog taci i sto god od voca i povrca se njenog strva takne necisto da je i posuda da se razbije i haljine da se operu
ove reci SPC postuje vise od katolicke crkve kako ovo objasnjavas?