Pravoslavlje VS Katolicanstvo

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Мораш мало да истражиш Данилову књигу и Откривење, обе пророчке књиге нам јасно говоре о последњим данима и како ће изгледати понашање силе која ће "сести у цркву Божију и прогласити себе за Бога" - да је безгрешна, да може да разрешава, мења закон Божији, време и обичаје...да је изнад речи Божије.

Цела западна Европа памти како је десетине милиона људи убијао и прогонио тај систем, осетио је и исток. Многа спаљивања, мучења, разним справама и болесним механизмима. Постоје и слике, ја сам неке убацивао, а неке су тако одвратне да се размишљам да ли да уопште говорим о њима. Тако испада да ја мрзим католике, а заправо указујем на грехе те силе која је све религије сад узела под своје окриље.

Довољно је видети колико је та сила богата, колико је силна, како се понаша као да сви краљеви (државници) њој морају да се поклоне, што је и историјска чињеница.

А не сумњам да има и католичких свештеника који добро говоре, али основ је да је тај систем антиапостолски и антихришћански, противи се ономе што су апостоли рекли да се ради, посебно у односу према женама, забрањена је женидба па имамо бесконачно много блуда и разврата од самих тих свештеника, а и свих осталих који име Исусово злоупотребљавају.

1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину. (1. Тимотију 4)

То што ти је чудно моје писање управо је показатељ да су нам свима усађене предрасуде према другима, да само њих гледамо као оне које морамо да просветимо, а да смо ми савршени и "спашени"-да је Христ код нас. То је нетачно, тако говори свака црква, секта, сваки свештеник и лажни пророк. Исус Христ је само код људи који Га имају у срцу, а ко Га прихвата у своје срце, тај мора да следи Јеванђеље и заповести апостолске, а не учења која оспоравају оно што нам је дато.

Упоређуј сама, истражи историјске чињенице, преслишај све оне који ти говоре да си на правом путу, јер широк је пут којим многи одлазе у пропаст, а само је мали пут и мала су врата на која улазе "одабрани" - они који не слушају свет, него Бога и никог другог. Само реч Његову што следе и не одричу се ње, било какав да је изговор.

Провери све што ја износим, ако негде грешим ти ме као сестра исправи, али ако видиш да је нешто истина, да су чињенице и да злодело је прошло некажњено, чак награђено, ти немој затворити очи, немој запушити уши, не умируј савест лажима, него истражи и име Христово позови да ти се покаже шта је све чињено у име Божије, а зло је. Тако је и Савле мислио да чини добру ствар када је прогонио и убијао хришћане, мислио је да ради оно што је пред Богом исправно.

Дефинитивно ниси у мањини, сада су они што су напустили Вавилон у мањини, нису хтели да прећуте издају Христа. Надам се да сам и ја достојан да смем уопште да себе назовем хришћанином, да су ми путеви исправни, да нисам у нечему у заблуди...стално се преслишавам и преиспитујем. А свештеници шта говоре и њихове књижурине и философије неће ми помоћи када се Христ врати, већ само моја духовна чистота, моја истрајност у борби за истину. Погледај добро и сама закључи: да ли ово личи на апостолски пут или фараонски?

Pogledajte prilog 26945Pogledajte prilog 26946
Египат (Мисир) - ВАВИЛОНСКА провинција и њен фараон

4. И жена беше обучена у порфиру и скерлет и накићена златом и камењем драгим и бисером, и имаше чашу у руци својој пуну мрзости и поганштине курварства свог;
5. И на челу њеном написано име: Тајна, Вавилон велики, мати курвама и мрзостима земаљским.
9. Овде је ум, који има мудрост. Седам глава, то су седам гора на којима жена седи.
15. И рече ми: Воде, што си видео, где седи курва, оно су људи и народи, и племена и језици.
18. И жена, коју си видео, јесте град велики, који има царство над царствима земаљским.

Не мораш мени да верујеш, провери сама. Најважније је да отвориш ум и срце, све остало препусти Богу. Видећеш да нема мржње према људима него само љубав и велика брига за браћу и сестре, а омрзнућеш оно што се противи Богу. Ако волиш људске традиције, окултне ритуале, украшене процесије, клањање идолима (рукотворинама), све ћеш омрзнути јер ће ти сам Господ помоћи да видиш. Само ћеш Њега слушати, ове накићене кловнове и издајнике Исусове ћеш гледати као посрнулу браћу и сестре. Јер варају цео свет тим екуменизмом и јересима (лажним учењима).

Pogledajte prilog 26947

Upravu si a sve sto si rekao se dogadja i bice gore sve sto verske staresina rade danas radile su i nekad fariseji koji osudise Hrista
isto tako i sad pred drugi dolazak postoje iste verske vodje koje su vec postojale papa i kardinali
obicne svestenike nebi trebalo svrstavati ovde jer je i u prvom dolasku bilo dobrih i pravednih svestenika i bice i sad

a ja verujem ako da Bog kao buduci svestenik da cu se razlikovati od onih sto hrista osudise ja sam Bogu vec dao obecanje da cu propovedati zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim sto crkva jako malo radi propovedacu i protiv pusenja jer ko pusi taj je kadionica djavola i ne sme u sebe da primi nikakvu svetinju a kamoli pricest
i o abortusu ko abortira taj ubi coveka mozda sveca mozda oficira mozda doktora mozda svestenika

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Velika je razlika izmedju nasih ikona i vasih kipova
kipovi predstavljaju bice a ikone nas samo podsecaju jevandjelju i preko njih se molimo
zato kipova i nemamo jer kip se pravi da bude Bog i da mu se moli a ikone da podsecaju na Boga!!!!
a katolici na njih gledaju kao na Boga e to je razlika i sto se ovog tice potpuno razumem Adventiste

Нема апсолутно никакве разлике између икона, разлика је између оних који немају проблем са сликама, али се не моле "преко њих", него прођу поред као да их нема, немају ништа против сликовитог описа неког библијског догађаја, али знају да ту духа нема, и оних који верују да су слике и остале рукотворине светије од апостола, исцељују, точе нешто, чине разна чудеса и сл. Као што си сам рекао да је икона као слика неког нашег, али зашто говорити са неживом твари? Ту духа и живота нема, зато се Господ и гневи када нас види да се обраћамо сликама поред Њега Живог!

Јасно сам ти доказао у две реченице да се ради о богохуљењу и у православљу: иконама се дају карактеристике Духа Светог. Баш ћу да нађем сада:

"А о култу светаца да не говорим, па апостоли нису дозвољавали да им се људи клањају док су били очи у очи са људима, а камоли сада. Само се Богу треба клањати, молити и поштовати Га. Сви су остали као и ми, слуге Божије, браћа и сестре наше. Поштујмо жртву њихову и пример који су нам дали, а не њихово име и лик који је неко по свом умишљају направио (некад убацио свој лик).

Довољно је да цитирам из прилога: "Свете рукотворене иконе нам отварају духовне очи да бисмо могли гледати духовне и узвишене стварности, тј. икона нам открива и показује оно што је скривено" (око 10 минута). Колико ми је драги Господ приуштио знања, то чини Дух Свети, а не нека рукотворина без духа у себи. То је богохулно и изјавити, а камоли веровати. Не може се час рећи да је обична слика, а час јој приписати Божије особине.

Након тога следи:
"Човек, хришћанин, није обичан гледалац иконе, него је, пре свега, поклоник и иконопоштовалац, јер преко свете иконе, човек се духовно препорађа, ступа у заједницу са Живим Богом"
(11минут 10 секунди). Да не верујем, опет хула на Духа Светога - то је Његова улога, а не некакве рукотворине коју је Пера Перић насликао. Хула је и на Сина преко кога стижемо до Оца, а не преко икона или амајлија, кипова и ко зна којих глупости људскога умишљаја.

Бранио сам иконе и ја једно време док нисам схватио да од десеторице
један на икону гледа као на обичну слику, а девет као на магијски предмет са специјалним моћима да чини чуда. Ђаво се смеје...
" #149
icon1.png
17-05-2012 13:32

Ако већ имамо херувима, анђеле, фреске, све је то да украси дом Божији, ту се слажем са тобом потпуно. Имамо прилике и у Старом завету да видимо како је Храм изгледао. Био је пун рукотворина, везених херувима, резбарија и сл. Све је било за украс и симболику, али не да би се људи томе клањали и молили.

Дела 17:29
29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.

Исаија, глава 40
18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?

21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.

Римљанима, глава 1
23. И претворише славу вечног Бога у обличје смртног човека и птица и четвороножних животиња и гадова.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима;
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.

Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.

Upravu si a sve sto si rekao se dogadja i bice gore sve sto verske staresina rade danas radile su i nekad fariseji koji osudise Hrista (наравно, па то ме и мучи највише!)
isto tako i sad pred drugi dolazak postoje iste verske vodje koje su vec postojale papa i kardinali
obicne svestenike nebi trebalo svrstavati ovde jer je i u prvom dolasku bilo dobrih i pravednih svestenika i bice i sad (јесте, многи нису смели да се огласе да не изгубе положај у цркви, баш као данас)

a ja verujem ako da Bog kao buduci svestenik da cu se razlikovati od onih sto hrista osudise ja sam Bogu vec dao obecanje da cu propovedati zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim sto crkva jako malo radi propovedacu i protiv pusenja jer ko pusi taj je kadionica djavola i ne sme u sebe da primi nikakvu svetinju a kamoli pricest
i o abortusu ko abortira taj ubi coveka mozda sveca mozda oficira mozda doktora mozda svestenika
Ту се потпуно слажемо! Ја сам то зло оставио уз помоћ Божију, сам човек тешко може, али му Бог помогне ако се реши да остави неки порок.

Имамо старозаветни пример где су у Храму и на поклопцу Ковчега били херувими:

8. И начини два херувима златна, једноставне их начини, на два краја заклопцу. (2.Мојсијева 25)

1. А шатор ћеш начинити од десет завеса од танког платна узведеног и од порфире и од скерлета и од црвца; и по њима да буду везени херувими.(2.Мојсијева 26)

4. И народ посла у Силом да донесу оданде ковчег завета Господа над војскама, који седи на херувимима; а беху онде код ковчега завета Господњег два сина Илијева, Офније и Финес.
7. И уплашише се Филистеји кад рекоше: Бог је дошао у логор. И говораху: Тешко нама! Јер то није бивало пре.

Дакле, нико није херувиме гледао као нешто чему се моли, Бог је сам тражио да се и Храм украшава и да има слика и резбарија. Једини проблем је што се ми клањамо рукотворинама уз изговоре. Само то, али је ипак погубно за нашу душу. Соломун је читав Храм украсио сликама и резбаријама, херувимима. Чак ће и Свети Град бити украшен, то ћу додати касније:

23. А у светињи над светињама начини два херувима од дрвета маслиновог; десет лаката беше висок сваки.
24. А од пет лаката беше једно крило у херувима, и од пет лаката беше друго крило у херувима; десет лаката беше од краја једног крила до краја другог крила.
25. Тако и други херувим беше од десет лаката; једне мере и једне направе беху оба херувима.
26. Десет лаката беше висок један херувим, тако и други.
27. И намести херувиме усред унутрашњег дома, и раширише херувими крила своја тако да крило једног тицаше у један зид, а крило другог херувима тицаше у други зид, а усред дома тицаху крила једно у друго.
28. И обложи херувиме златом.
29. А све зидове дому унаоколо искити резаним херувимима и палмама и развијеним цветовима изнутра и споља.
30. И под дому обложи златом изнутра и споља.
31. И на уласку у светињу над светињама начини двокрилна врата од дрвета маслиновог, којима прагови с довратницима беху на пет углова.
32. И на тим двокрилним вратима од дрвета маслиновог изреза херувиме и палме и развијене цветове, и обложи их златом, и херувиме и палме обложи златом.
33. Тако и на уласку у цркву начини прагове од дрвета маслиновог на четири угла;
34. И врата двокрилна од дрвета јеловог; на две се стране отвараше једно крило, и на две стране отвараше се друго крило.
35. И изреза на њима херувиме и палме и развијене цветове, и обложи златом све што беше изрезано. (1.Царевима 10)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
:shubbcks:Neuki u vjeri će pomisliti (po ovim postovima gore) da se pravoslavna vjera sastoji u napadu na katoličku crkvu i Papu.

Hvala Bogu da nije tako, kako se može vidjeti iz priloženog članka:

PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE S CIJELOM SVOJOM "VLADOM" U TRODNEVNOM POSJETU HRVATSKOJ

Patrijarh Irinej stigao u Zagreb, sutra s kardinalom Bozanićem

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra

534550.jpg

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović) nije bio još ni zakoračio za zagrebački asfalt, a njegov je posjet bio najavljivan kao povijesni. Danas se taj dan doista i zbio, kada je patrijarh Irinej stigao u Zagreb u 11 sati i kada ga je u pravoslavnoj bogomolji Sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba dočekalo nekoliko stotina vjernika predvođenih domaćinom mitropolitiom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem), a hrvatska će povijest zabilježiti da je prvi puta poglavar Srpske pravoslavne crkve došao s cijelim Svetim arhijerejskim sinodom, tj. pandanom civilnoj vladi.
Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra, a ključni će biti susreti patrijarha s predsjednikom i premijerom Hrvatske te napose s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima Stalnoga vijeća HBK, kako bi se dao zamah katoličko-pravoslavnom dijalogu, koji je zamro zbog srpske agresije i rata na Hrvatsku.Obraćajući se vjernicima na liturgiji po dolasku patrijarh Irinej im je poručio da svoju vjeru "čuvaju i da je žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom", a za otvaranje nove školske zgrade rekao je kako se radi o početku brige za mlade "kako bi se riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima".
- Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude - rekao je mitropolit Jovan (Pavlović) pozdravljajući prvog čovjeka SPC.
Inače, ovo je drugi posjet patrijarha Irineja Zagrebu, kojega je posjetio u jesen 2011. isključivo u sklopu posjeta Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, premda se susreo i s učenicima gimnazije "Katarina Branković". Prije njega, Zagreb je posjetio 1999. njegov prethodnik patrijarh Pavle, koji se, nakon ratnih zbivanja u kojima su svećenici i episkopi SPC napustili Hrvatsku, susreo i s ondašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. (Darko Pavičić, Večernji list)

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Нема апсолутно никакве разлике између икона, разлика је између оних који немају проблем са сликама, али се не моле "преко њих", него прођу поред као да их нема, немају ништа против сликовитог описа неког библијског догађаја, али знају да ту духа нема, и оних који верују да су слике и остале рукотворине светије од апостола, исцељују, точе нешто, чине разна чудеса и сл. Као што си сам рекао да је икона као слика неког нашег, али зашто говорити са неживом твари? Ту духа и живота нема, зато се Господ и гневи када нас види да се обраћамо сликама поред Њега Живог!

Јасно сам ти доказао у две реченице да се ради о богохуљењу и у православљу: иконама се дају карактеристике Духа Светог. Баш ћу да нађем сада:

"А о култу светаца да не говорим, па апостоли нису дозвољавали да им се људи клањају док су били очи у очи са људима, а камоли сада. Само се Богу треба клањати, молити и поштовати Га. Сви су остали као и ми, слуге Божије, браћа и сестре наше. Поштујмо жртву њихову и пример који су нам дали, а не њихово име и лик који је неко по свом умишљају направио (некад убацио свој лик).

Довољно је да цитирам из прилога: "Свете рукотворене иконе нам отварају духовне очи да бисмо могли гледати духовне и узвишене стварности, тј. икона нам открива и показује оно што је скривено" (око 10 минута). Колико ми је драги Господ приуштио знања, то чини Дух Свети, а не нека рукотворина без духа у себи. То је богохулно и изјавити, а камоли веровати. Не може се час рећи да је обична слика, а час јој приписати Божије особине.

Након тога следи:
"Човек, хришћанин, није обичан гледалац иконе, него је, пре свега, поклоник и иконопоштовалац, јер преко свете иконе, човек се духовно препорађа, ступа у заједницу са Живим Богом"
(11минут 10 секунди). Да не верујем, опет хула на Духа Светога - то је Његова улога, а не некакве рукотворине коју је Пера Перић насликао. Хула је и на Сина преко кога стижемо до Оца, а не преко икона или амајлија, кипова и ко зна којих глупости људскога умишљаја.

Бранио сам иконе и ја једно време док нисам схватио да од десеторице
један на икону гледа као на обичну слику, а девет као на магијски предмет са специјалним моћима да чини чуда. Ђаво се смеје...
" #149
icon1.png
17-05-2012 13:32

Ако већ имамо херувима, анђеле, фреске, све је то да украси дом Божији, ту се слажем са тобом потпуно. Имамо прилике и у Старом завету да видимо како је Храм изгледао. Био је пун рукотворина, везених херувима, резбарија и сл. Све је било за украс и симболику, али не да би се људи томе клањали и молили.

Дела 17:29
29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.

Исаија, глава 40
18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?

21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.

Римљанима, глава 1
23. И претворише славу вечног Бога у обличје смртног човека и птица и четвороножних животиња и гадова.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима;
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.

Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.

Ту се потпуно слажемо! Ја сам то зло оставио уз помоћ Божију, сам човек тешко може, али му Бог помогне ако се реши да остави неки порок.

Имамо старозаветни пример где су у Храму и на поклопцу Ковчега били херувими:

8. И начини два херувима златна, једноставне их начини, на два краја заклопцу. (2.Мојсијева 25)

1. А шатор ћеш начинити од десет завеса од танког платна узведеног и од порфире и од скерлета и од црвца; и по њима да буду везени херувими.(2.Мојсијева 26)

4. И народ посла у Силом да донесу оданде ковчег завета Господа над војскама, који седи на херувимима; а беху онде код ковчега завета Господњег два сина Илијева, Офније и Финес.
7. И уплашише се Филистеји кад рекоше: Бог је дошао у логор. И говораху: Тешко нама! Јер то није бивало пре.

Дакле, нико није херувиме гледао као нешто чему се моли, Бог је сам тражио да се и Храм украшава и да има слика и резбарија. Једини проблем је што се ми клањамо рукотворинама уз изговоре. Само то, али је ипак погубно за нашу душу. Соломун је читав Храм украсио сликама и резбаријама, херувимима. Чак ће и Свети Град бити украшен, то ћу додати касније:

23. А у светињи над светињама начини два херувима од дрвета маслиновог; десет лаката беше висок сваки.
24. А од пет лаката беше једно крило у херувима, и од пет лаката беше друго крило у херувима; десет лаката беше од краја једног крила до краја другог крила.
25. Тако и други херувим беше од десет лаката; једне мере и једне направе беху оба херувима.
26. Десет лаката беше висок један херувим, тако и други.
27. И намести херувиме усред унутрашњег дома, и раширише херувими крила своја тако да крило једног тицаше у један зид, а крило другог херувима тицаше у други зид, а усред дома тицаху крила једно у друго.
28. И обложи херувиме златом.
29. А све зидове дому унаоколо искити резаним херувимима и палмама и развијеним цветовима изнутра и споља.
30. И под дому обложи златом изнутра и споља.
31. И на уласку у светињу над светињама начини двокрилна врата од дрвета маслиновог, којима прагови с довратницима беху на пет углова.
32. И на тим двокрилним вратима од дрвета маслиновог изреза херувиме и палме и развијене цветове, и обложи их златом, и херувиме и палме обложи златом.
33. Тако и на уласку у цркву начини прагове од дрвета маслиновог на четири угла;
34. И врата двокрилна од дрвета јеловог; на две се стране отвараше једно крило, и на две стране отвараше се друго крило.
35. И изреза на њима херувиме и палме и развијене цветове, и обложи златом све што беше изрезано. (1.Царевима 10)

drugar nisam ni rekao da su ikone cudotvorne niti da ih postujem kao Boga one su samo sredstvo da bi smo se podsetili kome se molimo i da napravimo istu sliku u glavi

sa kipovima ima razlike kako napraviti sliku onoga koga se molimo preko kipa?
to sto imamo ikone ne znaci da treba da ih mrzimo tako preziremo lik Boziji a ja jos nisam video sliku gde su hriscani naslikali Boga oca ako ima pokazi mi je a ja sam sasvim siguran da nema

Ba sto i kazem da neki preteruju u svom losem odnosu prema ikonama i smatraju ih djavolom bez obzira dali je Hris na njima

Bogorodica je samo svetac ne trebamo joj se moliti da ona cini cuda jedini ko ima moc je Bog

ikonoborci su mrzeli ikone i freske su unistavali jer su samo prisustvo ikona smatrali idolopoklonstvom bez obzra cemu sluze da prikazu jevandjelje (znacajne dogadjaje Krstenje preobrazenje....) da ljudi vide jevandjelje e to ja stalno ponavljam ali musliman harry cenzurise i izmislja citate u prljavoj igri koju je izgubio jer smo sve tvrdnje oborili

i nije vazno kako drugi gledaju na to vec kako mi gledamo i kome se kako milimo svi misle ono sto vide ali nemogu da citaju misli to je poenta

Jer im je polozaj bio vazniji od istinske vere ovo me podseti na pricu o sv ignjatiju bogonoscu mojoj krsnoj slavi

car trajan mu je ponudio najvise mesto svestenika(paganskog) u Rimu ili da umre sv ignjatije je bio arhiepiskop antiohijski a zvan je bogonoscem jer je isus pise u bibliji podigao dete i rekao
"Ako se ne povratite i ne budete kao deca,necete uci u carstvo nebesko"
to dete je bilo sv ignjatije koji je bacen lavovima jer je izabrao smrt pre bogohulstva i srce mu je ostalo jedina stvar osim kostiju koju lavovi nisu pojeli na srcu je zlatnim slovima pisalo Isus Hrist

:shubbcks:Neuki u vjeri će pomisliti (po ovim postovima gore) da se pravoslavna vjera sastoji u napadu na katoličku crkvu i Papu.

Hvala Bogu da nije tako, kako se može vidjeti iz priloženog članka:

PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE S CIJELOM SVOJOM "VLADOM" U TRODNEVNOM POSJETU HRVATSKOJ

Patrijarh Irinej stigao u Zagreb, sutra s kardinalom Bozanićem

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra

534550.jpg

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović) nije bio još ni zakoračio za zagrebački asfalt, a njegov je posjet bio najavljivan kao povijesni. Danas se taj dan doista i zbio, kada je patrijarh Irinej stigao u Zagreb u 11 sati i kada ga je u pravoslavnoj bogomolji Sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba dočekalo nekoliko stotina vjernika predvođenih domaćinom mitropolitiom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem), a hrvatska će povijest zabilježiti da je prvi puta poglavar Srpske pravoslavne crkve došao s cijelim Svetim arhijerejskim sinodom, tj. pandanom civilnoj vladi.
Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra, a ključni će biti susreti patrijarha s predsjednikom i premijerom Hrvatske te napose s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima Stalnoga vijeća HBK, kako bi se dao zamah katoličko-pravoslavnom dijalogu, koji je zamro zbog srpske agresije i rata na Hrvatsku.Obraćajući se vjernicima na liturgiji po dolasku patrijarh Irinej im je poručio da svoju vjeru "čuvaju i da je žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom", a za otvaranje nove školske zgrade rekao je kako se radi o početku brige za mlade "kako bi se riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima".
- Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude - rekao je mitropolit Jovan (Pavlović) pozdravljajući prvog čovjeka SPC.
Inače, ovo je drugi posjet patrijarha Irineja Zagrebu, kojega je posjetio u jesen 2011. isključivo u sklopu posjeta Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, premda se susreo i s učenicima gimnazije "Katarina Branković". Prije njega, Zagreb je posjetio 1999. njegov prethodnik patrijarh Pavle, koji se, nakon ratnih zbivanja u kojima su svećenici i episkopi SPC napustili Hrvatsku, susreo i s ondašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. (Darko Pavičić, Večernji list)

Ne boj se nismo mi krstasi koji npadaju hriscansku bracu i kolju i unistavaju hriscansku svetinju radi bogatstva
ti i dalje ne razumes i neces ja pod papom nabrajam i patrijarha njegovu igracku u pokusaju ekumenizma

o ovom je govorio sv episkop Nikolaj Velimirovic prorok srpski da se SPC bori protiv toga ali je SPC sa papom sklopila dogovor ,kao fariseji sa djavolom

Ti slusas crkvu ne Boga da slusas Hrista pre svega tj svi mi bismo bili Vegeterijanci naime crkva je sakrila jevanjdelje u kom Hrist o ovome govori a pre svega da slusamo cistu Boziju rec

I svinja sto ima papke a ne preziva necista da vam je i njeno meso nemojte jesti niti se strva njenog taci i sto god od voca i povrca se njenog strva takne necisto da je i posuda da se razbije i haljine da se operu

ove reci SPC postuje vise od katolicke crkve kako ovo objasnjavas?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
drugar nisam ni rekao da su ikone cudotvorne niti da ih postujem kao Boga one su samo sredstvo da bi smo se podsetili kome se molimo i da napravimo istu sliku u glavi
Не кажеш ти да су чудотворне, а ни ја. Можда неке и јесу као она бронзана змија коју је Мојсије направио. С обзиром да су се људи одмах препустили идолопоклонству, очигледно је да су (смо) поводљиви и брзи на грех. Видели смо како се то завршило - разбијањем змије која исцељује. А људи носају иконе као неки штит и мач који ће да реагује на противнике. А чију слику у глави да стварамо кад ти ликови насликани нису тачни? Мислиш ли да неко није могао још онда да слика апостоле, с обзиром да је много пагана (нас) прелазило на хришћанство. Очигледно би само наставили исто да раде као и пре преласка. То се касније и десило.

Немамо ми шта да стварамо као слику, да визуализујемо! Молимо се Богу и гледамо у Небеса или у под ако се стидимо кад тражимо опроштај. Нема слике коју замишљамо.

sa kipovima ima razlike kako napraviti sliku onoga koga se molimo preko kipa?
to sto imamo ikone ne znaci da treba da ih mrzimo tako preziremo lik Boziji a ja jos nisam video sliku gde su hriscani naslikali Boga oca ako ima pokazi mi je a ja sam sasvim siguran da nema

Кип је као и икона, као они силни херувими у Храму. Може да украшава цркве и да ствара осећај Божијег присуства, али нема молитве слици и кипу! Нема кађења! То је кључно, зато толико и давим, да се направи разлика. Ево икона:
Тројство.jpgТројство2.jpg
Ba sto i kazem da neki preteruju u svom losem odnosu prema ikonama i smatraju ih djavolom bez obzira dali je Hris na njima

Bogorodica je samo svetac ne trebamo joj se moliti da ona cini cuda jedini ko ima moc je Bog (слажем се!)

ikonoborci su mrzeli ikone i freske su unistavali jer su samo prisustvo ikona smatrali idolopoklonstvom bez obzra cemu sluze da prikazu jevandjelje (znacajne dogadjaje Krstenje preobrazenje....) da ljudi vide jevandjelje e to ja stalno ponavljam ali musliman harry cenzurise i izmislja citate u prljavoj igri koju je izgubio jer smo sve tvrdnje oborili (поново се слажем, требало је само научити људе да се само Богу клањају и моле, а не тим иконама, као што је у Храму било)

i nije vazno kako drugi gledaju na to vec kako mi gledamo i kome se kako milimo svi misle ono sto vide ali nemogu da citaju misli to je poenta (не слажем се, мени је јако важно да ми браћа и сестре - ви, не греше на правди Бога. Ако треба и живот да положим да душе спасите, по Христовом узору)
13. Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје. (Јован 15)

Мени је тешко да гледам како људи верују и клањају се неживој твари, а у срцу нема вере и љубави. У силу Божију више не верују, нема Бога у свакодневном животу, од како очи отворе до легала. Само кад други гледају онда љубе слике и кипове, крстове и праве се побожнима. То је болно мени. Исајија (2 глава) даје тачан опис свега шта ће бити у дан Господњи, када се врати:

8. Пуна је земља њихова идола; делу руку својих клањају се, што начинише прсти њихови.
9. И клањају се прости људи, и савијају се главни људи; немој им опростити.
10. Уђи у стену, и сакриј се у прах од страха Господњег и од славе величанства Његовог. Откр. 6:15
11. Поносите очи човечје понизиће се, и висина људска угнуће се, а Господ ће сам бити узвишен у онај дан.
12. Јер ће доћи дан Господа над војскама на све охоле и поносите и на сваког који се подиже, те ће бити понижени,
13. И на све кедре ливанске велике и високе и на све храстове васанске,
14. И на све горе високе и на све хумове издигнуте,
15. И на сваку кулу високу и на сваки зид тврди, (описују се зграде!)
16. И на све лађе тарсиске и на све ликове миле.
17. Тада ће се поноситост људска угнути и висина се људска понизити, и Господ ће сам бити узвишен у онај дан.
18. И идола ће нестати сасвим.
19. И људи ће ићи у пећине камене и у рупе земаљске од страха Господњег и од славе величанства Његовог, кад устане да потре земљу. Јевр. 12:26, Откр. 6:16
20. Тада ће бацити човек идоле своје сребрне и идоле своје златне, које начини себи да им се клања, кртицама и слепим мишевима,
21. Улазећи у раселине камене и у пећине камене од страха Господњег и од славе величанства Његовог, кад устане да потре земљу. (неће иконе помоћи ништа!)
22. Прођите се човека, коме је дах у носу; јер шта вреди?

Упорно понављам: уместо да се људи уче науци Божијој, речима Живота, они мисле да је побожност целивање твари. Не знају шта је Христ говорио, али знају "шта се ваља", без обзира шта Бог мисли о томе. Зато нам се и подсмевају они који не воле хришћанство. Нема спознаје Бога, не понављају се Христове речи. Ми смо реткост данас да цитирамо Господа и апостоле, углавном сви знају све и Бог им не треба.

Господ каже да ће бити у нама (у срцу), не треба нам нека слика или кип:

23. Исус одговори и рече му: Ко има љубав к мени, држаће реч моју; и Отац мој имаће љубав к њему; и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити. (Јован 14)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Не кажеш ти да су чудотворне, а ни ја. Можда неке и јесу као она бронзана змија коју је Мојсије направио. С обзиром да су се људи одмах препустили идолопоклонству, очигледно је да су (смо) поводљиви и брзи на грех. Видели смо како се то завршило - разбијањем змије која исцељује. А људи носају иконе као неки штит и мач који ће да реагује на противнике. А чију слику у глави да стварамо кад ти ликови насликани нису тачни? Мислиш ли да неко није могао још онда да слика апостоле, с обзиром да је много пагана (нас) прелазило на хришћанство. Очигледно би само наставили исто да раде као и пре преласка. То се касније и десило.

Немамо ми шта да стварамо као слику, да визуализујемо! Молимо се Богу и гледамо у Небеса или у под ако се стидимо кад тражимо опроштај. Нема слике коју замишљамо.

Кип је као и икона, као они силни херувими у Храму. Може да украшава цркве и да ствара осећај Божијег присуства, али нема молитве слици и кипу! Нема кађења! То је кључно, зато толико и давим, да се направи разлика. Ево икона:
Pogledajte prilog 27119Pogledajte prilog 27120

13. Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје. (Јован 15)

Мени је тешко да гледам како људи верују и клањају се неживој твари, а у срцу нема вере и љубави. У силу Божију више не верују, нема Бога у свакодневном животу, од како очи отворе до легала. Само кад други гледају онда љубе слике и кипове, крстове и праве се побожнима. То је болно мени. Исајија (2 глава) даје тачан опис свега шта ће бити у дан Господњи, када се врати:

8. Пуна је земља њихова идола; делу руку својих клањају се, што начинише прсти њихови.
10. Уђи у стену, и сакриј се у прах од страха Господњег и од славе величанства Његовог. Откр. 6:15
11. Поносите очи човечје понизиће се, и висина људска угнуће се, а Господ ће сам бити узвишен у онај дан.
12. Јер ће доћи дан Господа над војскама на све охоле и поносите и на сваког који се подиже, те ће бити понижени,
13. И на све кедре ливанске велике и високе и на све храстове васанске,
14. И на све горе високе и на све хумове издигнуте,
15. И на сваку кулу високу и на сваки зид тврди, (описују се зграде!)
17. Тада ће се поноситост људска угнути и висина се људска понизити, и Господ ће сам бити узвишен у онај дан.
18. И идола ће нестати сасвим.
19. И људи ће ићи у пећине камене и у рупе земаљске од страха Господњег и од славе величанства Његовог, кад устане да потре земљу. Јевр. 12:26, Откр. 6:16
20. Тада ће бацити човек идоле своје сребрне и идоле своје златне, које начини себи да им се клања, кртицама и слепим мишевима,
21. Улазећи у раселине камене и у пећине камене од страха Господњег и од славе величанства Његовог, кад устане да потре земљу. (неће иконе помоћи ништа!)
22. Прођите се човека, коме је дах у носу; јер шта вреди?

Упорно понављам: уместо да се људи уче науци Божијој, речима Живота, они мисле да је побожност целивање твари. Не знају шта је Христ говорио, али знају "шта се ваља", без обзира шта Бог мисли о томе. Зато нам се и подсмевају они који не воле хришћанство. Нема спознаје Бога, не понављају се Христове речи. Ми смо реткост данас да цитирамо Господа и апостоле, углавном сви знају све и Бог им не треба.

Господ каже да ће бити у нама (у срцу), не треба нам нека слика или кип:

23. Исус одговори и рече му: Ко има љубав к мени, држаће реч моју; и Отац мој имаће љубав к њему; и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити. (Јован 14)

Upravu si ljudi veruju u Boga ali u njegovu silu retko ko!

To su simbolicne ikone sv trojstva ako neko starca na slici smatra Bogom ocem treba mu objasniti kao tebi

starac na slici nije Bog tako i SPC uci njegovo ime je starac Dan i on je sibol oca
ovde je upotrebljen kao siblol Boga oca

Postoje i simboli za isusa tele jagnje riba i njegov zemaljski Bogocoveciji lik i za sv duha golub

Boga oca smatramo ocem i zato imamo za njega simbol oca
Isus je zrtva(tele,jagnje)
ima i simbol riba jer je isus sa par hlebova i riba nahranio mnogo ljudi ne umnozio hranu kako ljudi po sv predanju uce(pogresno tumacenje) vec kako spc uci svako je dobio mali delic ribe i hleba to je bio pricest i zato je isusov simbol i riba jer je to njegovo telo

Za simbol je uzet i njegov lik da verovatno(moje misljenje) SPC nije htela da dovede do Idolopoklonstva zivotinjama

i sv Duh golub jer se na Krstenju tako pojavio

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не могу ја много да додам, увек ће бити неки "симбол", тј. изговор. Такве симболе су могли и Јевреји да имају, па нису ни једног пророка сликали и качили симболично слике по храму да им буде лакше при молитви. Не знам шта више могу поред свих цитата и примера, све је на самом човеку. Није добар ни претерани страх од слика и херувима, али никако се не сме кадити и молити њима, а ко хоће може. Наравно, увек је тако и било. Само су се сви после чудили како то да се њима Бог не обраћа и народ страда. Народ страда, криви Бога што га не погледа, а све ради како се њему (народу) чини да је згодно, без обзира шта Бог каже.

Кажем ја, нисмо се помакли од Авеља и Каина,
џаба сви компјутери и роботи. Један верно слуша заповести и ужива у слободи, а други ради како мисли да треба, па стално нешто измишља...

20. Тада ће бацити човек идоле своје сребрне и идоле своје златне, које начини себи да им се клања,

Симбол Христа није риба, то је окултни симбол и нема везе са православљем, и ту су те преварили. То је из Кабале, зато сада причају да долази период водолије, а време рибе пролази, тј. Исуса. Значи да долази нови месија за водолију. Какве рибе и чуда, где си то видео у Писму? Нигде!

Само замлаћивање окултизмом и паганштином, али као што се чини: лакше је
љубити иконе него Исуса који није ту, јер љубити уснама као Јуда није исто као љубити духом и срцем - где се Отац и Син настањују. Не требају мени иконе за молитву и веру, коме требају нека користи...

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Upravu si ljudi veruju u Boga ali u njegovu silu retko ko!

To su simbolicne ikone sv trojstva ako neko starca na slici smatra Bogom ocem treba mu objasniti kao tebi

starac na slici nije Bog tako i SPC uci njegovo ime je starac Dan i on je sibol oca
ovde je upotrebljen kao siblol Boga oca

Postoje i simboli za isusa tele jagnje riba i njegov zemaljski Bogocoveciji lik i za sv duha golub

Boga oca smatramo ocem i zato imamo za njega simbol oca
Isus je zrtva(tele,jagnje)
ima i simbol riba jer je isus sa par hlebova i riba nahranio mnogo ljudi ne umnozio hranu kako ljudi po sv predanju uce(pogresno tumacenje) vec kako spc uci svako je dobio mali delic ribe i hleba to je bio pricest i zato je isusov simbol i riba jer je to njegovo telo

Za simbol je uzet i njegov lik da verovatno(moje misljenje) SPC nije htela da dovede do Idolopoklonstva zivotinjama

i sv Duh golub jer se na Krstenju tako pojavio

tum5e brate sta to pises?Nije valjda da ne razumes o cemu ti pise brat Adrian?On ti daje konkretne stihove iz Biblije da Bog mrzi bilo koji vid idola ili likova evo procitaj kratko i jasno sto ti sada stavim:

"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi. Jer ja, gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kaznjavam greh otaca - onih koji me mrze - na deci do treceg i cetvrtog kolena, a iskazujem milosrdje hiljadama koji me vole i vrse moje zapovedi." (2 mojs. 20:4-6)

(ZNACI BILO STA!!!! GORE NA NEBU I NA ZEMLJI ILI U VODAMA I POD ZEMLJOM!!! NE KLANJAJ IMA NITI SLUZI)Ovo je jasno samo pravim hriscanima koji vole i veruju Hristu.Ako uporedimo sve crkve s pravoslavnom SPC-va ima najvise likova u crkvi („Sta ima hram Bozji sa idolima?“ (2. Kor 6:16) misli se i na likove takodje.

Budi siguran da ti u crkvi nikad nece pokazati ove stihove, jer nije u njihovom interesu da ti ih pokazu sta mislis zasto?
poslusaj mene i brata Adriana mi ti ne zelimo zlo a samo dobro brate tum5e.

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je gospod, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste videli nikakvog lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakvog klesanog lika, kipa muskog ili zenskog oblicja ... ne daj se zavesti, da padnes pred njima i da im se poklonis, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod celim nebom." (Peta mojs. 4:15,16,19)Znaci ovde jasno pise niste videli nikakvog lika na Horebu da se nebi pokvarili!!!!te da nebiste pravili lika klesanoga muskog i zenskog!!!! to je to sto moras da shvatis po svaku cenu! inace dzaba ti tvoja vera kad ides u propast samo zbog nekih ikona ili kipova.

Kao ilustracija biblije to je u redu ali ljudi koji su na ikonama se postuju kao sveci sto krsi zapoved (
"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom.) ZNACI NISTA STO JE GORE,DOLE,POD ZEMLJOM,U VODI.
SVI TI SVECI SU NASLIKANI LJUDSKOM MASTOM I NISTA VISE.

"Ja, gospod mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti casti svoje kipovima" (Isaija 42:8 )

Boldovano crvenim je jako vazno procitaj 100 puta ako nemozes shvatiti iz 50 puta citaj sve dok neshvatis.

Boldovano plavim je takodje vazno ali sam odelio u dve boje da bi ti bilo lakse shvatiti brate.

Neka je Isus Gospod i Bog na svim putevima tvojim zeli tri brat Gera.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi."

Ovo je već toliko puta citirano...a uopće nema veze s današnjim štovanjem ikona i slika.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ovo je već toliko puta citirano...a uopće nema veze s današnjim štovanjem ikona i slika.

Bog je dao zakon koji se ne menja odnosno(ONDA ,SADA) Bog se ne menja njegova rec je vedcna!!!

A ti gledaj kako ces!! to je tvoje pravo!!Ako hoces postuj i klanjaj se ikonama,idolima ja ti to nemogu zabraniti.

Ti kazes da nema veze s postovanjem ikona i idolima procitaj 100 puta sta pise ovde :"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi."

Ako ti smatras da sam ja slep u redu ti koja vidis sta pise procitaj mi!!!

Pozdrav od Gere.

Natrag