Upravo sam JA napisao o velimirovicu prvi o njegovom odlikovanju trideset i neke.
A spomenuo sam i da je uporedjivao Hitlerovo nastojanje da zavede "red" u nemackoj sa Svetim Savom. Imao ga je do 44/5 pa ga nije ubio tako da ono tvoje "hitler je trazio njegovu smrt" pada u vodu. Naprotiv, iz srbije pre premesten u logor sa mnogo boljim uslovima.
Nisam ni rekako da ljudi koji citaju njegove knjige postaju fasisti. Vrati se u nazad i vidi na sta sam obratio paznju.
PS: zaista je steta sto je kalista otisla sa foruma. Cura ima znanje i jedna je od retkoh sa kojima se da zdravo debatovati i nauciti shta korisno.
Daj molim te nemoj da se zavaravamo, sve vreme pricas kako trazis istinu e pa ja mislim da si je trazio samo na jednoj str. to da je dobio Hitlerovo priznanje si verovatno procitao kod nekog komuniste i slicnih koji su unistavali duhovno stanje nacije na sve moguce nacine kao i ovi prethodni, a ni ovi sadasnji nisu nista bolji. Nemam vremena sad, ali mislim da ima jedna njegova snimljena izjava o Hitleru i Komunistima probacu da je nadjem... Vidim ne znas ni razliku izmedju fasista i nacista. Ja nisam napisao da si rekao da SVI koji citaju njegova dela postaju fasisti(tacnije o nacistama smo govorili) vec si ti reako da "ima pojedinjenih" koji su to postali citajuci njegove knjige... Prvi post na ovoj str...
1)
Ides ulicom i sretnes automobilistu kako je zgazio biciklistu, odmah pomisljas u sebi pa usta je gledao ovi danasnji vozaci pogotovu omladina mnogo zalece. (Ili ces maloumno zakljuciti da je to sudbina i da im je tako zapisano). Sutra dan u novinama citas da je jedan auto prosao na crveno, a da je drugi vozac u pokusaju da izbegne udes skrenuo i udario biciklistu... Sta ocu da kazem. Nemoj da tako olako osudjujes...
2)
Desi se neki incident u skoli nije bitno koji, a ti si direktor, odmah pozivas sve djake koji su ucestvovali u zelji da SAZNAS ISTINU pitas jednu stranu sta se izdesavalo i on ti kaze. Da li ces ti odmah kazniti djake, ne saslusajuci druge sta imaju oni da kazu? Neces li se zapitati da ovi mozda lazu?
Sad ja imam par pitanja (posto sam video da ne postujes ikone, svece i td. a i tvrdis da dobro poznajes Bibliju i istoriju Hriscanstva uopste)!?
Siguran sam da znas da su apostoli cinili cuda. Da su se cuda desavala i samim prizivanjem Gospoda Isusa. Da su tela jos iz prvih vekova blazenopocivsih mucenika bivala netrulezna. Da su postojale i mosti Svetog Save. I da je svima njima zajednicko to sto su poverovali u Gospoda Hrista i njegovu rec, kasnije je propovedali i bivali muceni zbog toga. Ja tebe pitam zasto bi Gospod dozvoljavao sva ta desavanja, ako je to hula na Njega? Zasto bi im Gospod osvestavao tela da budu netrulezna i da kad mirjani dolaze u veri Gospoda Hrista, dobiju razna isceljenja iznad mostiju?
Ja pretpostavljam da vi i ne znate sta znaci svetac i koliko su jake njihove molitve. Mi kad se molimo svecu ne kazemo oprosti mi Sveti (taj i taj), vec kazemo:Milomo ti se Sveti ___ moli Boga za nas gresne, da nam oprosti grehe nase, da nam da isceljenje, da se ne razgnevi sto ne tvorismo volju Njegovu, sto hulismo i td, jer su Vase molitve jace nego nase. Isto tako kada se molimo Precistoj Djevi mi ne kazemo oprosti nam zgresismo ti, vec Majcice Bozija ti koja si rodila Spasa Hrista moli Ga za nas nedostojne sluge Njegove. Odnosno mi molimo Svece i Majku Boziju da se mole za nas, jer su njihove molbe mnooogo jace nego nase. Zapitaj se samo koliko znaci kad te majka zamoli za nesto, da li bi mogao da je odbijes ili neko ko te postuje da te zamoli za nesto, a voli te kao brata cak bi i zivot dao za tebe ili recimo zamoli te nesto, a posle zbog tebe na neki nacin izgubi svoj zivot, da li bi mogao da predjes tek tako preko te molbe???? Kazete ne pise to u Bibliji, odnosno u Starom zavetu pa ja ti kazem ne pise, jer se on bavi delom od dolaska Gospoda na zemlju i Njegovim zivotom, a u Otkrovljenju je napisano i sta ce se desavati. Posle Novorodjencadi prvi mucenici su bili posle Raspeca, naravno najveci mucenik znamo ko je, tada se i pojavljuju netrulezne mosti svetaca, zbog toga se o njima ne pise u Bibliji. A sto se tice ikona ovako. Po tvojim tekstovima mogu zakljuciti da si odrastao, obrazovan covek, moguce i da imas decu. Pretpostavljam da imas novcanik i da u njemu imas bar neku sliku, da li je to slika majke, zene, dece, brace, sestara, oca nije bitno pitao bih te zasto je nosih? Nije li to po tebi hula? Da li ti kad hoces nesto da kazes toj osobi sa te slike gledas u sliku i govoris joj ili licno osobi? Ja mislim da ti nosis tu sliku zato sto se tada osecas kao da su tvoji voljeni odmah tu pored tebe, srce ti je jednostavno puno, da li sam upravu? E pa tako i mi, ne molimo se toj ikoni vec onome ko je naslikan na njoj, tom Svecu, a ikona je tu samo da bi nam lakse bilo da se usresredimo, da znao da su oni uvek sa nama i da, ako smi mi iskreni sa njima nase molitve ce biti uslisene... Malo sam raspisao, nadam se da nece biti uzaludno, bar procitaj
.
A sto se tice kaliste, ne znam sta da ti kazem ni da mi je nesto zao ni da mi nije zao. Mada mi je sigurno vise zao sto oterase neke ljude odavde, a postavljali su prelepe teme, dusokorisne price i samo se branili onda kada su sve kandze sa ovog foruma bile uperene u njih. Na kraju ljudi se dogovorise i napustise forum, ne zeleci vise da slusaju svakakvo klevetanje, lazi i obmane...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Sad videh tvoj post gde kazes da je Jovan Krstitelj bio Vaznesen po Bibliji. Cudno tumacenje zaista! Ocigledno postoji vise razlicitih Biblija... Sad mi je sve jasnije... Bio je jos jedan lik na forumu koji je imao slicne ideje kao ti? Mozes li da mi kazes kako ti se zove ta vera?