Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Istina, dobar deo biblije je čisto istorijski i postoje događaji koji su se dogodili protivno Božijoj volji, ali su nama korisni na nauk. To je tek teška diskusija pa mislim da ćeš da se složiš da je ne započinjemo ovde.
Inače, pojam "dinosaurus" je izmišljen tek u 18 veku (ako se ne varam). U bibliji su dinosaurusi itekako spominjani kao zmajevi, i u knjizi o Jovu kao Behemut ( nešto što po opisu liči na brontosaurusa ), ali je na našem jeziku nažalost prevedeno kao slon. Ima ovde članova koji su vični prevodu pa neka potvrde ili opovrgnu. Evo spremiću malo materjala, pa se nadam za par dana da otvorim novu temu. Pozdrav.
.
Biblija kao rukopis je veoma dragocen jer su u nju inkorporirani mnogi stari tekstovi , mitovi i legende , na primer legenda o potopu je bila poznata i u starom Egiptu, a izvorno je indoevropski mit i ima svoje istinsko uporište u poplavama nastali nakon otapanja lednika posle ledenog doba. Takođe u biblijskim pričama o postanju inkorprirani su veoma stari kosmogonijski mitovi . Proučavanje i tumačenje biblije smatram veoma korisnim i poučnim jer se u njoj nalaze neki obrasci razumevanja ljudskog shvatanja i povesti.
Ono što sam želeo da kažem u prošlm postu nije to da je biblija bezvredna već to da su nju ipak pisali ljudi sa nekog ljudskog stanovišta i to da je njeno bukvalno tumaćenje potpuno apsurdno. A što je najsmešnije s jedne strane imamo jedno bukvalno tumačenje biblije kada je reč o recimo starosti zemlje a kada se ukaže na neku biblijsku protivrečnost onda se to tumači veoma alegorično.
Eh da, nečeg sam se setio. Jedan član je spomenuo da je najstarije drvo na svetu staro 6,000 god. (neko Metuzalem drvo). Zamolio bih ga da navede izvor jer sam ja uspeo da nađem samo tvrdnje da je ono nešto više od 4,000 god. staro ( i to je samo procena ). Najstarije drvo kod kojeg su zaista izbrojani godovi je 3,200 god. 10 Oldest Trees in the World
Inače, po bibliji se potop dogodio tek pre oko 4,500 god. Ako je ovo tačno onda bih bio slobodan da tvrdim da nijedno drvo na svetu nije starije od ovoga.
Biološki kalendar kojim se koriguju rezultati metode c-14 ne stvara se samo na osnovu godova živog drveća već i na osovu dobro očuvanih uginulih stabala ali i sige i još nekih biljaka , ovakvi uzorci se analiziraju i prave se biološke baze podataka koje su osnov kalendara za određenu klimatsku ili geografsku zonu.
No pošto o ovom postupku znam veoma malo a vidim da drugi znaju još manje molio bih nekog ko ima iskustvo sa ovim postupkom da se javi i objasni nam bar osnovno .

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
tripo 41, sad kažeš kvazi naučnici a sam si pomenuo biblijsku arheologiju. I drugo, postoje knjige a ne samo TV i Gugl gde ti je sve natenane objašnjeno. To da su Jevreji pokorili 7 naroda kojih više nema (počinili genocid ?) kažu sami jevreji... Nema ko da ospori jer su svete narode, jel te, pomlatili. Pa čak i one koji su im bili prijatelji i saveznici. Neke su namamili sa ženama te da bi ih uveli u svoju veru, umesto da ih obrežu, oni ih kastrilali. I sve su to lepo zapisali.
Fin neki svet. Fin neki Bog.
Bog je Judejski! On to stalno ponavlja. On je njih izabrao i oni su jedino ljudi. Svi ostali nisu ljudi. Svi ostali imaju neke druge bogove i kao takvi nisu ljudi. Svet je stvoren samo za Adama i Evu kao pretke ne svih ljudi, nego jevrejskog naroda.
To je interna kniga koja je vremnom dobila veće značenje.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poruka
29
tripo 41 Slazem se da su emisije Nacionalne geografije pomalo populisticke i nedosledne ali sam isto tako imao priliku da pre nekoliko godina odgledam par kreacionistickih emisija koje su kao jedini dokaz svega navodile sveto pismo.Emisije su bile koncipirane na taj nacin da se prvo prica o nekom dogadjaju a onda se on dokazuje biblijom.Reklo bi se nista novo zar ne..??? Uostalom,sta drugo se moze i ocekivati od kreacionista osim slepog verovanja u knjigu i nipodastavanja svega ostalog sto se desava u svetu oko njih.
Kreacionisticka nauka se cela zasniva u trazenju rupa u dokazima zvanicne nauke i umetanja sopstvenih(biblijskih)ideja kako bi se popunile rupe.Naravno sa napretkom nauke,sve je manje rupa koje mogu krpiti bogom i zbog toga nastupaju sve agresivnije(to se najbolje moze videti u USA gde je agresivni kreacionizam bas uzeo maha).

Kako objasnjavas sto se bog odmarao sedmog dana..? Zar on nije neumoran..???

Dodato posle 1 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

tripo 41, sad kažeš kvazi naučnici a sam si pomenuo biblijsku arheologiju. I drugo, postoje knjige a ne samo TV i Gugl gde ti je sve natenane objašnjeno. To da su Jevreji pokorili 7 naroda kojih više nema (počinili genocid ?) kažu sami jevreji... Nema ko da ospori jer su svete narode, jel te, pomlatili. Pa čak i one koji su im bili prijatelji i saveznici. Neke su namamili sa ženama te da bi ih uveli u svoju veru, umesto da ih obrežu, oni ih kastrilali. I sve su to lepo zapisali.
Fin neki svet. Fin neki Bog.
Bog je Judejski! On to stalno ponavlja. On je njih izabrao i oni su jedino ljudi. Svi ostali nisu ljudi. Svi ostali imaju neke druge bogove i kao takvi nisu ljudi. Svet je stvoren samo za Adama i Evu kao pretke ne svih ljudi, nego jevrejskog naroda.
To je interna kniga koja je vremnom dobila veće značenje.

Slazem se u potpunosti,pisci biblije(starog zaveta,novi zavet je posebna prica) su jednostavno iskoristili pronalazak pisma(u ona vremena je pismo jos uvek bila novotarija),kako bi utrli put dugovecnosti Judaizma.Ne moze se reci da im nije uspelo.Pismo je mocna stvar,za razliku od Egipatskih hijeroglifa u koje su bili upuceni samo retki.Moglo bi se reci da je to prvi medij a da je sveto pismo prva propagandna poruka(doduse malo poduza :) ) To je slicno kao da je 30-tih godina 20.veka,neki Hitlerov naucnik izumeo TV,iz danasnje perspektive vidimo koliko je to mocan medij i ja nisam ubedjen da bi u tom slucaju Hitler izgubio rat.Poredjenje mozda nije bas najbolje ali je sustina tu..
Neko seo pa izracunao da se u bibliji pominje oko 2,3 miliona nasilnih smrti,uzrokovanih direktno od boga ili preko posrednika..
Mozda je Isus umesto ''Ljubi bliznjeg svog'' hteo reci ''Bliznjeg svog ljubi,ko to nije,ubi'',ili je kao i mnogo puta ranije samo pogresno protumacen.. :)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jevrejin je duhovna kategorija, a ne krvno-nasljedna odnosno nacionalna. To Bog u Bibliji jasno kaže. Biti krvni nasljednik Avrama, Solomona, Josifa znači taman koliko i krvni nasljednik Tita, Slobodana M., Džordža Buša itd.
Najveći broj tadašnjih naroda je upravo Bog pobio, a manji dio su Jevreji. To nije genocid, Bog kada zatire i odobrava to tada nije genocid.
I zaboravih reći još dva naroda su zatrta. Ukupno 9 naroda je istrebljeno sa tog područja. Bog je sve to stvorio i On ima pravo da raspoređuje narode gdje će ko da bude.
A ovi danas Jevreji nemaju veze sa onim u duhovnom smislu, niti ih Bog priznaje.
Oni jesu krvni nasljednici Jakova, Isaka, Avrama itd. ali nema kod Boga ni nacija, ni pola, ni populacije, ni bogatih, ni siromašnih.
Samo ima ili si Njegov ili nisi.
A emisije o postanku Zemlje na Nacion. geog. pa to je sprdnja. Sada su bile nedavno šta bi bilo kada bi nestalo nafte, onda šta bi bilo kada bi nestalo ljudi. Pa to više nije nauka, nego čitav niz nekakvih besmislenih pretpostavki. Nisu sve takve. Najbolje su im one o ponašanju životinja, ali da ne spominju evoluciju. Bog je Zemlju stvorio niodčega, nije ništa ni bilo prije nego On. I svemir je stvorio niodčega. Materija i život imaju svoj početak. Bog ga nema, On je oduvijek.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Prema tradicionalnom Hindu učenju samsara - uprošćeno,večiti krug rađanja i umiranja, izgleda važi i za zemlju-život na zemlji (moje tumačenje). Oni govore o ciklusima kroz koje zemlja prolazi (prolazila je do sada više puta). Da ne bih potezao za literaturom, osloniću se na moje slabo pamćenje mislim da se radi o ciklusu od oko 136000 godina?(možda sam dodao nulu više, neka me ispravi neko kome je ovaj podatak pri ruci). Platonova Atlantida je je potonula pre oko 11500 godina. Što se tiče naučnih dostignuća u merenjima realnosti, pogledajte podatke merenja visine Mont Everesta u zadnjih 20 godina i videćete kolika su odstupanja u malim vremenskim razmacima. Mislim da u nauci važi princip što si bliže to si dalje. Ne možemo pouzdano raspravljati o nečemu što je van naših saznajnih mogućnosti. Jedno veliko pitanje koje se nameće: Postoji li nešto izvan naše svesti? otvara mogućnost postojanja bezbroj realnosti (pa i svetova). Svemir je bezvremen, naša prolaznost je prostoru nametnula vreme kako bi njime manipulisala.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Postoje naucnici i naucnici :)
Dr Anthony Flew npr. Covek je tek pred kraj svog zivota uvideo da evolucionizam " ne pije vodu".
(naravoucenije glasi - nikad nije kasno) :)
Ja sam jedan od onih koji verujem u stvaranje sveta i svega u njemu od strane Tvorca za doslovno 6 dana. 24h ne znaci nishta posebno.Svi znamo da nam je kalendar daleko od savrsenog. Zato je Bog dao "videla". Dan je dok je sunca. Tako i jevreji gledaju i racunaju.
Procitao sam ovde pojedince ( zagovornici "GAP" teorije) koji kazu da dan ne znaci bukvalno dan vec duzi vremenski period ne bi li "pomirili" Bibliju sa odredjenim naucnim stanovishtem koji se danas zagovara. U Bibliji stoji koliko je zemlja stara! Gapovci, sta mislite zasto postoji rodoslov u bibliji ko je koliko ziveo ? saberite i dobicete godine.
Sto se tice Biblije i njene istinitosti ili neistinitosti, odnosno tog Svetog Pisma sa naucnog stanovishta, voleo bi da prelistate ovu knjigu. Fino je sazeto. Necu dalje dubiti temu i odlaziti u off topic zato sto se i sama tema razvodnila na vishe strana i topic-a koje vec postoje na ovom forumu.
Evo link : biblija puna znanstvenih dokaza.pdf

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Zamolio bih Rollmilana da me uputi šta je to siga. Da li je to pećinski ukrasni kamen (jedino što mi je googlanjem bilo logično)? Čini mi se da je nešto u vezi pećinskih depozita stidljivo pominjano u vezi radiometrijskog datiranja.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Današnji Jevreji slave 5771. god. od stvaranja svijeta. Zna se da su oni vrlo pametan narod. Sasvim je jasno da je Zemlja stara oko 6000 god. I sve najveće civilizacije su postale prije oko 6000 god. Prva pisma su takođe od prije 6000 god. Mali broj stanovnika starog svijeta potvrđuje da Zemlja nije starija više od 6500 god. Po biblijskom rodoslovu Zemlja je stara maksimum 6100. Tako da nema sumnje da je Zemlja mlada.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Šta podrazumevaš pod "Današnji Jevreji slave 5771. god. od stvaranja svijeta", tačnije pod "svijetom". Da li je stvaranje sveta - stvaranje života na zemlji ili sam čin stvaranja zemlje, ja lično mislim da se radi o prvom. Ako Platon nije pustio mašti na volju Atlantida je nestala pre oko 11500 god., a koliko god. pre toga je postojala? Radi se o veoma velikim rasponima neslaganja. Hindu učenje daje za mene prihvatljivo objašnjenje (moje tumačenje): zemlja je oduvek bila tu ali zivot na zemlji prolazi kroz cikluse nestajanja i ponovnog nastajanja kroz definisane periode vremena (dovoljno velike, veće od tih 6100 god).

Natrag