Biblija kao rukopis je veoma dragocen jer su u nju inkorporirani mnogi stari tekstovi , mitovi i legende , na primer legenda o potopu je bila poznata i u starom Egiptu, a izvorno je indoevropski mit i ima svoje istinsko uporište u poplavama nastali nakon otapanja lednika posle ledenog doba. Takođe u biblijskim pričama o postanju inkorprirani su veoma stari kosmogonijski mitovi . Proučavanje i tumačenje biblije smatram veoma korisnim i poučnim jer se u njoj nalaze neki obrasci razumevanja ljudskog shvatanja i povesti.Istina, dobar deo biblije je čisto istorijski i postoje događaji koji su se dogodili protivno Božijoj volji, ali su nama korisni na nauk. To je tek teška diskusija pa mislim da ćeš da se složiš da je ne započinjemo ovde.
Inače, pojam "dinosaurus" je izmišljen tek u 18 veku (ako se ne varam). U bibliji su dinosaurusi itekako spominjani kao zmajevi, i u knjizi o Jovu kao Behemut ( nešto što po opisu liči na brontosaurusa ), ali je na našem jeziku nažalost prevedeno kao slon. Ima ovde članova koji su vični prevodu pa neka potvrde ili opovrgnu. Evo spremiću malo materjala, pa se nadam za par dana da otvorim novu temu. Pozdrav.
.
Ono što sam želeo da kažem u prošlm postu nije to da je biblija bezvredna već to da su nju ipak pisali ljudi sa nekog ljudskog stanovišta i to da je njeno bukvalno tumaćenje potpuno apsurdno. A što je najsmešnije s jedne strane imamo jedno bukvalno tumačenje biblije kada je reč o recimo starosti zemlje a kada se ukaže na neku biblijsku protivrečnost onda se to tumači veoma alegorično.
Biološki kalendar kojim se koriguju rezultati metode c-14 ne stvara se samo na osnovu godova živog drveća već i na osovu dobro očuvanih uginulih stabala ali i sige i još nekih biljaka , ovakvi uzorci se analiziraju i prave se biološke baze podataka koje su osnov kalendara za određenu klimatsku ili geografsku zonu.Eh da, nečeg sam se setio. Jedan član je spomenuo da je najstarije drvo na svetu staro 6,000 god. (neko Metuzalem drvo). Zamolio bih ga da navede izvor jer sam ja uspeo da nađem samo tvrdnje da je ono nešto više od 4,000 god. staro ( i to je samo procena ). Najstarije drvo kod kojeg su zaista izbrojani godovi je 3,200 god. 10 Oldest Trees in the World
Inače, po bibliji se potop dogodio tek pre oko 4,500 god. Ako je ovo tačno onda bih bio slobodan da tvrdim da nijedno drvo na svetu nije starije od ovoga.
No pošto o ovom postupku znam veoma malo a vidim da drugi znaju još manje molio bih nekog ko ima iskustvo sa ovim postupkom da se javi i objasni nam bar osnovno .