Porijeklo Bošnjana?

Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
24
Ja sam bio zamijenio Srbske vladare i jedan i drugi je Stefan Nemanja samo je jedan bio Car Dusan, ali makar nisam zamijenio to da Stefan Nemanja znaci onaj prvi a ja sam mislio da se na drugog odnosi pitanje da je on imo problema sa Bogumilima i kako je to bilo za to doba rijesio je to, a da se nije imo potrbe sa njima natezat Stefan Car Dusan Nemanjic IV.Boze moj greska ili brzopletost zivi smo ljudi svi mi napravimo neku gresku. Ali kad se pojmovi pobrkaju a pravi se nova nacija onda ,vidim sada, i Bogumili mogu super posluzit ,kad fali materijala, i jos kad se tome doda da su im se sijekli jezici itd...da nebi mogli to propovijedat i to su bili Srbi pa to je idealan materijal za napravit jos jednu naciju, ne ne ja stvarno neznam kako mi to nije palo na pamet. I medvijedi su zivijeli na tlu danasnje Bosne i Hercegovine Srbi su ih ubijali evo i ja dajem jos materijala i to svijezeg genetskog jer koliko ja vidim bas tog materijala najvise fali.Stvarno ne zelim nikoga da uvrijedim malo karikiram naravno ,ispada smijesno kad se pojmovi pobrkaju. Jos samo Roolmilanu gdije bas mene i Jugoslovene spari ja nisam bas komunista.A ne zelim ja da osvescujem tkz,Bosnjake a nemam pojma za Jugoslovena, ali neupitno je to da mnogi vidjeniji ljudi vrlo dobro znaju ko su i sta su i po vijeri i naciji iz tog dijela naroda Mesa Selimovic,Emir Kusturica,Skender Kulenovic Ivi Andric idr... i nedaju se prevarit i nije ih sramota .Realne politicke snage i organizacije uce narastaje cemu i zbog koga ,ali eto uvijek ima neko ko neda iz nekog razloga da se vara i po tim pitanjima

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Konkretno pitanje i molim konkretan odgovor!!!!Kada su Slaveni u 7.stoljeću došli na Balkan oni su se prema Ilirima odnosili krajnje brutalno,tako da su Iliri praktično nestali sa ovih prostora(tako svaki ozbiljan naučni izvor govori)!Slaveni koji su naselili područje koje se već tada nazivalo Bosna(ne baš tako ali veoma slično tako da su na osnovu toga izveli to ime-dakle od Ilira) su zadržali taj naziv i svoju domovinu nazvali Bosna,a sebe bošnjanima,a Srpska i Hrvatska plemena su svoju domovinu nazvali po nazivu svojih plemena!!!E sada nagradno pitanje i molim da samo na njega odgovarate i na njega se koncentrišete:KAKO SU SE ZVALA TA SLAVENSKA PLEMENA KOJI SU,KASNIJE PO ILIRIMA,DALI SEBI IME BOŠNJANI
Pitanje za TRIAL
Pratio sam u nekoliko navrata diskusije i moram priznati da su se ukljucili vrlo informisani i obrazovani ljudi koji su se zaista potrudili, na trenutka sa malo vise emocija, da pojasne i daju odgovore o ovoj otvorenoj temi, izvinjavam se ali zanima me ko je na kraju dao tacan tj konkretan odgovor i osvojio nagradu, i o kojoj se nagradi ovde radi??? Nadam se da je i sam TRIAL potkrepljen sa osnovnim istorijskim cinjenicama... i da ce biti u mogucnosti da odluci o nagradnom odgovoru...ili ne, ali neka se bar na trenutak ukljuci u izda saopstenje.

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
47
Jurivaka jel moguce da ti vecinu svojih saznanja crpis iz wikipedije???Ne mislim nista lose kada te ovo pitam ali meni moja inteligencija ne dozvoljava da poverujem u to da je wikipedija nesto sto je relevantno.Pa u toj wikipediji pise da su ameri sleteli na mesec kao sto i vecina covecanstva i dan danas misli.A kada je jedan novinar na prechac uvatio pitanjem prvog coveka NASE i pitao ga kada cete sledeci put na mesec sleteti, ovaj mu odgovorio:"kada razvijemo tehnologiju".A da pogledas zvanican snimak sletanja na mesec i pogledas americku zastavu videces da se ona viori i leluja kao na vetru.A na mesecu vetra nema-naucno dokazano.Znaci greska fotomontaze.Mani se wikipedije to je budalastina najobicnija,isto ko i Titovi udzbenici iz kojih smo svi ucili sve i svja.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurivaka jel moguce da ti vecinu svojih saznanja crpis iz wikipedije???Ne mislim nista lose kada te ovo pitam ali meni moja inteligencija ne dozvoljava da poverujem u to da je wikipedija nesto sto je relevantno.Pa u toj wikipediji pise da su ameri sleteli na mesec kao sto i vecina covecanstva i dan danas misli.A kada je jedan novinar na prechac uvatio pitanjem prvog coveka NASE i pitao ga kada cete sledeci put na mesec sleteti, ovaj mu odgovorio:"kada razvijemo tehnologiju".A da pogledas zvanican snimak sletanja na mesec i pogledas americku zastavu videces da se ona viori i leluja kao na vetru.A na mesecu vetra nema-naucno dokazano.Znaci greska fotomontaze.Mani se wikipedije to je budalastina najobicnija,isto ko i Titovi udzbenici iz kojih smo svi ucili sve i svja.
Ma, vidi se odmah odakle ti crpiš svoje znanje i koliko je ono relevantno. Šta ćeš, ima nas koji smatramo da je bolja i vikipedija od izvora znanja iz kojih se ti napajaš.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
E, ovo je za mene interesantno pitanje: Šta su Osmanlije zatekle u Bosni od pripadnika bogumilske crkve? Jesu Pape pokretale kampanje radi suzbijanja bogumilskog pokreta na ovim prostorima, ali, koliko ja znam, njihov glavni "zatirač" je bio Stevan Nemanja.
Ovo boldovano pitanje jeste ključno , a što se tiče Stefana Nemanje njegovo delovanje se ograničavalo na teritoriju Raške , odakle je Bogumile proterivao u Bosnu ( teritorija Raške se širila i na deo Bosne ali Bogumili su uvek mogli da pobegnu u deo Bosne koji je držao Bosanski Ban). Osim toga Nemanja je umro 1199 god a osvajanje Bosne od strane Osmanlija bilo je 1463 god. u tom vremenu od 1199 do 1463 dogodilo se nekoliko krstaških pohoda na Bosnu . Takođe i bosanski vladari su vršili prekrštavanje Bogumila u katolike ili pravoslavce u zavisnosti kakvu su politiku vodili a nekada su ih štitili . Treba reći da je Bosna u tom periodu prolazila kroz permanentan građanski rat između vladara i bosanskih velikaša, a bile su i česte pobune sinova ili bliskih rođaka protiv vladara i velikaša - pravi bosanski lonac.

MOže li se pretpostaviti da su Bogumili, kao pokret i kao crkva, u Bosni, već bili istrijebljeni prije dolaska Osmanlija?
Možda može ali ne u potpunosti.

O sletanju na mesec i misiji Apolo 11 imaš posebnu temu na ovom forumu - "Najveća prevara u istoriji čovečanstva???" u podforumu obrazovanje.

Samo me interesuje pošto pominješ fotomontažu , kako neko može na živom video snimku da napravi fotomontžu postavljanja zastave?, o kakvoj se tu fotomontaži radi?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo boldovano pitanje jeste ključno , a što se tiče Stefana Nemanje njegovo delovanje se ograničavalo na teritoriju Raške , odakle je Bogumile proterivao u Bosnu ( teritorija Raške se širila i na deo Bosne ali Bogumili su uvek mogli da pobegnu u deo Bosne koji je držao Bosanski Ban). Osim toga Nemanja je umro 1199 god a osvajanje Bosne od strane Osmanlija bilo je 1463 god. u tom vremenu od 1199 do 1463 dogodilo se nekoliko krstaških pohoda na Bosnu . Takođe i bosanski vladari su vršili prekrštavanje Bogumila u katolike ili pravoslavce u zavisnosti kakvu su politiku vodili a nekada su ih štitili . Treba reći da je Bosna u tom periodu prolazila kroz permanentan građanski rat između vladara i bosanskih velikaša, a bile su i česte pobune sinova ili bliskih rođaka protiv vladara i velikaša - pravi bosanski lonac.
Da, ali ne samo Stevan Nemanja, nego sva dinastija Nemanjića, proganjala je Bogumile kao jeres. Sa njima se sureo i Car Dušan. Prema tome, imali su male šanse da se održe kao organizacija, čak i u Bosni, gdje jesu jedno vrijeme nalazili utočište, naročito u vrijeme vladavine Kulina Bana (1180-1204). Međutim, i Kulin Ban se 1203. javno odrekao bogumilsta - jeresi, i izrazio svoju privrženost katoličkoj crkvi. Dakle, Bogumili od tog trenutka nisu imali nikakvu zaštitu ni u Bosni. Dodamo li ovom krstaški vojni pohod pape Grgura IX 1234. na bosanske jeretike, postavlja se pitanje, šta je od Bogumila ostalo u Bosni i da li je i moglo ostati, do 1463. i osvajanja Bosne od strane Osmanlija?

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
47
rollmilane mislih na videomontazu ali siguran sam da si skapirao na sta sam mislio.

Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
24
Ja malo sam cito postove u ovoj temi da su tkz.Bosnjaci osam posto nastali od Hrvata oni su nastali nemalo svi od Srba katolicke vijeroispovijesti jer na tim prostorima nisu zivijeli Hrvati,oni su zivjeli izvorno na drugom prostoru a kasnije je Papa pridodao Srbe katolike tom narodu otuda ista prezimene u tkz. dva naroda isti jezik isti genotip odnosno nacionalnost (Berlinski kongres)kad tome dodamo da je i 20 vezira bilo Srpskog porijekla u BiH i koliko je dijece koje je oteto ,Danak u krvi,za radi Otomanskog carstva i ono 2 posto da je nastalo od Turaka postaje vrlo upitno .Onda i to malo gena da je upalo u genotip tog naroda samo se utopilo .
Ovdije govorimo o porijeklu Bosnjana a ne o Bogumilima pa bi bilo interesantno da se na ovoj temi zadrzimo i te teme i ako imaju veze sto se tice Bosnjana neka nam se povezu Bogumili sa temom odnosno sa nastankom Bosnjana i na koji nacin.
Izvorni maticni narod Srpski je dosao na ove prostore, po jednoj tezi, oko 7 vijeka i da je postojala samo jedna seoba naroda u jednom pravcu a po drugoj tezi da je postojala i seoba Srbskog naroda koja se odvila i u drugom pravcu i da nisu postojali narodi koji su mogli previse uticat na genotip Srpskoga naroda tj.da je na ovim prostorima Srpski narod autohton
Pitanja su ovdije kljucna , volio bi da bude na naucnim osnovama, ko su Bosnjaci dali su oni zaista, posebna nacija ,ili su oni Srbi islamske vijere iskoristeni u necije svrhe i dan danas se iskoristvaju?(Berlinski kongres 1878) Ova pitanja smo dosta prodiskutovali, svako ponaosob ko cita ovo ima svoje naravoucenije
Moje bi bilo pitanje, dali je ovdije na ovim prostorima Srpski narod autohton i da li je postojao neki narod koji je mogao vise uticati na genotip toga naroda, neka nam se izdvoji i razlika izmedju Srba i Bosnjaka ili Bosnjana ako moze naravno

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
47
Ostrivojevicu dzabe ti je da im pises kad oni to ne mogu da svare.Mislim da im sujeta ne dozvoljava.Moz ti to ponoviti jos 1000 puta ali dzabe,jednostavno ljudi to ne zele da prihvate.Dali zarad politicke korektnosti ili ne znam ni ja cega ali DZABE.Nek se oni drze wikipedije i nek im zivot prodje u radosti i veselju,najiskrenije im to od srca zelim.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ostrivojevicu dzabe ti je da im pises kad oni to ne mogu da svare.Mislim da im sujeta ne dozvoljava.Moz ti to ponoviti jos 1000 puta ali dzabe,jednostavno ljudi to ne zele da prihvate.Dali zarad politicke korektnosti ili ne znam ni ja cega ali DZABE.Nek se oni drze wikipedije i nek im zivot prodje u radosti i veselju,najiskrenije im to od srca zelim.
Ti, čovječe, uopšte ne razumiješ poentu čitave ove priče. Sa Vikipedijom ili bez nje, ali ti ne shvataš neke stvari. Ne gledaj samo ono što piše i ne shvataj sve bukvalno.

Natrag