Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Znači nigde nisam spomenuo da današnje Bošnjake sačinjavaju samo Bogumili, a ni procentima se nisam bavio.Bošnjaci imaju različito poreklo , to su Srbi , Hrvati, Bogumili iz Bosne kao i bogumili iz Srbije , Hrvatske i Dalmacije, zatim drugi narodi Bogumili koji su bežali u Bosnu pred progonom .
U vezi novinskog članka , jedno je novinski članak a drugo je pravo naučno istraživanje , a prava naučna istraživanja u Titovoj jugoslaviji na tu temu nisu rađena , a ako su rađena voleo bih da ih vidim , mora da su negde publikovana .У седамдесетим годинама двадесетог вијека изашао је чланак у сарајевском ослобођењу - дио научног рада (од аутора како је сам себе назвао Србин муслиманске вјероисповијести) ''Поријекло муслиманских породица''. У сјећању ми је остало да је пронашао за 90 % да воде поријекло од српских породица, 8 % од хрватских и 2 % од турских и албанских. Неки дан сам видио превод са турског ( не запамтих тачан назив књиге ако кога занима сазнат ћу ускоро) у којем прије пар стољећа у Ливањском крају пише за велики број сељака презиме српско име муслиманско од оца име Српско и навод нови муслиман ( Пр. Хасан Ковачевић син Здравка. - нови муслиман) Живећи у Мостару Сарајеву Градишки велики бр пријатеља муслиманске вјероисповијести знали су тачно своје српско поријекло па су чак знали које су славе славили. И највеће личности код Срба муслиманске вјероисповијести дали су до знања да имају српско поријекло и да се осјећају Србима попут Скендера Куленовића , Меше Селимовића, Емира Кустурице и др..Као што си видио из приложеног нигдје се не спомињу богумили да су од њих постали Бошњаци.
Велика је заблуда да је постао јаз међу народима толики да се не могу помирити..
Rečenica koju sam napisao potpuno je jasna , ovde je bitna ova boldovana reč - uglavnom.-ову контрадикторност не разумијем никако- да поједноставим нација настаје од матичног народа или мјешањем нација а онда постоје матичне нације које нису настале овим путем тј од матичног народа. Покушај то мало боље објаснити прво себи па нама.''Nacije su uglavnom veštačka tvorevina u smislu nastanka emancipacijom od matičnog naroda ili mešanjem više nacija . Postoji samo nekoliko matičnih nacija koji nisu nastale ovakvim putem ( a možda i to grešim) ja trenutno mogu da se setim Kineske i Inijske koje su jako stare nacije , možda će neko pomenuti Grke i Baskijce ali to je jako sumljivo. Isto tako Bošnjačka nacija je relativno nova nacija, koja je nastala od islamizovanog stanovništva Bosne i Balkana.''
Strani faktor je od kad je sveta i veka izazivao ili podsticao stvaranje i odvajanje nacija zarad vlastitih interesa. Uostalom da nije bilo Turske okupacije Balkana verovatno( a možda i grešim) da današnja Bošnjačka nacija ne bi ni postojala.Тачно је да постоје народи који у даљњем развоју прерастају у нације. Тачно је да нације углавном настају природним путем еволуцијом из народа који покрива одређену област у нацију, али је тачно да има случајева кад велике силе распарчавају народ по вјерским или економским карактеристикама па стварају на папиру а касније и у стварности вјештачке нације са вјештачким језиком и вјештачком територијом која крије клицу братоубилачких ратова. и никад се не зна колико дуго ће као вјештачке нације опстати као што је случај на Балкану када се поистовјећује религија са нацијом.
Ne bih sad da ulazim u uzroke propasti samoupravljanja i uzroke izbijanja rata u Bosni jer to nije tema samo bih napisao nešto u vezi Bošnjaka i samoupravljanja.Тако је настала и новокомпонована нација бошњака као нови камен спотицања и главни покретач прошлог рата као и будући покретач крвопролиоћа на овим теренима као и кад су изједначени католичанство са Хрватским народом а православље са Српским у Босни који су омогућили братоубилачки први и други рат на овим просторима. ( овдје морам да нагласим да је ово све периферно а да је суштина да се сруши самоуправљање које је онемогућавало страним силама експлоатацију наших људи са наше територије. да се уништи држава која је била створила најсавршенији друштвено-економски систем са најморалнијим вриједностима у свијету а за крупни капитал постојала је опасност да се несврстане земље не угледају на нас па уведу и оне самоуправљање и тако онемогуће улаз страних банака и комплетне експлоатације. Зато је изазван рат јер се на лоше нико не спушта милом већ само силом.зато су нас вратили у систем првобитне пљачкашке акумулације капитала. Зато и овај рат треба да носи право име КОНТРАРЕВОЛУЦИЈА уз помоћ новокомпонованих нација на бази вјероисповјести. која нам је донијела умјесто демократију праву демоНкратију. кад поново дође до демократије нестат ће и новокомпонованих нација.
за њих се измишљају оправдања за настанак попут измишљања да су богумили посебан народ па се доласком ислама преобратио у исламски народ па је морао да добије територију у којој треба да има апсолутну већину па су му сметали Каури па како они неће отићи добровољно са својих имања онда их треба истјерати. итд
Važi, čekamo dok se neko ne javi.Друже лијепо сам написао да је то дио научног докторског рада који је у наставцима излазио пар мјесеци у ослобођењу. Аутора сам заборавио али постоје историчари који ће се јавити и рећи како се дијело зове.''U vezi novinskog članka , jedno je novinski članak a drugo je pravo naučno istraživanje , a prava naučna istraživanja u Titovoj jugoslaviji na tu temu nisu rađena , a ako su rađena voleo bih da ih vidim , mora da su negde publikovana .''
Namerno ili slučajno zaboravio si slovo i . Napisao sam; " tvrditi da Bošnjaci nemaju i bogumilsko poreklo" . Drugačije rečeno, napisao sam, da Bošnjaci pored pravoslavnog i katoličkog imaju i bogumilsko poreklo.''Вјеруј ми тврдити да ''бошњаци'' имају богумилско поријекло такође нема никакво научно утемељење. Баш би га волио видјети јако сам радознао који је то спис или неки други доказMeđutim tvrditi da današnji Bošnjaci nemaju i bogumilsko poreklo (ma ko ti bogumili bili) nema nikakvog naučnog utemeljenja. ''
Te njihove vođe o kojima ti pišeš došli su na vlast na izborima, njih je izabrao muslimanski bosanski narod i to po ne znam ni sam koji put. Istovremeno ne vidim ni jednu realnu političku snagu , ličnost ili organizaciju među bosanskim muslimanima koja se zalaže za srpsko nacionalno osvešćenje, tako da je cela tvoja priča o tome nerealna .Њима су њихове тренутне вође наметнуле да су они посебна нација ради властитих и туђих интереса зато је и дошло до братоубилачке контрареволуције. народ се сам кроз невољу освјешћује ја их не требам освјешћивати а невоља и хаос не могу бити већи и већ се јављају људи који виде унапријед а полако се у Босни прихватају.Ono gde se najviše ne slažemo jeste to, što ja mislim da je nemoguće današnjim Bošnjacima nametnuti ili ih osvestiti da su oni Srbi , oni to prosto ne žele da prihvate (posebno posle zadnjih ratova), a insistiranje na tome može dovesti samo do novih konflikata.
Na kraju , Jugoslaven@ nemam ništa protiv toga da ti i OSTRIVOJEVIC@ osvestite Bošnjake da oni nisu posebna nacija već da su Srbi ali mrka kapa da ćete u tome uspeti.
Vrlo prosto i vrlo jednostavno:ceo Balkan vodi poreklo od Srba.Srbi su najstariji narod na Balkanu i Srbi su starosedeoci.I mi Srbi nismo sloveni ali ja dozvoljavam da je negde oko 10-20 posto Srba slovenske krvi.Nama su mnogo blizi kelti nego sloveni.E sad naravno da pobednicka istorija (Titova) nas sve uci necem drugom.Naravno prirodno je da ti pomislis da ja ovo pisem iz nekakvih nacionalistickih, radikalnih,cetnickih ili kojih god hoces drugih razloga ali ja ne radim to zato.
Isti ti je i mnogo laksi slucaj za razumevanje i slucaj sa jezikom.Dal ti stvarno mislis da je moguce da su srpski,hrvatski,crnogorski, bosnjacki jezik u stvari 4 razlicita jezika.Ako to stvarno mislis onda nesto stobom i nije u redu.ps ne mislim licno na tebe nego ja to uopsteno.
Da, zaboravih da napišem da ovi novi jezici Bošnjački i Crnogorski jesu jedna budalaština
Činjenica je da je srednjevekovna Bosna bila utočište Bogumila, fakat je da su Pape nekoliko puta pokretale vojne kampanje radi njihovog suzbijanja i da su uprkos tim kampanjama Bogumili opstajali sve do neposrdnog dolaska Turaka Osmanlija gde im se gubi svako trag. Šta je bilo sa njima imamo tri verzije ; po Bošnjacima svi Bogumili prelaze u islam , po Srbima veći deo prelazi u prvoslavlje (znači ne svi), po Hrvatima , skoro svi Bogumili prelaze u katolike još pre dolaska Osmanlija.
U svakom slučaju dolaskom Osmanlija u Bosnu dolazi do velikog prelaska lokalnog stanovništva u islam (mnogo veći broj nego u drugim državama Balkana ) , logično je da je među njima bilo dosta bivših Bogumila .
Na kraju ponavljam da uopšte nisam ulazio u to ko su bili sami Bogumili iz Bosne, ali mislim da nam tu Porfinogenit može pomoći.
Sto nije tacno.Danasnja genetika je otkrila da u bosni zivi svega 25 posto ljudi slovenskog porekla, a u srbiji 15 posto.
Sve ostalo su potomci balkanskih starosedelaca(ilira,kelta, dardana itd)