Porijeklo Bošnjana?

Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Pa kod nas ne preovladjuju slovenski geni ali mi govorimo slovenskim jezikom,deo smo slovenske kulture prema tome Sloveni smo_O ovome raspravljamo po hiljaditi put.Zna se kako se i istocna i zapadna crkva u srednjem veku odnosila prema jereticima pa ne vidim zasto bi u srednjovekovnoj Srbiji bilo drugacije.Pravo svakog coveka je dase izjasnjava kao Srbin,Hrvat,Kinez,Arapin,pingvin,frizider...sad sto neko nekom hoce da utera nacionalni identitet motkom to je vec druga prica.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa kod nas ne preovladjuju slovenski geni ali mi govorimo slovenskim jezikom,deo smo slovenske kulture prema tome Sloveni smo_O ovome raspravljamo po hiljaditi put.Zna se kako se i istocna i zapadna crkva u srednjem veku odnosila prema jereticima pa ne vidim zasto bi u srednjovekovnoj Srbiji bilo drugacije.Pravo svakog coveka je dase izjasnjava kao Srbin,Hrvat,Kinez,Arapin,pingvin,frizider...sad sto neko nekom hoce da utera nacionalni identitet motkom to je vec druga prica.
Upravo se to sada radi u Bosni. Utjeruje se porijeklo motkom, potkrijepljeno odgovarajućim "naučnim" dokazima. No, ne bih o tome, jer bi već mirisalo na politiku. Nevjerovatno je šta se sve ne dešava u sredinama gdje dolazi do radikalnih promjena političkog sistema i društveno-ekonomskih odnosa. Mislim da mi na ovim prostorima, nismo nikakav izuzetak u tom smislu, i drugdje se to dešava, ali da nosimo perjanicu u prekrajanju svega i svačega, nosimo je. Odjedamput se pojavljuju nove istorije, novi jezici, nove nacije..., a da sve bude veća lakrdija, podastiru se kvazi naučni dokazi kao opravdanje za takve postupke.

Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Upravo se to sada radi u Bosni. Utjeruje se porijeklo motkom, potkrijepljeno odgovarajućim "naučnim" dokazima. No, ne bih o tome, jer bi već mirisalo na politiku. Nevjerovatno je šta se sve ne dešava u sredinama gdje dolazi do radikalnih promjena političkog sistema i društveno-ekonomskih odnosa. Mislim da mi na ovim prostorima, nismo nikakav izuzetak u tom smislu, i drugdje se to dešava, ali da nosimo perjanicu u prekrajanju svega i svačega, nosimo je. Odjedamput se pojavljuju nove istorije, novi jezici, nove nacije..., a da sve bude veća lakrdija, podastiru se kvazi naučni dokazi kao opravdanje za takve postupke.

Pa ove pojave okojima pricas u stvari se kroz 20.vek ponavljaju sa jezivom slicnoscu u svim zemljama pogodjenim ekonomskom i politickom krizom.Vec sam pominjao na jednoj temi delovanje organizacije Anenerbe u Nemackoj posle prvog svetskog rata.Do duse jos nikome kod nas za sada nije palo na pamet da takve likove stavi pod okrilje drzave mada mislim ako se ovako stanje kod nas nastavi doci ce neko na vlast ko ce to uciniti sa zadovoljstvom.

Član
Učlanjen(a)
12.05.2010
Poruka
16

Pa ja sam samo napravio malu napomenu sto se tice genetskog porekla,jer je Jurivaka rekao da predslovenskog stanovnistva ima zanemarljiv broj, sto nije tacno.
Nikakvih politickih intencija nije bilo sa moje strane, niti sam ijednu rec upotrebio u te svrhe.
Znaci samo sam izneo jednu cinjenicu,da bi gore pomenuti Jurivaka skocio kao oparen iz ne znam kojih razloga.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa ja sam samo napravio malu napomenu sto se tice genetskog porekla,jer je Jurivaka rekao da predslovenskog stanovnistva ima zanemarljiv broj, sto nije tacno.
Nikakvih politickih intencija nije bilo sa moje strane, niti sam ijednu rec upotrebio u te svrhe.
Znaci samo sam izneo jednu cinjenicu,da bi gore pomenuti Jurivaka skocio kao oparen iz ne znam kojih razloga.
Pročitaj ponovo šta sam o tome napisao. Pomenuo sam asimilaciju i pokrštavanje. Ti ovo nisi, izgleda, ni primjetio, ili razumio, samo ono: zanemarljiv broj. Lako je dokazati da je upravo tako. Zanemarljiv broj je neasimilarin i nepokrštenih. Govorim za period od X vijeka. I, baš me zanima kako sam to skočio kao oparen, gdje si to "otkrio"?

Član
Učlanjen(a)
12.05.2010
Poruka
16
Kada je riječ o porijeklu ljudi koji danas naseljavaju Bosnu i Hercegovinu, nema sumnje da ih je u ogromnom procentu najviše slovenskog porijekla. Možda neki zanemarljivi procenat čine i ljudi ilirskog, keltskog i nekih drugih starih plemena koji su nekada naseljavali današnje prostore Bosne i Hercegovine. No, dolaskom Slovena u te krajeve, (7 vijek), uglavnom su sva ta starosjedilačka plemena, ili bolje rečeno njihovi ostaci, asimilirani, da bi u 9 vijeku, kada su Sloveni primili hrišćanstgvo, svi bili pokršteni. Oni koji su se na bilo koji način odupirali hrišćanstvu, bili su strogo kažnjavani i stavljani na muke, da bi na kraju bili ubijani.
Evo nešto o tome iz Vikipedije:
"Današnje znanje o političkoj situaciji na zapadnom Balkanu tokom ranog srednjeg vijeka je nepovezano i konfuzno. Nakon svog dolasaka, Sloveni su doneli sa sobom plemensko društveno uređenje, koje se raspalo i utabalo put ka feudalizmu tek nakon Franačkog prodora u ovu ovlast krajem 9. vijeka. To je takođe i vrijeme kada su Južni Sloveni pokršteni. Bosna je, zbog geografskog položaja i terena, vjerovatno bila jedna od posljednjih oblasti u kojima je izvršen ovaj proces, koji je vjerovatno poticao iz gradova na dalmatinskoj obali.
Bosna se pod tim imenom počinje spominjati od 958. Srpske i hrvatske kneževine su podelile Bosnu u 9. i 10. vijeku: za vrijeme kneza Časlava i dukljanskog kralja Bodina Bosna se našla u sastavu jedinstvene srpske države, a u međuvremenu Bosnom je ovladao i hrvatski kralj Mihailo Krešimir II. Kasnije političke okolnosti su dovele da se za ovu oblast nadmeću Ugarska i Vizantija. Nakon još jedne promjene odnosa moći početkom 12. vijeka, Bosna se našla izvan kontrole obje i nastala je posebna država pod vlašću lokalnih banova.[12]"

Ja sam te razumeo kolko sam mogao jer ti je konfuzan pasus.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Hoće li mi neko objasniti ko su to pa sad Bošnjani ? Zapravo koja je razlika između Bošnjaka , Bošnjana, Bosanaca i Bosančerosa ? Dobro za ovaj zadnji izraz znam, to su Proto Bosanci iz Meksika :blum3:.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Hoće li mi neko objasniti ko su to pa sad Bošnjani ? Zapravo koja je razlika između Bošnjaka , Bošnjana, Bosanaca i Bosančerosa ? Dobro za ovaj zadnji izraz znam, to su Proto Bosanci iz Meksika :blum3:.
Bošnjani, ili bosanci bi trebalo da budu sinonimi koji označavaju cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, dok Bošnjak označava pripadnika islamske, odnosno, muslimanske vjere u Bosni i Hercegovini.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Kako god shvatili izraz Bošnjani (da li kao Bosance muslimane ili kao sve stanovnike Bosne) poreklo je maje više isto , svi smo mi etnički mešanci starobalkanske , maloazijskih i slovenskih genotipskih grupa (haplogrupa). Kulturološki svi smo Sloveni koji su asimilovali takozvane prastanovnike Balkana (Tračane , Ilire ,Kelte) . E sad sami Bošnjaci (bosanski muslimani) kao nacija su nastali kasnije a to je jedna druga priča.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, današnji Bošnjaci su su ranije zvali muslimani, pa Muslimani (sa velikm m), pa tek od prije dvadetak godina, zovu se tako - Bošnjaci.

Natrag