Poreklo porodica i prezimena

Član
Učlanjen(a)
09.11.2011
Poruka
0

Interesuje me poreklo prezimena Gergeč !
Imao sam u firmi čoveka koji se zvao Milorad Gergeč.
Veoma čudno i retko prezime, pa me silno zanima koje je poreklo te porodice ?
Čovek je odlično znao češki jezik, pa, možda, ta pojedinost upućuje na neke
zaključke o češkom poreklu !?
Voleo bih kad bi neko dao ozbiljan odgovor !
 
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1
Interesuje me porjeklo MIlića koji su porjeklom iz Glamoča, danas ih je malo tamo ali prije rata su živili, konkretno moja porodica i rodbina a posle su neki otišli u Mrkonjić Grad, Banjaluku, Beograd kao i put Australije i Amerike, slavimo sv. Jovana a otac mi je pričao da su neki moji preci živili u Dalmaciji ali za to nemam dokaza ... Ako imate nešto vezano za Mćliće iz Glamoča ili bliže okoline molio bih ga da mi odgovorite ... Pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poruka
1
Pozdrav svima,

Imala bih par pitanja..Naime, posedujem porodicno stablo od 1766 godine pa na ovamo (krajem 80-ih godina ga je sastavio otac na osnovu spomenika na groblju u selu), radi se o prezimenu Milisavljevic u selu Dupljaj okolina Valjeva. Postoji prica da je postojao neki predak koji se zvao Lazar (pretpostavka) koji je imao dva sina Milisav Lazarevic i Radovan Lazarevic (od ovog prvog postoji spomenik u selu za drugog ne znam) koji je selo Dupljaj podelio na 2 dela, pa jedan deo sela danas nastanjuju Milisavljevici a drugi deo Radovanovici. Najbrojniji su u selu i obe porodice slave Sv. Luku.
Davno sam citala knjigu "KOLUBARA I PODGORINA" gde se kaze da smo se doselili iz okoline Mostara. Medjutim, na ovom forumu nadjoh da je slava Sv. Luka karakteristicna za okolinu Niksica u CG (mada sam i ranije cula da je neko pominjao da smo negde iz okoline Niksica).
Mene sada zanima sta je od toga istina, Mostar ili Niksic? Da li su se mozda neki iz okoline Niksica raselili u okolinu Mostara ili je bilo obrnuto? I taj predak po kome Milisav i Radovan nose prezime, da li je moguce da se nije uopste zvao Lazar vec da je i on bio Lazarevic? Jer ako je i on mozda bio Lazarevic da li je moguce da ti Lazarevici poticu od Hrebeljanovica? Da li postoje uopste neki Lazarevici u okolini Niksica koji slave Sv. Luku? Znacila bi mi svaka pomoc..

Hvala unapred..:)
 
Član
Učlanjen(a)
07.01.2013
Poruka
1
Postovani,

nase poreklo je Parojcic Vaso (Vasalija) imao je sestru Milicu. Ozenjen iz Kazanaca od Rosica, supruga Stana. Imali su sinove Mirka, Jovu, Nikolu, Simu, Vladu i Sekulu i cerke Savu i Milicu. Da li Vi imate neke porodicne veze sa njima? Ziveli su u Crnom Lugu, Jaruga i slavili su Svetog Nikolu?
 
Član
Učlanjen(a)
01.07.2009
Poruka
1
Veliki pozdrav,
Poticem iz porodice Matijevic koja je u nazad 200 godina iz sela Liplja, opstina Ljig u Srbiji, i vezuje se za kacerski kraj u okolini Belanovice.
Prezime Matijevic je dosta rasprostanjeno u Lici i Baniji (takodje u tim krajevima ima dosta sela koja se zovu Liplje), a koliko sam uspeo da pohvatam i istrazim, mi smo najstariji postojeci Matijevici u Srbiji, dok su svi ostali dosli kasnije u raznim potonjim ratovima i kolonizacijama(primer poznate porodice Matijevic koja drzi poznatu mesaru, a dosla je iz okoline Petrinje 90-tih, a nije ni u kakvom blizem srodstvu). Takodje, najstariji podatak o nekom Matijevicu u Srbiji je iz 1729. kada je Simeon Matijevic iz Dragaceva postao paroh u okolini Ladjevaca. Takodje i pop Jovan Matijevic u Valjevu 1737. Sta je sa njima posle bilo i da li smo u srodstvu, ne znam, ali treba uzeti u obzir iseljavanja i bezanije za vreme ratova 1735-39 i 1787-91. Mozda poticemo i od njih. Da li oni imaju neke potomke u tim krajevima?
Za porodicu se vezuje prica da je dosla iz nepoznatih zapadnih krajeva i da je prezime mozda uzela po nekom Matiji koji je prebegao zbog turaka (klasika). Da li postoji ikakva veza da je mozda kapetan Matija, po kome je za vreme I srpkog ustanka selo Muratovac promenilo ime u Matijevac, opstina Vladimirci, mozda praotac mojih Matijevica? Ko je bio kapetan Matija?
Matijevice su takodje u okolini pogrdno i u sali , nazivali Dzanovicima. Moja baba(koja je Pavlovic iz susedne Dudovice, kod Mionice) mi je cesto pricala u sali:“Ma kakvi Matijevici, to su ti DZANOVICI, prevrtljivci i napasnici, to ti mislis Matijevici, no nisu!
icon_smile.gif
“. Moguca zanimljiva analogija sa Dzanovicima iz Pljevalja (muslimani?), a koji su mozda u kontaktu sa Bomestarima (Srbi), a koji su inace bivsi Matijevici iz Pljevalja?
Posedujem porodicno stablo koje ide u nazad do 1860-tih verovatno, a u napred do ranih devedesetih, a koje je napravio opstinski sluzbenik u Ljigu kada je poceo prvi povracaj nacionalizovane zemlje.
Za sada znam poreklo unazad 5 kolena i to sledecim redom:
Milan (moj otac) – Cedomir – Dragoljub – Milic – Novica
Dalje nisam uspeo da saznam, ali bih vrlo rado voleo da mi neko pomogne ko mozda nesto zna.
Krsna slava nam je Sveti Nikola.
Takodje bih voleo da saznam da li smo u bilo kakvom srodstvu(a po prezimenu bih rekao da jesmo), Tomo(Tomislav)Matijevic paroh iz Belanovice(umro oko 1869), njegov sin Vicentije(takodje paroh u Belanovici, umro oko 1903), kao i pukovnik Lazar Matijevic(covek koji je od Belanovice napravio opstinu 30-tih godina).
Svi podaci su neprovereni, a glavno pitanje je da li je taj Tomislav Matijevic brat, otac ili eventualno stric mom cukunpradedi Novici.
Hvala svima unapred,
Milos Matijevic
 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2013
Poruka
1
Велики поздрав!

Ја имам великих проблема у проналажењу података о пореклу Јовановића из округа Владичин Хан. То је очево презиме. А ни о славама не могу дати прецизан податак која је крсна, јер су се славиле 3(Аранђелодван, Св.Никола и Спасовдан), што ме наводи на мишљење да постоји неки разлог за прикривање кроз историју. С обзиром на локацију самог села, планинског, рекла бих да постоји мешавина са муслиманске стране. Постоји и много нестанака у прошлости, те стога слабо знам имена.

С мајчине стране оба родитеља су славила Св.Петку, исто округ Владичин Хан, али јужноморавски округ, село Врбово и негде ми је драже знати порекло Николић(Алексић), по њима! По неким причама су македонског порекла.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.01.2013
Poruka
1
Pozdrav svima

Zanima me porjeklo porodice Cosic iz Banjaluke,vec tri generacije zive tu,od oca sam cula da je moguce da smo se doselili iz juzne Hrvatske ili Dalmacije.

Unaprijed zahvaljujem
 
Natrag
Top