Poplave u regionu

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
NAJAVIO:
Direktor RHMZ: Biće kiše, ali ne i poplavnog talasa!

Srbiju od nedelje ponovo očekuje promenljivo vreme sa intenzivnijim padavinama, ali one neće biti ni blizu onima koje su dovele do katastrofalnih poplava u zemlji, i ne bi trebalo da utiču na porast vodostaja na Jugozapadu Srbije kako su to pojedinci najavljivali, kaže za “Alo!” Vladan Kocić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i dodaje da i pored toga, nema mesta opuštanju.

1197441-vladan-kocic-21052014-foto-a-stankovic11.JPG

Vladan Kocić Foto: Aleksandar Stanković

“Sada je najvažnije da izdrže nasipi. Nema nekih novih talasa koji dolaze, ali velike količine vode u koritima još stoje i ta voda konstantno vrši pritisak na nasipe koji se vremenom natapaju i počinju da slabe”, objašnjava Kocić.
Postoje procene da će, najavljene, visoke temperature dovesti do naglog otapanja snega na planinama i da to može ponovo da dovede do povećanja vodostaja reka i novih poplava?
- Pratimo razvoj meteorološke situacije i visoke temperature će svakako dovesti do naglog otapanja snega, ali njega na sreću ove godine nije ni bilo mnogo, pa se nadam da to ne bi trebalo da stvori neke veće probleme. Više me brine sneg na Alpima, koga ima dosta i koji će, takođe, početi da se otapa, a dobar deo Alpa nalazi u slivu Save. Međutim, nadam se da će se do tada kod nas stanje stabilizovati i da će Sava to moći da iznese.
1197425-vladan-kocic-21052014-foto-a-stankovic13.JPG

Vladan Kocić Foto: Aleksandar Stanković

Kada ste i koga upozorili o nevremenu koje se sprema?
- Prvo upozorenje nadležnim institucijama, Sektoru za vanredne situacije i Republičkom sektoru vodoprivrede, koji to dalje prosleđuju organima nižeg ranga, izdali smo u subotu 10. maja i tada je najavljena mogućnost velike količine padavina. Sutradan smo to upozorenje ponovili, a 12. maja smo dali crveni meteo alarm, koji se daje kada se radi o najopasnijim pojavama i služi da privuče pažnju. Tada smo dali da se na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije u narednih 72 sata očekuju padavine između 50 i 120 litara po metru kvadratnom.

Da li su nadležni dobro odreagovali i da li su ovako velike posledice mogle da se spreče?
- Posledice niko ne može da predvidi. Država je na vreme i odlično odreagovala, jer da nije tako posledice ovog ciklona bi bile zastrašujuće. Ovakvo nevreme se ne pamti od kako se rade merenja, to su možda hiljadugodišnje padavine, a naši sistemi odbrane su projektovani na stogodišnje. I u Obrenovcu ne bi bilo tako katastrofalno stanje da nije pukao nasip. Nikada se nije desilo da tako enormna količina padavina zahvati tako veliko područje i da traje dva i po dana. Samo u Loznici je palo 110 litara po mertu kvadratnom, a najveća količina padavina u tom gradu je izmerena 82 litre i to 1937.

Morao sam u Estoniju

1197421-21.jpg

Na sednici se iznenadio što nema: Aleksandar Vučić | Foto: Rajko Ristić

U vreme poplava niste bili u Srbiji, zbog toga je i premijer Aleksandar bio besan?
- Bio sam na sastanku regionalnih direktora meteoroloških stanica u Estoniji i branio sam interese države - platformu koju je odobrila Vlada Srbije, a vi ste me proglasili državnim neprijateljem. Tražio sam odmah da se vratim, ali nije bilo leta. Za to vreme sam bio non-stop na vezi i po povratku nisam primetio da je Vučić bio ljut. Rekao mi je “dobrodošao” i čak je na sednici Sektora za vanredne situacije pohvalio rad RHMZ.

alo.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Potresna priča poplava: Kako je beba heroj za dlaku izbegla smrt
Još uvek traje bitka za Obrenovac – grad koji je najviše stradao u poplavama i u kojem su se stvorile mnoge potresne priče, a "Telegraf" vam donosi sigurno najdirljiviju do sada. To je sudbina Slavice Vujičić bebe – heroja koju je sekund delio od sigurne smrti od vodene stihije!

beba.jpg

Dirljiv i nesvakidašnji prizor zatekli smo u Kombank Areni, gde su smešteni evakuisani ljudi iz Obrenovca, kada smo u prizemlju ove hale u “izolaciji” za majke i bebe upoznali, trenutno najmlađeg stanovnika u ovom “sabirnom centru” – prelepu Slavicu.

Slavica Vujičić ima svega četiri meseca, potpuno je zdravo dete, a već je gledala smrti u oči i pobedila je! Evo i kako…

Majka male Slavice, Svetlana Vujičić, sa suzama u očima priča nam njihovu strašnu priču i samo ponavlja: “Bogu hvala ostali smo živi“.

Kada je Kolubara počela da “divlja” po Obrenovcu i Velikom polju, Svetlana i njena četvoromesečna ćerka Slavica bile su u svom domu, srećne i nasmejane, a onda je sve “krenulo po zlu”.

- U roku od 20 minuta voda je zauzela čitavu kuću, nisam znala šta me je snašlo. Bila sam zbunjena, zgrabila sam Slavicu i pokušala da pobegnem, još nisam shvatala o čemu se radi. Za trenutak sam spustila dete na drvenu komodu, jer voda još nije stigla do nje, kako bi mogla da uzmem nešto stvari i da bežimo. Kada sam sve sredila, došla sam do Slavice, koja je plakala, kao da je htela nešto da mi kaže, u tom trenutku kada sam je uzela i prislonila sebi na grudi čitav zid kuće se srušio na komodu gde je samo sekund pre toga ležala moja ćerka. Panično sam pobegla odatle – priča nam kroz suze majka najmlađeg stanovnika beogradske Kombak Arene.

Prema njenim rečima spasioci su brzo došli po njih, pokupili i izvuli na sigurno.

- Sam Bog nas je spasio, a onda su po nas došli pripadnici Vojske Srbije i izvukli nas na sigurno. Ništa više nemamo, ni krov nad glavom niti gde da se vratimo. Moj muž je danima već u Obrenovcu, pomaže ljudima, a šta će biti sa nama ne znam. Bojim se i strahujem. Ovde su nas svi dobro primili i hvala im na tome, ali ne smem ni da pomislim šta će sa nama biti nakon svega ovoga. Bog nas je jednom pogledao, da li će i opet – pita se Svetlana Vujičić.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu ovom malom heroju, koja je ljubimac svih u Areni, jer iako je najmlađa ona se ne čuje, jednostavno – dete anđeo!

Mala Slavica

http://serbianforum.org/threads/sli...silaca-specijalaca.523771/page-2#post-1416706

Izvor: Telegraf

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Obrenovac se vraća u život: Tast mi nikad neće oprostiti, spasao sam taštu!
Sprski humor je i pored poplava koje su ostavile pustoš iza sebe, ipak ostao neuništiv...

tasta.jpg

Pojedini stanovnici obrenovačkog naselja Rajkovac bili su raspoloženi za razgovor sa ekipom "Kurira" koja ih je posetila, a jedan od njih je kroz šalu prokomentarisao kako je izgledalo spasavanje njegove porodice i zašto je ostao bez odlikovanja.

- Meni su hteli da daju Orden narodnog heroja za prvi i drugi dan, ali kada su skapirali da sam izvukao taštu, tast mi je davao pare da je izbacim kroz prozor - kaže kroz osmeh ovaj meštanin koji nije želeo da se predstavi.

Nadamo se da će i ostali koji su ugroženi od poplava ubrzo vratiti osmeh na lice i zbijati šale baš kao ovaj meštanin Rajkovca.

Izvor: Kurir

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
AUTOMOBILOM KAO AMFIBIJOM: Pogledajte vožnju kroz potopljene ulice Valjeva (VIDEO)

Neverovatna koncentracija i pribranost vozača uspeli su da održe automobil na dobrom pravcu iako se zbog dubine u nekim trencima moglo samo naslutiti kuda bi trebalo ići

"Pomozi Bože", izgovoriše Valjevci u jednom automobilu i krenuše kroz potopljeni grad.

Naime, četiri momka odlučno su rešila da da automobilom pobede potpuno potopljenu deonicu na putu Divci - Lukavac, i to sve snimili mobilnim telefonom.

Na snimku se tačno vidi da u njihovoj okolini nema nikoga, i da se samo može naslutiti gde je nekada bio put. Dubina vode koju su pregazili, u nekoliko navrata bila je i do polovine šoeferšajbne. Iako su brisači bili uključeni, u tim momentima nisu bili od koristi jer je automobil ostao na dobrom pravcu samo zahvaljujuću pribranosti i ludoj hrabrosti vozača.

Takođe, na snimku se vidi i voda koja kulja u unutrašnjost kabine.
Možda najdramatičniji deo snimka predstavlja trenutak u kome automobil prilazi mostu, kada se vidi da reka pomahnitalo teče potpuno van korita, ali momak koji vozi automobil nekako je uspeo da pobededi snagu vode. Prešli su most i svega nekoliko trenutaka kasnije našli su se na delu puta na kome je moguće videti asfalt.

Pogledajte snimak ove ludačke vožnje koja se, na svu sreću, završila bez posledica. Podsećamo, ne propustite priliku da pošaljete poruku na 1003 i pomognete našim sugrađanima koji su u poplavama ostali bez ičega.

kurir-info.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
ISPOVEST: Kako sam herojski volontirao u svinjcu hrabrog koordinatora
priredio MBS | 22. 05. 2014. - 20:56h | Komentara: 5
"Malo me sramota ovo da ispričam", podnaslov je priče kojom je pisac i novinar Duško Domanović ovekovečio svoj neslavni volonterski staž tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju.

"Blic" će ovde ukratko preneti isečke opširne i tragikomične ispovesti Domanovića, a preporučujemo je da je u celini pročitate na njegovom blogu.

...

"Opet mi se javi dežurni glas, kolega onog noćašnjeg, ja mu kažem 'taj i taj, iz tog i tog sela, hteo bih da pomognem koliko mogu'. 'Odlično', veli glas, 'taman skupljamo dobrovoljce za Adrane, treba hitno nekom narodu nesrećnom kuće raščistiti, da ima gde prespavati.' Mašala, mislim ja, znam da je nesreća i da ništa lepo nije, ali je ipak bar malo lepo što se prvi put u životu mogu naći na raspolaganju selu svom, od Pariza lepšem. Izdiktira mi glas broj 'organizatora akcije', a organizator mi kaže da dođem do zbornog mesta ispred jedne kafane na drugom kraju sela, gde će me čekati 'koordinator akcije'. Napravim sendvič, natočim flašu vode sumnjivog kvaliteta, spakujem u kesu i malo duvana, nabodem čizme na noge, pa krenem da pedalam..."

...

"Nakon manje od cigare i po, eto i koordinatora, negdanjeg poštara seoskog, a danas uglednog građanina i, verovatno, uspešnog aktiviste neke od naprednih stranaka koje su mu ukazale čast da živalj od Morave brani. Al’, ne lezi vraže, ni koordinator nema pojma gde bi trebalo da me transportuje. ... Najzad se smilovao nad mojim molećivim pogledom, te pristao da vozi ispred mene, dok ja za njim pedalam, ne bismo li našli nekog ko bi se obradovao mojoj snazi."

...

"Najzad, nakon nepunih pet-šest kilometara, stigosmo i do table sa imenom susednog sela. Tu koordinator stade, prosto čoveku neprijatno. 'Izgleda da ne treba nikome', zaključi mudro, a bez ijedne logički upotrebljive premise, ko što i dolikuje ljudima koji umeju da rade i donose zaključke u dinamičnom okruženju i pod stresom. Ja ga pitam 'je l’ to mene neko zajebava?', a on kaže 'jok, majke mi, mislili smo da treba'. Onda, valjda opet videvši moj tugaljiv pogled, dodade: 'Ako hoćeš, možeš kod mene, i meni su dve kuće pod vodom, ljudi mi pomažu, a ja, eto, idem da pomažem drugima'.”

...

"Upotrebivši sve svoje organizacione sposobnosti, za manje od dva minuta me je odveo iza kuće, do svog brata i sinovca, koji će mi, kaže, reći šta treba raditi. I ja, opet, ko tele, kažem 'dobro, aj’ da radimo, kad sam već tu i kad već pomoći treba'. Dođem ja do brata i sinovca, a oni u štali, nešto se zajebavaju i usput lopataju slamu i balegu. 'Aj’ ti ostani ovde, a nas dvojica ćemo', tu pokaže na mene, 'svinjac da očistimo'."

...

"Usput, doduše, pitam 'zar je moguće da me jebete ovako, sad kad krš ljudi ne može u kuću da uđe i kad sam nekome bar sobu za spavanje očistiti mogao?', a 'nadređeni' mi mirno odgovaraju da je to 'stvar organizacije' i da oni s tim ništa nemaju. Da ne dužim više, očistim ja svinjac koordinatoru, te najzad eksplodiram i odlučim da se kući vratim."

Napomena: pripremite se za dva-tri pasusa oštrog rečnika...

Kako se ova avantura završila, pročitajte na blogu Dušana Domanovića.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
JEZIVO: U Doboju kriju stotinu žrtava poplave u hali trgovačkog centra?

Nedavno je za ekskluziva.ba portal mještanka Doboja otkrila kako se broj žrtava krije, kako se ne bi širila panika, te da je mrtvačnica puna. Naša čitateljka je tom prilikom otkrila kako se broj mrtvih strogo krije i da neki tvrde da je broj mrtvih i preko sto. Broju stradalih je svjedočila i Sarajka, koja je za Dnevni avaz rekla kako se leševi kriju u prostorijama jednog trgovačkog. Dnevni avaz piše kako je Sarajka otišla u Doboj s paketima pomoći i navodi da je u hali jednog trgovačkog centra smješteno 100 leševa. U potpunosti vam prenosimo pisanje Dnevnog avaza.

Broju stradalih u Doboju čiji se leševi kriju u prostorijama jednog trgovačkog centra dosta je veći nego što to vlasti prikazuju, tvrdi to Sarajka (ime i prezime poznato redakciji op.a) koja je prilikom dostave pomoći ugroženom stanovništu ovog grada nosila hranu, lijekove, odjeću... Ona navodi da je u hali tog objekta smješteno 100 leševa te da se nesnosan smrad širi ovim gradom.

Ona dodaje da su na području tog grada leševi skupljani i sakriveni kako bi se od javnosti prikrila prava istina.

- Kriju mrtve. Čak su jednog čovjeka koji je radio u Općini otpustili jer je htio da ispriča istinu. Vojska RS brani pristup uopće tom dijelu. Sva pomoć koja se dostavlja mora se ostaviti na punktovima Crvenog križa, ili vojske. Bila sam tamo, ljudi su vidjeli leševe. Čak je i ljekarska ekipa bila upućena na mjesto gdje su leševi dovezeni. Doktori s Klinike Koševo bili su i vidjeli sve – tvrdi Sarajka koja je ovo uživo ispričala i u emisiji “Udri muški”.

Potvrdila nam je i da se nesnosan smrad širi ovim gradom, te da je veliki broj građana obolio od šuge i žutice...

- Veliki broj mještana obolio je od ovih zaraznih bolesti. Pitam se zašto svi šute? Gradom se ne može hodati koliko smrdi. To je strahota – kaže naša sagovornica.

Ona također tvrdi da u Janji ne daju Bošnjacima hranu koja je skupljena u humanitranim akcijama. Apelirala je na građane da ne idu u Doboj bez adekvatne zaštite. Dodala je da će sve što je rekla imenom i prezimenom ispričati i policiji ili vlastima. Ukoliko se ova informacija potvrdi broj stradalih u ovom gradu popet će se na 130 s obzirom da su nadležni izašli sa podacima da je broj pronađenih ljudskih leševa 30.

Izvor:Dnevni avaz

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
22/05/2014 - 21:32
Predstavljamo vam bedem koji brani beogradsku levu obalu Dunava (FOTO)

Čvrst nasip oko pančevačkog rita izgrađen je 1933. godine za vreme vladavine kralja Aleksandra, a nadograđivan je tokom vlade Josipa Broza Tita

Bedem-2.jpg

Stravične poplave koje su pogodile Srbiju polako jenjavaju, ali je i dalje otvoreno pitanje da li će eventualni novi nalet Dunava, izdržati bedemi koji brane beogradsku levu obalu ove reke.

Mnogi još nisu zaboravili velike poplave koje su Srbiju zadesile pre osam godina kada je i zabeležen istorijski maksimum vodostaja Dunava.

Bedem-3.jpg

Foto: maps.google.com

Od 10.4. do 17.4.2006. godine na celom toku Dunava kroz Srbiju vodostaji su prevazišli istorijske maksimume pa je tada u Zemunu izmeren do sada najveći vodostaj od 783 cm (16.4.) koji je prevazilazio prethodni rekord iz 1981. godine od 757 cm.

Tada su apsolutno maksimalne vrednosti vodostaja zabeležene i na stanicama Banatska Palanka, 954 cm (16.4.) i Velikom Gradištu, 960 cm (15.4.).

Bedem.jpg

Foto: maps.google.com

Čvrst nasip oko pančevačkog rita izgrađen je 1933. godine za vreme vladavine kralja Aleksandra, a nadograđivan je tokom vlade Josipa Broza Tita. U svom temelju ima kamen, a da li će izdržati i novi nalet i da li je propisno održavan… Ostaje nam samo da verujemo da hoće i da jeste!

(Telegraf.rs)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
ZA SVE ONE ROĐENE 1950-TE, 60-TE, 70-TE I 80-TE …

PRVO, PREŽIVELI SMO I ROĐENI SMO NORMALNI,
IAKO SU NAŠE MAJKE KAD IH JE BOLELA GLAVA PILE ASPIRINE, JELE HRANU IZ KONZERVI, PUŠILE I RADILE DO ZADNJEG DANA TRUDNOĆE I NIKAD NISU BILE TESTIRANE NA DIJABETES...
KAO DECA, VOZILI SMO SE U AUTIMA BEZ POJASA I VAZDUŠNIH JASTUKA I NISMO MORALI IMATI KACIGE NA GLAVI ZA VOŽNJU BICIKLOM ILI NA ROŠULAMA...
PILI SMO VODU IZ CREVA ZA ZALIVANJE BAŠTE, A NE IZ FLAŠICA KUPLJENIH U VELIKIM TRGOVAČKIM LANCIMA. DELILI SMO FLAŠICU KOKTE, KOLE ILI NARE SA NAŠIM PRIJATELJIMA I

NIKO

NIJE UMRO ZBOG TOGA ..

JELI SMO MLEČNE SLADOLEDE, BELI HLEB I PRAVI PUTER, PILI KOKTE, NARE KOJE SU I TADA BILE PUNE ŠEĆERA, ALI NISMO BILI DEBELI ZATO ŠTO SMO SMO SE STALNO IGRALI NAPOLJE...
IZLAZILI SMO IZ KUĆE UJUTRO I IGRALI SE PO CEO DAN, ŽMURKE, GRANIČARA, LOPOVA I PANDURA, KRALJICA 1-2-3, KAUBOJA I INDIJANACA, FANTOMA I SVEGA OSTALOG ŠTO JE SAMO DEČJA MAŠTA BILA U STANJU DA SMISLI, SVE DOK SE NIJE UPALILA ULIČNA RASVETA KOJE IONAKO NIJE BILO PREVIŠE.
NERETKO NAS NIKO NIJE MOGAO NAĆI PO CEO DAN, PA JE I RODITELJSKI ŠAMAR BIO DEO VASPITANJA
A BEZ ZLOSTAVLJANJA U PORODICI.

I NIKAD NIJE BILO PROBLEMA ...

PROVODILI SMO ČITAVE DANE PRAVEĆI TRKAČKE DASKE OD OTPADA IZ PODRUMA ILI ŠUPE, SPUŠTALI SE NIZ ULICE ZABORAVLJAJUĆI DA NISMO NAPRAVILI KOČNICE.
NAKON PAR PADOVA, SLOMLJENIH PRSTIJU I MODRICA... NAUČILI SMO KAKO DA REŠIMO PROBLEM.
MI NISMO IMALI IMAGINARNE PRIJATELJE.
MI PRIJATELJE NISMO DODAVALI NEGO IH VREMENOM STICALI !!!!!!!!!!!!!!
NISMO IMALI NI PROBLEME S KONCENTRACIJOM U ŠKOLI...

NAMA NISU DAVALI TABLETE PROTIV HIPERAKTIVNOSTI. MI NISMO IMALI ŠKOLSKOG PSIHOLOGA I VASPITAČA PA SMO IPAK ZAVRŠAVALI NEKAKVE ŠKOLE.
NAMA NISU PRODAVALI DROGU ISPRED ŠKOLE ...
MI NISMO IMALI PLAYSTATION, NINTENDO, X-BOX, NIKAKVE VIDEO IGRICE, NISMO IMALI 99 KANALA NA TELEVIZIJI (SAMO DVA I TO DRUGI TEK OD POPODNE),
NISMO IMALI VIDEO REKORDERE, SURROUND SOUND, MOBILNE, KOMPJUTERE, INTERNET, CHAT ROOMS...

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO IŠLI NAPOLJE I
DRUŽILI SE S NJIMA !

PADALI SMO S DRVEĆA, ZNALI SE ISEĆI NA STAKLO, SLOMITI ZUB, NOGU ILI RUKU, ALI NAŠI RODITELJI NIKADA NISU IŠLI NA SUD ZBOG TOGA.
IGRALI SMO SE S LUKOM I STRELOM, GRADILI TVRĐAVE OD SNEGA, BACALI PETARDE ZA NOVU GODINU, ČITALI HRPE CRTANIH ROMANA I SVE SMO TO PREŽIVELI BEZ POSLEDICA!

VOZILI SMO SE BICIKLOM ILI PEŠKE, DOTRČALI DO PRIJATELJEVE KUĆE, ZVONILI NA VRATA ILI JEDNOSTAVNO ULAZILI U NJIHOVU KUĆU DA SE DRUŽIMO I BUDEMO ZAJEDNO!
KAD UPADNEMO U PROBLEME SA ZAKONOM, RODITELJI NISU PLAĆALI KAUCIJU DA NAS IZVUKU.
U STVARI, BILI SU ČESTO STROŽI NEGO SAM ZAKON!
POSLEDNJIH 50 GODINA SU BILE NAJPLODONOSNIJE GODINE U ISTORIJI SVETA.
NAŠE GENERACIJE SU DALE NAJBOLJE PRONALAZAČE I NAUČNIKE DO DANAS.
IMALI SMO SLOBODU, PRAVO NA GREŠKE, USPEH I ODGOVORNOST.
I NAUČILI SMO ŽIVETI S TIM !

I TI PRIPADAŠ TOJ GENERACIJI?

ČESTITAM!
MOŽDA ĆEŠ ŽELETI PODELITI OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SREĆE ODRASTI KAO PRAVA DECA, PRE NEGO ŠTO SU ADVOKATI, DRŽAVE I VLADE POČELI ODREĐIVATI KAKO TREBA ŽIVETI !

MOŽDA BI BILO DOBRO POSLATI OVU PORUKU I VAŠOJ DECI DA VIDE KAKO SU NJIHOVI RODITELJI ODRASTALI!

DA BISTE LAKŠE ČITALI, OVAJ MAIL JE NAPISAN
VELIKIM SLOVIMA !!

POZDRAV GENERACIJO I ŽIVELI !
SVAKO OD NAS JE ANĐEO SA SAMO JEDNIM KRILOM, A LETETI MOŽEMO TEK ZAGRLJENI...

PS: Kasnije ćemo staviti u određenu temu.......

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
POGLEDAJTE Hronologija katastrofe u Krupnju Video
J. Trijić | 22. 05. 2014. - 14:06h | Komentara: 21
U Krupnju se polako saniraju posledice poplava i klizišta, a građane je posle izlivanja reke i rušenja kuća usled klizanja zemlje pogodila nova muka, veliki oblaci prašine koji prekrivaju grad.

469664_krupanj1-foto-branko-skoric_f.jpg
Mašine koje rade na čišćenju i veliki broj vozila podigli su prašinu od sasušenog mulja i zemlje koje su donele poplave i klizišta.

Brojni volonteri koji pomažu u čišćenju prinuđeni su da nose maske na licu i gumene rukavice jer je količina mulja u Krupnju ogromna, a oseća se i nesnosan smrad. Krupanj ima samo jednu cisternu za pranje ulica, pa i to otežava situaciju.

470458_krupanj_f.jpg

Pomoć stiže svakodnevno, ali su i dalje neophodna dodatna sredstva za higijenu i dezinfekciju.

Kako naglašava predsednik opštine Rade Grujić, potrebni su i građevinski i šumarski stručnjaci koji bi boravili u Krupnju i pomagali u saniranju posledica poplava i klizišta. Više stotina kuća i 12 mostova su uništeni, a klizišta u ovom kraju je nemoguće pobrojati

471154_krupanj-blic-fondacija170514ras-foto-zoran-loncarevic-131_f.jpg

Iz kriznog štaba su upozorili građane da ne bacaju otpad i mulj iz svojih dvorišta u reku, jer su primećeni takvi slučajevi.

Inače, austrijski list "Viener cajtung" posvetio je veliki prostor nesreći koja je pogodila Krupanj u opširnom članku pod naslovom "Kao apokalipsa". Austrijski list piše o stanovnicima Krupnja koji su nemoćno gledali kako im reka odnosi sve što imaju, a potom im kuće zatrpavaju gomile zemlje i blata.

VIDEO> Hronologija katastrofe u Krupnju:

blic.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Pogledajte najtužniji animirani poziv za pomoć Srbiji (VIDEO)

Tragedija srpskih građana koji su ostali bez domova i voljenih usled nemilosrdnih poplava koje su pogodile region ganula je mnoge ljude širom sveta. Ovaj poziv u pomoć posebno je bolan.

Natrag