Poplave u regionu

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
DOKAZANO: Kiša zaista kruži oko Kragujevca!
Novosti Online | 15. maj 2014. 18:13 |
Na snimku Republičkog hidro-meteorološkog zavoda se jasno vidi kako oblaci koji prouzrokuju obilne padavine obilaze Kragujevac, a zahvataju gotovo sva mesta oko njega

01-krafgujevac_620x0.jpg

I dok gotovo svi gradovi u Srbiji imaju problema s poplavama i neverovatnim količinama vode, što je premijer Aleksandar Vučić okarakterisao kao najveću katastrofu koja je ikad zadesila našu zemlju, snimak Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Srbije će vas nasmejati u ovim veoma teškim trenucima za mnoge građane Srbije.

Naime, na njemu se jasno vidi da oblaci koji prouzrokuju obilne padavine obilaze Kragujevac, a zahvataju gotovo sva mesta oko njega, čime ona narodna: “Obilazi kao kiša oko Kragujevca” dobija svoju potvrdu i u praksi!

Napominjemo da ova fotografija nije naknadno dorađivana!

(Telegraf.rs / foto: Printskrin: meteoalarm.rs)

PS

Malo je "bajata" vest,ali vredi je objaviti....zbog poslovice

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
10364048_10203819785044797_3524261815556456271_n.jpg

U 19 gradova i opština ugroženo 625.289 stanovnika, kao i 136.000 radnih mesta, 78.000 u privatnom sektoru.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Apel medijima i stanovništvu u vezi sa ZMIJAMA koje se pojavljuju na poplavljenim područjima

Molimo sve štampane i elektronske medije, kao i građane, dobrovoljce koji su preko tvitera, fejsbuka i drugih mreža uključeni u razmenu životno važnih informacija, da ne podižu i ne šire paniku: dosta je muke i ovako, nema ni potrebe ni razloga da se stvara atmosfera histerije zbog zmija koje ljudi sve češće sreću. Kako navode izvori na internetu, ljudi u pomoć zbog zmija već zovu i vojsku. To je zaista neracionalno i samo dodatno komplikuje spasavanje ljudi, domaćih životinja i domova. U situaciji koja je zadesila zemlju potpuno je razumljiva panika i histerija, ali nemojmo otežavati rad spasiocima.

Zmije u ravničarskim područjima Srbije su neotrovne i potpuno bezopasne – ako se izuzme nekoliko lokaliteta u Vojvodini na kojima ima šarki. Najčešće se sreću smukovi i vrste vezane za vodu – ribarice i belouške. Sve navedene vrste mogu da narastu do 1,5 ili čak 2 metra, pa mogu delovati zastrašujuće, ali potpuno su bezazlene. Moguće je videti i smukulju, ali ova vrsta je relativno retka. Dosta je i sitnija od ostalih. Nažalost, ljudi je, zbog riđe boje i šara, često mešaju sa šarkom. Neretko se i od ribarice pomisli da je šarka. U stvari, ljudi najčešće bez pardona ubijaju sve što makar i liči na zmiju.

Sve zmije mogu da plivaju i uglavnom se dobro penju po vegetaciji – i po kućama.

NN1.jpg
NT.jpg
DC1.jpg
ZL.jpg

CA.jpg

Srpsko Herpetološko Društvo
MILUTIN RADOVANOVIĆ

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
UŽAS!
Bosna strepi: Posle vode slede antraks, besnilo, aflatoksin

Na hiljade grla uginulih žvotinja, većinom krupne stoke koja je u fazi raspadanja, preti da nakon poplava u Bosni i Hercegovini izazove pojavu zaraznih bolesti - crnog prišta ili antraksa, besnila i mnogih drugih koje su prenosive na čoveka, upozorili su stručnjaci.

1191152-470368-doboj01-stambena-zgrada-doboj-foto-dejan-bozic-f.jpg

Doboj pod vodom

Predstavnici Veterinarske komore Federacije BiH i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su naglasili da država nema nijednu spalionicu kako bi se mogla ukloniti krupna uginula stoka.

Dekan Veterinarskog fakultata Nihad Fejzić objasnio je da Civilna zaštita raspolaže sa samo dve manje spalionice i da nisu u mogućnosti da odgovor novonastaloj situaciji.

"Hrvatska i Srbija su nam ponudile određenu pomoć za spaljivanje uginule krupne stoke. Koliko smo informisani, već je određeni broj uginulih grla poslat prema Srbiji, gde će biti spaljena", preneo je Fejzić i dodao da su danas usaglasili pet mera koje se hitno moraju preduzeti u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Među merama koje su stavljene u prvi plan je neškodljivo uklanjanje lešava, tamo gde se to bude moglo sprovesti, a na terenu se već sprovode pojačane mere dezinfekcije i deratizacije, s obzirom da je moguća pojava velikog broja glodara koji su prenosioci zaraza.

Stručnjaci upozoravaju i na zemljišnu infekciju, odnosno pojavu crnog prišta ili antraksa, mogućnost pojeve besnila kao rezultat pomeranja divljih životinja iz njihovih ekoloških staništa čime zarazu prenose na domaće životinje.

Rukovodilac službe Civilne zaštite na Veterinrskom fakultetu Edin Šatrović tvrdi da je krizni štab fakulteta već sačinio spisak prioritetnih nabavki vakcina i dodao da će fakultet staviti na raspolaganje svoje labaratorije za proveru sigurnosti hrane animalnog porekla i labaratoriju po pitanju stočne hrane, uz napomenu da se očekuje pojava i aflatoksina u žitaricama, a onda i u mleku.

Regionalni probelem, upozorio je, je pojava komaraca, naglasivši da će Savet ministara BiH raditi s Hrvatskom i Srbijom koordiniranu akciju zaprašivanja područja zbog pojave komaraca koji su prenosioci bolesti.

alo.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
HITNO ODLUČILI
RRA: Kablovski operateri da vrate strane kanale!

Savet Republičke radiodifuzne agencije pozvao je kablovske operatere da vrate strane programe jer smatraju da time neće prekršiti odredbe o ponašanju tokom trodnevne žalosti.

1031772-1.jpg

RRA je hitno zasedao zbog isključenja kanala

Kablovski operateri juče su, pozivajući se na upozorenje RRA i navodne instrukcije iz ove agencije, ukinuli većinu programa u svojoj ponudi.
Nakon poziva Poverenika za informacije od javnog značaja i protesta Udruženja novinara Srbije, Savet RRA je hitno zasedao i usvojio mišljenje da se emitovanje stranih programa ne kosi sa odredbama trodnevne žalosti.
- Pozvaćemo kablovske operatere u Srbiji da vrate svoju standardnu ponudu. Ne treba preterivati. Razumemo i uvažavamo da su odluku o ukidanju programa doneli oslanjajući se na svoje moralno osećanje, ali smatramo da strani programi nisu u suprotnosti sa danima žalosti - rekao je za "Blic" Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA.

alo.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
NALED: Posvetiti više pažnje Ljigu, Ražnju, Loznici, Ljuboviji
Tanjug | 22. 05. 2014. - 17:52h | Foto: J. Trijić |
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) nastaviće da pomaže i apeluje na partnere i donatore da i u narednom periodu pomažu u oporavku opština i gradova, kao i malim preduzećima, koji su pogođeni poplavnim talasom u Srbiji.

472529_ljubovija01-poplava-14-ulica-ive-andrica-foto-j-trijic_ff.jpg

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da informacije sa terena i one koje su dobijene od Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj pokazuju da je ugroženo 35 opština i da je njima potrebna pomoć, pre svega, u nabavci mehanizacije, pumpi za precišćavanja kanala, opremi za saniranje klizišta...

"Svakodnevno ažuriramo informacije na sajtu, prosleđujemo partnerima, našim članovima, kompanijama u zemlji i inostranstvu da bi imali validne informacije, a u ovom trenutku opštinama je prventveno potrebna mehanizacija, pumpe, kao i oprema za saniranje kližišta", rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je u nekim opštinama poput Ljiga situacija zabrinjavajuća i da stanovništvo tamo ima samo dve cisterne pijaće vode.
"Pratimo situaciju i pokušavamo da alaramiramo one koji mogu da pomognu i usmeravamo ih gde tu pomoć mogu da upute", rekla je ona.

Mnoge organizacije i kompanije su se ponudile da pomognu kako bi se prebrodila ovako teška situacija. Ona je istakla da se nedovoljna pažnja posvećuje opštinama poput Ljiga, Ražnja, Loznice, Ljubovije, koje su, kako ističe, takođe veoma pogođene poplavama.

"U ovom trenutku one pokušavaju da saniraju kližišta, a u Loznici je gotovo dve trećine opštine pogođeno i pretrpelo veliku štetu, čak u visini godišnjeg budžeta grada", poručila je Jovanović.

Veliku štetu, kako kaže, pretrpele su i manje porodične firme i važno je da im se omogući podrška u bespovratnim sredstvima i relaksacijom obaveza da bi što pre osposobili svoje firme za proizvodnju i nastavile poslovanje.
"Smatramo da odgovor svih koji su mogli da pomognu nije izostao i da su se svi potrudili da pomognu tako što su se angažovali kao volonteri", rekla je Jovanović.

Ona je apelovala na vladu da deo sredstava namenjenih za ekonomske mere poveri asocijacijama, udruženjima, kao i civilnom sektoru, koji, kako je rekla, može da bude kredibilan parner državi.

NALED predlaže da se stare fabrike, mlinovi, domovi vojske i objekti koji se ne koriste "stave u funkciju" i daju na korišćenje onima koji bi želeli da nastave biznise koji su narušeni poplavama.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
MISLILI DA JE BOMBA
Zemljotres u Republici Srpskoj prepao stanovništvo
Autor: Beta | 22.05.2014 - 18:41:00h |

Slab zemljotres, magnitude 2,3 stepena po Rihterovoj skali, registrovan je danas oko 16 sati na području Sokoca u Republici Srpskoj, sapštio je Republički hidrometeorološki zavod RS.

942717-1.png

Zemljotres prepao stanovnike Sokoca

Iz Zavoda napominju da zemljotres ovog intenziteta ne može oštetiti zgrade, ali ga stanovništvo može osetiti.
Stanovnici Sokoca kažu da su osetili zemljotres, ali da u prvi mah nisu znali o čemu se radi, jer su podrhtavanje tla i zvuk bili slični posledicama detonacije eksplozivnih naprava.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Džon Dod - Englez koji je došao da pomogne Srbima - "neverovatnim ljudima"
Kad je čuo za katastrofe koje su pogodile našu zemlju, ovaj Britanac nije časio ni časa, već se odmah zaputio za Srbiju da pomogne svim srcem njenim ugroženim sugrađanima.

englez.jpg

Džon Dod je Škot u svojim dvadesetim godinama, koji živi i radi u malom engleskom gradiću Lutonu, smeštenom na 50km od Londona. Od kako je 2011. godine igrom slučajnosti prvi put došao u Beograd, zaljubio se u našu zemlju i naše ljude i posetio nas još nekoliko puta. Zato, čim je čuo (i video) za patnju poplavljenih Srba, nije mogao a da ne preduzme nešto.

U ponedeljak je zamolio svog šefa u Britanskom telekomu da mu da nekoliko slobodnih dana, jer namerava da kao volonter pomogne Srbiji koja se bori sa podivljalim rekama. Spakovao je sve što mu je palo na pamet da bi moglo da mu zatreba: gumene čizme, kabanice, opremu za planinarenje, konopce….

englez1.jpg
Facebook

U utorak u ranu zoru, Džon je seo u svoj automobil zaputivši se na istok, preko Lamanša, Francuske, Nemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. U sredu je već stigao na našu granicu!

- U Srbiji sam! Žena na granici me je pitala “Jeste li vi turista?”. Objasnio sam joj zašto sam došao, a čim je čula, samo mi je lupila pečat u pasoš i poželela sreću. Carinik me je zaustavio kako bi me nešto pitao (pretpostavljam, da li imam nešto da prijavim), a ja sam mu odgovorio: “Molim?”. Ponovio je to isto, na šta sam mu rekao: “Izvini, moj srpski je nije dobro”. Samo je odmahnuo rukom i pustio me da prođem. Čuo sam priče da se na carini čeka satima, ali ja sam prošao za dva minuta. Do Beograd sad! – opisao je ovu mini-avanturu na svom Fejsbuk profilu, gde se inače predstavlja ćirilicom.

Po dolasku u Beograd, Džon Dod je ponudio svoju pomoć državi Srbiji, a redovno izveštava i ljude u Velikoj Britaniji koji su voljni da upute novčanu pomoć njenim građanima, kako bi se što lakše i brže oporavili od poplava. Čim je stigao i malkice odremao, otišao je do prihvatnog centra u Areni, jer je čuo da su potrebni volonteri sa automobilima.

englez2.jpg
Facebook

- Ono što me je danas posebno dotaklo jeste nešto što može svima da vam dočara kakav je srpski živalj. Na ulici sam sreo grupu ljudi iz Obrenovca, koji su izgubili kuće u poplavi i sada su smešteni u jednom prihvatilištu. Međutim, njih je najviše brinulo to da li JA imam gde da spavam. Zaista, neverovatni ljudi! – napisao je razneženi Džon.

On se jutros zaputio u Obrenovac kako bi pomogao i učestvovao u spasavanju, a pre toga je pozvao i sve svoje ovdašnje prijatelje da mu se pridruže. Iako je po čitav dan zauzet radom, uspeo je da fotografiše volontere i užasne posledice koje je ostavila poplava u ovoj beogradskoj opštini.

Inače, Džon je 2011. godine u Beograd došao sasvim slučajno, tako što je sa svojim prijateljem Endijem gledao kuda sve sa njihovog lokalnog aerodroma u Lutonu lete avioni jeftinih kompanija. Kada su na spisku videli Beograd, odlučili su da na internetu saznaju što više o Srbiji. Istraživanjem su saznali da naša zemlja uopšte nije tako strašna kao što se priča, da nismo u ratu, a da je noćni provod fantastičan. Naravno, bili su oduševljeni, i do danas su obojica prijatelja posetila našu zemlju nekoliko puta.

englez3.jpg
Facebook

- Vaša ekonomija možda nije trenutno jaka, ali Srbija poseduje neke stvari koje novac ne može da plati: lepotu, prijateljstvo i dušu. To neće nahraniti ljude, ali su vrline koje treba gajiti. Ja ću se zbog toga vratiti sigurno. Možda i za stalno! – napisao je Džon u blog-postu na svom Fejsu.

pressonline.rs

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.860
Tri bebe iz poplavljenih područja rođene u Narodnom frontu
Dok je voda u Obrenovcu nosila sve pred sobom, u Ginekološko akušerskoj bolnici Narodni front u Beogradu rodile su se tri bebe čije su mame evakuisane iz tog područja.

veva.jpg

U bolnicu je, od početka poplava, iz ugroženih naselja kod Obrenovca primeljeno oko 30 trudnica, uglavnom radi provere zdravstvenog stanja, tri su zadržane na odeljenju za visoko rizične trudnoće, a tri su se porodile.

Jedna od njih je i osamnaestogodišnja Mileva Stanković iz sela Zabrežje koja je u poplavama izgubila kuću, ali je juče na svet donela zdravu bebu.

- Naša kućica je poslednja u sokaku u Zabrežju, na dvesta metara od Save. Kad je voda krenula, niko nije verovao da će ovako nešto da se desi, međutim kuća je srušena, od kuće nema ništa - rekla je Mileva.

Ona kaže da je od vode sa svojim jednoipogodišnjim sinom, suprugom i bakom, prvo pobegla u manje ugrožen deo sela, nakon čega je, kako kaže, dobila prve bolove.

- Zvali smo Hitnu pomoć i po nas su čamcem došli spasioci. Sina je ‘zakačila’ voda i on se veoma istraumirao. Nekako smo došli do hotela odakle nas je Hitna pomoć odvezla do Banovaca - priča Mileva.

Ona, kako kaže, ne želi ni da se seća šta joj je prolazilo kroz glavu kad je trebalo da uđe u čamac u prljavoj vodi, u osmom mesecu trudnoće i sa jednoipogodišnjim sinom, samo govori o tome koliko je bila uplašena za svoju decu.

- To je bila katastrofa, toliko vode na sve strane, gledaš kako se kuća potapa i nestaje - priča Mileva.

Kako kaže, trudovi su počeli čim je stigla u Beograd, a zdravu bebu rodila je 21. maja.

- Srećna sam zbog bebe, ali ne mogu da kažem da sam dobro. Ali se trudim da zaboravim kroz šta sam prošla - rekla je Mileva.

Ona će, kaže, tek videti “kuda i šta dalje”.

- Moja kuća je srušena, od kuće nema ništa, a videćemo šta ćemo dalje. Važno je da smo svi dobro - poručuje kroz osmeh ova mlada mama.

U tako stresnoj situaciji, trudnice su veoma uznemirene i strah i panika koji su doživele mogu da pokrenu prevremeni porođaj, kaže direktorka Narodnog fronta doktorka Snežana Rakić.

- Žene koje su dolazile kod nas su bile uznemirene i bile su nesrećne. A ne možete da im kažete - nemojte da se sekirate, nemojte da budete uznemirene, jer to je tragična situacija”, rekla je doktorka Rakić.

Ona je trudnicama savetovala da, ako ikako mogu, ne idu u koletikvne centre jer boravak u takvom smeštaju nosi povećanu mogućnost infekcije, prenosa respiratornih bolesti, što može da zakomplikuje trudnoću.

- Trudnice iz prihvatnih centara trebalo bi da budu upućene u manje, odgovarajuće centre, ili kod rodbine i nikako ne bi smele da se vraćaju na mesta odakle su došle dok nadležni organi ne donesu odluku da je bezbedno - navela je ona.

Ona je navela i da Narodni front ima kapacitete za smeštaj trudnica iz poplavljenih područja, da su na svakom odeljenju odvojene posebne sobe za njih, kao i da je svim trudnicama iz ugroženih mesta ponuđeno da ostanu u bolnici, što je većina odbila.

Izvor: Tanjug

Natrag