Pomoc oko ram memorije?

Član
Učlanjen(a)
20.05.2013
Poruka
244
Nisam strucan pa pokusavam da saznam po nesto...koju ram memoriju da uzmem da povecam malo..jel isto ddr ili moze ddr1 il ddr2 od cega to zavisi hteo sam da kupim na limundu nesto a tamo ih ima raznih..ne znam koja moze i sta moze tenutno je ova sa slike dole

Prilozi

• Screenshot_4.jpg
    Screenshot_4.jpg
    66,3 KB · Pregleda: 29
UREDNIK
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poruka
2.314
oba slota na matičnoj su ti zauzeta...znaci imaš jednu od 256mb + druga 512mb :D ddr1 postoje koliko znam i od 1 gb. Ovu od 256 odmah baci u kantu,pa pravi kombinaciju šta već kupiš 512+512,1gb+512 ili baciš obe stare pa kupiš dve od po 1gb :beee: proveri prvo model matične ploče i šta ona podrzava ;) mogu ti pomoći neki od ovih programa Belarc, Sandra ili Everest da saznaš nešto o komponentama tvog pc .....

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Mora stavis tu sliku u slobodan mod, ako hoces da neko pogleda sta se nalazi na njoj, ovako ispada da se mi zahvaljujemo tebi da bi smo ti pomogli. Ja se u principu zahvaljujem samo na mestima gde se to uopste ne zahteva, pa cak i na mestima gde je to i krajnje nepozeljno. A gde ovo sretnem, napravim 180 stepeni zaokret i kaput, kapiras. Ovo je naravno sala savet, cepaj brajko, al ne ocekuj mnogo. U principu savet iznad mene, zadovoljava kriterijume, kad kupujes memorije(koje tvoja ploca podrzava), gledaj da su uparene, da rade na istoj brzini, moze i da nisu, al u tom slucaju bios odnosno ploca, mora da podrzava dual memoriju. Sretno...

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
2.686
Da se nadovežem na prethodna 2 posta:
DDR1, DDR2 i DDR3 nisu kompatibilne. Šta to znači? Pa to da ne možeš na DDR1 ploču "ubosti" DDR 2 ili DDR3 memoriju. Znači na DDR3 ploču možeš ubosti samo DDR3 memoriju. Ne možeš fizički - nisu isti zarezi na memoriji i nije isti broj konektora.
Što se tiče uparivanja memorije - najbolje bi bilo staviti 2 ista modula, po mogućstvu od istog proizvođača, npr Kingston KingMax 2x1GB @400MHz.
Šta se dešava ako ne staviš? Pa ništa bitno. Npr, stavio si 2 modula od po 1GB. Jedan radi na 400MHz a drugi na 333. I dalje ti ploča vidi obadva modula ali će obadva raditi na sporijoj brzini, dakle na 333MHz.
Kako da znaš koja ti memorija odgovara?
Pa otvoriš kućište i na matičnoj ploči pogledaš oznaku tipa MSI H81M-P33 ili šta već piše. Ukucaš na Guglu oznaku ploče i pročitaš koju memoriju podržava. Kod starijih ploča bitna je i oznaka verzije ploče npr. ver 3.0. Zbog čega? Pa možda je sa novijom verzijom dobijena podrška za bržu memoriju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
'Ajd da i ja napisem nesto... Najverovatnije imas s754 sa nekim starim Athlonom/Sempronom ili s478 plocu sa pentiumom/celeronom. U prvom slucaju mozes staviti prakticno bilo sta od memorija jer ploca ne podrzava dual channel rad sa RAM-om. U slicaju da je socket na ploci 478 bilo bi svakako mudro da uzmes identicne (tkz. uparene) memorije. Najveca DDR memorija je inace 2GB (DDR400) ali nece raditi ako nije u pitanju posebna ploca koju je pravio samo jedan od velikih proizvodjaca a vrlo je malo verovatno da je ti imas. Realno najbolje sto mozes je 2 x po 1GB RAM-a. Nisu skupi, dve memorije DDR400 mozes uzeti zajedno za oko 1000 dinara. Ako ne budes mogao sam da ih nadjes javi se ovde i ja cu ti ih obezbeditii. Ipak ako u kompu nemas bar pentium 4 na preko 3GHz ili Athlon64 3200+ (ili brzi) investicija u memoriju nece biti previse mudra.

Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
As Rock - ova ploca sa socketom 478. Najvise sto mozes da uradis sa memorijom je da stavis dva puta po 1GB DDR400. Najvece ogranicenje je AGP slot. Moras staviti neku perverziju od AGP kartice da bi izvukao malo zivota iz kompa ali nije nemoguuce. Imas povoljnih 256-bitnih kartica na kupindu ili kupujem prodajem. Doduse, verovatno bi i neka 128 bitna predstavljala kvantni skok u odnosu na ono sto sada koristis. Njih vec mozes uzeti za oko 500 dinara.

EDIT: Mozes li nam prikazati jos i procesor?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
Iskreno, zaboravi. Procesor je smesan a njegova zamena nekim iole upotrebljivim je oko 1000 din. Dodaj na to jos 1000 za memoriju i 500 - 1000 za graficku karticu i dobijes neisplativu investiciju. Imas jednu memoriju od 256MB (cak i postojeca memorija ti radi na 266MHz) zameni je memorijom od 512MB i imaces 1GB. To ce te kostati oko 300 dinara. Sve drugo je prilicno besmisleno.

Natrag