Plavi patlidžan na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantni patlidžan

Pikantni patlidžan

Potrebno je: 4 plava patlidžana, 2 čena belog luka, 6 kašika maslinovog ulja, 400 g soka od paradajza, 100 g parmezana, 1 kašika svežeg bosiljka, 1 kašika origana, 1 jaje.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U tiganju kratko ispržite sitno iseckani beli luk na maslinovom ulju, pa sipajte paradajz sok. Krčkajte 10-ak minuta, povremeno promešajte. Patlidžan oljuštite, isecite na kolutove i ispržite u tiganju na maslinovom ulju, pa izvadite da se ocedi.
U vatrostalnoj činiji poređajte na dno patlidžan, sipajte polovinu paradajz sosa, zatim parmezan, pa ostatak paradajz sosa. Na vrh poređajte patlidžan i začinite ga bosiljkom i origanom. Umutite jaje i sipajte preko svega. Pecite u rerni 20 minuta.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Caciki patlidžan

Caciki patlidžan

18atli.jpg

Za 4 osobe: 4 plava patlidžana, 500 g kiselog mleka, 3 čena belog luka, veći krastavac, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta, 4 tortilje, nekoliko listića sveže nane, so i biber.

Krastavac dobro operite i izrendajte na krupno rende. Kiselo mleko sipajte u veću posudu, dodajte izrendani krastavac i sitno seckani beli luk, dobro promešajte, sipajte ulje i sirće i mešajte mutilicom da se svi sastojci savršeno sjedine. Posolite, pobiberite i ostavite da odstoji u frižideru. Za to vreme operite patlidžan, uklonite mu peteljku i isecite ga po dužini na trake, debljine 1 cm. Trake od patlidžana položite u metalnu cediljku, posolite, cediljku stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i kuvajte na pari 10 minuta. Kada patlidžan omekša stavite ga na tacnu, prekrijte pripremljenim sosom, ukrasite svežim listićima nane i servirajte sa tortiljama i ostatkom caciki sosa.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Patlidžan sa makaronima

Patlidžan sa makaronima

patlidzan-sa-makaronima.jpg

Za 4 osobe: 320 g makarona, 500 g zrelih paradajza, 2 plava patlidžana srednje veličine, čen belog luka, dve-tri grančice bosiljka, 100 g feta sira, maslinovo ulje, so i biber.

Paradajz na dva-tri minuta potopite u ključalu slanu vodu, ocedite, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i iseckajte na kockice. Na vrelom ulju kratko izdinstajte iseckani beli luk, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i dinstajte 10 minuta, uz stalno mešanje. Plavi patlidžan po dužini prepolovite i oštrim nožem meso unakrst zasecite. Polutke patlidžana ređajte u pleh obložen kolačasrkim papirom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ohladite i kašikom pažljivo izvadite meso patlidžana, pazeći da ne oštetite koru kako biste dobili četiri duguljasta "čamca". Izvađeno meso iseckajte i kratko dinstajte na vrelom ulju da porumeni. Makarone skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi, ocedite, sipajte u posudu sa sosom od paradajza, dodajte izdinstani patlidžan i iseckani bosiljak, promešajte i ovom masom napunite četiri izdubljene polutke plavog patlidžana. Odozgo sipajte komadiće feta sira i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Plavi patlidžan u pikantnom sosu

Plavi patlidžan u pikantnom sosu

news_10222.jpg

SASTOJCI:
Plavi patlidžan (500-600 gr)
1 veća glavica crnog luka
4 veća paradajza
4 češnja belog luka
150 ml belog vina
parčence sitno seckane ljute papričice
pola kašičice bibera
kašičica origana
pola kašičice bosiljka
so
kašičica šećera
malo ulja

ZA DEKORACIJU:

pola veze peršuna
crne masline
2-3 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA:
Patlidžan
dobro operite, obrišite kuhinjskim ubrusom i isecite na kolutove debele dva prsta. Posolite ih i ostavite oko sat vremena da odstoje. Nakon sat vremena ih ocedite od tečnosti koju su pustili i ispecite ih na teflonu sa vrlo malo ulja, po minut svake strane. Ne treba da bude potpuno ispečen. U istom teflonu na malo ulja kratko propržite crni luk isečen na rebarca. Paradajz operite, presecite na pola pa izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte crnom luku i odmah dodajte seckanu ljutu papričicu, biber, origano, bosiljak, so i šećer. Vratite na šporet da proključa, čim proključa spustite u sos šnite patlidžana, nalijte belim vinom i krčkajte na tihoj vatri dok se paradajz ne ukuva i ne ispari tečnost. Pred kraj dodajte seckani beli luk.
Šnite patlidžana poređajte na veću tacnu, okolo rasporedite sos, prelijte maslinovim uljem, pa preko svake šnite stavite po jednu maslinu i pospite seckanim svežim peršunom.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uštipci od patlidžana

Uštipci od patlidžana

news_11525.jpg

SASTOJCI:

* 1 patlidžan
* 30ml maslinovog ulja
* 1 jaje
* 2 čen belog luka
* 130g prezli
* 90g parmezana
* 90g feta sira
* peršun
* ulje za preženje

PRIPREMA:

Iseći patlidžan na kolutove debljine oko 1 cm. Zagrejati rernu na 190 stepeni. Premazati kriške patlidžana maslinovim uljem, rasporediti ih na papir za pečenje i peći 20 minuta ili dok ne postanu zlatne
boje.
Iseckajte pečeni patlidžan i dodati u činiju sa blago ulupanim jajima, izgnječenim belim lukom, peršunom, prezlama, narendanim parmezanom i izmrvljenim feta sirom. Dodati so i biber po ukusu i dobro promešati. Ostaviti smesu da odstoji 20 minuta. Ako je smesa previše retka dodati još prezli.

Podeliti smesu u osam kuglica i blago ih spoljoštiti. Dodati u tanjir brašno, so i biber. Uvaljati uštipke u brašno i otresti višak.


Propžiti uštipke u plitkom ulju oko minut sa svake strane dok ne
dobiju
zlatnu boju. Ocediti na salvetama i poslužiti toplo i sa jogurtom.

(e-kuvar)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Plavi patlidžan sa bademom

Plavi patlidžan sa bademom

1.jpg

Sastojci: 3-4 plava patlidžana (manja), 3 kašike mlevenih badema, 1 čajna kašičica kima, 1 čajna kašičica majčine dušice, 1 kašičica soka od limuna, kurkuma (na vrh noža), so i biber (po ukusu), ulje za prženje.

Priprema
Plavi patlidžan oprati, tri puta raseći po dužini (ostaviti 1 cm do kraja), naliti hladnom vodom i ostaviti 15 minuta da stoji.

Kuhinjskim papirom dobro osušiti rasečen patlidžan i naneti mešavinu badema i ostalih sastojaka.

Malo pritisnuti rukom i zavezati kuhinjskim koncem. Tako pripremljen patlidžan pržiti sa svih strana 5-6 min, smanjiti temperaturu na najmanje, poklopiti i ostaviti još 15 min. da se prži (povremeno okrenuti).

Patlidžan izvaditi na kuhinjski papir da se ulje iscedi i služiti vruće.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični plavi patlidžan

Aromatični plavi patlidžan

18-piatto-pronto-pirofila-i.jpg

Za 4 osobe: 4 plava patlidžana srednje veličine, 150 g pirinča, 6 paradajza pelata iz konzerve, 2 struka mladog luka, 4 šnite sira za topljenje, 3 kašike prezli, po pola kašičice origana, bosiljka i majorana, 30 g istruganog parmezana, so i maslinovo ulje.

Pirinač skuvajte na pari, pazeći da se ne raskuva. Plave patlidžane prepolovite po dužini, ispraznite ih, ostavljajući ivicu debljine 1 cm, posolite i naopako okrenute ređajte na upijajući papir da se dobro ocede. Paradajz pelato i izvađenu pulpu iseckajte na kockice, prelijte uljem, dodajte usitnjeni mladi luk i aromatično bilje, posolite i dinstajte na umerenoj temperaturi 10 minuta. Sklonite s ringle, dodajte obareni pirinač, prezle, istrugani parmezan i snažno promešajte. Ovom smesom napunite izdubljene plave patlidžane, poređajte ih u podmazanu vatrostalnu posudu i pecite 40 minuta na 160 stepeni. Pet minuta pre kraja pečenja po vrhu rasporedite listiće sira za topljenje. Servirajte toplo.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjene korpice

Punjene korpice

17-punjeni.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
1 plavi patlidžan, 1 manja tikvica, 200 g pirinča, 5 kašika maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 1/4 kašičice morske soli, 1 paprika, 2 kašika vinskog sirćeta, 1 kašika prezli i 1 kašičica parmezana.

Patlidžan operite i prepolovite, zatim ga izdubite običnom ili kašikom za sladoled tako da kora ostane oko jednog cm debela. Unutrašnjost isecite na kocke i odložite sa strane. U velikom tiganju sa nelepljivom podlogom zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi, pa dodajte sitno iseckani crni luk. Kada omekša, posolite ga i dodajte meso patlidžana, promešajte i dinstajte desetak minuta, a zatim stavite sitno iseckanu papriku i rendane tikvice koje ste ocedili. Kada povrće omekša, sipajte pirinač i sirće. Sve dobro promešajte i time napunite polovine patlidžana. Poređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom. U maloj posudi pomešajte prezle i parmezan i pospite preko fila da površina bude hrskava. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohovani patlidžan sa sirom

Pohovani patlidžan sa sirom

17-pohovani.jpg

Za 6 osoba potrebno je: 2 plava patlidžana, 7 kašika prezli, 5 kašika parmezana, 1/4 kašičice bibera, 2 jaja, 2 kašike vode, 230 g mocarela sira, maslinovo ulje i so.

Patlidžan operite i isecite na šnite debljine 2 cm, malo ih posolite i ostavite da odstoje na kolačarskom papiru oko 30 minuta. Za to vreme pomešajte prezle, permezan i biber u manjoj posudi, a jaja razbijte i sipajte vodu, pa ih umutite u kajganu. Kriške patlidžana ubacite prvo u jaja, a zatim ih uvaljajte u prezle. U tiganju sa nelepljivom podlogom dobro zagrejte maslinovo ulje i pržite patlidžan sa obe strane nekoliko minuta. Kriške odlažite na upijajući papir da se ocede od masnoće. Na svaku krišku stavite malo mocarele i servirajte kao toplo predjelo.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pomfrit od plavog patlidžana

1.jpg

SASTOJCI:

* 1 veliki plavi patlidžan
* 2 jaja
* 100 g brašna
* 50 do 75 g sveže rendanog parmezana
* 1/4 kašičice suvog začina
* malo belog luka, svežeg ili u granulama
* 1/4 kašičica bibera
* 1/4 kašičica mediteranskih miks začina
* po ukusu suvog peršuna
* 50 g prezli

PRIPREMA:

1. U veću posudu staviti brašno, prezle, rendani parmezan i sve začine, koje možate da dodajete i oduzimate po vašoj želji.

2. U drugoj, plićoj i široj posudi umutiti jaja. Oprati patlidžan, ne morate da ga ljuštite ako volite, ako je ne volite, oljuštite ga i isecite ga na kriške po dužini, onda te kriške isecite na pola i ostatak secite na prutiće, veličine i debljine kako volite.

3. Zagrejati ulje u tiganju. Plavi patlidžan stavljati u umućena jaja, izvaditi rukom i malo ih ocediti od viška jaja i staviti ih u posudu sa brašnom, sve dobro protresti da se uvaljaju u tu smesu i pržiti ih na zagrejanom ulju dok vam ne porumene po vašem ukusu (ako imate fritezu pržite ih u njoj, ako ne u običnom tiganju).

Izvor: S media




 
Natrag
Top