Photoshop tutorijali

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Zamrzavanje slike- Autor : Nemanja Vučić
Korak 1
Otvorite neku sliku u photoshopu na kojoj želite da radite. Ja ću raditi na ovoj slici:

Korak 2
Sada duplirajte layer.

Korak 3
Sada idite na Image-->Rotate canvas-->90 CW

Korak 4
Idite na Filter-->Stylize-->Wind i podesite podatke kao na slici:

Korak 5
Sada idite na Image-->Rotate Canvas-->90 CCW

Korak 6
Sada bi trebalo da dodamo malo boje na slici. Idite na Image-->Adjustments-->Hue/Saturation i upišite podatke kao na slici:

Korak 7
Idite na Filter-->Artistic-->Plastic Wrap i upišite podatke kao na slici:

Gotovo!
Rezultat:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Kako napraviti dugu -Autor : Milana Mijatović
Korak 1
Otvorite sliku na koju želite da dodate dugu. Ja ću koristiti ovu:

Korak 2
Napravite novi sloj (layer) tako što ćete kliknuti na`Create a new layer' ikonicu na dnu `layers panel`-a. Kada ste napravili novi sloj, i selektovali ga, sledeće što ćete uraditi biće selektovanje Gradient tool-a. Tu izaberite kombinaciju kakvu želite od boja za vašu dugu. Ja cu koristiti Transparent Rainbow.

Korak 3
Sada kliknite na izabranu kombinaciju boja, kako bi ste obavili neka podešavanja koja će dugu učiniti prelepom.

Korak 4
Pokušajte da postavite sve kao na slici dole, da bi ste uneli promene.

Kliknite na OK kako bi ste zadržali promene.

Korak 5
Kod `Gradient Properties` izaberite `radial` oblik, jer će nam biti potrebna kružna duga.

Korak 6
Sada povucite liniju po svom dokumentu da bi isprobali krug. (Idite na Ctrl+Z dak ne budete u potpunosti zadovoljni pozicijom).

Korak 7
Na Layers tab
-u smanjite Opacity layera na 42% (ili manje, kako vam se sviđa)

Korak 8
Gumicom obrišite donji polukrug duge.

Gotovo!

Rezultat:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Kako od jednostavne osobe napraviti čudoviste- Autor : Luka Varagić
Kako od jednostavne osobe napraviti čudoviste

Ovo je najlakši, najzabavniji i najsmješniji način da u par minuta od jedne normalne osobe (ili neke slavne osobe, što ćemo mi koristiti u ovom slučaju) načinite čudovište, vanzemaljca ili što god već hoćete. Ovdje je samo u pitanju vaša kreativnost. Ako možda se osjećate bijesno i ljuto na nekoga, i još imate njegovu/njezinu sliku, SLUČAJNO na vašem kompjuteru, vrijeme je za zabavu. Pa, počnimo!

Za početak, ako nemate Liquify Filter, nećete moći dalje raditi jer je on ključan za sve ovo. Ja koristim Photoshop CS, mada mislim da Liquify-a ima i na starijim verzijama. Samo provjerite imate li ga izlistanog u Filterima.
Ako imate, krenimo na zabavu!

Korak 1
Odaberite sliku. Najbolje je uzeti sliku gdje se tačno vidi prikaz nečije glave, jer ćemo uglavnom na njoj raditi, mada se i tijelo uvijek može mijenjati. Za ovaj tutorijal ja sam uzeo sliku Alysse Milano.

Korak 2
Ujedno i glavni korak. Otvorite sliku u Photoshopu i idite na Filter > Liquify. I sada, da vas upoznam za glavna tri "alata" koji su najbitnije ovdje. Evo slike, a vi otvorite isto ovaj prozorčić pa promotrite...

Bloat Tool služi sa širenje nekog određenog dijela kojeg ste odabrali i za povećavanje. Pucker Tool djeluje suprotno. On smanjuje odabrane dijelove i sužuje ih, dok Twirl Tool jednostavno zaokreće određene dijelove tzv. Twirl... baš kao vir na površini vode. Ima i drugih malih „alata“ ali mi cemo se sada služiti ovima... i evo ga, slijedi glavni dio.
Korak 3
Krenimo prvo od očiju. Evo, ja cu u ovom slucaju njoj povecati oči. Znači, za to će mi poslužiti Bloat Tool. Ali, ako vam već nadolazi inspiracija za stvaranje čudovišta, slobodno možete ili odabrati Pucker Tool pa smanjiti oči da budu kao male tačkice ili sl... ali za oči je inace najbolje da ih napravimo gigantskima! Sa desne strane, otprilike odaberite veličinu Brusha oko 55, Brush Densitiy oko 85 B-Pressure 100 i Brush Rate oko 66. Sada postavite „kružić“i znad njezinog oka. I to neka središte vaše kružnice (kružića bude njena zjenica. I uprite lijevim klikom miša, ali držite! Nemojte samo na jedan trenutak uprijeti nego držite i vidjet ćete, oko se povećava! Naravno, kad vi budete smatrali da je dosta nemojte više „držati klik“. Možete to i učiniti s drugim okom, mada sam ja u ovom slučaju uzeo Pucker Tool i smanjio joj ga. Princip je isti, samo držite malo duže vrijeme i vidjet ćete da se smanjuje. Zatim, možete uzeti Twirl Tool i staviti opet iznad njezinog oka koje je sad smanjeno i opet držati malo duže vrijeme dok se oko ne zarotira!

Nos... što ćemo sa njim? Prvo, gledajmo usne da se možemo orijentirati za nos. Inače, ako se osoba nasmiješila i pokazala svoje sobe, tada je najbolje povećati usta Bloat Toolom jer nakon toga izgledaju kao magarac! Ako nisu pokazali, kao u slučaju s Alyssom, onda ćemo ih smanjiti Pucker Toolom. I zbog toga je najbolje da povećamo NOS, a smanjimo USNE! Znači, Bloat Tool za nos, a Pucker Tool za usne. Naravno, ne mora to središte kružića biti tačno na središtu usana ili nosa, stavite ga ondje gdje mislite da vam najviše paše.

Korak 4
Nakon što sam joj povećao nos, uzeo sam Twirl Tool i malčice ga zarotirao, jednu nosnicu sam malo povukao prema dole, a jednu prema gore. Kako? Tako što dok držite klik, vi možete malo pomjeriti kružić i odabrani se dio pomakne također! Sa usnama sam isto malo to uradio, a njezin vrat sam malo suzio koristeći Pucker Tool ali ovaj put sa Brush Rate 100! I eto, to je to! Naravno, ovdje nije kraj! Ovo je samo osnova! Dalje, radite što hoćete, obojite joj kožu u zelenu, kosu joj obojite u bijelo, što vam god padne na pamet! I evo, ja sam na kraju dobio ovo...

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Izrada okvira Autor : Luka Varagić
Korak 1
Otvorite sliku koju hoćete urediti. Napravite novi layer i nazovite ga Frame. On mora biti iznad originalnog layera.

Korak 2
Uzmite Polygonal Lasso Tool i napravite željenu selekciju oko glavne slike (i dalje morate biti na Frame layeru!). Tada kliknite Select > Inverse da biste selekciju ograničili samo na rub.

HINT: Ako želite ravne crte pri korištenju Polygonal Lasso Toola stisnite Shift pri povlačenju crta.

Korak 3
Uzmite neke Sparkle i Chaotic brusheve i slobodno išarajte cijelu selekciju. Budite nasumični, ali i originalni

Korak 4
Sada dolazi najlakši dio. Kliknite dvaput na Frame layer i unesite sljedeće postavke:

HINT: Kod Gradient Overlay dijela sa padajućeg izbornika izaberite opciju boja koja vam najviše paše.

Korak 5
Idite na Image > Adjustments > Hue/Saturation i unesite postavke koje vam najviše pašu. Ja sam stavio Hue: 29, Saturation: 68, Lightness: -73.

Korak 6
Opcionalno možete neke dijelove okvira izbrisati. Konačni rezultat meni je ispao ovakav:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Fotomontaža Autor : Strahinja Krstić
U ovom primeru pozabavićemo se nekim od osnovnih tehnika fotomontaže fotografija. Spojićemo dve potupno različite slike u jednu na efeketan i veoma intrigantan način. U modernom dobu naše današnjice takozvana abstraktna i neobična primena umetnosti je sve popularnija a mi ćemo vam kroz ovaj primer pokazati kako da sami dođete do takvih rezultata.

Korak 1
Otvorite dve slike koje dolaze u pratećem materijalu.

Korak 2
Obeležite samo žabu sa magic wand tool-om na belu pozadinu i obrišite je i prevucite je u Layer sa licem. Zarotirajte našu žabu i promenite joj veličinu. (CTRL + T)

Korak 3
Dodajte sloju masku i obrišite sve delove sloja tj. naše žabe koje ne želimo na slici. Jednom kada ste zadovoljni izgledom, kliknite na Layer>Remove Layer Mask>Apply. Mogli ste jednostavno koristiti i alatku za brisanje, ali postupak maskiranja vam daje daleko veću kontrolu u samom procesu.

Korak 4
Selektujte jezik sa sloja lica, kopirajte ga u novi sloj i postavite ga između sloja lica i sloja žabe. Smanjite providnost sloja žabe na oko 40%, tako da bude jedva vidljiv. Zatim transformišite novi sloj jezika koji smo malopre napravili tako da odgovara sloju žabe.

Kada sakrijete sloj žabe vaša slika bi trebalo da izgleda ovako :

Sada ćete sa CTRL + klikom na sloj žabe napraviti slekciju koju ćete potom popuniti sa alatkom za kloniranje iz sloja jezika.

Korak 5
Sada pritisnite CTRL + SHIFT + I (inverzna selekcija) i Delete. Otklonite selekciju sa CTRL + D. Sada već možete i u potpunosti obrisati sloj sa žabom jer nam više neće biti potreban. Možete još malo rotirati i menjati veličinu jezika ukoliko vam to odgovara ili još malo uklanjanja nekih delova kao što je levi donji deo jezika sa maskom kako bi se slika lepše uklopila

Korak 6
Došao je red na senke. Napravite novi sloj ispod sloja jezika (možete ga nazvati senka 1) i nacrtajte senku oko jezika sa manjom četkicom. Primenite Gaussian Blur filter (sa radijusom oko 2px) i postavite mod mešanja sloja na Soft Light.

Korak 7
Sada napravite novi sloj iznad sloja jezika (senka 2), CTRL + klik na sloj jezika i nacrtajte senku unutar selekcije (samo po ivicama). Uklonite selekciju, primenite Gaussian Blur, i postavite mod mešanja sloja na Soft Light.

Korak 8

Još malo pa smo gotovi. Napravite još jedan sloj iznad svih slojeva i nazovite ga svetlost. Uzmite alatku za kloniranje (postarajte se da je opcija Use All Layers čekirana) i klonirajte refleksije sa jezika na određene delove jezika. Možete ih i sami nacrtati ali je ovaj postupak daleko najlakši sa alatkom za kloniranje.

To je to, pogledajmo konačni rezultat!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Izuvijani efekat Autor : Milana Mijatović
Korak 1
Hajde da počnemo. Napravite novi dokument, koje god želite boje. Ja cu napraviti beli.

Korak 2
Sada uzmite neki od običnih kružnih brusheva, i crtajte bilo kakve oblike po dokumentu, bilo koje boje.

Korak 3
Idite na Filter>Blur>Radial Blur i naštelujte ovako:

Korak 4
Sada na Filter> Stylize> Find Edges. I već izgleda veoma lepo...

Korak 5
Opet idite na Filter>Blur>Radial Blur i podesite isto kao i u trećem koraku. Nakon toga idite na Filter> Distort> Twril i podesite ovako:

Korak 6
Sada je vreme da dodamo neki `hromirani` izgled. Idite na Filter> Sketch> Chrome i upotrebite ove opcije:

Korak 7
Ako želite da dodate neku boju, pa da ova izuvijana kreacija izgleda kao sladoled, idite na Image> Adjustments> Hue/Saturation (ili jednostavno pritisnite Ctrl+U) i podesite ovako:

Gotovo!

Rezultat:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Efekat električnih varnica Autor : Milana Mijatović
Korak 1
Napravite novi dokument veličine 500 x 500. Pritisnite `D` da zamenite boje backgrounda i foregrounda. Zatim pritisnite Edit>Fill, I podesite na crno (Black).

Korak 2
Duplirajte sloj (layer) I zatim idite na Filter>Render>Lens Flare i podesite ovako:

Korak 3
Idite na Edit>Free Transform i spustite sloj dole da izgleda ovako:

Korak 4
Duplirajte sloj (layer) i idite na Edit>Transform>Rotate 90o CW . Sada to treba da izgleda ovako:

Korak 5
Sada promenite `layer mode` na `lighten`.

Korak 6
Slepite ta dva sloja pritisnuvši Ctrl + E ( ali pazite da dobijete jedno teme `zvezde` pre lepljenja). Duplirajte slepljeni sloj I preko Edit> Free Transform rotirajte za otprilike 45 stepeni I takođe tom sloju dajte `lighten` `layer mode`. Nakon toga, vaš rad bi trebao da izgleda ovako:

Korak 7
Ponovo slepite ova dva sloja (Ctrl + E). Sada idite na Filter> Distort> Wave i podesite ovako:

Korak 8
Sada idite na Image> Adjustment> Hue/Saturation,i podesite ovako:

Gotovo!
Rezultat:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Kolorizacija Autor : Nemanja Vučić
Korak 1
Otvorite neku crno belu sliku. (File-->Open)
Ja ću raditi na ovoj slici:

Korak 2
Pritisnite Q na vašoj tastaturi kako biste ušli u Quick mode. Onda uzmite Brush tool i obojite samo kožu. Treba da izgleda ovako:

Onda ponovo pritisnite Q na tastaturi, kako biste izašli iz Quick moda. Posle toga idite na Select-->Inverse, kako biste označili kožu, a ne ono oko nje. Sada izgleda ovako:

I sada kliknite Ctrl+J da biste napravili novi layer (nazovite ga koža).
Korak 3
Ostanite na tom layeru. Idite na Image-->Adjustments-->Color Balance i upišite ove podatke:
Midtones:80,-15,-60
I treba ovako da izgleda:

Sada smo završili sa kožom.
Korak 4
Sledeće što treba da radimo su usne. Selektujte usne sa početnog layera i pritisnite Ctrl+J. Idite na Image-->Adjustments--Color Balance i upišite ove podatke:
Midtones:80,-15,-33
Treba da izgleda ovako:

Korak 5
Sada označite oči sa početnog layera i pritisnite Ctrl+J. Onda idite na Image-->Adjustments-->Hue/Saturation. Označite Colorize i upišite ove podatke:
Hue: 230
Saturation: 25
Lightness: 5
Sada bi trebalo da izgleda ovako:

Korak 6
Za kraj nam ostaju obrve i kosa. Selektujte ih sa početnog layera i pritisnite Ctrl+J. Posle toga idite na Image-->Adjustments-->Hue/Saturation. Označite Colorize i upisite ove podatke:
Hue: 38
Saturation: 27
Lightness: -7
I to je sve! Na kraju treba da izgleda ovako:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Efekat eksplozije Autor : Strahinja Krstić
Korak 1
Otvorite novi dokument 800x800px i obojite ga u crno. Preuzmite sliku iz pratećeg materijala i otvorite je u Photoshop-u. Uzmite alatku Rectangular Marquee Tool i označite deo fotografije kao na slici ispod:

Kopirajte (CTRL+C) i zalepite (CTRL+V) označeni deo u naš dokument, veličinu i položaj namestiti da budu u samom centru. Novi Layer nastao kopiranjem slike nazovite "plamen".

Korak 2
Uzmite Eraser Tool veličine 300px i 0% hardness i obrišite rubove slike, otprilike kao na slici ispod.

Otvorite Image>Adjusments>Levels i podesite na sledeći način (podešavanja se mogu neznatno razlikovati, cilj je da se dobije što realniji efekat)

Trebalo bi da ste dobili nešto ovako:

Na istom layer-u primenite podešavanja za Curve Tool (CTRL+M).

Trebalo bi da izgleda ovako:

Korak 3
Da bi se plamen učinio još realnijim, duplirajte Layer "plamen" pet puta, zatim za sad sakrijte vidljivost četri Layera na vrhu tako da ostane vidljiv samo "plamen copy" Layer. Zatim na Layer-u "plamen copy" primenite Hue and Saturation (CTRL+U) sa sledećim podešavanjima:

Podesite Blending mode u “Soft Light” i trebalo bi da dobijete sledeće:

Korak 4
Sada stavite Layer "plamen copy 2" da bude vidljiv i na njemu primenite Black and White (CTRL+SHIFT+ALT+B) sa sledećim podešavanjima:

Podesite Blending mode u “Color Dodge” i trebalo bi da dobijete sledeće:

Korak 5
Da bi plamen učinili još realnijim, stavite Layer "plamen copy 3" i idite na Filter > Artistic > Film Grain i podesite na sledeći način:

Podesite blending mod u “Soft Light” i podesite opacity na 80%. Trebalo bi da dobijete sledeće:

Korak 6
Sada stavite layer "plamen copy 4" da bude vidljiv i na njemu primenite Filter>Blur>Gaussian Blur.

Podesite Blending mode u “Screen” i trebalo bi da dobijete sledeće:

Korak 7
Uzmite alatku Move Tool i pomerite ovaj sloj neznatno. Podesite Blending mode u “Screen”. Podesite Opacity na 50%.

i trebalo bi da dobijete sledeće:

Korak 8
Sada da napravimo neki efekat eksplozije. Označite sve prethodno napravljene Layere i pritisnite CTRL+T da biste uzeli Free Transformation Tool i izvršite deformaciju kao na slici ispod

trebalo bi izgledati ovako:

Korak 9
Kreirajte novi lajer i nazovite ga "cestice". Uzmite alat Lasso Tool veličine 20px i odaberite nasumično neka područja izvan eksplozije.

Selektovane delove obojite u crno, zatim idite na Filter>Render>Difference Clouds, zatim idite na Image>Adjusments>Levels i podesite kao na slici:

Podesite Blending mode u “Screen” i trebalo bi da dobijete sledeće:

Dalje prepuštam vašoj mašti. Može se dodati još neki efekat:

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Panorama planeta Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ću vam pokazati kako da napravite planetu od panoramske slike.

Korak 1
Iz pratećeg materijala uzmite sliku:

Korak 2
Prvo moramo da pripremimo sliku da bi napravili efekat planete. Ono što kod nas nije dobro namešteno na početku je to što obala nije u ravni sa slikom tj njenom donjoj, odnosno gornjom ivicom. Kao što možete primetiti, na slici ispod, kada povučemo horizontalnu liniju u odnosu na desnu ivicu obale, vidite da leva ivica znatno odudara od horizontalne ivice. Naš je posao da prvo podesimo da obala bude, ako ne potpuno, onda dovoljno približno u paraleli sa horizontalnom linijom.

Uzmite Crop tool i kao na slici ispod podesite selekciju za sečenje.

Kada ste to uradili, onda povucite tu selekciju na dole, kako bi selektovali što više vode. Nešto nalik na sliku ispod. Kada budete zadovoljni sa selekcijom, dvaput kliknite na selekciju i izvršiće se sečenje slike.

Kada isečete sliku, obala mora biti paralelna sa horizontalnom linijom slike. To radimo zato što će se leva i desna ivica u narednim koracima spajati, pa ako nisu u ravni, neće se lepo uraditi spajanje.

Korak 3
Sada idite na Image>Image size i podesite širinu da bude ista kao visina. To radite tako što odštiklirate opciju "Constrain Proporties". Nakon toga, ukucate brojčanu vrednost visine dokumenta u polje za širinu dokumenta. Tako ćete naprativi kvadratastu sliku, kao na slici ispod:

Korak 4
Nakon toga izaberite Filters>Distorts>Polar Coordinates i izaberite opcija kao na slici:

Pritisnite OK i dobićete sliku kao ova ispod:

Korak 5

Rotirajte sliku tako da najviši objekat bude na "severu" slike, kao što smo sam ja ovaj toranj.

Sada dolaze tehnike koje nećemo detaljno objašnjavati, a tiču se doterivanja slike. Mi ćemo dati neke savete:

- Koristite Burn tool da "ispeglate" spoj dve strane
- Koristite Curves opciju (Image>Adjustments>Curves) kako podesili boje na slici.

Na kraju moja slika izgleda ovako:

Evo još nekih primera, da vidite kako ovaj efekat može da bude stvarno kul.

Primer 1

Primer 2

Primer 3

Natrag