Pasulj na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prebranac u duleku (posno)

12279_posna-slava-88-foto-v-mitic_if.jpg


PREBRANAC U DULEKU


POTREBNO JE

1 kg pasulja prebranca, 500 g crnog luka, 500 g praziluka, bundeva srednje veličine, tucana crvena začinska paprika, čen belog luka, ulje, so, biber, list lovora, peršun

PRIPREMA
Nalijte pasulj i stavite ga da provri, pa prvu vodu prospite. Zatim ga nalijte toplom vodom, vratite na vatru i kuvajte. Na zagrejanom ulju propržite crni luk isečen na rebarca i praziluk isečen na kolutove. Dodajte u luk list lovora, začinite solju i biberom i dinstajte u poklopljenoj posudi dok luk ne omekša, a na kraju dodajte tucanu crvenu začinsku papriku i usitnjen beli luk. Pomešajte skuvan i proceđen pasulj sa dinstanim lukom i začinite po ukusu. Dobro operite bundevu, isecite joj vrh kao poklopac, a sredinu izdubite. U šupljinu sipajte prebranac, poklopite odsečenim poklopcem i pecite u umereno zagrejanoj rerni, pazeći da dulek ne pukne. Kada je jelo gotovo, skinite poklopac duleka, te pospite tucanom suvom paprikom i seckanim peršunom.




 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
VOJNIČKI PASULJ


337VOJNICKI_KUVAR.jpg


Tradicionalno jelo u Srba, koje će uskoro pasti u zaborav zbog nedostatka osnovnog sastojka – vojnika! (Vukajlija)

Evo recepta za vojnički pasulj, koji je prepisan iz Recepture za pripremanje jela u JNA u izdanju Vojnoizdavačkog zavoda

SSNO, Beograd, 1983.

Vrsta namirnice:

Pasulj – 120 g
Brašno pšenično tip „800” – 8 g
Luk crni sveži – 20 g
Luk beli sveži – 1 g
Mrkva sveža – 10 g
Koncentrovani sok od paradjaza – 3 g
Meso goveđe sirovo (svi delovi) – 100 g
Mast ili ulje – 20 g
Paprika u prahu – 0.3 g
Biber crni – 0.1 g
Peršunov list – 1 g
Dodatak jelima – 1 g
Lovorov list – 0.01 g
So po ukusu


Ovaj normativ obezbeđuje oko 6 dl gotovog jela.

Pošto jedna srpska familija broji četiri ili pet ješnih članova zdravog apetita a pasulj je najbolji sutradan, slobodno pripremite šerpu u koju može da stane 6 litara i sastojke pomnožite sa 10.
PYC

Priprema: Prebran pasulj potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i držati ga na hladnom mestu da se kvasi 1-3 časa. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati 10-15 minuta od proključavanja.

U međuvremenu na deo vrele masnoće dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i mrkvu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, malo propržiti, pa dodati meso prethodno odvojeno od kostiju i isečeno na kocke. Sve zajedno dinstati dok ne ispari otpuštena tečnost, skinuti sa vatre i odložiti do upotrebe.

Iz prokuvanog pasulja ocediti vodu pa dodati polovinu sitno seckanog crnog luka, prodinstano mesto sa ostalim artiklima. Po potrebi naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da ogrezne i kuvati uz povremeno dolivanje tople vode dok svi artikli omekšaju.

Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati paprika u prahu i tucani i sitno seckani beli luk i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša dodati lovorov list, dodatak jelima, koncentrovani sok od paradjaza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti i zapržiti uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus I po potrebi dosoliti.

Deliti kutlačom od 6 dl vodeći računa da u svakoj porciji bude i sledujuća količina mesa.

Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do zapržavanja da ne bi došlo do lomljenja zrna I zagorevanja.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Luk sa pasuljem

Luk sa pasuljem

luk-sa-pasuljem.jpg

Za 4 osobe: 4 veće glavice luka, 150 g pasulja iz konzerve, 300 g paradajz pirea, 2 lista lovora i žalfije, šargarepa, koren celera, čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Neočišćene glavice luka kuvajte na pari 20 minuta, ohladite, očistite i iz sredine pažljivo izvadite nekoliko slojeva da dobijete praznu ljušturu. Šargarepu i celer izrendajte, a izvađene listove luka sitno iseckajte i sve zajedno ispržite na malo vrelog ulja. Dodajte listove lovora i žalfije, oceđeni pasulj iz konzerve i dinstajte 5 minuta uz stalno mešanje. Dodajte paradajz pire, posolite, pobiberite i kuvajte još 20 minuta uz stalno mešanje. Ovom masom napunite ohlađene izdubljene glavice luka, ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
čili kon karne

ČILI KON KARNE

4892_dreamstime_7293574-Robynmac_kul.jpg

POTREBNO JE

2 manje konzerve crvenog pasulja, 400 g mlevene junetine, 400 g junetine u komadu od plećke ili buta, kašika suvog biljnog začina, 300 ml vode, kašika kukuruznog brašna, kašika vorčestera, kašičica aleve paprike, kašičica kima u prahu, kašičica žutog šećera, kašičica majčine dušice, lovorov list, 2 čena belog luka, 50 ml ulja, 3 ljute papričice, 150 g luka, pola kašičice kajenskog bibera

PRIPREMA

Komad junetine iseckajte na kockice, a zatim kratko propržite na ulju zajedno s mlevenim mesom. Dodajte naseckani luk, dve ljute papričice očišćene od semenki i iseckane na kolutove, lovorov list, pasirani beli luk, majčinu dušicu, kim i suvi biljni začin. Sve dobro promešajte i dinstajte uz dolivanje vode. Kad meso omekša, dodajte šećer, vorčester i kajenski biber. Kukuruzno brašno pomešajte s alevom paprikom, naseckanom i od semenki očišćenom papričicom i pospite po mesu. Dodajte proceđen pasulj iz konzerve, sve dobro promešajte, nalijte vodom po potrebi i kuvajte još desetak minuta.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljutkasti posni pasulj

Ljutkasti posni pasulj

PasuljLuk.jpg

Potrebni su vam:

800 grama dobro skuvanog pasulja
1 kilogram crnog luka, iseckanog na rebarca
aleva paprika, slatka i ljuta
morska so
sveže mleveni biber
malo bibera u zrnu
3-4 lovorova lista
termostabilno ulje


Priprema:

Dobro izdinstati crni luk. Pasulj dobro začiniti solju, mlevenim biberom, alevom paprikom. U vatrostalnu posudu, najbolje onu za đjuvec, na red luka staviti red začinjenog pasulja i zaliti uljem. Preko toga staviti red luka, pa onda opet red pasulja i tako sve dok se sav materijal ne potroši. Prebranac naliti vodom (može i ključalom), staviti biber u zrnu i lovorov list. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na umerenoj temperaturi, dok tečnost ne ispari.

Izvor: Zdrav život



 
Član
Učlanjen(a)
01.03.2010
Poruka
20
Uz dužno poštovanje, da li ste probali da sve ovo uradite ali bez zaprške. Ako želite da menjate gustinu pasulja, odvadite malo čorbice iz pasulja, dodajte količinu brašna za koju smatrate da je dovoljna za željenu gustinu, izjednačite masu i na kraju kuvanja dodajte u sud.Možda ste izostavili malo belog luka.
Pozdrav.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ne znam na koji recept konkretno mislite, ali ovo su recepti skupljani sa više strana. Sam naslov teme kaže "pasulj na razne načine".

Ja lično, sve kuvam bez klasične zaprške, pa tako i pasulj. Eventualno umutim malo brašna u vodi, kao i Vi, a alevu papriku dodam direktno u sud.
I obavezno stavljam dosta crnog, nekoliko čenova belog luka, kao i nekoliko šargarepica, i malo čaja od nane, za lakše varenje. ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Grčki plaki

Grčki plaki

1.jpg

Potrebni su vam:
400g pasulja
3 kašike termostabilnog ulja, a može i maslinovo
1 glavica luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
600g paradajz pirea
1 kašika smeđeg šećera od šećerne trske
1 kašika origana
prstohvat cimeta
2 kašike peršuna
morska so i biozačin

Priprema:


Potopite pasulj preko noći u vodu. Ocedite, properite i stavite u šerpu prekrivenog vodom. Pustite da proključa, smanjite temperaturu i krčkajte 50 minuta, ili dok ne postane mekan.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte ulje u velikoj šerpi i pržite luk i beli luk dok ne postanu mekani ali ne promene boju. Dodajte paradajz pire, kuvajte još minut dodajte sve ostale sastojke i krčkajte 2 do 3 minuta. Bogato začinite, dodajte pasulj i prespite u vatrostalnu posudu. Pecite 1 sat nepoklopljeno i bez mešanja. Pustite da se ohladi, prelijte sa još malo maslinovog ulja i služite.

Izvor: Zdrav život



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lički pasulj

LIČKI PASULJ

1.jpg

POTREBNO JE
300 g žutog pasulja, 300 g kiselog ribanca, veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 200 g slanine, 500 g suvih rebara, 2 kašike slatke paprike, 2 krompira

PRIPREMA
Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte suva rebra i kuvajte. Sitno naseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte slatku papriku i kiseli kupus. Podlijte šoljicom vode i dinstajte. Naseckajte beli luk i slaninu, dodajte ih kupusu, dinstajte dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte kupus, promešajte i kuvajte.

Izvor: Blic žena




 
Natrag
Top