Pasulj na više načina

Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Čorbast žuti pasulj

Čorbast žuti pasulj


:screen:


1j91eq.jpg



:info:




Potrebni sastojci:

1 kašika brašna
malo lorbr.lista, krupnog bibera
suvo meso po izboru
4 češnja belog luka, ko voli malo mirođije
4 glavice srednje veličine crnog luka
veza zeleni
oko 300 gr žutog pasulja
1 kašikica mlevene crvene paprike
po ukusu kuvani paradajz


Priprema jela:

U loncu staviti vodu, oprano suvo meso, pasulj i staviti da se kuva.U loncu ne treba sipati puno vode jer će se naknadno dodati kuvani paradajz.Kada pasulj provri, dodati zelen sekan na kocke(a i ne mora sečen), četiri glavice seckanog crnog luka, po želji i ukusu belog luka,malo lorbera i krupnog bibera i sve to ostaviti da se lepo skuva.Pri kraju kuvanja pasulja, u posebnu posudicu na malo masnoće upržiti kašiku brašna, dodati kašikicu crvene slatke mlevene paprike,to sve sipati u pasulj, potom dodati malo seckane mirođije i kuvani paradajz po ukusu.Sve to lepo krčkati još kratko vreme i ručak je gotov.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mladi pasulj sa pečurkama

Mladi pasulj sa pečurkama

Za 4-6 osoba: 6 kašika ulja, 300 g mešanog mlevenog mesa, 200 g suve slanine, 2 para kobasica, 3 glavice luka, 200 g šampinjona ili nekih drugih svežih pečurki, kašika suvog začina, 2 kašike crvene mlevene paprike, ljuta papričica, kašičica čilija u prahu, 4 kašike koncentrata paradajza, 800 g mladog pasulja, kesica gotove supe od pečuraka, so i biber.

Na vrelom ulju kratko ispržite slaninu isečenu na kockice i kobasice isečene na kolutiće. Kada slanina postane gotovo providna dodajte sitno seckani luk, mlevemo meso, oprane i na četvrtine isečene šampinjone i kašiku suvog začina. Sve zajedno pržite 5 minuta, dok ne ispari tečnost koju su pustile pečurke. Dodajte mlevenu papriku, sitno iseckanu ljutu papričicu, čili u prahu, koncentrat paradajza i pržite još minut-dva. Prelijte litrom tople vode, poklopite, sačekajte da provri, pa na minimalnoj temperaturi kuvajte 10-15 minuta. Zatim dodajte mladi pasulj i kuvajte još 20 minuta. U međuvremenu razmutite supu od pečuraka u 2 dl hladne vode, pa dodajte pasulju da ga malo zgusne. Kuvajte još 5 minuta i na kraju posolite i pobiberite.





 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Sve mislim danas sutra pa da vam napišem recept nasledjen od davnina. Ali vidim da ste ovde diplomirali sa desetkom. Šta vam imam još ja solit pamet.:)
Ono što meni lično predstavlja problem jeste kvalitet pasulja. Šta da radim sa butkicom, suvim mesom ili već, kad se pasulj skoro skuvao u onoj prvoj vodi.
Posebno kuvanje pa sjedinjenje ne dolazi u obzir. Kupovao sam razne vrste na raznim mestima. Onaj veliki lep kao oko proklija od pijace do kuće. Kupovao sa ove šarene pa čuvao sve sa ekserima do sledeće godine ali ubi ga ona bubica.
Problem za kuvare i gurmane. :cry:
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gravče na tavče

Gravče na tavče

Potreban materijal:

- 500 grama tetovca ili belog pasulja
- 400 grama suvih svinjskih rebara
- 300 grama sveže crvene paprike
- 200 grama svežeg paradajza
- 200 grama crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- 2 kašike peršuna
- 1 ljuta papričica
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašika brašna
- so i biber

66816_bgpasulj_f.jpg



Pasulj potopite u vodu dan pre kuvanja. Prospite vodu, nalijte svežu, pa skuvajte.

Procedite i preručite u tepsiju u kojoj ćete ga kasnije peći. Meso isecite na manje komade i skuvajte posebno, ali vodu u kom su se kuvala sačuvajte.


Propržen sitno seckani crni luk podlijte vodom u kojoj se kuvalo meso, pa dinstajte na slaboj vatri oko 15 minuta. Dodajte iseckanu papriku, beli luk, ljutu papričicu i paradajz. Dinstajte još 10 minuta, pa umešajte mlevenu papriku, posolite i pobiberite, i dodajte kašiku brašna. Sve zalijte čašom i po vode u kojoj se kuvalo meso i pustite da provri.


Povrće prelijte preko pasulja, rasporedite kuvana svinjska rebarca i lagano promešajte. Pasulj mora da ogrezne u tečnosti pa, ako je potrebno, dodajte supu od suvog mesa ili toplu vodu. Pospite peršunom i pecite na 200 stepeni 25 minuta. Pre posluživanja, ostavite jelo da odstoji 10 minuta.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
čorbasti pasulj s pančetom

10409_stock-photo-beans-and-roasted-pork-bacon-with-chili-pepper-shutterstock_52801447_if.jpg


ČORBASTI PASULJ S PANČETOM

lg.php

POTREBNO JE
250 g belog pasulja, 0,5 dl ulja, 200 g pančete, 200 g crvenog luka, 100 g paradajza, so, goveđa kocka za supu, 300 g crnog baget hleba

PRIPREMA
Ostavite pasulj da prenoći u vodi, pa ga procedite ujutru. Na zagrejanom ulju prodinstajte glavicu sitno iseckanog crnog luka, dodajte paradajz iseckan na kockice, goveđi bujon, so i pasulj. Poklopite sud i kuvajte pola sata. Zaprška vam nije potrebna, a ako volite manje čorbastu varijantu, preručite jelo u keramičku posudu i zapecite u rerni. Služite uz crni baget i salatu od pečenih paprika.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prebranac

6060_prebranac-foto-Vladislav-Mitic_if.jpg


PREBRANAC

POTREBNO JE

500 g pasulja, 2 glavice crnog luka, lorber, aleva paprika, so, ulje.

PRIPREMA

Pasulj stavite da se kuva i, kada provri, prospite vodu. Potom nalijte pasulj toplom vodom, posolite, dodajte lorber i kuvajte dok se zrna ne raspadnu. U tiganju prodinstajte crni luk, začinite ga alevom paprikom, pa ga dodajte pasulju pred kraj kuvanja. Ovako skuvan pasulj propasirajte, preručite u keramičku posudu, prelijte s malo ulja, začinite alevom paprikom i zapecite na 200 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ljuti meksički pasulj

10407_cili-kon-karne-03-foto-Dreamstime_if.jpg


LJUTI MEKSIČKI PASULJ

POTREBNO JE

400 g skuvanog crvenog pasulja, 400 g mlevene junetine, 400 g oljuštenog paradajza, čaša crnog vina, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, ulje, so, biber, ljuta začinska paprika, biljni začin po ukusu

PRIPREMA

Usitnjen crni i beli luk propržite na malo ulja, pa kad luk omekša, dodajte meso. Začinite solju i biberom, dodajte paradajz i vino i na tihoj vatri kuvajte oko pola sata. Potom dodajte skuvan pasulj i kuvajte zajedno još desetak minuta. Ako je potrebno, dolijte malo vode ili paradajz soka. Po želji zaljutite i začinite po ukusu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pasulj sa blitvom

Pasulj sa blitvom

Za 4 osobe potrebno je: veza blitve, 300 g pasulja, 2 glavice crnog luka, 5 čena belog luka, 2 kašike paradajz pirea, 2 kašike ljute paprike (po želji), 2 kobasice, 2 kašike ulja, 2 lovorova lista, so i biber.

Pasulj dobro operite pod mlazom vode i potopite ga u vodu u dubljoj posudi, stavite 2 lovorova lista, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 10 sati, najbolje noć pre spremanja. Zatim izvadite lovor, a pasulj operite pod mlazom vode i ocedite. U velikom tiganju ili u šerpi na zagrejanom ulju izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, dodajte ljutu papriku i paradajz pire, dobro promešajte i dinstajte još minut. Dodajte opranu i iseckanu blitvu i pržite još 3 minuta uz povremeno mešanje. Posolite, ali vodite računa ako je kobasica slana da ne preterate. Sipajte 2 čaše vode i kuvajte na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari. U međuvremenu kobasice ispržite na ulju, isecite ih na polovine ili trećine i pomešajte s pasuljem.



 
Član
Učlanjen(a)
10.08.2009
Poruka
0
Bravo za ovo nepravezidjeno jelo.Srpsko nacionalno i nezamenjivo jelo.
 
Natrag
Top