Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Mesečeva kći

Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
PARTIBREJKERS

article_big_1252653698partibrejkersi.jpg

Zoran Kostić Cane (rođen 17. avgusta 1964. u Beogradu) pevačku karijeru je započeo u sastavu Urbana gerila da bi nastavio kao frontmen Radničke kontrole u kojoj su još bili bubnjar Žika Todorovic, basista Srđan

YU ROCK ENCIKLOPEDIJA
Cane, duša i nemir Partibrejkersa
Ðile Marković i gitarista Darko Milojković Sa snimcima "Dosada" i "TV u koloru" pojavili su se na kompilacijskom albumu "Artistička radna akcija" (Jugoton 1981,). Na tim snimcima gostovali su gitarista Ljuba Sedlar (ali je svirao bubnjeve) i bubnjar Relja Obreno-vić iz grupe Petar i zli vuci. Radnička kontrola je nastupila 1981. godine na smotri ABRS na Tašmajdanu kada je zbog Caneto-vog provociranja publike koncert prekinut, a njegovo ponašanje je izazvalo i moralno političke rasprave u dnevnim novinama. Nastupali su kao predgrupa u Ljubljani na poslednjem nastupu Šarla akrobate oktobra 1981 godine što je ujedno bio i njihov poslednji koncert Avgusta 1982 Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza (rođen 1959,), gitarista Nebojša Antonijević Anton (rođen 20. februara 1961. u Zemunu) i gitarista Lju-biša Kostandinović (rođen 1959.) formiraju Partibrejkerse. Manza i Ljuba su svirali zajedno u grupi Republika, a Anton je u drugoj polovini sedamdesetih svirao u grupama BG 5 (sa Ivkom Vdovićem, Bojanom Pecarom), Butik i Šine Ujedno je gostovao na pločama drugih grupa, potpisujući se kao Riki Rif.
Shodno svom prilično razuzdanom ponašanju u to vreme, po Canetovom doživljaju samih sebe a u Manzinom prevodu, nazvali su se Partibrejkers (Žurkolomci). Prvi nastup imali su 4 oktobra 1982. godine u Dadovu kao predgrupa sastavu The Fifties. Tokom sledeće godine sviraju sve intenzivnije. U Zagrebu su jednom prilikom za tri dana održali pet koncerata Pošto ih je pažljivo slušao, za peti nastup zvuk je uradio Džoni Štulić i čak se ponudio da im bude producent. Na ploči "Ventilator 202" (PGP RTB 1983 ) bila je objavljena njihova pesma
"Radio utopija", a na radio programima često su emitovani demo snimci pesama "Hiljadu godina" i "Večeras". Nove verzije tih pesama ubrzo se pojavljuju na singlu Prvi LP snimaju u beogradskom studiju 0, a produkciju rade zajedno sa Kojom. Rhvthm i blues u njihovom tumačenju, pojačan punk energijom, donosi im poštovanje publike, a pesme "Ulični hodač", "Ona živi na brdu", "Gubitnik", "Ako si..", "Stoj, Džoni", nude šture, generacijski prepoznatljive iskaze. Na snimanju su gostovali Branislav Petrović Banana (usna harmonika) i B. Trivić (saksofon). Omot ploče je radio Anton a u pesmi "Stoj, Džoni" iskoristili su prepev starog hita Caka Berija "Johnnv B Good" koji je sredinom šezdesetih godina uradio Tomi Sovilj. Uprkos dobrom prijemu debija, posle preslušavanja demo snimaka za drugi LP, u Jugotonu im zatvaraju vrata pod izgovorom da u pesmama nema dovoljno bunta. U leto 1985. godine Manza napušta grupu, pa Partibrejkersi jedno vreme nastupaju sa Keletom (Disciplina kičme), a decembra 1985. godine prestaju sa radom Posle kraćeg Antonovog izleta sa grupom Plaćenici, ponovo se okupljaju juna 1986. godine. Za bubnjevima je Vlada Fun-tek (ex Plaćenici), a novi basista je Dime Todorov Mune (ex Radost Evrope) Ubrzo iz grupe odlazi Ljuba. U mestu Bukovac, u studiju Milana Ćirića, snimaju materijal za novu ploču koju ponovo niko ne želi da je objavi, a traka mesecima stoji u PGP RTB-u. U beogradskom Lotos baru 1987, godine organi-zuju dva koncerta i od zarade kupuju šesnaest Aleksandar torti koje poklanjaju nezbrinutoj deci u Zvečanskoj ulici. Maja 1988 godine grupu napušta Vlada Funtek, jedno vreme sa njima svira Marko Milivojević, a 1989 godine dolazi Igor Borojević (ex Potop, Banana)
Anton i Cane na Pikadiliju, London 1997, godine,
Anton u studiju u Bukovcu kod Novog Sada, na snimanju drugog albuma Partibrejkersa,
Marta 1988 godine najzad izlazi drugi album koji je trebalo da se zove "Kobila i pas-tuv preljubnik", ali je dizajner zaboravio da stavi naslov na omot. Ploča donosi nove priloge za ozbiljnu karijeru: "Ja se ne vraćam", "Prsten", "Mesečeva kći", "Pet ispod nule", "Nema cure", Pesmu "Put" su naknadno snimili marta 1988. godine ukazujući na novi muzički put U to vreme MTV snima prilog o grupi. Februara 1989. godine rade nove demo snimke. Pomaže im Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma u ulozi ritam gitariste Novembra 1989 godine objavljuju treću ploču sa takođe lepljivim pesama "Kreni prema meni", "Zemljotres", "Hipnotisana gomila", "Ono što pokušavam sad" Produkcijom se bavio Milan Ćirić a Anton peva glavni vokal u "Nema cure koja ne voli". Kao gost učestvuje Pera Joe sa svojom nezaobilaznom usnom harmonikom Tokom 1990. godine sviraju prvu veliku jugoslovensku turneju za koju se ubrzo ispostavilo da je bila i poslednja, bar u granicama SFRJ. Nastupaju i kao predgrupa na jugoslovenskim koncertima grupe Motor-head Krajem 1990. godine iz grupe odlazi Igor, a zamenjuje ga Borko Petrović (ex Baby Kate). U toj postavi objavljuju živu kasetu "Zabava još traje" snimljenu jula 1991 godine na koncertima u Zrenjaninu i Vršcu Fre-bruara 1992 godine na njihovom koncertu u SKC-u učešće uzimaju Emir Kusturica (ex Zabranjeno pušenje), Džoni Dep (ex Rock City Angels, The Kids) i Džim Džarmuš (ex Del Bvzantinees), U to vreme u grupi je ponovo Igor, juna 1992. godine iz grupe odlazi Mune, a na basu je Šaša Vlajsović (ex NBG), a vraća im se Ljuba Članovi Ekatarine Velike, Električnog orgazma i Partibrejkersa formiraju ad hoc bend Rimtutituki sa kojim snimaju ciničnu antiratnu pesmu "Slušaj 'vamo". Promovišu je 8. marta 1992. godine svirkom na kamionu koji kruži beogradskim ulicama Juna 1992 godine Rimtutituki sviraju u Beču na otvorenom prostoru u okviru antiratnog i antirasističkog festivala. Septembra 1992. godine u studiju O snimaju demo za sledeću ploču Među prvim ben-dovima iz Srbije, nastupaju u Sloveniji, novembra iste godine. Bivaju odlično prihvaćeni, a mediji su tome posvetili posebnu pažnju Marta 1993 godine sviraju u Solunu, u klubu Miloš, a organizuju i turneju po Makedoniji. Septembra 1993. godine učestvuju na zajedničkim koncertima u Pragu i Berlinu sa Električnim Orgazmom, Ekatari-
kaseta "Poslednji dani slobode" (u izdanju B 92), snimljena juna 1991. godine na koncertu u dvorištu KST-a Decembra 1996. godine sviraju u Frankfurtu u pozorišnom prostoru i doživljavaju odličan prijem, a 14. januara 1997. godine nastupaju na Trgu Republike povodom dočeka Nove Godine pred izuzetno velikim brojem posetilaca. U Londonu, u klubu Zlatni papagaj 17. februara okupljaju oduševljenu publiku sa prostora bivše Jugoslavije. CD "Ledeno doba" rade u produkciji Koje, a na snimanju gostuju: Pera Joe (usna harmonika). Šaša Lokner (klavijature), Purani (udaraljke) i duvačka linija grupe Deca loših muzičara. Ploču promovišu velikim besplatnim koncertom koji su pod nazivom "Ne padaj pobedniče" održali 3. septembra 1997. godine u podnožju Kale-
Partibrejkersi u Londonu
nom Velikom i zagrebačkim Vješticama u okviru akcije "Ko to tamo pjeva". Aprila 1994 godine sviraju dva koncerta u Belgiji na multimedijalnom festivalu. Album "Kiselo i slatko" snimaju uz producentsku pomoć Vlade Negovanovića i brojne goste u studiju: Srđan Todorović (bubnjevi), Zoran Radomirović Švaba (bas), Milan Mladenović (vokal, gitara i usna harmonika). Šaša Lokner (klavijature), Nenad Petrović (saksofon), Pera Joe (usna harmonika). Čavke (bubnjevi), Gile (gitara), Branka K (prateći vokali), Puroni (udaraljke). Pesme kao "Molitva", "Ljudi nisu isti", "Hoću da znam", nose pečat vremena u kome su nastajale.
Posle ploče je usledila duža pauza i bilo je neizvesno da li će nastaviti zajednički rad. Ipak, početkom 1996 godine Cane i Anton obnavljaju Partibrejkerse, ojačani mlađom ekipom iz Zrenjanina: basista Gojko Ševar (exGluve kučke), gitarista Srđan Graovac (ex Gluve kučke) i bubnjar Darko Kurjak (ex Oružjem protivu otmičara). Objavljuju kom-Pilacijski CD "Najbolje od najgoreg" na kome su i dve nove pesme "Ludo i brzo" i "Rođen '°š", snimljene februara 1996 godine. Na koncertu u Novom Sadu aprila meseca okupljaju 5 000 posetilaca. Rasprodat koncert, održan na Tašmajdanu 29. juna 1996. godi-ne predstavlja ujedno povratak rock'n'rolla u glavni grad. U isto vreme izlazi im video
megdana, u blizini Nebojšine kule. Tim nastupom su ujedno obeležili i petnaesti rođendan grupe
Cane je gostovao na snimanju solo ploče "Eto sad vidiš da može" Srđana Gojkovića, "Zašto da ne" Električnog orgazma, a Instant Karmi je ustupio pesmu "Ne možeš mi ništa" za njihov CD "Roll Over (Godine oktopoda 1987-1996)" (Take It Or Leave It 1996). Pes-ma "Hoću da znam" upotrebljena je u filmu "Geto-tajni život grada" Anton je svirao na Giletovoj ploči "Eto sad vidiš da može" i "Letim sanjam dišem" Električnog orgazma. Igor Borojević od 1990 godine radi kao producent tako da je potpisao ploče Bjesova, Kristala, Pilota, Dža ili bu i drugih, Kompo-nuje za pozorište, muzika za predstavu "Tramvaj zvani želja" objavljena je na istoimenoj kaseti u izdanju Metropolis Records 1994. godine Polovinom 1997. godine otvorio je studio Fabrika.
Diskografija
Singl
"Hiljadu godina"/"Večeras" (Jugoton 1984.)
Albumi
"Partibrejkers" (Jugoton 1985.) "Partibrejkers II" {Jugodisk 1988)
"Partibrejkers III" (Jugodisk 1989.)
"Zabava još traje" (Sorabia Disc 1992, koncertna kaseta)
"Kiselo i slatko" (PGP RTS/ B 92 1994)
"Najbolje od najgoreg" (Musicland 1996. kompilacija)
"Ledeno doba" (ZMEX 1997)

Izvor: Džuboks

Član
Učlanjen(a)
09.07.2009
Poruka
2.898
U diskografiji koje nam je moderatorkinja iznela fale albumi:

l_a511ca5e8f6043348d436f7e292a2a1c.jpg

1999 San i java Kompilacija - MC/CD HI-FI CENTAR

1. 1000 godina ’85
2. Veceras ’85