Što si ti ovdje novoga iznio? Pa osrednji poznavatelj ovih stvari sve ovo zna, a onaj tko ništa o ovome ne zna, može čak i na Wikipediji saznati. Pa naravno da su pogani imali mnoštvo božanstava. Pa naravno da su svi pogani ono što im je bilo nedohvatljivo prihvaćali za svoja božanstva. Tako je sa Suncem, ali tako je i sa Saturnom, Mjesecom, i svim ostalim nebeskim tijelima. I što onda, kakve to veze ima s kršćanima. Nemoj dokazivati ono što je općepoznata stvar, da su pogani imali mnoštvo bogova i božanstava.
Ti i adventisti trebate dokazati ono što tvrdite. A tvrdite da su kršćani praksu nedjeljnog okupljanja preuzeli od pogana. Dakle, trebate dokazati da su postojali pogani koji su još prije kršćana imali praksu nedjeljnog bogoštovlja nekom od svojih bogova ili božanstava. Ako nemate dokaze za ovo, a ja kažem da nemate, onda vam tvrdnja i sve što uz nju ide pada u vodu. Kako bi kršćani od pogana mogli preuzeti nešto što pogani nisu imali??? Razumiješ?
Sve što si naveo je tačno i oko poznavanja ove materije i da su pagani imali mnoštvo raznih kućnih bogića koje slave i razni većih bogova ma sve je to tačno samo ti zamenjuješ uloge i želiš pagane koji i dalje održavaju iste kultove prikazati hrišćanima i tu je tvoj problem i zaista nećeš naći da hrišćani imaju ništa od toga.
Danas su paganistavili masku hrišćanstva-etiketu i pitaju se kako ih neko može sa paganima porediti...može,zato štose SVE isto održava čak i odežda i kapa su iste i ne libe se Mitarstva niti kućnih svetaca niti slavljenja mrtvih i ti tu vidiš hrišćane?Bog reče da mu skvrne svetomesto polažući mrtve pored hrama a tvoji ih stavljaju u sredinu svoje ordinacije,ikonama okićeno kipovima popunjeno odeža tradicionalna od Vavilonapreko Egipta ista i svi nose zlatno tele i slave caricu nebesku gneveći Boga u oči i ti to želiš hrišćanstvom pokazati.....uozbilji se
Ovo sve što si dibio i što će stizati je podloga da shvatiš od kad se vrši sve to što tvoja firma vrši a onda ćeš dobiti inedelju ko ju je slavio i kojim povodom a toistosunce se i danas nalazi na oltaru i na odeći sveštenika,sve je to nastavak Vavilonske tradicije zajedno sa nošenjem vrhovnog vrača.
Pogledaj kako se nekad paganski prvosveštenik nosio i pomislićeš da to nose ovo današnje tele ali ne, oni su imali svoje na isti način prenošeno,
http://www.samopismo.net/2013/08/povijesni-pregled-kako-je-nastao-kult.html
7:8 Eto, vi se uzdate u reči lažne, koje ne pomažu.
7:9 Kradete, ubijate i činite preljubu, kunete se krivo, i
kadite Valima, i
idete za drugim bogovima, kojih ne znate;
7:10 Pa onda dohodite i stajete preda mnom u ovom domu, koji se zove mojim imenom, i govorite: Izbavismo se, da činite sve ove gadove.
7:11 Je li ovaj dom, koji se zove mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Gospod.
7:12 Nego idite sada na moje mesto, koje je bilo u Silomu, gde namestih ime svoje ispočetka, i vidite šta sam mu učinio za zloću naroda svog Izrailja.
7:13 Zato sada, što činite sva ona dela, veli Gospod, i što vam govorim zarana jednako, a vi ne slušate, i kad vas zovem, a vi se ne odazivate,
7:14 Zato ću učiniti tom domu, koji se zove mojim imenom, u koji se vi uzdate, i ovom mestu, koje dadoh vama i ocima vašim, kao što sam učinio Silomu.
7:15 I odbaciću vas od lica svog, kao što sam odbacio svu braću vašu, sve seme Jefremovo.
7:16
Ti se dakle ne moli za taj narod, i ne podiži vike ni molbe za njih, i ne govori mi za njih; jer te neću uslišiti.
7:17 Zar ne vidiš šta čine po gradovima Judinim i po ulicama jerusalimskim?
7:18
Sinovi kupe drva, a očevi lože oganj, i žene mese testo, da peku kolače carici nebeskoj, i da liju nalive drugim bogovima, da bi mene dražili.
7:19 Mene li draže? Govori Gospod; eda li ne sebe, na sramotu licu svom?
7:20 Zato ovako govori Gospod Gospod: Gle, gnev moj i jarost moja izliće se na ovo mesto, na ljude i na stoku i na drveta poljska i na rod zemaljski, i raspaliće se, i neće se ugasiti.
7:21 Ovako veli Gospod nad vojskama Bog Izrailjev: Žrtve svoje paljenice sastavite sa prinosima svojim, i jedite meso.
Reci mi koji je razlog da apostoli u prvom veku tako slatkim imenom Vavilon oslove Rim?
Samo nemoj reći zbog hrišćana u njemu i naravno Petra kao biskupa Vavilona dok isti beleži da je tamo u prolazu a ne da je tamo nastanjen ida je poglavar...zašto niko nezna od kad do kad to Pera beše biskup Vavilona i ko ga uVavilon postavi?