Koristite svoje nesumnjive teološke potencijale za konstruktivne rasprave na pojedinim temama. Napadajte mišljenja sa kojima se ne slažete, a ne ličnosti koje ta mišljenja iznose, jer je pravo na sopstveno mišljenje elementarno pravo svakog čovjeka; ma kakvo to mišljenje bilo.
Na ovoj temi otvorena su uglavnom pitanja koja su više povijesnog nego teološkog karaktera. Pogledamo li uvodni post kojim je tema otvorena, te dva naredna u kojima su stavljeni linkovi zaista mizernih "kanalizacijskih uradaka", ja bih rekao da je tema započeta spamovima. Svejedno, probajmo od svega ovoga razbistriti koliko se razbistriti da.
U jednom trenutku Lavić postavlja slijedeće pitanje:
U kom ono Vavilonu apostol piše da je bio u prvom veku?
Na moje:
U kakvom Babilonu je bio?
Lavić odgovara citirajući Petrovu poslanicu:
5:13 Pozdravlja vas crkva s vama izbrana u Vavilonu, i Marko, sin moj. 5:14 Pozdravite jedan drugog celivom ljubavi. Mir vam svima u Hristu Isusu. Amin. ...
Knjiga se zove Biblija i vernici je čitaju i znaju zato se ne uzbuđuj to za tebe ne važi.
Ja još ne "palim", pa pitam:
I, što sve može značiti Babilon? Što je ovdje Babilon?
Na što Lavić odgovara da ne može jasnije i egzaktnije, ovako:
Postoji samo jedno mesto odakle teče vino bluda i opija narode a vino bluda je odvajanje od Boga jer blud je preljuba za drugog.Ko nezna neka pogleda mesta gde se slave kipovi i mrtvi i razne sprave klinovi i koplje i drvo kao zmija od mjedi iz pustinje i načinio se kult kađenja tome kao i zmiji od mjedi to je preljuba a znači služenje DRUGOM Bogu a druga zapovest baš o tome govori.
Zapovesti su vezane i prva i druga čine celinu poruke:
5:6 Ja sam Gospod Bog tvoj koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog,
5:7 Nemoj imati bogova drugih do mene.(pa ih navodi)
5:8 Ne gradi sebi lik rezani, niti kakvu sliku od tvari koje su gore na nebu ili koje su dole na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje.
5:9 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji na sinovima pohodim bezakonja otaca njihovih do trećeg o do četvrtog kolena, onih koji mrze na me,
A ko to MRZI na Boga do oni što vrše to navedeno jer imaju drugog kome kade i slavu daju i mole.
U pustinji su mogli reći:BOŽE MI SE NE KLANJAMO TELETU...TAMAN POSLA, MI SE TEBI KLANJAMO A TELE JE ETO TU SAMO,,
Danas ide izgovor tipa: ,, Mi ne klanjamo kipu ni slici ma jok ona se tu samo našla MI BOGU SLUŽIMO.,,
Aha, ali kojem:
,, Nemoj imati bogova drugih do mene.,, Ne gradi sebi lik rezani, niti kakvu sliku od tvari koje su gore na nebu ili koje su dole na zemlji ili koje su u vodi ispod zemlje.
Otk. po Jovanu kaže da postoji Vavilon koje je lociran na jednom carstvu u kojem ima veliki grad i morska luka a leži na sedam brežuljaka i zove se Rim.
Dakle, Lavić meni i drugima postavlja pitanje
iz kojeg Babilona to apostol Petar u 1. stoljeću piše, i na kraju sam odgovara kako piše iz
Rima. Čovjek bi pomislio kako je odgovorom nešto riješeno, međutim, Lavić naknadno shvaća da je
sam oborio svoju vlastitu tezu. Prema Laviću, Petar nema nikakve veze s Rimom, nema nikakve veze s Rimskom crkvom i nikada nije bio u Rimu. A vidjesmo gore da
sam potvrdi kako Petar piše poslanicu iz Rima. Evo Lavićeve naknadne reakcije kada je shvatio što je u iskrenosti priznao:
Slape braco jel ti dobro....?
A čitaš li ti nekad Otkrivenje po Jovanu?
Hajde uzmi u ruke i malo prelistaj pa se čujemo.
Ti baš trebaš časove pod hitno.
Vavilon je bio grad u Vaviloniji i tamo se upražnjavalo nešto što je suprotno Božjoj volji i svako takvo mesto se upoređuje sa Vavilonskim nasleđem.
Pera nije iz Rima pisao saberi se i ne pravi provale.
Rekao sam ti i sad ti kažem da je postojao JEDAN VAVILON kao stvarni grad možeš li to zapamtiti?
Dalje objašnjavam ti da i danas postoji grad koji se u Otk. pominje kao Vavilon zbog onog što uči i vrši iako nije stvarni Vavilon i opisujući ga rekoh kako se zove RIM.
I ja time nisam rekao da je Pera bio u Rimu već u VAVILONU a Rim nije tad slovio za Vavilonjer oni tad nisu ni primili Hrišćanstvo.
Petar je bio u Iraku i Jerusalimu kao propovednik i starešina a SVI apostoli su bili starešine tamo gde su osnivali verske zajednice i oni su druge postavljali na ta mesta.
Vavilon u prvom veku je Vavilon po starom nazivu ..
Odriče se Lavić svoje prve tvrdnje da apostol Petar piše iz Rima. Ne piše Petar poslanicu iz Rima, nego iz "
pravog Babilona", onoga koji je na teritoriju današnjeg Iraka. Prema Laviću, apostol Petar je otišao u taj Babilon, i tamo je
naviještao Evanđelje i
osnovao Crkvu.
Jasno je da Laviću uopće nije poznata povijesna činjenica da je taj drevni Babilon
potpuno razoren tri stoljeća prije Krista. Zato ja postavljam i fotografiju razorenog Babilona. Evo još jednom fotografije koja pokazuje kako je izgledao taj pravi Babilon nakon razorenja, dakle, i u vrijeme apostola Petra:
Ako netko vjeruje da je sveti Petar došao u ovaj i ovakav Babilon neka vjeruje, ja znam da nije.
A gdje je sveti Petar ipak bio i iz kojeg grada je pisao svoju poslanicu? Evo citata iz Petrove poslanice:
1 Pt 5,13-14:
Pozdravlja vas suizabranica u Babilonu i Marko, sin moj. Pozdravite jedni druge cjelovom ljubavi! Mir svima vama koji ste u Kristu!
Petar ovu poslanicu ipak piše iz
Rima, i vodi Crkvu u Rimu. Upravo u vrijeme pisanja ove poslanice traju strašni progoni kršćana u Rimu u vrijeme cara Nerona. U tom valu progona kršćana stradat će nešto kasnije i sveti Petar i sveti Pavao u Rimu.
Lavić je pokušao činjenicom da Pavao odlazi u Rim dokazati da Petar nije u Rimu. Lavićeva teza je otprilike ovakva: Zašto bi Pavao odlazio u Rim propovijedati Evanđelje, ako je tamo već Petar utemeljio i vodio Crkvu?
Teza je apsurdna. Pavao, kao apostol misionar, odlazio je i u druga središta u kojima su već postojale mjesne Crkve i koje su imale svoje biskupe. Što bi onda Pavla priječilo da poželi poći i do Rima iako je tamo već Petar i vodi Crkvu. S druge pak strane, Pavao odlazi u Rim jer se prilikom optužbe kao rimski građanin pozvao na cara.
Lavić također Pavlovu poslanicu Rimljanima pokušava iskoristiti kao argument svojoj tezi da Petar nije u Rimu, i da Pavao kani otići u Rim kako bi im navijestio Evanđelje. Opet
apsurdna teza. Ne samo apsurdna, nego kontrateza za Lavićevu tvrdnju. Pavao ne piše poslanicu Rimskim poganima, nego Rimskim kršćanima. Prema onome što Pavao piše Rimskim kršćanima, reklo bi se kako ima vrlo visoko mišljenje o njima. Očito ih je morao organizirati i voditi "izuzetan vođa". Da, i vodio ih je, bio je to sveti Petar.
I nešto od onoga što nam je ostalo zapisano. Sveti Ignacije Antiohijski, oko 107 god., odlazi u Rim da podnese mučeničku smrt za Krista. Još na putu za Rim Ignacije piše poslanicu Rimljanima (Rimskim kršćanima). Evo što, između ostalog, nalazimo u toj poslanici:
''Ne zapovijedam kao Petar i Pavao. Oni bijahu apostoli, a ja sam zarobljenik.'' (Ignacije Antiohijski, Poslanica Rimljanima, 4, 3)
Pogledajmo, Ignacije najavljuje svoj dolazak u Rim, i pravi paralelu između sebe s jedne strane i apostola Petra i Pavla s druge strane. On im u Rim dolazi
kao zarobljenik, a
Petar i Pavao su im bili apostoli
koji su zapovijedali.
Postoje i drugi crkveno-povijesni radovi i ranokršćanski spisi koji svjedoče o Petrovu boravku u Rimu i vođenju Rimske crkve.